Μετά την αίτηση στην αμερικανική FDA, θα ακολουθήσει αντίστοιχη και προς την ευρωπαϊκή EMA - Έτοιμη η Pfizer για αποστολή των εμβολίων «εντός ωρών» από την χορήγηση άδειας - Δρ. Μπουρλά: «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ»
Αυτό υποστήριξε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN χθες ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν. Ενώ ο εταίρος του, πρόεδρος της Pfizer, Δρ. Αλμπερτ Μπουρλά μιλώντας στο Sky News ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να ξεκινήσει την αποστολή δόσεων του εμβολίου «εντός ωρών» από τη στιγμή που λάβει το BNT162b1 την αδειοδότηση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Σήμερα λοιπόν Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με τον Δρ. Σαχίν, θα υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση αδειοδότησης αφού τα καταληκτικά αποτελέσματα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του BNT162b1 δείχνουν ότι είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, ακόμα σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ δεν προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. «Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και αυτό σημαίνει ότι η COVID-19 μπορεί να καταστεί εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο ήδη από το πρώτο μισό του 2021», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech μιλώντας στο CNN.
Σχολιάζοντας πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η αξιολόγηση της αίτησης από την αρμόδια επιτροπή του FDA είπε ότι «μπορεί να δοθεί έγκριση ή κατά περίπτωση αδειοδότηση εντός του 2020, πράγμα που θα βοηθήσει να ξεκινήσουμε την αποστολή των πρώτων δόσεων πριν το τέλος της χρονιάς», αποφεύγοντας ωστόσο χρονικά να καθορίσει πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία για να εκδοθεί η απόφαση του ρυθμιστικού φορέα.
Ενώ ο Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε στο Sky News «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι πολύ διαφορετικό για πολλούς εξ ημών».
Καλά αποτελέσματα και από την AstraZeneca
Τέλος, χθες Πέμπτη δημοσιεύθηκαν προκαταρκτικά αποτελέσματα και από το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Μετά τις ανακοινώσεις για 95% αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και 94,5% της Moderna, τα στοιχεία από κλινική δοκιμή Φάσης 2 για το ΑZD1222 που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet δείχνουν ότι προκαλεί αντισώματα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Συγκεκριμένα, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης περισσότερο από το 99% των συμμετεχόντων είχαν αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι φαίνεται να προσφέρει ισχυρή κάλυψη στους ηλικιωμένους, μια ομάδα που λόγω υποκείμενων νοσημάτων αν προσβληθεί από κορωνοϊό κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά.