Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 19:28

Κόνσολας :«Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι οι μεγάλες ευκαιρίες για τα νησιά μας»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στην επόμενη μέρα του τουρισμού, αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ο υφυπουργός Τουρισμού έθεσε ως στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για τα νησιά, την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της νησιωτικής οικονομίας, θέτοντας ως πεδία προτεραιοτήτων την ενέργεια, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Έκανε λόγο για αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και την ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά μας.

Αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι ξεκινά ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους κεφάλαια κίνησης ύψους έως 50.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ, που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικών χώρων, η πρόσκληση για το οποίο θα βγει τις επόμενες μέρες.
Χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας προγραμματικής περιόδου, ως τις μεγάλες ευκαιρίες για τα νησιά μας και επισήμανε ότι για να μην δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, υπάρχουν πόροι ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το χρηματοδοτικό πακέτο React EU.

Ο Μάνος Κόνσολας επανέφερε επίσης την πρόταση για βελτιωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές.

Έθεσε το ζήτημα της διαφοροποίησης των κινήτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προτείνοντας την αντικατάσταση του μέτρου των φοροαπαλλαγών με αυτό της άμεσης επιχορήγησης, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει προτάσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και της αύξησης του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020 12:22

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΣΠΑ-ΔΑΜ: Δύο Εκδηλώσεις Δικτύωσης Επιχειρήσεων σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη
    ΕΣΠΑ-ΔΑΜ: Δύο Εκδηλώσεις Δικτύωσης Επιχειρήσεων σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη

    Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027

    Η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις δικτύωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 (ΕΣΠΑ-ΔΑΜ), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 στην Κοζάνη και στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 στη Μεγαλόπολη.

    Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην καταγραφή και ανάλυση των αναγκών σε δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στις δράσεις κρατικών ενισχύσεων του προγράμματος. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στη διαμόρφωση μελλοντικών προσκλήσεων κατάρτισης, βασισμένων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά στις νέες θέσεις εργασίας.

    Με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι εκδηλώσεις θα προσφέρουν βήμα διαλόγου για την ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων που θα συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για 20.000 νέες θέσεις
    Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για 20.000 νέες θέσεις

    Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία 20.000 θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς με 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά τις θερινές διακοπές.

    Ενώ πρόσθεσε πως με νομοθετική ρύθμιση δίνεται στους Δήμους της χώρας η δυνατότητα να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα και με ευρωπαϊκούς πόρους, είτε να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ή να φτιάξουν, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό καινούργιους.

    Ανέφερε στη συνέχεια ότι με απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυξάνεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία κατά 18 εκατομμύρια ευρώ.

    «Ο αρχικός προϋπολογισμός για την φετινή χρονιά ήταν αυξημένος σε σχέση με πέρσι, ήδη, κατά 20 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα συνολικά να αυξάνεται κατά 38 εκατομμύρια ευρώ».

    Όπως εξήγεισε, με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν επιπλέον περίπου 6.300 vouchers για περίπου 5.000 βρέφη και νήπια, 1.300 άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών για την ένταξή τους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, και επιπλέον για 106 παιδιά για ένταξη στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης τυπικής ανάπτυξη.

    Όπως τόνισε:

    «Η στήριξη της οικογένειας είναι το πιο σημαντικό μέλημα της κυβέρνησης. Οι γονείς χρειάζονται και έχουν τη στήριξή μας. Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση για τα παιδιά τους σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό, εξαντλούμε κάθε δυνατό περιθώριο ώστε να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για κάλυψη όλων των αιτήσεων που έχουν πλήρη φάκελο, δίνοντας, μάλιστα, την φετινή χρονιά αυξημένη μοριοδότηση για μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ερευνώ - Καινοτομώ: Μέχρι πότε παρατείνεται το πρόγραμμα
    Ερευνώ - Καινοτομώ: Μέχρι πότε παρατείνεται το πρόγραμμα

    Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάση, σε συνεργασία με την Υφυπουργό Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, αρμόδια για ζητήματα Έρευνας και Καινοτομίας, δίνεται παράταση στις δυο παρεμβάσεις της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ», του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027..

    Ειδικότερα:

    • για την Παρέμβαση Ι (Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις): ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Τρίτη 30.07.2024 και ώρα 15:00, αντί της Τετάρτης 10.07.2024.
    • για την Παρέμβαση ΙΙ (Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς): ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Δευτέρα 09.09.2024 και ώρα 15:00, αντί της Τετάρτης 17.07.2024.

    Η Δράση υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

    Πηγή: cnn.gr

  • Φαρμάκης: Μεγάλη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ 2021-2027, μέσα στο 2024 η πλήρης ενεργοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ για όλους τους Δήμους της Δυτ. Ελλάδας
    Φαρμάκης: Μεγάλη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ 2021-2027, μέσα στο 2024 η πλήρης ενεργοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ για όλους τους Δήμους της Δυτ. Ελλάδας

    Τη σημαντική εξέλιξη και επιτάχυνση που παρουσιάζει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στη Σκαφιδιά Ηλείας.

    «Μπορώ με χαρά να πω ότι η εξέλιξή του Επιχειρησιακού μας προγράμματος, όχι μόνο παρουσιάζει σημαντική πρόοδο σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και διαρκώς επιταχύνει» τόνισε ο κ. Φαρμάκης και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ο προϋπολογισμός των εξειδικεύσεων έχει υπερτριπλασιαστεί, ξεπερνώντας πλέον τα 370 εκατ. ευρώ και το 59% του προϋπολογισμού, έναντι 116 εκατ. ευρώ και ποσοστού 18,6% πέρυσι. Εξαιρετικά μεγάλη επιτάχυνση όμως παρουσιάζουν και οι δημοσιευμένες προσκλήσεις που φτάνουν στα 333 εκατ. ευρώ, έναντι 25,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, καθώς και ο προϋπολογισμός των ενταγμένων πράξεων που φτάνουν πλέον στα 195 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι μόλις 6,5 εκατ. ευρώ, πέρυσι».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι «ακόμα και το γεγονός πως το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα έχει ήδη νομικές δεσμεύσεις, ύψους 80,5 εκατ. ευρώ που φτάνουν στο 12,8% του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά και τα πρώτα 11 εκατ. ευρώ σε δαπάνες, με κάνουν να πιστεύω ότι βαδίζουμε ευθεία στον δρόμο που έχουμε ευθύς εξαρχής χαράξει, για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, το οποίο θα αποφέρει αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», ενώ πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η δημοσίευση πρόσκλησης προς επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς ύψους 9 εκατ. ευρώ, οι δράσεις για υποδομές κοινωνικής συνοχής προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ περίπου, όπως και άλλες δράσεις για την ενίσχυση της κινητικότητας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την οδική ασφάλεια και πολλά άλλα.

    Ειδική μνεία ο κ. Φαρμάκης έκανε στις ΟΧΕ και ΒΑΑ, ανακοινώνοντας τα εξής: «Ο συνολικός προϋπολογισμός για τους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 112,5 εκ ευρώ. Οι πρώτες προσκλήσεις για τις ΒΑΑ της Πάτρας και του Αγρινίου θα δημοσιευθούν εντός του Ιουνίου 2024 ενώ οι αντίστοιχες για τις ΟΧΕ των υπόλοιπων Δήμων θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τους επόμενους μήνες. Στόχος η πλήρης ενεργοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ μέχρι το τέλος του 2024 για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας».

    farmakis espa parak 2

    ΣΚΑΛΚΟΣ: ΣΤΑ 2,6 ΔΙΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Στη συνεδρίαση μετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα του ΕΠ 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , έχει γίνει σημαντική δουλειά, με σημαντικό το αναπτυξιακό αποτύπωμα, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται όποιος επισκέπτεται συχνά την περιοχή και πολύ περισσότερο οι μόνιμοι κάτοικοι».

    Ακόμα, ο κ. Σκάλκος έκανε αναφορά στην προσπάθεια να εφαρμοστεί ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, ένα από τα τρία πιλοτικά που θα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. «Πρόκειται για το “Ηλεία Πρότζεκτ 2030”, μέσω του οποίου θα διασυνδέονται πηγές χρηματοδότησης του ΠΕΠ, των εθνικών και άλλων ευρωπαϊκών εργαλείων προκειμένου να μοχλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπόρους και να φέρουμε μία σημαντική αλλαγή στις περιφέρειες» τόνισε.

    Ο κ. Σκάλκος επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος της αλλαγής που παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλεται στους πόρους του ΕΣΠΑ, που αναλύονται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ που έχει διαχειριστεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, αλλά και σημαντικούς ακόμη πόρους που προέρχονται από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που κατευθύνθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

    «Όλα αυτά μαζί ανεβάζουν το συνολικό νούμερο στα δύο 2,6 δις ευρώ. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ενίσχυση για το ΑΕΠ της Περιφέρειας» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ακολούθησε αναλυτική παρουσία από τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας σχετικά με την εξέλιξη του του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-27 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    «ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ»

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης, μία ημέρα νωρίτερα έγινε ειδική αναφορά στα πεπραγμένα του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020, όπου παρουσιάστηκαν ορισμένες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους άξονες προτεραιότητας και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ έγινε και συζήτηση για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο των έργων του ΕΣΠΑ, όπως επίσης για τις εκκρεμότητες και τις προτεραιότητες του επόμενου χρονικού διαστήματος.

    Συνοψίζοντας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υπογράμμισε τα εξής: «Η ανάπτυξη σε έναν τόπο δεν έρχεται απλά και μόνο με το να ρίχνει κάποιος χρήματα δεξιά και αριστερά, για να επιτυγχάνει την απαιτούμενη απορροφητικότητα. Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται από τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που έχουν συγκεκριμένη στόχευση, που υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και των πολιτών. Εμείς θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα, όμορφη και εξωστρεφής, ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή με σύγχρονη παραγωγική δύναμη, που θα επενδύει στην καινοτομία και τη πράσινη ανάπτυξη. Θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα όλων των πολιτών. Αυτές τις βασικές αξίες της πολιτικής υπηρετήσαμε και μέσα από το ΕΣΠΑ που τελείωσε. Αυτές θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και στη συνέχεια με το νέο ΕΣΠΑ».

    Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στην 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027":

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος συμμετείχε στην ειδική παρουσίαση των έργων του ΕΣΠΑ από την ΠΔΕ
    Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος συμμετείχε στην ειδική παρουσίαση των έργων του ΕΣΠΑ από την ΠΔΕ

    Στη θεματική εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα έργα του ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

    Στην εκδήλωση, που συνδέεται με την τακτική συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, παρουσιάστηκαν με διαδραστικό τρόπο έργα που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή για γόνιμο διάλογο.

    O περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας o Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την κεντρική εισήγηση, υπογράμμισε τις τέσσερις βασικές αξίες που θα υπηρετήσει στο πλάνο αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι, επιδίωξή του είναι μια Δυτική Ελλάδα όμορφη και εξωστρεφής, ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με σύγχρονη παραγωγική δύναμη που θα επενδύει στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, μια δυτική Ελλάδα όλων των πολιτών, όπου κανένας δεν θα είναι μόνος του.

    Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των έργων και των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κα Ιωάννα Φαναριώτου.

    Σε σχέση με τον Δήμο Ήλιδας παρουσιάστηκε διεξοδικά από την κυρία Φαναριώτου το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, προϋπολογισμού 9.720.559,17€, ένα έργο που έλυσε μια για πάντα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του συνόλου των Δήμων της Ηλείας.

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο σπουδαίο αυτό έργο του ΧΥΤΥ, όσο και της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων που δημιουργήθηκε μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και στην προοπτική της αναβάθμισης της μονάδας μέσω της δημιουργίας Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, την επέκταση του νέου κυττάρου του ΧΥΤΥ, στην περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής Κονιδέικα, ενώ απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων και κυρίως μικρών παιδιών για την κυκλική οικονομία και τη μείωση της εκπομπής ρύπων, κάτι που θα αλλάξει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής.

    xristod espa perif 2

    xristod espa perif 3

    xristod espa perif 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παρουσίαση αποτελεσμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020- Νεκτάριος Φαρμάκης: «Δεν αφήσαμε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο για τον τόπο μας»
    Παρουσίαση αποτελεσμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020- Νεκτάριος Φαρμάκης: «Δεν αφήσαμε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο για τον τόπο μας»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με την απορροφητικότητα να αγγίζει το 105%-καθώς η αρχική χρηματοδότηση των 449 εκ ευρώ διαμορφώθηκε περίπου στα 471 εκ ευρώ , και να εδραιώνεται σε επτά Άξονες Προτεραιότητας, «έκλεισε» ο κύκλος εργασιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τα στοιχεία, τα έργα και τα συμπεράσματα παρουσίασε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, παρουσία αυτοδιοικητικών του νομού, εκπροσώπων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της Τρίτης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία συνεδριάζει σήμερα.

    Ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε για τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, με κοινή συνισταμένη τους Ευρωπαϊκούς πόρους, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στην συνολική διαμόρφωση της εικόνας του τόπου.

    «Το ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε μετά από μία προσπάθεια πολλών και ολοκληρώθηκε με σχετική επιτυχία αφήνοντας όμως και σοβαρά διδάγματα. Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα είναι πως τα αποτελέσματά του αποτυπώνονται παντού στον τόπο μας» τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης ΠΔΕ, συγχαίροντας τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για την αξιοποίηση όλων των πόρων.

    Σημειώνοντας τα έργα που υλοποιήθηκαν στην Ηλεία, επιγραμματικά αναφέρθηκε στη σειρά αναπλάσεων που ολοκληρώθηκαν ή και συνεχίζονται στο πλαίσιο των χωρικών επενδύσεων, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις σημαντικών κτιρίων, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο- Αρχαία Ολυμπία και τη χρηματοδότηση 12 δομών στήριξης και ενεργητικής ένταξης ευάλωτων ομάδων και πολιτών. Επίσης, όπως τόνισε μόνο στην Ηλεία ενισχύθηκαν πάνω από 1.300 επιχειρήσεις, ενώ ειδική μνεία έκανε στο «Olympia Land» την χρηματοδότηση της νέας ταυτότητας τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

    «Πολλά που έγιναν φέρουν την υπογραφή του ΕΣΠΑ, το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο που διαχειρίζεται η ΠΔΕ, και αξιοποιήθηκε πλήρως την προγραμματική περίοδο που προηγήθηκε.
    Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί χάρη στη δουλειά των στελεχών της Διαχειριστικής μας Αρχής αλλά και των στελεχών της Περιφέρειας και την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με το σύνολο των τοπικών φορέων πετύχαμε να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο για τον τόπο μας».

    «Παρακαταθήκη για το μέλλον»

    Συνεχίζοντας ο κ. Φαρμάκης επισήμανε τις τροποποιήσεις και αλλαγές που επετεύχθησαν, είτε γιατί το επέβαλλαν οι καιροί, είτε οι πραγματικές ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας, σημειώνοντας «Στρέψαμε πόρους για να στηρίξουμε το τοπικό σύστημα Υγείας, αλλά και περίπου 7.000 επιχειρήσεις, την ώρα της μεγάλης ανάγκης, δηλαδή της πανδημίας. Στρέψαμε πόρους σε έργα που ήσαν απολύτως αναγκαία, χωρίς παράλληλα να αφήνουμε τίποτα σημαντικό να χαθεί. Και ένα παράδειγμα μόνο είναι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου που όχι μόνο αγωνιστήκαμε να μην χαθούν, αλλά φροντίσαμε να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο. Η ανάπτυξη σε έναν τόπο δεν έρχεται με το να ρίχνει κάποιος χρήματα δεξιά και αριστερά, μόνο και μόνο για να επιτυγχάνει την απαιτούμενη απορροφητικότητα. Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται με τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που έχουν συγκεκριμένη στόχευση, που υπηρετούν τις ανάγκες του τόπου και των πολιτών».

    Οι μελλοντικοί στόχοι

    Στις τέσσερις βασικές αξίες που στηρίχθηκε η προηγούμενη Προγραμματική Περίοδος του ΕΣΠΑ, με τις οποίες θα συνεχίσει και η τρέχουσα, αναφέρθηκε ο κ. Φαρμάκης τονίζοντας ότι στόχος είναι μια Δυτική Ελλάδα όμορφη και εξωστρεφής, ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με σύγχρονη παραγωγική δύναμη που θα επενδύει στην καινοτομία και τη πράσινη ανάπτυξη, και έντονο κοινωνικό πρόσωπο. «Από το 2019 που αναλάβαμε καθήκοντα μέχρι το τέλος του 2023 και της ουσιαστικής λήξης του ΕΣΠΑ 14-20, κάναμε μία μεγάλη διαδρομή και αισθανόμαστε πως τα πάνω από 470 εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν, κάλυψαν μεγάλες και ουσιαστικές ανάγκες του τόπου, ανοίγοντας παράλληλα έναν νέο δρόμο προς το μέλλον. Σε αυτή τη διαδρομή διδαχτήκαμε πολλά. Αποδείξαμε ότι τα προγράμματα έχουν νόημα όταν πίσω από τους αριθμούς βρίσκεται η πρόοδος του τόπου και του πολίτη. Και το αποδείξαμε όλοι μαζί» κατέληξε στέλνοντας για άλλη μια φορά τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν, συνεργάστηκαν αλλά έκαναν και διορθωτικές υποδείξεις.

    Στάθης Καννής «Τα ημιτελή έργα θα ολοκληρωθούν»

    Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, μίλησε για την άψογη συνεργασία του Δήμου με την ΠΔΕ και την Διαχειριστική Αρχή, σημειώνοντας ότι όλες οι προτάσεις και τα έργα του νέου σχεδιασμού έχουν ως βασικό παρονομαστή την ποιοτική βελτίωση ζωής των πολιτών.

    «Μπορούμε να οραματιστούμε και να διαμορφώσουμε το νέο πρόγραμμα, όπως ήδη έχουμε κάνει στις προτάσεις μας, και να προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε. Έχουμε πολύτιμους αρωγούς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του νέου προγράμματος και βέβαια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι θα καταφέρουμε πολλά, γιατί έχουμε βάλει έναν κοινό στόχο, πώς θα καλυτερέψουμε τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτό είναι το όραμά μας, αυτή είναι η αιτία της ανάμειξής με τα κοινά».

    Ο κ. Καννής, αναφέρθηκε επίσης σε δύο εμβληματικά έργα της περιοχής, την ανάπλαση του Επαρχείου και της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κατακόλου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. «Επειδή μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, θέλω να αναφέρω ότι τα έργα που έμειναν ημιτελή, πρέπει να γίνουν. Στο εμβληματικό τοπόσημο του Πύργου, το Επαρχείο, είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα, θα υλοποιηθεί το έργο και θα είμαστε όλοι εδώ να καμαρώσουμε το κόσμημα της πόλης. Όπως και το λιμάνι μας, στο Κατάκολο, και είμαστε στην ευχάριστη θέση της επανεκκίνησης των έργων, που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης επισκεπτών για όλη την Περιφέρεια. Όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από τη σωστή λειτουργία του λιμανιού», ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου και εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία των Δήμων με την Περιφέρεια. «Έχουμε βρει όλοι έναν καλό βηματισμό. Η συνεργασία όλων μας, από το πρώτο πεντάμηνο της θητείας μας είναι αρμονική και είμαι σίγουρος για τη συνέχισή της ώστε να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

    Οι 7 Άξονες του Προγράμματος

    Στη συνέχεια της εκδήλωσης, το λόγο πήρε η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννα Φαναριώτου, η οποία παρουσίασε τα έργα δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι το όραμα ήταν: «Η αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφής και αειφορική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος εστιασμένη στην παγκόσμια ταυτότητά της, στις αξίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
    Όπως επισήμανε η κ. Φαναριώτου το πρόγραμμα εγκρίθηκε το 2014 με 449 εκ ευρώ και έκλεισε με 471 εκ. ευρώ και εδραιώθηκε σε 7 άξονες προτεραιότητας.

    Τέλος, ακολούθησαν ζωντανές συνδέσεις όπου παρουσιάστηκαν έργα που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο στη Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία ήταν και έργα της Ηλείας, όπως:

    - Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών Κτιρίων Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστέων
    - Δράσεις για την προστασία βιοποικιλότητας των περιοχών ευθύνης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγρότοπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
    - Κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων Π.Ε. Ηλείας
    - Πολυδύναμο Κέντρο ΚΕΘΕΑ ΠΔΕ(έδρα Πύργος)

    ESPA Parousiasi pirgos 2

    ESPA Parousiasi pirgos 3

    ESPA Parousiasi pirgos 6

    ESPA Parousiasi pirgos 7

    ESPA Parousiasi pirgos 5

    ESPA Parousiasi pirgos 8

    ESPA Parousiasi pirgos 9

    ESPA Parousiasi pirgos 10

    Δείτε την παρουσίαση του ΕΣΠΑ

  • Ταμείο Ανάκαμψης: Στα 191 εκατ. ευρώ η απορρόφηση της χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα
    Ταμείο Ανάκαμψης: Στα 191 εκατ. ευρώ η απορρόφηση της χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δράσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων αλλά και συλλογικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται στη βάση αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τις απαιτήσεις του σύγχρονου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο πρωτογενής τομέας να καταστεί βιώσιμος, ανταγωνιστικός, αποτελεσματικός και ελκυστικός, δίνοντας κίνητρα σε νέους να εισέλθουν, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα να αυξηθεί η απασχόληση» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας.

    Βασικοί στόχοι

    Βασικοί στόχοι του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου είναι να γίνουν τόσο νέες επενδύσεις όσο και να μεταρρυθμιστεί ο πρωτογενής τομέας. Πιο αναλυτικά, μέσω των επενδύσεων προσφέρεται η μακροοικονομική και οικονομική σταθερότητα μέσα από την οικονομική αποτελεσματικότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη, ενώ οι μεταρρυθμίσεις προσδίδουν στο Σχέδιο αποτελεσματικότητα και προοπτική.

    Για τον πρωτογενή τομέα, τα έργα και οι δράσεις που χρηματοδοτούνται, αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της ανθεκτικότητας του κλάδου και περιλαμβάνουν επενδύσεις σε υποδομές που ενισχύουν την ανάπτυξη, βελτιώνουν την συνδεσιμότητα και επιτυγχάνουν τον οικονομικό και ψηφιακό μετασχηματισμό, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

    «Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνονται ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειά τους» υπογράμμισε ο κ. Μπαγινέτας.

    Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο «ενισχύεται η ανάπτυξη καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών που οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής, σε διευκόλυνση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές με ταυτόχρονη τόνωση της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές και, κατ' επέκταση, σε προσέλκυση των νέων στην ύπαιθρο».

    Ποιες είναι οι δράσεις που «τρέχουν»

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται στη υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

    1. Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα. Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και βιώσιμων εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου προωθείται η ενίσχυση των συνεταιρισμών και των συλλογικών σχημάτων, η επένδυση στην καινοτομία, καθώς και η καθετοποίηση. Περιλαμβάνει 5 Υποέργα:

    • Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων: συνδέεται άρρηκτα με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα (μικρός και κατακερματισμένος κλήρος). Στο εν λόγω υποέργο υποβλήθηκαν συνολικά 220 αιτήσεις και έχουν ήδη απορροφηθεί πόροι που υπερβαίνουν τα 125 εκατ. ευρώ.
    • Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα: Περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας. Αποσκοπεί στην ενθάρρυνση επενδύσεων με έμφαση στη μεταποίηση και εμπορία με κεντρικό κριτήριο την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Δίδεται προτεραιότητα σε συλλογικά σχήματα και αλυσίδες αξίας που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία. Στο υποέργο αυτό υποβλήθηκαν συνολικά 433 αιτήσεις σε δύο κύκλους και ήδη έχουν απορροφηθεί πόροι περί τα 10 εκατ. ευρώ.
    • Πράσινος αγρο-τουρισμός: Προωθεί παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τουρισμού και τη διασύνδεση του με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, κρίσιμου τομέα για την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, καθώς παρέχει ευκαιρίες για διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Υποβλήθηκαν 87 αιτήσεις και η απορρόφηση στο εν λόγω υποέργο αγγίζει ήδη τα 15 εκατ. ευρώ.
    • Αναδιάρθρωση καλλιεργειών: Στοχεύει στην αναδιάρθρωση των κυριότερων δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας και προωθεί την εγκατάσταση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή, για παραγωγή νέων προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με εξαγωγική δυναμική. Στο υποέργο υποβλήθηκαν 69 αιτήσεις και έχουν κατατεθεί αιτήματα προκαταβολών με την απορρόφηση να ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.
    • Γενετική βελτίωση ζώων: Στοχεύει στη διατήρηση των κληρονομικών ιδιοτήτων των ζώων, στη χρήση του γενετικού υλικού των εγχώριων ελληνικών φυλών, στον έλεγχο και στη βελτίωση των αποδόσεών τους, στην ενίσχυση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών σχετικά με το γάλα και το κρέας και στη βελτίωση του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών ζωικών προϊόντων. Υποβλήθηκαν 22 αιτήσεις με συνολικό ύψος Δημόσιας Δαπάνης 20 εκατ. ευρώ.

    2. Υδατοκαλλιέργειες. Στοχεύει στην ενίσχυση του κλάδου ώστε να ανταπεξέλθει στις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισε εν μέσω πανδημίας και τις επιπτώσεις των μέτρων αποτροπής της διασποράς του ιού, που ακόμα και σήμερα καλείται να διαχειριστεί. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι συνολικά 19 και η Δημόσια Δαπάνη αγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ.

    Ποιοι ωφελούνται

    Από τις παραπάνω δράσεις ωφελούμενοι είναι Επιχειρήσεις και Συλλογικά Σχήματα. Επίκεντρο είναι ο πρωτογενής τομέας, μέσα από την υιοθέτηση της συμβολαιακής γεωργίας, την προώθηση της καθετοποίησης και της συνέργειας του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή με απώτερο στόχο τη δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων συλλογικών σχημάτων.

    Παράλληλα, ενθαρρύνονται οι υλοποιήσεις «πράσινων» επενδύσεων με προσανατολισμό τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειάς τους και την ενίσχυση εν γένει του αγροτικού τομέα.

    Tέλος, καινοτομία αποτελεί η δυνατότητα λήψης της δημόσιας ενίσχυσης με την χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου της προκαταβολής το οποίο δίνει τη επιλογή στους επενδυτές να έχουν άμεσα στη διάθεση τους το 100% της ενίσχυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ολοκληρώθηκαν εκταμιεύσεις πόρων ύψους 140 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση για ευρωπαϊκή έρευνα σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
    Επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση για ευρωπαϊκή έρευνα σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

    Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις «άκρως ανησυχητικές» αποκαλύψεις για έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού «για υπόνοια απάτης και νόθευσης του ανταγωνισμού σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο πρόεδρος της ΚΟ Νέα Αριστερά, Αλέξης Χαρίτσης.

    Όπως αναφέρει ο κ. Χαρίτσης, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού δημοσιογραφικού οργανισμού «politico.eu» διεξάγεται έρευνα από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές αρχές σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρείες μεγάλου αριθμού έργων (πλέον των 600) στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Η ερώτηση Χαρίτση

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης ερωτά:

    (1) Ποια είναι τα αναλυτικά στοιχεία των έργων (λίστα έργων, προϋπολογισμός, διαδικασία ανάθεσης, πλήθος προσφορών που υποβλήθηκαν, στοιχεία αναδόχου, πηγή χρηματοδότησης) που ελέγχονται στο πλαίσιο της έρευνας των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ανωτέρω δημοσίευμα;

    (2) Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η προστασία του ανταγωνισμού υπό το φως των αποκαλύψεων αυτών;

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch