Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 09:54

"Μαμά, δεν θέλω να πεθάνω" - Τα παιδιά της Βηρυτού και το 'τραύμα' της έκρηξης

Γράφτηκε από
Ad Slot

«Μαμά, δεν θέλω να πεθάνω», φώναξε ο εξάχρονος γιος της Χίμπα, βλέποντας αίμα να κυλάει πάνω στα πόδια του. Για το αγόρι, όπως και για τη μεγάλη πλειονότητα των παιδιών της Βηρυτού, η φονική και καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι είχε σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες.

Η UNICEF έκανε λόγο για «σοκ» και «τραύμα» που υπέστησαν τα πιο μικρά παιδιά, μετά την τραγωδία της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 160 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6.000 και πλέον, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, εκ των οποίων 100.000 παιδιά, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Η Χίμπα βρισκόταν μαζί με τον γιο και την κόρη της, ένα βρέφος δεκαέξι ημερών, στο σαλόνι του διαμερίσματός τους σε μια κεντρική συνοικία της Βηρυτού όταν σημειώθηκε η έκρηξη στην πρωτεύουσα.

«Είχα την εντύπωση ότι όλα τα γυαλικά του σπιτιού χόρευαν γύρω μας», θυμάται η 35χρονη μητέρα.

Ο γιος της πέτρωσε. «Όταν είδε το αίμα να κυλάει πάνω στα πόδια του ήταν υπό το κράτος του σοκ. Άρχισε να ουρλιάζει 'Μαμά, δεν θέλω να πεθάνω'», προτού πέσει στην αγκαλιά της.

Συνερχόμενη και η ίδια με δυσκολία από το σοκ, η Χίμπα προσπάθησε να τον ηρεμήσει.

«Μου απάντησε 'τι ζωή είναι αυτή; Κορονοϊος και έκρηξη;΄» συνεχίζει. «Φανταστείτε, αυτή την ερώτηση την κάνει ένα παιδί έξι ετών».

Το μωρό της έχασε τις αισθήσεις του. Χρειάστηκαν είκοσι λεπτά «προτού αρχίσει να κινείται ή να κλαίει», διηγείται η μητέρα, που υπό το κράτος του σοκ, για λίγη ώρα δεν μπορούσε να κατεβάσει γάλα.

Ξανάρχισε να θηλάζει αλλά η ποσότητα δεν ήταν αρκετή και ως εκ τούτου έπρεπε να χρησιμοποιήσει γάλα σε σκόνη.

Η Χίμπα δεν αφήνει τον γιο της να παρακολουθεί ειδήσεις και προσπαθεί να τον απασχολεί μόνιμα με τα παιχνίδια του στο δωμάτιό του.

Αναζήτησε επίσης συμβουλές στο διαδίκτυο για να ξέρει πώς να του μιλάει, όσο πιο απλά γίνεται και χωρίς να τον τραυματίζει.

«Πετάγεται όταν ακούει θόρυβο», διευκρινίζει. «Περνάω πολύ χρόνο μαζί του, για την περίπτωση που θα αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει».

Η 34χρονη Νούρα στράφηκε κι αυτή στο διαδίκτυο για να μάθει πώς να συμπεριφέρεται στους γιους της ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών. Τους εξήγησε σε ποιο σημείο φοβήθηκε, περιγράφοντας λεπτομερώς ακριβώς τι αισθάνθηκε.

«Ήταν ένα μεγάλο μπουμ», της απάντησε ο μεγαλύτερος. Ο μικρότερος έμεινε σιωπηλός, όμως την επομένη, μόλις ξύπνησε, της ψιθύρισε στ΄αυτί: «Φοβήθηκα πολύ».

Ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το τραύμα είναι χειροπιαστό.

Ένα βίντεο που έγινε viral και γυρίστηκε από το γυάλινο άνοιγμα ενός κτιρίου, δείχνει τον καπνό να υψώνεται έπειτα από μια πρώτη έκρηξη στο λιμάνι με ηχητική ‘υπόκρουση’ τις φωνές μιας οικογένειας.

«Έκρηξη, έκρηξη», φωνάζει ένα παιδί.

Όμως όλα ανατρέπονται μετά τη δεύτερη, πιο ισχυρή, έκρηξη, που φαίνεται να τινάζει στον αέρα τα τζάμια του αστικού διαμερίσματος.
«Μαμά, δεν θέλω να πεθάνω», επαναλαμβάνει, τρομοκρατημένη, η ίδια φωνούλα ανάμεσα σε λυγμούς.

Η μητέρα ενός τρίχρονου κοριτσιού, που υπέκυψε στα τραύματά του, προκάλεσε συγκίνηση λέγοντας από τις οθόνες της λιβανικής τηλεόρασης: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Αλεξάνδρα, που δεν την πήρα να φύγαμε από τον Λίβανο».

Στα κορεσμένα νοσοκομεία της κατεστραμμένης πρωτεύουσας, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν δεκάδες τραυματισμένα παιδιά, με το πρόσωπο και τα ρούχα μέσα στο αίμα, συχνά βουβά, καθώς βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ.

Σύμφωνα με τη UNICEF, τουλάχιστον τρία παιδιά σκοτώθηκαν και 31 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Όμως περίπου χίλια τραυματίστηκαν, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ, επικαλούμενη συνεργαζόμενες οργανώσεις.

«Τα παιδιά θα υποφέρουν από ανησυχία. Ο κάθε θόρυβος θα τα κάνει να φοβούνται μια επανάληψη της τραγωδίας. Θα φοβούνται να φύγουν από τους γονείς τους, μέχρι του σημείου να μην θέλουν να πάνε μόνα τους στην τουαλέτα», λέει η ψυχολόγος Σοφία Μιμάρι.

Θα υπάρχουν επίσης εφιάλτες, σιωπή, απομόνωση «επειδή πολλές ερωτήσεις θα βασανίζουν το μυαλό τους», εξηγεί.

«Δεν πρέπει να τα υποχρεώνουμε να μιλάνε, μπορούμε να μιλάμε για ένα θέμα γύρω από αυτά, να τους δώσουμε την ευκαιρία να θέσουν την ερώτηση όταν θα το θέλουν», συνεχίζει, υπογραμμίζοντας πως αν η κατάστασή τους επιμείνει, θα πρέπει να αναζητηθεί η συμβουλή ενός ειδικού.

«Η ψυχική υγεία των παιδιών που έζησαν την έκρηξη της Βηρυτού μπορεί να απειληθεί σοβαρά», είχε πει αμέσως η βρετανική ΜΚΟ Save the Children, που φοβάται προβλήματα ύπνου, νυχτερινούς τρόμους και

«μακροπρόθεσμες συνέπειες» χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.

Όπως ανέφερε, «κάποια παιδιά μπορεί ακόμη να αναπτύξουν ένα αίσθημα ενοχής με τη σκέψη ότι αυτό που έκαναν την ώρα της έκρηξης ήταν αυτό που την πυροδότησε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/NABIL MOUNZER

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 09:41

Σχετικά Άρθρα

  • Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί
    Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί

    Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στοχοποίησαν για ακόμη ένα βράδυ τους τομείς των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

    Έπειτα από αλλεπάλληλα πλήγματα, το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε εικόνιζε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από διάφορους τομείς των νοτίων προαστίων. Ακούστηκε σειρά εκρήξεων.

    Πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

    «Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε βομβαρδισμό στον τομέα της Σουέιφατ», στην περιφέρεια των νοτίων προαστίων, μετέδωσε το ANI

    «Η εχθρική αεροπορία διεξήγαγε δυο πλήγματα στον τομέα της Χαρέτ Χράικ», επίσης στα νότια προάστια, πρόσθεσε λίγο αργότερα, προτού αναφέρει επίσης πως βομβαρδίστηκε ο τομέας Χαντάθ.

    Αργά χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους τεσσάρων τομέων να απομακρυνθούν αμέσως από τα ακίνητα όπου διέμεναν, διαμηνύοντας πως θα εξαπέλυε βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ.

    «Βρίσκεστε πλησίον εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και θα στοχοποιήσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον. Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε εσπευσμένα από τα κτίρια αυτά και τα παρακείμενα και να παραμείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μέσω X.

    Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα

    Οι νέοι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις δημοσιογράφοι, μεταδίδει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

    Το ANI εξήγησε πως «τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Χασμπάγια», διευκρινίζοντας πως «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομή στις 03:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες λιβανικών ΜΜΕ, ο βομβαρδισμός είχε στόχο ξενοδοχείο στη Χασμπάγια, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Έκρηξη στο δημαρχείο του Αυλώνα - Πήραν 93.000 ευρώ από το ΑΤΜ στον πρόθαλαμο
    Έκρηξη στο δημαρχείο του Αυλώνα - Πήραν 93.000 ευρώ από το ΑΤΜ στον πρόθαλαμο

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα - Δείτε βίντεο

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα έξω από το δημαρχείο Αυλώνα.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα.

    Στόχος της έκρηξης ήταν τα δύο ΑΤΜ που βρίσκονται στον προθάλαμο του δημαρχείου.

    Η πρώτη εικόνα κάνει λόγο για μεγάλες υλικές ζημιές από την έκρηξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες απέσπασαν 93.000 ευρώ.



    Πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, ότι σε κοντινή απόσταση από το δημαρχείο, έξω από ένα κλειστό γυμναστήριο, εντοπίστηκε καμμένο ένα όχημα που εξετάζεται αν το χρησιμοποίησαν οι δράστες.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Λίβανος: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Καταστράφηκαν κτίρια
    Λίβανος: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Καταστράφηκαν κτίρια

    Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν για ακόμη ένα βράδυ νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που χαρακτηρίζεται οχυρό της Χεζμπολάχ, με τα τουλάχιστον 17 πλήγματα να καταστρέφουν αρκετά κτίρια, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο (ANI στα γαλλικά), επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή αφότου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στα σύνορα τον τελευταίο χρόνο μετατράπηκαν πλέον σε γενικευμένη σύρραξη.

    Οπτικό υλικό που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζει τεράστια έκρηξηακολουθούμενη από λιγότερο ισχυρές.

    Σύμφωνα με το ANI, ισοπεδώθηκαν έξι ακίνητα μόνο στη συνοικία Λαϊλάκι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν ανέφερε πως χτυπήθηκε γραφείο του στη νότια Βηρυτό.

    Ισραηλινός βομβαρδισμός και στη Συρία

    Παράλληλα, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο νωρίς το πρωί για βομβαρδισμό σε «πολυκατοικία» στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού, ενώ η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες».

    Κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, τουλάχιστον ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Δαμασκό, καθώς και στη Χομς.

    Βομβαρδισμοί και σε παραθαλάσσια πόλη

    Χθες το πρωί, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε την Τύρο, στον νότιο Λίβανο, τρέποντας σε φυγή μέρος των κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης, με πλούσια φοινικική και ρωμαϊκή αρχαιολογική κληρονομιά, όπου οι δρόμοι ήταν έρημοι.

    «Σείστηκε όλη η πόλη», αφηγήθηκε η Ράνα, κάτοικος η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, όταν εξαπολύθηκαν οι βομβαρδισμοί «στην καρδιά της Τύρου».

    Πιέσεις Μπλίνκεν για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν έκρινε ότι έχει έρθει η «στιγμή» να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

    Για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ έχει πετύχει «τους περισσότερους από τους στρατηγικούς στόχους του» στον παλαιστινιακό θύλακο, ιδίως να «εγγυηθεί πως δεν υπάρξει ποτέ ξανά 7η Οκτωβρίου».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Ισραήλ: Νεκροί τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές σε 48 ώρες
    Ισραήλ: Νεκροί τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές σε 48 ώρες

    Το Ισραήλ επέκτεινε τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σε πολλές κεντρικές γειτονιές στην πόλη-λιμάνι της Τύρου του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη

    Οισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες 48 ώρες, μια ημέρα αφότου επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον Χασέμ Σαφιεντίν, τον προφανή διάδοχο στην ηγεσία τη οργάνωσης.

    «Στον νότιο Λίβανο, τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού συνεχίζουν να πραγματοποιούν περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιδρομές κατά των τρομοκρατικών υποδομών και οργανισμών της Χεζμπολάχ», ανέφερε η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) σε δήλωσή της.

    «Την περασμένη ημέρα, τα στρατεύματα εξολόθρευσαν περίπου 70 τρομοκράτες σε χερσαίες και εναέριες επιδρομές», ανέφερε.

    Το Ισραήλ επέκτεινε τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σε πολλές κεντρικές γειτονιές στην πόλη-λιμάνι της Τύρου του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη, δίνοντας εντολή στους ανθρώπους να απομακρυνθούν βόρεια από την πόλη.

    Το Ισραήλ πραγματοποιεί μια κλιμακούμενη επίθεση στον Λίβανο μετά από ένα χρόνο συνοριακών συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ, την πιο τρομερά οπλισμένη από τις δυνάμεις πληρεξουσίων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Η επίθεση του Ισραήλ έδιωξε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζους από τα σπίτια τους και σκότωσε 2.530 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 63 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Την Τρίτη, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Χασέμ Σαφιεντίν , του προφανούς διαδόχου του αρχηγού του Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση τον περασμένο μήνα.

    Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Χεζμπολάχ στη δήλωση του Ισραήλ ότι σκότωσε τον Σαφιεντίν.

    "Φτάσαμε στον Νασράλα, τον αντικαταστάτη του και το μεγαλύτερο μέρος της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ. Θα προσεγγίσουμε οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλεια των αμάχων του κράτους του Ισραήλ", δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι.

    Το Ισραήλ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι υποχώρησης στις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο, ακόμη και μετά τη δολοφονία αρκετών ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

    Διπλωμάτες λένε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να κλειδώσει σε μια ισχυρή θέση πριν αναλάβει μια νέα αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μεταξύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιτέθηκε στο λιμάνι του Ισραήλ με drones δύο φορές, χτυπώντας «ζωτικούς» στόχους, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αναχαίτισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από ύδατα κοντά στο Εϊλάτ.

    Η Ισλαμική Αντίσταση, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές μουσουλμανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, γνωστές ως «Άξονας Αντίστασης» στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έχουν ορκιστεί να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον αγώνα τους.

    Πηγή: NewsBomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό - Νεκρό δίνουν οι IDF τον διάδοχο του Νασράλα
    Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό - Νεκρό δίνουν οι IDF τον διάδοχο του Νασράλα

    Το τελευταίο 48ωρο στον Λίβανο σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι - Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Γάζα - Συναντήσεις Μπλίνκεν με Νετανιάχου και Γκάλαντ

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν τουλάχιστον επτά φορές νότια προάστια της Βηρυτού χθες Τρίτη αργά το βράδυ, έχοντας προηγουμένως εκδώσει διαταγές προς τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς τους, μερικές ώρες αφού πλήγμα ισοπέδωσε πολυκατοικία στην ίδια περιοχή, που χαρακτηρίζεται προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ. Το ANI έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στη συνοικία Χαρέτ Χράικ, τουλάχιστον δύο στη συνοικία Λαϊλάκε, καθώς και στα όρια της Μπουρζ ελ Μπράζνα.
    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νοσοκομείο Μπαχμάν, που βρίσκεται στη Χαρέτ Χράικ, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας «της ισχύος πυραύλου» που έπεσε σε κτίριο απέναντί του όταν έγινε στόχος βομβαρδισμού.
    Οι νέες επιδρομές ακολούθησαν σειρά παρόμοιων μερικές ώρες νωρίτερα, ανάμεσά τους αυτήν η οποία προκάλεσε την κατάρρευση 11ώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία Γομπάιρι. Έγιναν χθες το μεσημέρι, μερικά λεπτά αφού στέλεχος της Χεζμπολάχ συντόμευσε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε εξαιτίας διαταγής εσπευσμένης απομάκρυνσης που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

    Νεκρός ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα, λέει ο IDF

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χθες ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό, στις αρχές Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για τον Χασέμ Σαφιεντίν, «δεξί χέρι» και ξάδερφο του Νασράλα, έναν ισχυρό κληρικό στις τάξεις της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος αναμενόταν να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Σεπτέμβριο.
    Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις αρχές Οκτωβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Περίπου άλλα 25 ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής.
    Πιο συγκεκριμένα, ο Σαφιεντίν ήταν αγνοούμενος από τις 3 Οκτωβρίου, έπειτα από τις επιδρομές του Τελ Αβίβ στον νότιο Λίβανο. Χθες βρέθηκε η σορός του και το IDF ανακοίνωσε τον θάνατό του. Ο Αλί Χουσεΐν Χαζίμα, επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε επίσης, δήλωσε ο στρατός.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς διαπίστωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε, ενώ η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό των IDF.

    Το τελευταίο 48ωρο στον Λίβανο σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 31 τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο και βορειοανατολικό Λίβανο την Τρίτη, ενώ άλλοι 18 άνθρωποί, ανάμεσά τους και 4 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα φονικό ισραηλινό χτύπημα έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Η εγκατάσταση θεωρείται το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο του Λιβάνου. Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν στοχεύσει μια «τρομοκρατική τοποθεσία της Χεζμπολάχ» σε ένα χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο τη Δευτέρα.

    Το μεσημέρι της Τρίτης μαχητικά του Ισραήλ χτύπησαν και ισοπέδωσαν πολυκατοικία στη Σιδώνα. Τα βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικά για την ένταση των χτυπημάτων τα οποία δεν στοχεύουν, όπως φαίνεται, μόνο τις υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.
    Ο IDF είχε στείλει αρκετά λεπτά πριν το χτύπημα μήνυμα στους κατοίκους τόσο του συγκεκριμένου όσο και των παρακείμενων κτιρίων και ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο όπως αναφέρουν αραβικά μέσα είχε εκκενωθεί.
    Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ από την Βηρυτό, σημείωσε πως η σιιτική οργάνωση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με drone κατά της Πρωθυπουργικής κατοικίας.
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έδωσε σχετική άδεια στα τοπικά μέσα προκειμένου να δημοσιεύσουν την παρακάτω φωτογραφία που δείχνει τη ζημιά που έχει υποστεί τμήμα της οικίας του από το drone της Χεζμπολάχ.
    Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Γάζα - Τουλάχιστον 23 νεκροί σε βομβαρδισμούς

    Σύμφωνα με την UNRWA, την κύρια υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα, οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται για τους χιλιάδες κατοίκους που έχουν παγιδευτεί εκεί. Η ανησυχία αυξάνεται επίσης για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια με τις πρώτες βοήθειες να «εμποδίζονται να τους προσεγγίσουν», δήλωσε η UNRWA.

    Το τελευταίο πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο έχει ξεμείνει από μονάδες αίματος, φάρμακα και βασικό ιατρικό εξοπλισμό, όπως σωλήνες για αποστράγγιση του θώρακα, καθώς φροντίζει περισσότερους από 150 ασθενείς - 15 από τους οποίους βρίσκονται σε εντατική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων μωρών, σύμφωνα με τον διευθυντή του Δρ Hussam Abu Safiya.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ εμποδίζει τις διεθνείς αυτοκινητοπομπές βοήθειας να φτάσουν στην περιοχή.

    Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ σε τμήματα των πολιορκημένων περιοχών της βόρειας Γάζας νωρίς το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα της Γάζας. Μεταξύ αυτών και άνθρωποι που προσπαθούσαν να φύγουν από τη συνοικία Mashrou' της Beit Lahiya, όπου οι άνθρωποι είχαν λάβει ισραηλινά φυλλάδια, καλώντας τους να φύγουν.

    Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ

    Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν «υπογράμμισε την ανάγκη να κεφαλαιοποιηθεί» ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ με την επιστροφή όλων των ομήρων στην πατρίδα και τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Μπλίνκεν τόνισε την «ατσάλινη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, μεταξύ άλλων ως απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους» σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ

    Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η ανάγκη αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν «εξέχον θέμα» στις συναντήσεις του Μπλίνκεν.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Ισραήλ: Ακόμη ένα οικονομικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ - Σκότωσαν και τον Ταμία της «μονάδας 4.400»
    Ισραήλ: Ακόμη ένα οικονομικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ - Σκότωσαν και τον Ταμία της «μονάδας 4.400»

    Στόχος του Ισραήλ να κόψει τις πηγές χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε στη Συρία ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, αρμόδιο για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της.

    Αν και το όνομα του άνδρα δεν αποκαλύφθηκε, ήταν επικεφαλής της «μονάδας 4.400» και «υπεύθυνος για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολάχ» που εξασφαλίζονταν κυρίως χάρη στην πώληση ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

    «Εξαλείφθηκε (...) πριν από μερικές ώρες στη Συρία», υποστήριξε.

    Φωτογραφία από τον φερόμενο ως επικεφαλής της μονάδας που σκοτώθηκε:

    Χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως βρέθηκε ένα καταφύγιο της Χεζμπολάχ κάτω από ένα νοσοκομείο της Βηρυτού, όπου η οργάνωση είχε αποθηκεύσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και μετρητά. Ο IDF, όπως ανέφερε, κατάφερε πλήγμα ακριβείας, όμως είναι πιθανόν τα χρήματα να είχαν μεταφερθεί.

    Η «μονάδα 4.400» είχε προηγουμένως επικεφαλής τον Μοχάμεντ Τζαφάρ Ξιρ, γνωστό επίσης ως σεΐχη Σάλαχ, που «διαχειριζόταν για χρόνια την κύρια πηγή εσόδων της οργάνωσης» και «εξαλείφθηκε» από το Ιράν σε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου.

    Η «μονάδα 4.400» φέρεται να ήταν αρμόδια για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που εκφορτώνεται στη Συρία και μεταπωλείται στον Λίβανο.

    Ο εκπρόσωπος Χαγκάρι υποστήριξε ακόμη ότι η Χεζμπολά εν μέρει χρηματοδοτείται από «εργοστάσια» στη Συρία, στην Υεμένη, στον ίδιο Λίβανο και στην Τουρκία — κράτος μέλος του NATO.

    Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα «εργοστάσια» αυτά.

    300 στόχους της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

    Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως έπληξε 300 στόχους συνδεόμενους με το κίνημα Χεζμπολά στον Λίβανο μέσα σε 24 ώρες, καθώς αποφάσισε να διευρύνει την επίθεσή του εναντίον της προσκείμενης στο Ιράν παράταξης βάζοντας πλέον στο στόχαστρο το οικονομικό σύστημά της, την ώρα που οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως εργάζονται προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος «το γρηγορότερο».

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να αρχίσει σήμερα στο Ισραήλ νέα περιοδεία στην Εγγύς Ανατολή, με διακηρυγμένο στόχο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να περιοριστεί η περιφερειακή κλιμάκωση.

    Στον Λίβανο χθες βράδυ έγιναν βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 24, στη νότια Βηρυτό, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

    Προηγουμένως, το υπουργείο έκανε λόγο για έξι νεκρούς, ανάμεσά τους παιδί, στην Μπααλμπέκ (ανατολικά) και τέσσερις εργαζόμενους σε υπηρεσία πρώτων βοηθειών συνδεόμενη με τη Χεζμπολά νεκρούς σε 24 ώρες στον Νότο, που σαρώνεται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

    Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε υπόγειο καταφύγιο του σιιτικού κινήματος που περιείχε κατ’ αυτόν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», στο πλαίσιο «σειράς πληγμάτων ακριβείας εναντίον οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολά».

    Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η εθνική αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines χρειάστηκε να μεταφέρει τις προσγειώσεις των αεροσκαφών της σε άλλον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού, διότι ο κύριος διάδρομος της εγκατάστασης βρίσκεται κοντά σε τοποθεσία όπου εξαπολύθηκε ισραηλινός βομβαρδισμός σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας.

    Αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, αξίωσε προηγουμένως οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν δυο τομείς αυτής της περιοχής, αναφερόμενος ιδίως σε περίμετρο κοντά στο αεροδρόμιο.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε κάπου 30 στόχους συνδεόμενους με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν, θεσμό της Χεζμπολά, που έβαλε στο στόχαστρο σ’ όλο τον Λίβανο από προχθές Κυριακή.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ MOHAMMED SABER
  • Λίβανος: Νύχτα «κόλαση» με σφοδρούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ – Οι IDF κατέστρεψαν παρατηρητήριο της UNIFIL
    Λίβανος: Νύχτα «κόλαση» με σφοδρούς βομβαρδισμούς από το Ισραήλ – Οι IDF κατέστρεψαν παρατηρητήριο της UNIFIL

    Ο Λίβανος εξακολουθεί να δέχεται αεροπορικές επιθέσεις από τον στρατό του Ισραήλ που πραγματοποιεί και χερσαίες επιχειρήσεις στα νότια της χώρας

    Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε χθες Κυριακή το βράδυ αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο εναντίον των γραφείων θεσμού που κατηγορεί πως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ, ενώ σφυροκόπησε θέσεις του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σ’ όλη τη χώρα.

    Νέα επίθεση των IDF σε βάση της UNIFIL προκαλεί καινούργιες αντιδράσεις

    Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι κατέστρεψαν «εσκεμμένα» ένα «παρατηρητήριο» των κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, επεισόδιο που προστίθεται σε σειρά συμβάντων στα οποία επλήγησαν θέσεις της — εξαιτίας της οποίας το Ισραήλ επικρίθηκε σε διεθνές επίπεδο.

    Το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως έγιναν ένδεκα ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον υποκαταστημάτων του «Αλ Καρντ αλ Χάσαν» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, έπειτα από ισραηλινές προτροπές στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία του θεσμού, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

    Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός Αλ Καρντ αλ Χάσαν (σ.σ. «αγαθοεργός δανεισμός») ενέχεται «στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Αβιχάι Αντραΐ, μέσω X.

    Στη Σαΐντα, στον νότο, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κόσμο να φεύγει τρομοκρατημένος από τα περίχωρα εγκατάστασης του χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «κέντρο διοίκησης» της Χεζμπολάχ κοντά στην πρωτεύουσα και ότι έπληξε δεκάδες κοινότητες στον Νότο.

    Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου αναφέρθηκε σε βομβαρδισμό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια. Δημοσιογράφος του AFP είδε να υψώνονται στήλες καπνού στην περιοχή.

    Ο Λίβανος και η Γάζα στο στόχαστρο των IDF

    Καθώς συνεχίζει τον πόλεμο σε δυο μέτωπα, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί τις επιχειρήσεις εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον 73 ανθρώπους το Σάββατο στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), σύμφωνα με την πολιτική προστασία — το Ισραήλ αμφισβητεί τον απολογισμό.

    Ανακοίνωσε επίσης πως αναχαίτισε στον συριακό εναέριο χώρο drone που πλησίαζε την ισραηλινή επικράτεια «από ανατολάς».

    Έπειτα από χονδρικά έναν χρόνο ανταλλαγών πυρών με τη Χεζμπολάχ κι αφού θεώρησε πως έχει αποδυναμώσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός μετέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου το επίκεντρο του πολέμου στον Λίβανο, διεξάγοντας εντατικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ από την 23η Σεπτεμβρίου και χερσαίες επιχειρήσεις από την 30ή στο νότιο τμήμα του.

    Πάνω από 50 τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν χθες κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με το ANI, το οποίο μετέδωσε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός «δυναμιτίζει» σπίτια σε χωριά.

    Ο στρατός του Λιβάνου —ο οποίος δεν παίρνει μέρος στις εχθροπραξίες— ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους άνδρες του στο βόρειο Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε πως ο στρατός του «καταστρέφει» τη Χεζμπολάχ σε «όλα τα χωριά κατά μήκος των συνόρων».

    Το Ισραήλ λέει πως σκοπός του είναι να εξουδετερωθεί το σιιτικό κίνημα στους τομείς κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή περίπου 60.000 κατοίκων παραμεθόριων περιοχών του βορρά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από τους σιίτες μαχητές.

    Επίθεση της Χεζμπολάχ σε Χάιφα και Σαφέντ

    Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για νέα πυρά, εναντίον ιδίως τριών στρατιωτικών βάσεων κοντά στις πόλεις Χάιφα και Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, καθώς και εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στον νότιο Λίβανο.

    Διαβεβαίωσε επίσης πως κατέρριψε ισραηλινό drone τύπου Hermes 450, χωρίς να διευκρινίσει πού.

    Τουλάχιστον 1.470 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα.

    Προχθές Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το λιβανικό σιιτικό κίνημα πως αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει με drone που στοχοποίησε, ενώ απουσίαζε, ιδιωτική κατοικία του στην Καισάρεια, παραθαλάσσια πόλη του κεντρικού Ισραήλ.

    Η Χεζμπολάχ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή, πάντως η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως το λιβανικό κίνημα βρισκόταν πράγματι πίσω από την επίθεση.

    Δραματική η κατάσταση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εντείνει τη νέα επίθεσή του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, μερικές ημέρες αφού άνδρες του σκότωσαν, την περασμένη Τετάρτη, τον επικεφαλής της Γιαχία Σινουάρ. Ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως διεξήγαγε επιχειρήσεις «στον βορρά, στο κέντρο και στον νότο».

    Χθες, οικογένειες θρηνούσαν τους νεκρούς συγγενείς τους σε βομβαρδισμό στην Μπέιτ Λάχια στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, από τις μεγαλύτερες δομές υγείας στην περιοχή.

    Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως έπληξε «στόχο» που ανήκε στη Χαμάς και ότι ο απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τις παλαιστινιακές αρχές «δεν ανταποκρίνεται» στις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του.

    Ήδη πριν από αυτόν τον βομβαρδισμό, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για «πάνω από 400 νεκρούς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αφότου ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη νέα επιχείρησή του την 6η Οκτωβρίου, επικεντρωμένη αρχικά στην Τζαμπάλια και γύρω από αυτήν.

    Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

    «Έχουμε πιαστεί σε παγίδα, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από την πείνα μέσα στα συντρίμμια και στις καταστροφές», συνόψισε ο Άχμαντ Σάλεχ, 36 ετών, στην Μπέιτ Λάχια.

    Η Χαμάς δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να πολεμά

    Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διατρανώνει πως θα συνεχίσει τη μάχη, παρά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από το Ισραήλ ο εγκέφαλος της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, που αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου.

    Κατά την έφοδο εκείνη έχασαν τη ζωή τους τους 1.206 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει ομήρους θανόντες υπό αιχμαλωσία.

    Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της εφόδου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 εξ αυτών έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

    Τουλάχιστον 42.603 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρεί αξιόπιστα ο ΟΗΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ - Βαριά πλήγμα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Γάζα
    Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ: Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ - Βαριά πλήγμα από το Ισραήλ σε Βηρυτό και Γάζα

    Παρά τις ελπίδες της Δύσης ότι η δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη από τον ισραηλινό στρατό, θα άνοιγε το δρόμο μιας κατάπαυσης πυρός και την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να κλιμακώνεται.

    Από την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά εντονότερα στόχους στη Βηρυτό και τη Γάζα με δεκάδες νεκρούς ενώ η Χεζμπολάχ σήμερα εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones, ένα από αυτά στόχευε μάλιστα την κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Νετανιάχου.

    Ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ

    Επίθεση με drones και πυραύλους εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, με σειρήνες να ηχούν σε πολλές περιοχές του βορρά αλλά και το Τελ Αβίβ.

    Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τρία drones εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο και το ένα χτύπησε την ισραηλινή πόλη Καισάρεια. Υπάρχουν ζημιές σε κτίριο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Στόχος της Χεζμπολάχ στην Καισάρεια ήταν το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Ένα drone εκτοξεύθηκε προς την κατοικία του πρωθυπουργού στην Καισάρεια. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν ήταν εκεί και το επεισόδιο δεν προκάλεσε θύματα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του Νετανιάχου.

    Λόγω του περιστατικού, προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν επίσης στο Γκλίλοτ, βόρεια του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, το IDF έχει πλέον αποκλείσει το ενδεχόμενο επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με το IDF ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε και στην περιοχή της Χάιφα από τον Λίβανο. Η ρουκέτα έπεσε σε ανοιχτή περιοχή και δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

    Σφυροκοπά Γάζα και Βηρυτό το Ισραήλ - Δεκάδες νεκροί

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον αυτοκινήτου στην Τζουνιέχ, βόρεια της Βηρυτού, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή αυτή.

    «Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού σε όχημα στην Τζουνιέχ στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ διευκρίνισε ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με το βόρειο Λίβανο.

    Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον κατοικίας στο προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγάζι στο κέντρο της Γάζας, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια.

    Βομβαρδισμός σε σχολείο

    Εξάλλου οι υγειονομικές αρχές της Γάζας κατηγόρησαν σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι περικύκλωσε και βομβάρδισε το ινδονησιακό νοσοκομείο στην Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, τραυματίζοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους.

    «Τα ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν πλήρως το νοσοκομείο, έκοψαν την ηλεκτροδότηση και άνοιξαν πυρ με οβίδες με στόχο τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο», δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Μαρουάν Σουλτάν.

    «Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς», υπογράμμισε.

    Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως τα πλήγματα είχαν στόχο τους επάνω ορόφους του νοσοκομείου και πως «περισσότεροι από 40 ασθενείς» τραυματίσθηκαν, καθώς και ιατρικό προσωπικό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο