Σε ναρκοπέδιο θα χρειαστεί να κινηθεί τους επόμενους μήνες το νέο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας, καθώς θα προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα της οικονομίας και τα σφάλματα της παλαιάς φρουράς. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, η στροφή 180 μοιρών που επιχειρούν τώρα ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας και ο νέος υπουργός Οικονομικών με μέτρα φιλικά προς την αγορά ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στο τουρκικό νόμισμα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από την παραίτηση του τέως υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στις αρχές Νοεμβρίου, αρχίζουν σταδιακά να ανακαλούν τους περιορισμούς που είχε θέσει η κυβέρνηση Ερντογάν στην αγορά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κερδοσκοπία εις βάρος της τουρκικής λίρας. Μεταξύ άλλων, απελευθερώνουν τις τράπεζες από την υποχρέωση να παρατείνουν τις πιστώσεις, ενώ έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι λογικό να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, δηλαδή η χαλάρωση των περιορισμών στις συμφωνίες ανάμεσα στις τουρκικές τράπεζες τόσο για τα swap νομισμάτων όσο και για την εμπορία παραγώγων. Πρόκειται για περιορισμούς που είχε θέσει το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να καταστήσει σε απαγορευτικό βαθμό ακριβά τα στοιχήματα κατά της τουρκικής λίρας.
Από την πλευρά τους, οι επενδυτές εκδηλώνουν την ικανοποίησή τους για την επιστροφή της Τουρκίας στην οικονομική ορθοδοξία. Οπως, όμως, επισημαίνει το Bloomberg, τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να βοηθήσει να αναπληρωθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας που έχουν εξανεμιστεί, ενώ η άρση αυτών των περιορισμών ενδέχεται να αυξήσει τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα έστω και μόνο σε πρώτη φάση.
Σύμφωνα με τον Χακάν Κάρα, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής των οικονομολόγων της κεντρικής τράπεζας από το 2003 μέχρι πέρυσι, οπότε και αποπέμφθηκε, «η ανάκληση των περιορισμών στα swap νομισμάτων μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στο νόμισμα αλλά και περαιτέρω μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, και αυτό μπορεί να επηρεάσει το κλίμα στην αγορά». Ο ίδιος επισημαίνει πως οι Αρχές έπρεπε να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τις τράπεζες, ώστε να χαλαρώσουν σταδιακά τους περιορισμούς και παράλληλα να παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος για να αντισταθμίζουν τυχόν πλήγματα στη λίρα εξαιτίας των swap.
Πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας αναφέρουν πως στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν και πάλι τις δημοπρασίες για την αγορά δολαρίων με τουρκικές λίρες για πρώτη φορά από το 2011. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται νέες πτωτικές πιέσεις στην ήδη εύθραυστη τουρκική λίρα. Ως εκ τούτου, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο να αποφασίσουν οι Αρχές να προχωρήσουν σε πωλήσεις ομολόγων ώστε να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους με συνάλλαγμα και, βέβαια, να συνεχίσουν τις δημοπρασίες έως ότου επέλθει ηρεμία στην αγορά συναλλάγματος.
Ηδη την Τρίτη ανακοινώθηκε έκδοση του πρώτου ευρωομολόγου. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε την έκδοση δεκαετούς ευρωομολόγου στις επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley. Οικονομικοί αναλυτές με έδρα στο Λονδίνο εξέφρασαν την εκτίμηση ότι έπονται περισσότερες εκδόσεις χρέους, καθώς η Τράπεζα της Τουρκίας θα προσπαθεί να αναπληρώσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Ερωτώμενος σχετικά, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας τόνισε πως θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των εργαλείων νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ασφάλεια πως η κεντρική τράπεζα θα είναι υπόλογη για τις κινήσεις της και θα υπάρχει διαφάνεια.
Σημειωτέον ότι στη διάρκεια της θητείας του Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών και του Μουράτ Ουισάλ στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας κατεγράφησαν μαζικές πωλήσεις συναλλάγματος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηριχθεί η τουρκική λίρα χωρίς να καταφύγει η κεντρική τράπεζα στην ορθόδοξη πολιτική, δηλαδή σε μια αύξηση των επιτοκίων. Πηγές της αγοράς δήλωσαν στο Bloomberg πως από τη στιγμή που ανέλαβε το νέο οικονομικό επιτελείο έχουν διακοπεί οι πωλήσεις ξένων νομισμάτων.
Πηγή: Καθημερινή - Skai.gr