Μπορεί το όνομα «Φουκουσίμα» να γεννά αυτομάτως συνειρμό του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi το 2011, ενός από τα δύο, μαζί με αυτό στο Τσέρνομπιλ, μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών έχει επιστρέψει και το καινούργιο νηπιαγωγείο «Tesoro» στη Φουκουσίμα κάνει πιο μεγάλο αυτό το χαμόγελο.
Το «Tesoro» -φέρνει στον νου την ιταλική λέξη για «κουτί με θησαυρούς»-, δημιούργημα του ιαπωνικού στούντιο Aisaka Architects' Atelier, είναι ένα παιχνιδιάρικο αρχιτεκτόνημα που επιτρέπει σε 90 μικρά να παίζουν ελεύθερα. Ο ιδιωτικός δρόμος πρόσβασης σε αυτό είναι ενσωματωμένος στο περίκλειστο νηπιαγωγείο, ενώ οι τάξεις είναι υπερυψωμένες σε σχέση με το δρόμο, βρισκόμενες στον δεύτερο όροφο. Η όλη διάταξη περικλείει έναν μεγάλο χώρο για υπαίθριο παιχνίδι.
Το ιαπωνικό στούντιο προσανατόλισε το «Tesoro» προς την Ανατολή ώστε να έχει ανεμπόδιστη θέα στα βουνά, στον ορίζοντα. Το ίδιο το κτίριο είναι μια τεράστια δομή για παιχνίδι: τσουλήθρα, τοίχος για σκαρφάλωμα, σκάλες διαφόρων μεγεθών. Προστασία προσφέρει ο κυματοειδής εξωτερικός τοίχος από σκυρόδεμα, διάτρητος με πολλά ανοίγματα που ενισχύουν την αίσθηση ασφάλειας αλλά και την ιδιωτικότητα. Επιπλέον, γίνεται χρήση ξύλινης επένδυσης τόσο εσωτερικά όσο και σε ιδιαίτερα εμφανείς εξωτερικές επιφάνειες. Εύκολος στη συντήρηση γαλβανισμένος χάλυβας χρησιμοποιείται για κατασκευή των στεγών και για επένδυση σε τμήματα της δομής που είναι εκτεθειμένα σε ενδεχόμενη χιονοθύελλα.
Η αρχιτεκτονική δομή είναι «ανοιχτή» σε μελλοντικές μετατροπές καθώς οι ανάγκες των ενοίκων αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει μη προγραμματισμένους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι μπορεί στο μέλλον να μετατραπούν σε παρτέρια για λαχανικά ή σε γήπεδο futsal (ποδοσφαίρου σάλας). Ή, τα εξωτερικά δάπεδα να γίνουν ξύλινες βεράντες. Η ομάδα των σχεδιαστών ευελπιστεί ότι η τωρινή μορφή του «Tesoro» δεν είναι η οριστική, αλλά απλώς ένα σημείο εκκίνησης προς μελλοντικά όνειρα και στόχους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ