Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 11:36

Ιράν: Σχεδιάζει να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 20%

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Τεχεράνη ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενεργείας ότι σχεδιάζει να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 20% στο εργοστάσιο Fordow

Το Ιράν έχει ενημερώσει τον παρατηρητή του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ότι σχεδιάζει να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 20%, στο πυρηνικό εργοστάσιό του Fordow, ένα επίπεδο που είχε πετύχει πριν από τη διεθνή συμφωνία του 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας (IAEA).

Η κίνηση είναι η τελευταία σε μια σειρά πρόσφατων γνωστοποιήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς την IAEA για τις προθέσεις της να παραβιάσει περαιτέρω την JCPOA (συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος), τους όρους της οποίας άρχισε να αθετεί το 2019 σε απάντηση στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία, και την επακόλουθη επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Αυτό το βήμα είναι ένα από τα πολλά που περιλαμβάνονται σε ένα νόμο που ψηφίστηκε από το ιρανικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ. Οι ιρανικές κινήσεις ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επανένταξη της Ουάσινγκτον στη συμφωνία JCPOA.

«Το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι για να συμμορφωθεί με ένα νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν σκοπεύει να παραγάγει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού (LEU) έως και 20% στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Fordow», ανέφερε η IAEA σε ανακοίνωσή της.

Μια έκθεση του Οργανισμού αυτού του ΟΗΕ προς τα κράτη μέλη της νωρίτερα χθες Παρασκευή, έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Reuters, είχε παρόμοια διατύπωση στην περιγραφή μιας επιστολής του Ιράν προς την IAEA, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου.

«Η επιστολή του Ιράν προς τον Οργανισμό... δεν ανέφερε διόλου ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα εμπλουτισμού», υπογράμμισε η ανακοίνωση.
Το εργοστάσιο Fordow είναι χτισμένο μέσα σε ένα βουνό, προφανώς για την προστασία του από εναέριους βομβαρδισμούς και η συμφωνία του 2015 δεν επέτρεπε τον εμπλουτισμό εκεί. Το Ιράν εμπλουτίζει ήδη στο Fordow χρησιμοποιώντας φυγοκεντρητές IR-1 πρώτης γενιάς.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει παραβεί το όριο 3,67% της συμφωνίας για την καθαρότητα στην οποία μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο, αλλά έχει φτάσει μόνο στο 4,5% μέχρι στιγμής, πολύ χαμηλότερο από το 20% που πέτυχε πριν από τη συμφωνία και το 90% που είναι απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο κύριος στόχος της διεθνούς συμφωνίας JCPOA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν να παρατείνει το χρόνο που το Ιράν θα χρειαζόταν να παραγάγει επαρκές σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αν το επέλεγε, σε τουλάχιστον ένα χρόνο από περίπου δύο έως τρεις μήνες. Εκείνη η συμφωνία κατάργησε επίσης τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και η IAEA πιστεύουν ότι το Ιράν διέθετε ένα μυστικό, συντονισμένο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων που διέκοψε το 2003. Το Ιράν αρνείται ότι είχε ποτέ ένα.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 11:56

Σχετικά Άρθρα

  • Περιπέτεια στον αέρα για 83χρονη με αναπηρικό αμαξίδιο: Την έβαλαν σε λάθος πτήση και πήγε Τίρανα αντί για Αθήνα
    Περιπέτεια στον αέρα για 83χρονη με αναπηρικό αμαξίδιο: Την έβαλαν σε λάθος πτήση και πήγε Τίρανα αντί για Αθήνα

    Σε λάθος αεροπλάνο οδήγησε ένας συνοδός εδάφους στο αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης μια 83χρονη σε αναπηρικό αμαξίδιο που ήθελε να επισκεφτεί τους δικούς της στην Αθήνα με αποτέλεσμα η ηλικιωμένη γυναίκα να καταλήξει στα Τίρανα!

    «Η αιτία ήταν μια ατυχής αλυσίδα περιστάσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Νυρεμβέργης σημειώνοντας ότι ο συνοδός εδάφους είχε και πρόβλημα επικοινωνίας με την ηλικιωμένη, η οποία δεν μιλούσε γερμανικά ή αγγλικά. «Λυπούμαστε πολύ για αυτό το περιστατικό», πρόσθεσε.

    Η 83χρονη ήθελε να επισκεφτεί την περασμένη εβδομάδα την οικογένειά της στην Αθήνα, αλλά κατέληξε τελικά από το λάθος του συνοδού εδάφους στα Τίρανα, όπως δήλωσε η κόρη της στη γερμανική εφημερίδα Nuernberger Nachrichten. Μετά την άφιξή της στην αλβανική πρωτεύουσα η ηλικιωμένη τηλεφώνησε στην κόρη της, η οποία κανόνισε τα της διαμονής της εκεί μέχρι την επόμενη πτήση για την Αθήνα.

    Η κόρη είπε στη γερμανική εφημερίδα ότι αδυνατεί να καταλάβει πώς μπόρεσε να συμβεί το μπέρδεμα αυτό, αφού η μητέρα της δεν είχε εισιτήριο για τα Τίρανα.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αεροδρομίου της Νυρεμβέργης, μετά από έλεγχο των συνθηκών του περιστατικού, ελήφθησαν μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Ενώ η διοίκηση του αερολιμένα προσφέρθηκε να καλύψει όλα τα έξοδα που προέκυψαν από το λάθος του συνοδού εδάφους.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Σαφές μήνυμα της Αθήνας στα Τίρανα για τον Μπελέρη - Μπαράζ συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες με «καυτή» ατζέντα
    Σαφές μήνυμα της Αθήνας στα Τίρανα για τον Μπελέρη - Μπαράζ συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες με «καυτή» ατζέντα

    Κομβικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την Αθήνα. Κρίσιμη μάχη δίνεται για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει μεταξύ άλλων στην αύξηση των πόρων για το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση

    Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καθιστά σαφές πως δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που συμμετείχε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων- τόνισε είναι πως το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας άλλωστε πως η χώρα μας υπήρξε και παραμένει στους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Μπελέρης βρίσκεται φυλακισμένος τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ τη Δευτέρα απορρίφθηκε από τις αλβανικές αρχές το αίτημα του για χορήγηση ολιγόωρης άδειας προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορκωμοσία

    Τι λένε κυβερνητικές πηγές για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

    Η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντη Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Αυτό υπογράμμιζαν χθες κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν πως διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

    Πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής. Αυτό βέβαια υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σημείωναν οι ίδιες πηγές.

    Δεδομένο είναι η πορεία των ενταξιακών διαδικασιών για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων απασχολεί εντόνως τους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο πως χθες ο Γερμανός Καγκελάριος επέλεξε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Αλβανίας λέγοντας πως «όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».

    Ωστόσο, από την Αθήνα καθιστούν σαφές πως δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω στην υπόθεση Μπελέρη. Και περιμένουν να δουν το επόμενο διάστημα πως θα κινηθεί η αλβανική πλευρά στο συγκεκριμένο θέμα.

    Για ποια θέματα ζητά αύξηση κονδυλίων η Αθήνα

    Στο εσωτερικό της Ε.Ε. είναι σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή σε θέματα μείζονος σημασίας. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμό «για χάρη της ενότητας» όσον αφορά στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Μάλιστα πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου (με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.)

    Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό. Πρόκειται άλλωστε για ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός διεκδικεί ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

    Όσον αφορά στη διεύρυνση της Ε.Ε. αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα. Σημειώνεται ακόμα πως η Eλλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ιράν: Θάνατο των διαδηλωτών για την Μάχσα Αμινί ζητούν οι οπαδοί του καθεστώτος - 50 οι νεκροί
    Ιράν: Θάνατο των διαδηλωτών για την Μάχσα Αμινί ζητούν οι οπαδοί του καθεστώτος - 50 οι νεκροί

    Για «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις υπέρ της μιλά η κυβέρνηση της Τεχεράνης

    Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο εμφύλιας διαμάχης φαίνεται ότι είναι πλέον το Ιράν καθώς την Παρασκευή οποαδοί του καθεστώτος που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος απείλησαν ανοιχτά με θάνατο όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

    Οι διαδηλωτές ζητούσαν την εκτέλεση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, μεταδίδει ο Guardian, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όσοι προσβάλουν το Κοράνι πρέπει να εκτελεστούν». Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές χαρακτήριζαν «στρατιώτες του Ισραήλ» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ζητώντας επίσης «θάνατο στις ΗΠΑ» και «θάνατο στο Ισραήλ».

    #Iran : Pro government rally held in #Tehran against #MahsaAmini protest movement that’s erupted across country #مهسا_امینی #IranProtests2022 #تهران pic.twitter.com/pXQqdKdbyr

    — sebastian usher (@sebusher) September 23, 2022

    Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, δε, ότι οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις και τα απειλητικά μηνύματα ήρθαν λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν ότι θα κατέβουν στον δρόμο για να σταματήσουν την «μοχθηρή στρατηγική του εχθρού προκειμένου να αποδυναμώσει το Ισλαμικό καθεστώς».

    Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση του Ιράν χαρακτήρισε «αυθόρμητες» τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις του Ιράν, όπως έχει συμβεί, άλλωστε, και στο παρελθόν όποτε υπήρξαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος.

    demonstrations in Tehran and Hamadan, which were not covered by the Western media...

    Why?

    because this demonstration expresses support for the government and is pro for the implementation of Islamic law in Iran, especially the mandatory hijab#IranProtests #Iran #Hijab pic.twitter.com/ZfE4WfOkZf

    — FikriHusein (@FikriHusein9) September 23, 2022

    Εντωμεταξύ ο τελευταίος απολογισμός από την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) το απόγευμα της Παρασκευής έκανε λόγο για 50 νεκρούς στις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί με την κρατική τηλέοραση του Ιράν να «απαντά» αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 35.

    #Iran, Tehran, #IranProtests continue. Brave Iranians with the Resistance Units are adamant to topple the regime and establish a democratic, nonnuclear, and secular republic! #MahsaAmini pic.twitter.com/LLtPJqEquw

    — Nasrin Saifi (@NassrinSaifi) September 24, 2022

    Όπως σχολιάζει το Associated Press οι διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν εξελιχθεί σε μια ανοιχτή αμφισβήτηση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος που επικρατεί στη χώρα από το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση καθώς τα τελευταία 24ωρα ακούγονται συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» και «οι μουλάδες πρέπει να φύγουν».

    September 23, 2022
    Narmak, Eastern Tehran
    Crowd chanting "Mullahs have to GTFO"#IranProtests #Iran pic.twitter.com/AScvWn2vdT

    — Aleph א (@no_itsmyturn) September 24, 2022

    Τοπικές αρχές σε διάφορες επαρχίες του Ιράν έχουν ανακοινώσει συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών ενώ η οργάνωση Committee to Protect Journalists με έδρα την Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι με αρκετούς εξ αυτών να έχουν συλληφθεί σε νυχτερινές επιδρομές ανδρών των αρχών ασφαλείας που δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για την ταυτότητά τους.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA-STR

  • Αλβανία: Ο Εντι Ράμα παρασημοφόρησε την αποστολή της ΕΜΑΚ
    Αλβανία: Ο Εντι Ράμα παρασημοφόρησε την αποστολή της ΕΜΑΚ

    Το πρωθυπουργικό Χρυσό Μετάλλιο παρέλαβε η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε μια νέα προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ξένων χωρών για οικονομική συμπαράσταση με στόχο την επούλωση των ζημιών από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου, κάλεσε χθες σε συνάντηση, για δεύτερη φορά εντός δέκα ημερών, το διπλωματικό σώμα διαπιστευμένο στα Τίρανα. Αυτή τη φορά για να παρασημοφορήσει με το πρωθυπουργικό Χρυσό Μετάλλιο για Επαγγελματική Καταξίωση τα σωστικά συνεργεία που έλαβαν μέρος για τη διάσωση των εγκλωβισμένων στα ερείπια των κτιρίων από τον σεισμό.

    Η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα κα Σοφία Φιλιππίδου παραλαμβάνοντας το μετάλλιο για την ελληνική αποστολή ΕΜΑΚ, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι η Αλβανία θα ξεπεράσει σύντομα τις συνέπειας του σεισμού.

    Επίσης, μετά την ανακοίνωση του Αλβανού πρωθυπουργού ότι από χθες δεν υπάρχουν πλέον άστεγοι σε μαζικούς καταυλισμούς, αύριο αναχωρούν από την Αλβανία και τα δύο ελληνικά στρατιωτικά μαγειρεία, τα οποία επί δέκα ημέρες προσέφερναν 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα σε σεισμόπληχτους πρώτα στο Δυρράχιο και μετά στη Μάνζα, λίγο έξω από τα Τίρανα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σεισμός στην Αλβανία: Νέα βοήθεια από την Ελλάδα για την σίτιση πληγέντων
    Σεισμός στην Αλβανία: Νέα βοήθεια από την Ελλάδα για την σίτιση πληγέντων

    Στα Τίρανα μεταφέρθηκαν ήδη τρεις μονάδες κινητών μαγειρείων του Ελληνικού Στρατού

    Με εντατικό ρυθμό η Ελλάδα εξακολουθεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην Αλβανία, για την οποία ευχαρίστησε πριν από λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα την ελληνική κυβέρνηση.

    Στα Τίρανα μεταφέρθηκαν ήδη τρεις μονάδες κινητών μαγειρείων του Ελληνικού Στρατού για τη σίτιση των πληγέντων του πρόσφατου σεισμού.

    Η πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια εστάλη στη γειτονική χώρα κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του της Αλβανίας Έντι Ράμα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι τρεις μονάδες κινητών μαγειρείων μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
    Το πιο φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου από το 1979 στοίχισε τη ζωή σε 47 ανθρώπους, ξεκλήρισε οικογένειες, κατέστρεψε ζωές και περιουσίες, με το μένος της φύσης να μην σταματά πουθενά.

    Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέα χτυπήματα.

    Χάρη στην ουσιαστική συνδρομή της ΕΜΑΚ, τις τελευταίες ώρες, ανασύρθηκε μια 45χρονη βαριά τραυματισμένη από ερείπια κτιρίου στην πόλη Τουμάν, που μαζί με το Δυρράχιο υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τίρανα: Η αλβανική αστυνομία απέτρεψε μια τρομοκρατική ενέργεια, υποκινούμενη από την Τεχεράνη!
    Τίρανα: Η αλβανική αστυνομία απέτρεψε μια τρομοκρατική ενέργεια, υποκινούμενη από την Τεχεράνη!

    Η επίθεση είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες που έχουν εγκατασταθεί στη γειτονική χώρα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές

    Η Αλβανία ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε μια υποκινούμενη από την Τεχεράνη τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες που έχουν εγκατασταθεί στη βαλκανική χώρα.

    Σε ανακοίνωσή της, η αλβανική αστυνομία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τεσσάρων ανδρών, ανέφερε ότι εξάρθρωσε «ένα ενεργό τρομοκρατικό πυρήνα της ιρανικής δύναμης Κουντς», η οποία διεξάγει τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό.
    Αυτή η ομάδα «σχεδίαζε, μεταξύ άλλων, μια τρομοκρατική ενέργεια που απετράπη τον Μάρτιο του 2018», κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στα Τίρανα της μουσουλμανικής κοινότητας των σουφιστών Μπεκτασί, που αριθμεί πολλά μέλη στην Αλβανία.

    Σε αυτό το φεστιβάλ «συμμετείχαν μέλη της ιρανικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK)», τόνισε η αστυνομία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για άλλες «πιθανές επιθέσεις που υποκινήθηκαν από το ιρανικό καθεστώς κατά των μελών της MEK».

    Η ΜΕΚ είναι οργάνωση της εξόριστης ένοπλης ιρανικής αντιπολίτευσης, την οποία η Τεχεράνη χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

    Μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, από το 2013 η Αλβανία φιλοξένησε περίπου 3.000 μέλη της MEK που βρίσκονταν στο Ιράκ και ζουν σήμερα σε ένα καταυλισμό στη βορειοδυτική Αλβανία.

    Τον Δεκέμβριο του 2018, η Αλβανία απέλασε τον Ιρανό πρεσβευτή στα Τίρανα και έναν άλλο διπλωμάτη για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε «δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια». Η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την απέλαση «δύο Ιρανών πρακτόρων που προετοίμαζαν μια τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σεισμός: 5,6 Ρίχτερ στην Αλβανία - Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι
    Σεισμός: 5,6 Ρίχτερ στην Αλβανία - Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι

    Δύο σεισμικές δονήσεις 5,6 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν την γειτονική Αλβανία μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών - Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της Ηπείρου, αλλά και στην πόλη των Ιωαννίνων

    Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 5,6 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν την γειτονική Αλβανία μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών.

    Όπως αναφέρει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιοχές της Ηπείρου, αλλά και στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στα Σκόπια αλλά και στις γειτονικές περιοχές της Ιταλίας.
    seis1
    seis2

    Πηγή: Protothema.gr

  • Χάος στα Τίρανα: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία - Ζητούν την παραίτηση Ράμα
    Χάος στα Τίρανα: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία - Ζητούν την παραίτηση Ράμα

    Οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης, αλλά δεν εισέβαλαν μέσα - Πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές το βασικό τους αίτημα - Καμένα αυτοκίνητα και οδομαχίες - Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί

    Σοβαρά επεισόδια, με συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, δακρυγόνα και συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ράμα έλαβαν χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, κατά τη διάρκεια μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

    Χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, υποστηρικτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες τους έφραξαν τον δρόμο προς το κτίριο που στεγάζεται η κυβέρνηση.

    Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση Ράμα να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ώστε η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, να έχει τη λαϊκή εντολή.
    Το κεντροδεξιό Δημοκρατικό κόμμα, κατηγορεί τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Έντι Ράμα για διαφθορά και σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα.

    Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τον αστυνομικό κλοιό μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης, κατάφεραν να σπάσουν το ανθρώπινο τείχος, αλλά δεν επιχείρησαν να σπάσουν τις πόρτες και να εισβάλουν μέσα.

    Η ηγέτης των Δημοκρατικών, Lulzim Basha ζήτησε άμεσες πολιτικές εξελίξεις και δρομολόγηση πρόωρων εκλογών, ενώ χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά της Αλβανίας, είχαν μεταβεί στα Τίρανα για τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.

    tirana2

    Τραυματίες διαδηλωτές και αστυνομικοί

    Η αντικυβερνητική διαδήλωση έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα μεταφέρθηκε στους δρόμους της αλβανικής πρωτεύουσας, όπου ομάδες πολιτών έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και επιδόθηκαν σε άγριες οδομαχίες και κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι τελευταίες έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποίησαν και την αντλία μνερού, προκειμένου να σπάσουν το μέτωπο των διαδηλωτών.

    Τουλάχιστον 15 διαδηλωτές αντιμετώπισαν προβλήματα αφού εισέπνευσαν δακρυγόνα που πέταξε η αστυνομία εναντίον τους, γνωστοποίησε το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο απηύθυνε κάλεσμα για την κινητοποίηση μαζί με το κόμμα MSI.

    Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 5 τραυματίες αστυνομικούς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Όλοι τους διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με μια πηγή από την αστυνομία.

    Ακολουθούν φωτογραφίες από το χάος που επικρατεί στους δρόμους των Τιράνων για ένα ακόμη Σάββατο:

    tirana3
    tirana4
    tirana5
    tirana6

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο