Το Ισραήλ έφθασε σήμερα επισήμως τα 100.000 και πλέον κρούσματα νέου κορονοϊού κι ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να περιορίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας.
Βάσει του τελευταίου ημερήσιου απολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας, καταγράφηκαν 1.496 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται πλέον σε 100.716. Το Ισραήλ έχει καταγράψει 809 θανάτους μεταξύ του πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων.
Τον Μάιο, η χώρα ήρε το lockdown, που είχε συμβάλει στην ισοπέδωση της καμπύλης, ένα γεγονός που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κι άλλοι αξιωματούχοι είχαν γιορτάσει ως επιτυχία.
Ωστόσο, η δεύτερη αναζωπύρωση των κρουσμάτων και οι περιορισμοί που ακολούθησαν κράτησαν πολλούς Ισραηλινούς εκτός της αγοράς εργασίας. Ορισμένα μέτρα ήρθησαν έκτοτε με στόχο την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όμως η ανεργία συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στο 21,5%.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων από Ισραηλινούς που βγαίνουν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους με αίτημα επιπλέον οικονομική βοήθεια.
Το κρούσμα με τον ιό mpox, σε ασθενή που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Αφρική, εντοπίστηκε στο Λονδίνο
Η Μεγάλη Βρετανία, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (30/10), εντόπισε το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του ιού mpox clade Ib, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας της χώρας (UKHSA), προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει χαμηλός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η παραλλαγή clade Ib είναι μια νέα μορφή του ιού που συνδέεται με μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία που κηρύχθηκε, τον περασμένο Αύγουστο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Το κρούσμα, σε ασθενή που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Αφρική, εντοπίστηκε στο Λονδίνο και το άτομο έχει διακομισθεί σε εξειδικευμένο νοσοκομείο, ανέφερε η UKHSA. Οι στενές επαφές του κρούσματος παρακολουθούνται από την UKHSA και τους συνεργαζόμενους οργανισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός mpox της κλάσης Ib κυκλοφορεί ευρέως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τους τελευταίους μήνες και έχουν αναφερθεί κρούσματα στο Μπουρούντι, στη Ρουάντα, στην Ουγκάντα, στην Κένυα, στη Σουηδία, στην Ινδία και στη Γερμανία.
Η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στην Μπέιτ Λαχία είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους ανθρώπους της Γάζας.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής «μαύρο» απολογισμό, περισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πολυώροφο κτίριο την Τρίτη, όπως γνωστοποιούν οι παλαιστινιακές Αρχές.
Ο Τζο Ίνγκλις, ειδικός σε θέματα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της UNICEF, δήλωσε ότι γιατροί και συνάδελφοί του στη βόρεια Γάζα περιέγραψαν «συνθήκες αποκάλυψης» στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία εδώ και μήνες.
«Κάθε φορά, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει χειρότερο, και κάθε μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται για τα παιδιά και τις οικογένειες», δήλωσε ο Ίνγκλις στο CNN, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το «μπλόκο» στην UNRWA φέρνει ακόμα πιο κοντά στο «χείλος του γκρεμού» τη Γάζα
Την ίδια ώρα, η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) να δραστηριοποιείται στη χώρα θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο άσχημη, δήλωσε ο Ίνγκλις.
«Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση επί τόπου που να μπορεί να προσεγγίσει παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, να στελεχώσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, να στελεχώσει τα σχολεία», είπε και πρόσθεσε: «Η ζωή στη Γάζα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά θα γίνει σχεδόν αδύνατη αν εμποδιστεί το έργο της UNRWA».
Και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε πως η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι ένα «καταστροφικό πλήγμα» που θα μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα και θα επηρεάσει σημαντικά όσους ζουν στη Δυτική Όχθη.
Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση (Medecins Sans Frontieres - MSF) εντάσσεται στον αυξανόμενο κατάλογο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που καταδίκασαν την κίνηση του ισραηλινού κοινοβουλίου τη Δευτέρα να ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τη λειτουργία της UNRWA στη χώρα.
Η απαγόρευση θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την UNRWA για την παροχή βασικής βοήθειας, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε σημερινή (30/10) τους ανακοίνωση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τέλος, καλούν σε άμεση διεθνή παρέμβαση για να πιέσουν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση, να επιτρέψει την πρόσβαση σε βασική βοήθεια και να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Το σύστημα υγείας της Γάζας στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Ένας αγγειοχειρουργός που επέστρεψε πρόσφατα από εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία της Γάζας περιέγραψε την εικόνα ενός συστήματος υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον ρημαγμένο από τον πόλεμο θύλακα επιδεινώνεται.
«Όταν νομίζεις ότι δεν μπορεί να χειροτερέψει άλλο, συνεχίζει να χειροτερεύει», είπε στο CNN ο Δρ Ναμπίλ Ράνα, ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση MedGlobal στα νοσοκομεία Nasser και Al Aqsa στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε στο σημείο που όλο αυτό το σύστημα και η κοινωνία θα καταρρεύσει».
Δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην ισραηλινή κυβέρνηση δίνοντάς της 30 ημέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, δήλωσε ο Ράνα.
«Είμαι χειρουργός», είπε, προσθέτοντας ότι έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει «πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει καν να βλέπουν».
«Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση που έχω βιώσει σε καθημερινή, τακτική βάση».
Ο Ράνα δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν έλλειψη βασικού εξοπλισμού, όπως ράμματα, αντιβιοτικά, φάρμακα και γάζες. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι γιατροί και νοσηλευτές που ζουν σε «ανυπόφορες» συνθήκες πηγαίνουν να εργαστούν και κάνουν ό,τι μπορούν.
«Η πιο δύσκολη μέρα για μένα είναι η μέρα που φεύγω, γιατί ξέρω ότι είμαι σε θέση να φύγω», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν. Δεν έχουν άλλη επιλογή».
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Μετά το πέρας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, στις 31 Οκτωβρίου, πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επανεξέταση της κατάστασης και η άρση περιορισμών σε περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα
Σε 27 ανέρχονται τα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, υπάρχουν υποψίες για πέντε κρούσματα, καθώς και δύο επιβεβαιωμένες μολύνσεις, σε Πυργετό Λάρισας και Κεραμίδι Μαγνησίας.
Με βάση τα στοιχεία, συνολικά έχουν εντοπιστεί 133 εστίες και έχουν γίνει 24.064 θανατώσεις, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ουσιαστικά τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν από εδώ και πέρα.
Μετά το πέρας του 10ημέρου εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, στις 31 Οκτωβρίου, πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επανεξέταση της κατάστασης και η άρση περιορισμών σε περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό τις πρώτες πρωινές της Τρίτης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα αυτό στον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν χρόνο πολέμου.
Ενώ η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή, η υιοθέτηση προχθές από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζεται η «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στον μικρό θύλακο, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
143 νεκροί σε μια ημέρα
Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 93 Παλαιστινίων σε βομβαρδισμό στην «οικογενειακή κατοικία των Αμπού Νασρ», πενταώροφη πολυκατοικία, συμπληρώνοντας πως παρέμεναν ακόμη δεκάδες παγιδευμένοι στα συντρίμμια.
Τουλάχιστον 143 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα την Τρίτη, με 132 από αυτούς να σκοτώνονται στη βόρεια Γάζα, αναφέρουν παράλληλα ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να ανακοινώσει πως εξετάζει «τις πληροφορίες για συμβάν» στην Μπέιτ Λάχια.
Γυναίκες και παιδιά η πλειονότητα των θυμάτων
«Το ακίνητο κατέρρευσε μέσα στη νύχτα», ενώ οι ένοικοι «κοιμούνταν», είπε περίοικος, ο Ράμπι αλ Σαντάγκλι, 30 ετών. «Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Κόσμος προσπαθεί να σώσει τους τραυματίες, αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο ούτε μπορούν να προσφερθούν οι πρέπουσες ιατρικές φροντίδες».
Ελλείψει φορείων, αιμόφυρτα σώματα που ανασύρονταν από τον πελώριο σωρό συντριμμιών και μπετόν μεταφέρονταν με κουβέρτες, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Καταδικάζουν οι ΗΠΑ
Ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ, ανέφεραν πως «ήλθαν σε επαφή» με τον σύμμαχό τους για να αξιώσουν να αποδοθούν ευθύνες έπειτα από αυτόν τον «φρικιαστικό» βομβαρδισμό με «φρικιαστικό αποτέλεσμα».
Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, με επίκεντρο την Τζαμπάλια, όπου κατ’ αυτόν επιχειρούν να ανασυνταχθούν μαχητές της Χαμάς.
Ανακοίνωσε χθες πως σκότωσε «περίπου 40 τρομοκράτες» στην Τζαμπάλια κι υπέστη τέσσερις απώλειες στις τάξεις του.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.061 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Το πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 - 20 μονάδες θα παραδοθούν σε χερσαίες και εναέριες δυνάμεις
Αν κάποιοι έχουν τον «σιδερένιο θόλο», η Τουρκία θα κατασκευάσει τον «χαλύβδινο θόλο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, αντίστοιχο του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει και η χώρα του. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τις πυραυλικές ικανότητές της, κατασκευάζοντας η ίδια τον δικό της πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην τελετή παράδοσης στην τουρκική Χωροφυλακή του τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρου γενικής χρήσης Gokbey από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ), η οποία την περασμένη εβδομάδα, στις 23 Οκτωβρίου, έγινε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας. Η σημερινή τελετή είχε και έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς έλαβε χώρα ανήμερα της 101ης επετείου από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία.
Cumhuriyetimizin 101’inci yıl dönümünde Jandarma Genel Komutanlığımızın ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilen Gökbey helikopterimizin ilk teslimatını gerçekleştirdik. 🇹🇷
Seri üretim sözleşmesi kapsamındaki 2 adet helikopterin teslimatı da yıl sonuna kadar yapılacak.… pic.twitter.com/bY1w7XJg2j
Σύμφωνα με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ελικοπτέρων Gokbey της Τουρκίας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 η παράδοση είκοσι συνολικά μονάδων, εκ των οποίων επτά στις Χερσαίες Δυνάμεις, τέσσερα στην Αεροπορία, τρία στη Χωροφυλακή, τρία στην Αστυνομία και τρία στην Ακτοφυλακή. Συνεχίζεται επίσης ο σχεδιασμός για την παραγωγή επιπλέον 57 ελικοπτέρων για τις ανάγκες του τουρκικού Ναυτικού. Ελικόπτερα του ίδιου τύπου προγραμματίζεται να παραδοθούν και στο υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε εναέρια ασθενοφόρα. Εκτιμάται ότι τα προσεχή χρόνια θα κατασκευαστούν περισσότερα από 100 ελικόπτερα του τύπου αυτού.
Στην τελετή παράδοσης του πρώτου ελικοπτέρου, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία ήταν εξαρτώμενη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό και βίωσε «τα οδυνηρά μειονεκτήματα» της εξάρτησης αυτής, όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. «Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με απειλές και συνεχίστηκε με εμπάργκο, έδειξε τη σημασία μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας για τη χώρα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Σήμερα, το ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας έχει ξεπεράσει το 80%», το οποίο ήταν περίπου 20%, προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει μια αυτάρκης χώρα σε αυτόν τον τομέα με περισσότερα από χίλια εγχώρια προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας και χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, με περισσότερες από 3.500 εταιρείες και περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία. Όπως ανέφερε, οι τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της TAI, έχουν πραγματοποιήσει το 65% όλων των πωλήσεων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.
Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με δεκάδες Παλαιστίνιους να σκοτώνονται από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Μπέιτ Λαχία στο βόρειο τμήμα.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο αριθμός των νεκρών ανέρχονται σε 77 ενώ δημοσιογράφοι αναφέρουν πως ανασύρονται πτώματα από τα συντρίμμια, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Οι σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Al-Awda, το οποίο υπολειτουργεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό τραυματιών.
Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπάσαλ είχε δηλώσει ότι «περισσότεροι από 55 μάρτυρες και δεκάδες τραυματίες βρίσκονται κάτω από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου κατοικιών που ανήκει στην οικογένεια Αμπουνάσρ, το οποίο βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή κατοχή τη νύχτα».
Δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη βόρεια Γάζα χωρίς τρόφιμα και βοήθεια
Την Δευτέρα η παλαιστινιακή πολιτική προστασία είχε επισημάνει ότι περίπου 100.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη Τζαμπάλια, τη Μπέιτ Λαχία και τη Μπέιτ Χανούν χωρίς τρόφιμα και ιατρική βοήθεια λόγω του αποκλεισμού του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος διεξάγει στην περιοχή εντατικές χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες.
Η παλαιστινιακή πολιτική προστασία ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι οι επιχειρήσεις της στο βόρειο τμήμα της Γάζας ανεστάλησαν, αφού το Ισραήλ συνέλαβε και τραυμάτισε πολλά μέλη της και βομβάρδισε το μοναδικό της πυροσβεστικό όχημα.
Το Ισραήλ έχει επισημάνει ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να εμποδίσουν τους μαχητές της Χαμάς να αναδιοργανωθούν.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER