Οι ελπίδες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για μία ανανέωση των σχέσεων ανάμεσα στους εταίρους λίγο πριν το 2021 είναι μεγάλες - Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η εκλογή Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ
Μετά από χρόνια προσεχτικής ακροβασίας, το ΝΑΤΟ είχε αποτραβηχθεί ήσυχα στο παρασκήνιο, λόγω της τάσης του Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί τις συναντήσεις με σκοπό να στοχοποιήσει τους συμμάχους, αδυνατώντας να δείξει οποιαδήποτε θέληση για σταθερότητα και αλληλεγγύη.
Η «δύσκολη» κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν
«Ήταν μια έξαλλη βόλτα με το τρενάκι του λούνα παρκ», λέει ο Πολ Τέιλορ από το ThinkTank "Friends of Europe". «Τελικά όμως, το ΝΑΤΟ επιβίωσε από τον Ντόναλντ Τραμπ - όχι όμως αλώβητο και όχι δίχως να αλλοιωθεί», υπογραμμίζει. Μερικές από αυτές τις αλλαγές ήταν -τουλάχιστον εν μέρει- θετικές, ακόμη κι αν σημάδεψαν την Συμμαχία. Μία από αυτές είναι για παράδειγμα το γεγονός, ότι οι Σύμμαχοι άρχισαν να μιλάνε για τον ρόλο της Κίνας, σημειώνει ο Τέιλορ. «Πρόκειται για κάτι που δεν υπήρχε ποτέ στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Και αν θα μπει, δεν το γνωρίζω, αλλά συνέβη εξαιτίας της επιμονής του».
Η κληρονομιά που αφήνει ο Τραμπ όσον αφορά το ΝΑΤΟ σίγουρα δεν θα είναι εύκολη για τον επόμενο πρόεδρο, καθώς οι Σύμμαχοι βασίζονται πλέον σε αυτόν για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων Ασφάλειας. Για τον Στόλτενμπεργκ πρόκειται εξάλλου για ένα ζήτημα που έχει σίγουρα προτεραιότητα, δεδομένου ότι το «Πρόγραμμα Στρατηγικής» του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναφέρονται πιθανές απειλές και οι ενδεχόμενες δυνατότητες αντιμετώπισής τους δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2010.
Αυτή είναι η σύσταση με την απόλυτη προτεραιότητα και από την "Συμβουλευτική Ομάδα του ΝΑΤΟ", στόχος της οποίας είναι -ιδίως μετά την δήλωση του γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία υπέστη «εγκεφαλικό θάνατο»- η βελτίωση της πολιτικής συνοχής. Επικεφαλής των συμβούλων είναι ο πρώην γερμανός υπ. Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο πρώην αξιωματούχος του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.
Νέος πρόεδρος - Νέες προσεγγίσεις
Αυτό που δίχασε παρόλα αυτά περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν θα εξαφανιστεί: Η ένταση για το περίφημο "2%" του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες προβλέπεται προς το παρόν ότι θα παραμείνει. Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι πιο δύσκολες «γιατί ο τόνος είναι πιο φιλικός». Επιπλέον δήλωσε πως με την εχθρική στάση του Τραμπ, η συζήτηση δεν έγινε ποτέ ουσιαστική. «Αυτό φέρνει εμάς, στην Ευρώπη και τη Γερμανία, σε μία πιο δύσκολη θέση [τώρα]», δήλωσε ο ντε Μεζιέρ, «αλλά εκ μέρους μου αυτό είναι ευπρόσδεκτο».
Πηγή: DW.com - Protothema.gr