Κόσμος

Η Ευρώπη στη «μάχη» του κορωνοϊού - Νέοι περιορισμοί και lockdown

Η Ευρώπη στη «μάχη» του κορωνοϊού - Νέοι περιορισμοί και lockdown

«Στοίχημα» ο φετινός χειμώνας – Αγωνία για την επόμενη ημέρα

Αντιμέτωπες με έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα βρίσκονται οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη επαναφέρει μερικές ή καθολικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επέκταση του δεύτερου – και όπως όλα δείχνουν – χειρότερου κύματος της Covid-19.

Από την Ιρλανδία που έγινε το πρώτο κράτος στην Ευρώπη που επέβαλε εκ νέου ένα γενικό lockdown, μέχρι τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που ακολούθησαν λίγες εβδομάδες αργότερα, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ανακόψουν την εξάπλωση της ασθένειας, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται καταπόνηση αλλά και οργή.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να επιβάλει καθολικό lockdown το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 6η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τη 2α Δεκεμβρίου. Τα μέτρα, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και εντός του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον, προβλέπουν το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων (εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ και άλλων), την απαγόρευση των ψυχαγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, το κλείσιμο ξενοδοχείων, εστιατορίων, παμπ και καφέ εκτός από όσα προσφέρουν φαγητό με ντελίβερι, καθώς και την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι εφόσον είναι εφικτό. Παράλληλα απαγορεύονται οι συναθροίσεις ατόμων από διαφορετικές οικογένειες ακόμα και εντός των σπιτιών.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε επίσης καθολικές απαγορεύσεις οι οποίες ισχύουν από την 30η Οκτωβρίου μέχρι, τουλάχιστον, την 1η Δεκεμβρίου Τα νέα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία προβλέπουν την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και των μετακινήσεων των πολιτών από περιοχή σε περιοχή, ενώ οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από τις οικίες τους για συγκεκριμένους λόγους και με την επίδειξη πιστοποιητικού. Συγκεκριμένα η έξοδοι επιτρέπονται μόνο για σωματική άσκηση και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου, για χρονικό διάστημα μίας μόνο ώρας και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την οικεία των πολιτών. Οι έξοδοι επιτρέπονται επίσης για επαγγελματικούς λόγους, εφόσον δεν είναι δυνατή η εργασία από το σπίτι, για τη μετάβαση στο σχολείο και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για λόγους υγείας (μετάβαση στο νοσοκομείο ή στο φαρμακείο) και για έκτακτες οικογενειακές ανάγκες, όπως την παροχή βοήθειας σε ευάλωτο συγγενικό πρόσωπο. Όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ, καθώς και τα μη αναγκαία καταστήματα θα κλείσουν, ενώ θα επιτρέπονται πτήσεις προς τη Γαλλία μόνο από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στη Γερμανία η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν να επιβάλουν μερικούς περιορισμούς.

Κλειστά θα παραμείνουν θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, καζίνο, οίκοι ανοχής, κολυμβητήρια και γυμναστήρια, ενώ οι αγώνες στον επαγγελματικό αθλητισμό θα διεξάγονται ξανά χωρίς θεατές, ενώ απαγορεύονται οι δραστηριότητες των ερασιτεχνικών σωματείων. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματα εστίασης, ενώ θα επιτρέπεται η πώληση φαγητού σε πακέτο για την κατανάλωσή του στο σπίτι. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες και τα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης. Ο τουρισμός «παγώνει» σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ έγινε έκκληση προς τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν τις «μη αναγκαίες» μετακινήσεις. Ειδική μέριμνα προβλέπεται για μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες και ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της κοινωνικής τους απομόνωσης που είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Παράλληλα, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται οικονομικά από τα μέτρα, θα λάβουν στήριξη ίση με το 75% του τζίρου που είχαν τον Νοέμβριο του 2019. Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, μια από τις περιοχές που καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό μολύνσεων, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα σε αγορές και πολυσύχναστους δρόμους, ενώ επιστρατεύονται 1.000 αστυνομικοί για την επιβολή των νέων κανόνων.

Στην Ιρλανδία η εργασία από το σπίτι όπου είναι αυτή είναι εφικτή, γίνεται κανόνας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν όλα μη απαραίτητα καταστήματα. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στην Ολλανδία όλα τα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο με υπηρεσίες ντελίβερι, ενώ όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, πρέπει να κλείσουν έως τις 8 μ.μ. Συνιστάται στους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι και να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ επιβάλλεται η καθολική χρήση μάσκας ακόμα και σε δημόσιους χώρους.

Στην Αυστρία τα εστιατόρια, τ;α ξενοδοχεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δεν θα τελούνται γάμοι. Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. Έως τις 6 π.μ, ενώ τα σχολεία, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Από την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, η Πορτογαλία επιστρέφει σε μέτρα μερικού περιορισμού, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν άνω του 70% του πληθυσμού. Οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους για να μεταβούν στην εργασία τους, όταν δεν είναι εφικτή η εργασία από το την οικία τους, ή για να συνοδέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τα καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν το αργότερο στις 10 μ.μ. και οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόζουν κλιμακωτό ωράριο εργασίας.

Στην Τσεχία όλα τα μπαρ, εστιατόρια, σχολεία, μη απαραίτητα καταστήματα είναι κλειστά, από την 5η Οκτωβρίου. Οι πολίτες μπορούν να βγουν από τις οικίες τους μόνο επαγγελματικούς και ιατρικούς λόγους και για περιορισμένης χρονικής διάρκειας σωματική άσκηση

Στην Ισπανία η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 23:00 μέχρι τις 06:00, εξουσιοδοτώντας παράλληλα τις περιφερειακές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την πολιτική υγείας, να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις των πολιτών. Οι περισσότερες από τις 17 περιφέρειες της χώρας έχουν ήδη εφαρμόσει αυτό το μέτρο που επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς Ισπανούς πολίτες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να διαχειριστεί την καταπόνηση και την οργή του πληθυσμού που βλέπει να επιστρέφει στην καραντίνα παρόλο που την περασμένη άνοιξη αναγκάστηκαν να βιώσουν το αυστηρότερο lockdown που επεβλήθη σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο Ιράν που τα κρούσματα καταγράφουν εκθετική αύξηση το δημοτικό συμβούλιο της Τεχεράνης πρότεινε την επιβολή lockdown δύο εβδομάδων στην ιρανική πρωτεύουσα. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, το Ιράν απαγόρευσε γάμους και κηδείες και έκλεισε πανεπιστήμια, σχολεία, βιβλιοθήκες, τζαμιά, κινηματογράφους, μουσεία και κομμωτήρια.

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από την Αυστραλία καθώς οι πολίτες μπορούν πλέον να επισκέπτονται την Όπερα στο Σίδνεϊ οκτώ μήνες μετά την αναγκαστική λειτουργία του εικονικού χώρου ψυχαγωγίας, λόγω της πανδημίας COVID-19. Η Αυστραλία δεν έχει καταγράψει νέα τοπικά κρούσματα για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες.

Νέα μέτρα περιορισμού λαμβάνονται και σε περιφέρειες του Καναδά, καθώς το Οντάριο και το Κεμπέκ εξακολουθούν να καταγράφουν τα υψηλότερα ημερήσια κρούσματα της COVID-19, ενώ στη Μανιτόμπα, αξιωματούχοι ανέφεραν και πάλι εκατοντάδες νέες περιπτώσεις. Τα μέτρα που επιβάλλονται ανά περιφέρεια, περιλαμβάνουν από το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, μέχρι και θεάτρων και χώρων ψυχαγωγίας και θα επανεκτιμώνται κάθε δύο εβδομάδες.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/IAN LANGSDON

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup