Επεισόδια ξέσπασαν για μία ακόμη νύκτα στο Σαντιάγο, καθώς συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας, δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, χθες Παρασκευή στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος της χώρας.
Επί πολλές ώρες στην πλατεία Ιταλίας, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, διαδηλωτές έριχναν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού το οποίο περιείχε ένα χημικό.
Μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στο Σαντιάγο από χθες το πρωί με δεκάδες μέλη της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών, αλλά και θωρακισμένα οχήματα και αντλίες νερού, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για μία ακόμη Παρασκευή στην πλατεία Ιταλίας.
Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες πριν το ιστορικό δημοψήφισμα της Κυριακής στο οποίο οι πολίτες της Χιλής καλούνται να δηλώσουν αν επιθυμούν τη μεταρρύθμιση του
Συντάγματος, το οποίο η χώρα κληρονόμησε από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990) και πολλοί θεωρούν ότι εμποδίζει την υιοθέτηση μέτρων προς την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στις 15 Νοεμβρίου 2019, έπειτα από ένα μήνα βίαιων διαδηλώσεων, ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού.
«Πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή, όμως πρέπει και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στον δρόμο ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει στάση», εξήγησε ο Μισέλ Λετράνς, ένας 30χρονος διαδηλωτής. «Θα υπάρχει πάντα βία, είναι αναπόφευκτο», σχολίασε. «Αν δεν υπάρχει βία, δεν υπάρχει πίεση», τόνισε.
Την προηγούμενη Κυριακή στην πλατεία Ιταλίας είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι για να γιορτάσουν την πρώτη επέτειο από την έναρξη του κοινωνικού αυτού κινήματος.
Τον ένα χρόνο που διαρκούν οι διαδηλώσεις --οι οποίες διακόπηκαν από την πανδημία του κορονοϊού τον Μάρτιο, όμως επαναλαμβάνονται από τα τέλη Αυγούστου— έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή συλληφθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/Elviz Gonzalez