Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 13:19

Σενεγάλη: Παραμένει το μυστήριο με τη δερματοπάθεια χιλιάδων ψαράδων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το υπουργείο Υγείας της Σενεγάλης διευκρινίζει ότι η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική - Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η αλιεία είναι μια δραστηριότητα από την οποία εξαρτώνται άμεσα 53.000 θέσεις εργασίες

Οι αρχές της Σενεγάλης προσπαθούν ακόμη να διαλευκάνουν τη μυστηριώδη δερματική ασθένεια που έχει προσβάλει πάνω από 1.000 ψαράδες εδώ και μία εβδομάδα στην περιοχή του Ντακάρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Προς το παρόν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για ιογενή, μεταδοτική νόσο. Η υγεία όλων των ασθενών βελτιώθηκε και μόνο ένας, από τους 1.004 που παρουσίασαν συμπτώματα, παραμένει ακόμη στο νοσοκομείο, είπε ο υπουργός Αμπντουλαγιέ Ντιουρ Σαρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστη η αιτία του κακού. Οι ψαράδες, στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης και ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, φέρουν φλύκταινες, κάποιες φορές εντυπωσιακών διαστάσεων, στο πρόσωπο και τα άκρα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Αμπντού Καρίμ Σαλ είπε ότι ενδέχεται για τη δερματοπάθεια αυτή να ευθύνεται κάποιο είδος άλγης.

«Δεν υπάρχει καμία δευτερεύουσα μόλυνση, με άλλα λόγια (η ασθένεια) δεν μεταδίδεται. Και δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση ψαριών», τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Τα αποτελέσματα των βιολογικών εξετάσεων δεν αποκάλυψαν την αιτία, όμως είναι σε εξέλιξη και άλλες έρευνες», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι από την ανάλυση των δειγμάτων που είχαν ληφθεί δεν διαπιστώθηκε καμία χημική ή τοξική μόλυνση του νερού ή των ψαριών. Αναμένεται να γίνουν αναλύσεις και στα φύκια αφού, σύμφωνα με τους αλιείς, η εμφάνιση της ασθένειας συνέπεσε με μια αύξηση της άλγης στην περιοχή. Το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Πανεπιστημίου Σεΐχ Αντα Ντιόπ του Ντακάρ σχεδιάζει επίσης να λάβει δείγματα από τα καύσιμα των αλιευτικών σκαφών και από τα δίχτυα που χρησιμοποιούν οι ψαράδες.

Πολλοί αλιείς διαμαρτύρονται γιατί οι πωλήσεις των προϊόντων τους έπεσαν κατακόρυφα αφού σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν μηνύματα που προέτρεπαν τον κόσμο να μην καταναλώνει ψάρια για ένα διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η αλιεία είναι μια δραστηριότητα από την οποία εξαρτώνται άμεσα 53.000 θέσεις εργασίες και έμμεσα άλλες 540.000 στη Σενεγάλη.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία αρχείου από zhugher από το Pixabay
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 10:04

Σχετικά Άρθρα

  • Σενεγάλη: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό - Εικόνες που σοκάρουν (video)
    Σενεγάλη: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό - Εικόνες που σοκάρουν (video)

    Λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό στη Σενεγάλη, με αποτέλεσμα τον τραγικό απολογισμό.

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας (9/9) στο κέντρο της Σενεγάλης, μετά από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό.

    Τον τραγικό απολογισμό έδωσαν πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα γύρω στις 6:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) στην εθνική οδό 3, κοντά στην πόλη Ντανγκαλμα, τόνισε ένας αξιωματούχος της Πυροσβεστικής.

    Στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται το λεωφορείο να παίρνει φωτιά.

    Τα τροχαία δυστυχήματα είναι συχνά στη Σενεγάλη, και συχνά προκαλούνται από τη κακή συντήρηση των δρόμων, την απερίσκεπτη οδική συμπεριφορά ή την εκτεταμένη διαφθορά μεταξύ άλλων.

    Η κυβέρνηση της Σενεγάλης του προέδρου Μπασιρού Ντιομαγιέ Φαγιέ, που εξελέγη τον Μάρτιο, είχε δεσμευτεί να λάβει αυστηρά για τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση οδικών ελέγχων και την επιβολή αυστηρότερων ποινών.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σενεγάλη: Nέο ατύχημα για αεροσκάφος της Boeing - 11 τραυματίες
    Σενεγάλη: Nέο ατύχημα για αεροσκάφος της Boeing - 11 τραυματίες

    Συνολικά 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις σοβαρά, όταν αεροσκάφος Boeing ναυλωμένο από την αεροπορική εταιρεία Air Senegal βγήκε από τον διάδρομο κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντιάς κοντά στο Ντακάρ.

    Eιδικότερα, το αεροσκάφος Boeing 737-300 που ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία Transair και εκτελούσε την πτήση Ντακάρ-Μπαμακό «βγήκε από τον διάδρομο κατά την απογείωση σήμερα 9 Μαΐου 2024 κατά την 01.00», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας που διευκρινίζει ότι «το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα».

    Σύμφωνα με το BBC, ο πιλότος τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ οι περισσότεροι από τους 78 επιβάτες της πτήσης δεν έχουν υποστεί σοβαρά χτυπήματα.

    Σημειώνεται ότι το ατύχημα έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την εφιαλτική προσγείωση ενός άλλου αεροσκάφους της Boeing - φορτηγού αεροσκάφους 767 της αμερικανικής ταχυδρομικής υπηρεσίας FedEx - στην Τουρκία μετά από βλάβη του συστήματος προσγείωσής του.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σενεγάλη: Σύγκρουση λεωφορείων στοιχίζει τη ζωή σε 39 ανθρώπους - 3ήμερο εθνικό πένθος
    Σενεγάλη: Σύγκρουση λεωφορείων στοιχίζει τη ζωή σε 39 ανθρώπους - 3ήμερο εθνικό πένθος

    Τριάντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου εκατό τραυματίστηκαν στη Σενεγάλη όταν συγκρούστηκαν δυο λεωφορεία, ωθώντας τον πρόεδρο Μακί Σαλ να κηρύξει εθνικό πένθος τριών ημερών και ανακοινώσει άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια.

    Το δυστύχημα, το πιο πολύνεκρο στη χώρα της δυτικής Αφρικής τα τελευταία χρόνια, έγινε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, περί τις 03:00 (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας) κοντά στην πόλη Καφρίν, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ντακάρ, ανέφεραν η πυροσβεστική και οι τοπικές αρχές.

    Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το βράδυ νεότερο απολογισμό του δυστυχήματος, στην κοινότητα Σικιλό, που έκανε λόγο για 39 νεκρούς, 53 τραυματίες που έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 42 ελαφρύτερα τραυματίες, στους οποίους προσφέρθηκαν φροντίδες σε τοπικά κέντρα υγείας.

    Στα δύο λεωφορεία επέβαιναν «139 ταξιδιώτες τη στιγμή του δυστυχήματος», τόνισε η κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

    Οι δέκα από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε ο πρόεδρος Σαλ, που πήγε να επισκεφθεί τραυματίες στο νοσοκομείο της Καφρίν, συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Αμαντού Μπα.

    «Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 20 πτώματα και σύντομα θα παραδοθούν στις οικογένειες» για τις κηδείες τους, πρόσθεσε.

    Ο αρχηγός του κράτους, που κήρυξε «εθνικό πένθος τριών ημερών» από σήμερα, υποσχέθηκε την ταχεία λήψη μέτρων για να αποφευχθεί η επανάληψη «τραγωδιών» αυτής της φύσης.

    «Δεν μπορούμε να εκθέτουμε τη ζωή των συμπολιτών μας σε ένα σύστημα συγκοινωνιών που αψηφά τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Σαλ.

    Αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός του θα συγκαλέσει διυπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει τη λήψη μέτρων για την κατάσταση των οχημάτων, τον τεχνικό έλεγχο, τις άδειες κυκλοφορίας και τα ωράρια των δρομολογίων, απαρίθμησε.

    Μάστιγα

    Ο δήμαρχος της Καφρίν, ο Αμπντουλαγέ Σαϊντού Σο, άλλοτε υπουργός Πολεοδομίας και Στέγης, όπως και ο εισαγγελέας της γειτονικής πόλης Καολάκ ανέφεραν πως το δυστύχημα προκλήθηκε επειδή έσκασε λάστιχο του ενός από τα δύο λεωφορεία και κατόπιν συγκρούστηκαν μετωπικά.

    Ο Ουσμάν Σονκό, ηγέτης της αντιπολίτευσης, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, ανέφερε μέσω Twitter πως οργανώνει συγκέντρωση κεφαλαίων για τα θύματα και τις οικογένειές τους, ενώ κάλεσε τις αρχές να δώσουν «προτεραιότητα» στην ανασφάλεια στους δρόμους, που χαρακτήρισε «μάστιγα με καταστροφικές ανθρώπινες, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα».

    Τα τροχαία στα οποία εμπλέκονται λεωφορεία είναι τρομακτικά συχνά στην Αφρική, λόγω της έλλειψης συντήρησης των οχημάτων, της κακής κατάστασης των δρόμων, αλλά και λαθών οδήγησης, καθώς αρκετοί οδηγοί αποκτούν διπλώματα δωροδοκώντας, χωρίς να πάνε σε σχολές οδηγών για βαριά οχήματα.

    21 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο το βράδυ σε δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο στα σύνορα της Κένυας και της Ουγκάντας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η αστυνομία της τελευταίας. Τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες της Κένυας, αλλά νεκροί είναι επίσης 8 υπήκοοι της Ουγκάντας. Άλλοι 49 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας που ανέπτυξε.

    Η κυβέρνηση της Ουγκάντας έχει επίσης αναγγείλει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους μετά την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων την περίοδο των εορτών του τέλους του έτους. Σύμφωνα με τις αρχές στην Καμπάλα, καταγράφηκαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από την 30ή Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου, 104 τροχαία με απολογισμό συνολικά 35 νεκρούς και 114 τραυματίες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Σαντιό Μανέ: Έπαιξε ξανά μπάλα στο χωριό του μεσ' στη λάσπη! (video)
    Σαντιό Μανέ: Έπαιξε ξανά μπάλα στο χωριό του μεσ' στη λάσπη! (video)
    Ο Μανέ επέστρεψε στο χωριό του στην Σενεγάλη και μαζί με άλλους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές έπαιξαν ένα χαλαρό ματς στο χώμα που... έγινε λάσπη από τη βροχή, ωστόσο, όλοι το διασκέδασαν και οι ντόπιοι το χάρηκαν και με το παραπάνω.

    Ο επιθετικός της Λίβερπουλ μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές όπως είναι οι Ελ Χατζί Ντιούφ, Παπίς Ντεμπά Σισέ, Εμπαγιέ Ντιανέ, Ντεσιρέ Σεγκμπέ, χάρισαν στιγμές ευτυχίας στους κατοίκους του χωριού παίζοντας μπάλα όπως το έκαναν όταν ήταν πιτσιρικάδες.

    Μετά τα όσα έχει κάνει για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των συμπατριωτών του με την ανέγερση νοσοκομείου, σχολείου, αλλά και με την οικονομική βοήθεια που τους παρέχει, τώρα ο Μανέ έπαιξε στη λάσπη δίχως να φοβηθεί τραυματισμό ή κάποιο απρόοπτο. Το έκανε για τους συγχωριανούς του και αφού το χάρηκαν εκείνοι, γέμισε και η δική του ψυχή.

    Sadio Mane returned to the pitch where it all began for him in his village Bambaly in Senegal to play a local match yesterday. 👌🏾🙌🏾

    With him is his idol El Hadji Diouf, Papiss Demba Cisse, Mbaye Diagne and Désiré Segbe of Benin. pic.twitter.com/f6jjjrnU3B

    — Usher Komugisha (@UsherKomugisha) June 16, 2022

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ PETER POWELL

  • Ολυμπιακός: Ο Σισέ κλήθηκε στην εθνική Σενεγάλης για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα
    Ολυμπιακός: Ο Σισέ κλήθηκε στην εθνική Σενεγάλης για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα

    Ο Παπέ Αμπού Σισέ είναι στις βασικές επιλογές του προπονητή της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ, για τους προκριματικούς αγώνες του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής κόντρα στις Μπενίν (4/6) και Ρουάντα (7/6).

    Ο Πάπε Αμπού Σισέ κλήθηκε στην εθνική Σενεγάλης ενόψει των προκριματικών αγώνων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

    Ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού ήταν στις βασικές επιλογές του Ομοσπονδιακού τεχνικού Αλιού Σισέ στους τελευταίους αγώνες της διοργάνωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, και όπως αναμενόταν, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή.

    La liste des joueurs retenus par le sélectionneur national Aliou Cissé pour les rencontres Senegal-Benin (04/06/2022) et Rwanda-Senegal (07/06/2022), comptant pour les 1ère et 2e journées des éliminatoires de la #TotalEnergiesAFCON2023 pic.twitter.com/OS5c9xNyz9

    — FSF (@Fsfofficielle) May 27, 2022

    Η εθνική Σενεγάλης αντιμετωπίζει στην προκριματική φάση την Μπενίν στις 4 Ιουνίου και τη Ρουάντα στις 7 του ίδιου μήνα.

    Πηγή: Sport24.gr

  • Τραγωδία στη Σενεγάλη: Νεκρά 11 νεογέννητα μετά από πυρκαγιά
    Τραγωδία στη Σενεγάλη: Νεκρά 11 νεογέννητα μετά από πυρκαγιά

    Αδιανόητη τραγωδία σημειώθηκε την Τετάρτη στη Σενεγάλη, όταν έντεκα νεογέννητα έχασαν τη ζωή τους, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε νοσοκομείο στην Τιβαουάν, περίπου 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντακάρ.

    «Μόλις ενημερώθηκα με οδύνη και κατάπληξη για τον θάνατο 11 νεογέννητων στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τμήμα νεογνολογίας του (δημόσιου) νοσοκομείου» της Τιβαουάν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας Μακί Σαλο, μέσω Twitter, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία.

    Η πυρκαγιά στην παιδιατρική του νοσοκομείου Abdou Aziz Dabakh οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Τιβαουάν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που αναπτύχθηκαν στο σημείο δεν έχουν δώσει ακόμη λεπτομέρειες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Hôpital de Tivaouane

    11 nouveaux nés sont décédés suite à un un incendie survenu au service de néonatalogie.

    Courage et force aux parents et proches 🙏🏾 pic.twitter.com/O9jMBuE7Zi

    — Makhfouss T 🇸🇳🧡 (@Makhfouss2) May 25, 2022

    «Τρία μωρά σώθηκαν», διευκρίνισε ο δήμαρχος της Τιβαουάν, ο Ντεμπά Ντιόπ.

    Το δημόσιο νοσοκομείο στην πόλη είχε εγκαινιαστεί πρόσφατα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

    Στις αρχές Απριλίου, άλλη τραγωδία, σε διαφορετικό δημόσιο νοσοκομείο είχε προκαλέσει σάλο στη Σενεγάλη.

    Je viens d'apprendre avec douleur et consternation le décès de 11 nouveaux nés, dans l'incendie survenu au service de néonatalogie de l'hôpital Mame Abdou Aziz Sy Dabakh de Tivaouane.
    A leurs mamans et et à leurs familles, j'exprime ma profonde compassion.

    — Macky Sall (@Macky_Sall) May 25, 2022

    Στη Λουγκά (βόρεια), έγκυος πέθανε αφού περίμενε μάταια, για ώρες, με οξείς πόνους, να υποβληθεί σε καισαρική. Ο θάνατός της προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε σενεγαλέζους χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας.

    Για την υπόθεση αυτή επιβλήθηκε σε τρεις μαίες την 11η Μαΐου ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή διότι «δεν προσέφεραν βοήθεια σε πρόσωπο που διέτρεχε κίνδυνο» από δικαστήριο στη Λουγκά. Άλλες τρεις αθωώθηκαν.

    Τέσσερα νεογέννητα χάθηκαν την 25η Απριλίου 2021 σε πυρκαγιά στην πόλη Λινζέρ (βόρεια). Οι αρχές μίλησαν για δυσλειτουργία μονάδας κλιματισμού στη μαιευτική κλινική όπου βρίσκονταν έξι βρέφη.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο