Παρά τους ισχυρισμούς για κοίτασμα-μαμούθ 320 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου οι αγορές και οι επενδυτές δεν πείστηκαν - Απειλές για τη Μεσόγειο: Θα συνεχίσουμε μέχρι να γίνουμε ενεργειακά ανεξάρτητοι, κανείς δεν θα μας σταματήσει
«Πίσω από όλα τα παιχνίδια που παίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ένας αγώνας για την κατανομή των ενεργειακών πόρων», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η απάνθρωπη παγκόσμια τάξη, που θεωρεί μια σταγόνα πετρελαίου πιο πολύτιμη από το αίμα ενός ανθρώπου, εξακολουθεί να βασιλεύει. Εμείς πάντα λέμε πως ο άνθρωπος είναι πάνω απ' όλα. Πρώτα απ' όλα ο νόμος και η δικαιοσύνη. Ο Αλλάχ έχει ανοίξει μια πόρτα για εμάς σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος, με έναν άνευ προηγουμένου πλούτο. Παρόμοιες πηγές θα ανοίξουν για εμάς και αλλού στο μέλλον» συνέχισε ο Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική λίρα, πάντως, συνέχισε να... καταποντίζεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του το Newmoney.gr.
«Αναλάβαμε την πρόκληση να κάνυμε μόνοι μας επιχειρήσεις γεώτρησης. Μαζί με το γεωτρύπανο Φατίχ, το οποίο δούλεψε στη Μαύρη Θάλασσα, έχουμε και τα Γιαβούζ και Κανουνί, που μας έχουν καταστήσει μια από τις κυρίαρχες χώρες του κόσμου σε αυτό τον τομέα. Το Φατίχ ανακάλυψε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πόρων φυσικού αερίου, στην επιχείρηση που ξεκίνησε από τις 20 Ιουλίου. Η επιχείρηση αυτή έγινε με δικά μας, εθνικά μέσα. Και είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι πόροι στην ίδια περιοχή. Στόχος να είναι να κάνουμε το αέριο διαθέσιμο στο έθνος μέχρι το 2023, κατά την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας» ανέφερε στη συνέχεια ο Ερντογάν.
Οποιαδήποτε μείωση στον λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας, που ανήλθε στα 41 δισ. δολάρια πέρυσι, θα ενίσχυε τα δημοσιονομικά και θα βοηθούσε να μειωθεί ένα χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έχει συμβάλει σε ένα ιστορικό χαμηλό της λίρας έναντι του δολαρίου.
Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. «Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα... και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί».