Το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και χορηγείται στον πληθυσμό της ασιατικής χώρας
Το CoronaVac που (μαζί με το επίσης κινεζικό Ad5-nCOV) έχει ήδη λάβει έγκριση από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και χορηγείται στον πληθυσμό της ασιατικής χώρας, βασίζεται σε αδρανοποιημένο SARS-CoV-2.
Από τα προκαταρκτικά κλινικά δεδομένα προκύπτει και η βέλτιστη δοσολογία για την παραγωγή ανοσοαπόκρισης, που είναι στα 3 μg, λαμβανομένων των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Όλες αυτές οι παράμετροι βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση στην Φάση 3 των κλινικών δοκιμών που είναι σε εξέλιξη.
Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου γι' αυτό και η Φάση 3 των δοκιμών θα είναι καίριας σημασίας για να αποσαφηνιστεί αν η παραγόμενη ανοσοαπόκριση από το CoronaVac είναι επαρκής για την προστασία του οργανισμού από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Επίσης, ξεχωριστές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν τη διάρκεια της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παρόντα αποτελέσματα αφορούν σε υγιή άτομα 18-59 ετών, άρα δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του CoronaVac σε ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Σε ότι αφορά στις παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στο κλινικό δείγμα, όλες ήταν ήπιες και παροδικές, με συχνότερα αναφερόμενο τον πόνο στο σημείο της έγχυσης. Καταγράφηκε μια μια σοβαρή περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης εντός 48 ωρών από την χορήγηση της πρώτης δόσης, αλλά ο εθελοντής τελικά ανάρρωσε εντός τριών ημερών και δεν εμφάνισε παρόμοιο επεισόδιο μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το CoronaVac είναι ικανό να παράγει άμεσα ανοσοαπόκριση, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την χορήγηση των δύο δόσεων με διαφορά 14 ημερών. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο είναι κατάλληλο για επείγουσα χρήση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετέπειτα, όταν ο κίνδυνος της COVID-19 θα είναι μικρότερος, η χορήγηση των δύο δόσεων με έναν μήνα διαφορά, αντί των 14 ημερών, θα είναι καταλληλότερη για την πρόκληση ισχυρότερης ανοσοαπόκρισης και πιθανόν με μεγαλύτερη διάρκεια», σχολιάζει ο καθηγητής Γενγκζάι Ζου, κύριος συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Τζιανγκσου στην Ναντζινγκ της Κίνας.