Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 14:03

Economist: Ποιοι ενδοιασμοί υπάρχουν για τα διαβατήρια-πιστοποιητικά ανοσίας και γιατί στο τέλος μάλλον θα καμφθούν

Γράφτηκε από την

Περίπου 50 χώρες έχουν κάνει συνολικά περισσότερες από 68 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέχρι σήμερα, αριθμός μικρός σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό των 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά αρκετός για να έχει ήδη πυροδοτήσει μία διεθνή διαμάχη κατά πόσο οι εμβολιασμένοι πρέπει να επιτρέπεται να μετακινούνται πιο ελεύθερα, κάνοντας χρήση ειδικών «διαβατηρίων» ή πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αυτό επισημαίνει σε κεντρικό άρθρο του το περιοδικό Economist, το οποίο τονίζει ότι μπορεί τα εν λόγω «διαβατήρια» να διχάζουν και να προκαλούν ενδοιασμούς, όμως τελικά είναι πολύ πιθανή η υιοθέτησή τους.

Μερικές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό ανακοίνωσαν, ήδη, ότι είναι ανοικτές σε ταξιδιώτες που αποδεδειγμένα έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Οι γνώμες διίστανται, όπως υπογραμμίζει το διεθνούς κύρους βρετανικό περιοδικό, κατά πόσο πρέπει να υιοθετηθεί ευρύτερα κάτι τέτοιο. Μερικοί το θεωρούν έναν γρήγορο δρόμο επιστροφής στην κανονική ζωή και άλλοι ανησυχούν ότι θα αποδειχθεί άδικο και διχαστικό μέτρο.

Μολονότι η ιδέα για διαβατήρια εμβολιασμού φαίνεται ριζοσπαστική, υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα και ανάλογα. Το 1922, για παράδειγμα, πολλά αμερικανικά σχολεία απαίτησαν τα παιδιά να έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς ως προϋπόθεση για να παρακολουθήσουν το μάθημα. Επίσης, η «κίτρινη κάρτα» είναι ένα διεθνές πιστοποιητικό που θεσπίστηκε πριν σχεδόν 100 χρόνια για να αναφέρει τους εμβολιασμούς ενός ανθρώπου έναντι της χολέρας, του κίτρινου πυρετού, του τύφου και της ευλογιάς. Μέχρι σήμερα, αρκετές χώρες απαιτούν π.χ. πιστοποιητικό εμβολίου για τον κίτρινο πυρετό ως προϋπόθεση εισόδου στη χώρα.

Ο Economist αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για ταξίδια. Το ενδιαφέρον του πιθανώς παρακινήθηκε από την εξάρτηση της χώρας του από τον τουρισμό». Προσθέτει ότι ενώ ο Βρετανός υπουργός Υγείας δεν βλέπει με θετικό μάτι μία τέτοια ιδέα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να γίνει αξιολόγηση των διαβατηρίων εμβολιασμού, και σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία τέτοιων ψηφιακών διαβατηρίων.

Ένας λόγος επιφύλαξης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι παραμένει ασαφές πόση προστασία παρέχουν τα εμβόλια έναντι της μετάδοσης του κορονοϊού. Τα εμβόλια, ασφαλώς, σώζουν ζωές και αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο, αλλά μερικοί εμβολιασμένοι μπορεί να κολλάνε τον κορονοϊό και να συνεχίσουν να τον μεταδίδουν. Είναι πιθανό, πάντως, ότι τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά και τη μεταδοτικότητα και, καθώς θα αυξάνονται οι ενδείξεις γι' αυτό, θα εντείνονται και οι πιέσεις να επιστρέψουν οι εμβολιασμένοι στην κανονική ζωή τους, μεταξύ άλλων ταξιδεύοντας.

Αλλά ακόμη κι αν τα εμβόλια βοηθούν λίγο μόνο κατά της μετάδοσης, μερικοί θεωρούν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι αναπόφευκτα, ενώ για κάποιους, όπως ο καθηγητής Βιοηθικής Άρθουρ Κάπλαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είναι και επιθυμητά, καθώς π.χ. οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές φροντίδας που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να μπορούν να το αποδείξουν. Σε αρκετές χώρες, ήδη, είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί του νοσοκομειακού προσωπικού έναντι της γρίπης ή της ηπατίτιδας Β, προκειμένου να προστατεύσουν τους ευπαθείς και μη εμβολιασμένους ασθενείς, όπως καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους και νεογέννητα.

Επιπλέον, διάφορες επιχειρήσεις (κρουαζερόπλοια, αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια κ.ά.) θα έχουν σοβαρό πρόβλημα χωρίς τέτοια πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ενώ γενικότερα πολλοί εργοδότες φαίνεται να ενδιαφέρονται να ξέρουν ποιοι εργαζόμενοί τους έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι.

Οι κυβερνήσεις φαίνεται απίθανο να απαγορεύσουν στο μέλλον τελείως την είσοδο σε μη εμβολιασμένους, όμως μπορεί να τους επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς (που δεν θα έχουν οι εμβολιασμένοι), όπως την προσκόμιση αρνητικού τεστ Covid-19 πριν την είσοδο στη χώρα ή την επιβολή καραντίνας σε ειδικό ξενοδοχείο. Όμως οι εταιρείες, όπως οι αεροπορικές, έχουν μεγαλύτερη ελευθερία σε σχέση με τα κράτη να επιβάλουν περιορισμούς στους πελάτες τους ή στους εργαζόμενούς τους, εφόσον δεν πρόκειται για διακρίσεις. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα των κυβερνήσεων μπορεί, επίσης, να διευκολυνθεί από την επίγνωση των ανθρώπων ότι το εμβόλιο θα τους παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και πιο σίγουρη θέση απασχόλησης.

Ερωτηματικό αποτελεί η διάρκεια ενός διαβατηρίου/πιστοποιητικού, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο μπορεί να διαρκεί η εμβολιαστική ανοσία, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει και για τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας μετά από λοίμωξη Covid-19 (σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες). Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι ένα νέου τύπου διαγενεακό ρήγμα, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες εμβολιάζουν κατά προτεραιότητα τους ηλικιωμένους, συνεπώς αυτοί θα έχουν αρχικά και τα περισσότερα διαβατήρια εμβολιασμού, ενώ οι νέοι θα αργήσουν να εμβολιαστούν. Υπάρχουν και αυτοί που θα ισχυριστούν ότι εξαναγκάστηκαν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ καθόλου δεν ήθελαν, μόνο και μόνο επειδή δεν ήθελαν να μείνουν χωρίς διαβατήριο εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο Economist, παρά τις όποιες ενστάσεις, η πλειοψηφία στις περισσότερες χώρες πιθανώς θα αποδεχθεί τα διαβατήρια/πιστοποιητικά εμβολιασμού, για έναν απλό λόγο:

Τα αυστηρά lockdown δύσκολα αντέχονται και κοστίζουν οικονομικά, οπότε ακόμη και μία μικρή διέξοδος παρέχει μία αχτίδα ελπίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/Liam McBurney / POOL

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 12:18

Σχετικά Άρθρα

  • Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια
    Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια

    Ξεκινάει η περίοδος του εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τους πολίτες να μπορούν να βρουν εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές της νόσου.

    Όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει και φέτος όπως και πέρυσι, τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης.

    Τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού. Συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του COVID-19, σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.«Εμβολιαστείτε έγκαιρα και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας», αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Υγείας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι χρειάζεται να το κάνουν - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
    Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι χρειάζεται να το κάνουν - Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

    Η εποχική γρίπη μας «χτυπά» σταδιακά την πόρτα και το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για τον εμβολιασμό.

    Αναλυτικές οδηγίες για τον για την εποχική γρίπη και τον εμβολιασμό εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

    Σε εγκύκλιο από το υπουργείο Υγείας που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και εστάλη σε όλους τους αρμόδιους φορείς δίνονται οδηγίες για την εποχική γρίπη.

    Όπως αναφέρεται ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

    Παράλληλα τονίζεται ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

    Επίσης το εμβόλιο γρίπης μπορεί να χορηγηθεί την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της covid αλλά σε διαφορετικό ανατομικό σημείο.

    Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο- ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2024-2025 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης που λειτουργούν διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

    Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι αναμένεται πως και κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2024-2025, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID- 19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

    Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

    Ποια εμβόλια γρίπης κυκλοφορούν

    Στη χώρα μας, την χρονική περίοδο 2024-2025, αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα παρακάτω αντιγριπικά εμβόλια:

    emvo_9c69f.jpg

    *aQIV: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης με ανοσοενισχυτικό MF59, QIV-HD: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο υψηλής δόσης, QIVe: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο συμβατικό εμβόλιο παρασκευαζόμενο με επώαση σε ωά ορνίθων, QIVc: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο παρασκευαζόμενο σε κυτταροκαλλιέργειες, EMA: European Medicines Agency

    **Τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και, παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή.

    Χωρίς ιατρική συνταγή το εμβόλιο γρίπης

    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου, οι οποίες δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από το φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή για τα τετραδύναμα αδρανοποιημένα συμβατικά εμβόλια QIVe – QIVc.

    1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    2. Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών

    3. Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
    • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
    • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
    • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    • Χρόνια νεφροπάθεια
    • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
    • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
    • Σύνδρομο Down

    4. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

    5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

    6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

    7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

    8. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

    9. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

    10. Άστεγοι.

    11. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

    Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

    Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

    Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

    Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα ηλικίας <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

    Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (EMA. FDA, κ.α.).

    Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

    Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

    Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

    Κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας που τον διενεργεί στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αποκάλυψη Τζόνσον: Ετοίμαζε έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια
    Αποκάλυψη Τζόνσον: Ετοίμαζε έφοδο με βάρκες στην Ολλανδία για να αρπάξει εμβόλια

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται πως σκεφτόταν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια «έφοδο με βάρκες» σε μια ολλανδική αποθήκη, προκειμένου να αρπάξει τα εμβόλια κατά του ιού.

    Ο Τζόνσον συζήτησε τα σχέδια αυτά με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Μάρτιο του 2021 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του, Unleashed, που δημοσιεύτηκε στην Daily Mail.

    Εκείνη την περίοδο επικρατούσε διαμάχη σχετικά με τις εξαγωγές του εμβολίου AstraZeneca και ο Τζόνσον πίστευε ότι η ΕΕ αντιμετώπιζε το Ηνωμένο Βασίλειο «με κακία», αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη την Daily Mail.

    Ο Τζόνσον φέρεται να είχε ζητήσει από τους αρμόδιους να ερευνήσουν «εάν θα ήταν τεχνικά εφικτό να ξεκινήσει μια επιδρομή σε μια αποθήκη στο Λέιντεν, στην Ολλανδία, και να πάρει αυτό που ήταν νομικά δικό μας και που χρειαζόταν απεγνωσμένα το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Ο αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου άμυνας, υποστράτηγος Νταγκ Τσάλμερς, είπε στον πρωθυπουργό ότι το σχέδιο είναι «σίγουρα εφικτό» και θα περιλαμβάνει τη χρήση φουσκωτών σκαφών για την πλοήγηση στα ολλανδικά κανάλια.

    Στη συνέχεια θα έφταναν στο στόχο τους και αφού εισέβαλαν στην αποθήκη και εξασφάλιζαν την ποσότητα εμβολίων που χρειάζονταν, θα διέφευγαν με ένα φορτηγό προς τα λιμάνια της Μάγχης, γράφει ο Τζόνσον.

    Ωστόσο, ο Τσάλμερς είπε στον Τζόνσον ότι θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί η αποστολή χωρίς να εντοπιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να εξηγήσει γιατί εισβάλουμε ουσιαστικά σε έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

    «Φυσικά, ήξερα ότι είχε δίκιο και συμφωνούσα κρυφά με αυτό που όλοι σκέφτονταν, αλλά δεν ήθελαν να πουν φωναχτά: ότι το όλο ζήτημα ήταν παράλογο», κατέληξε ο Τζόνσον.

    Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι έφαγε τούρτα στο περίφημο πάρτι για τα 56α γενέθλιά του (Partygate) κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid. Όπως ισχυρίστηκε, απλά βρισκόταν στο γραφείο του και κάποιοι συνεργάτες του, πήγαν να του ευχηθούν χρόνια πολλά και δεν υπήρχε καμία τούρτα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WILL OLIVER
  • Εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα: Πότε αναμένεται να μπει σε παραγωγή – Πώς λειτουργεί η τεχνολογία mRNA
    Εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα: Πότε αναμένεται να μπει σε παραγωγή – Πώς λειτουργεί η τεχνολογία mRNA

    Ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονά δίνει το νέο εμβόλιο mRNA της BioNTech, που μπήκε σε κλινικές δοκιμές. «Νιώθω πολύ καλά. Ήταν ανώδυνο μέχρι στιγμής», λέει ο 67χρονος Γιανούζ Ραζ, που έγινε ο πρώτος κακρινοπαθής, στον όποιο χορηγήθηκε εμβόλιο. Με τις χημειοθεραπείες του έδιναν 35% πιθανότητες να ζήσει άλλα 5 χρόνια, πλέον ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Πώς λειτουργεί

    Το εμβόλιο BNT116 χρησιμοποιεί παραλλάγή της τεχνολογία mRNA, που χρησιμοποιήθηκε για εμβόλια κατά του κορονοϊόυ. Ουσιαστικά, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντας τα να επανέλθουν.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος. εξήγησε, μιλώντας στο OPEN πως λειτουργεί η τεχνολογία mRNA. «Η άλλη λύση ήταν να δώσεις στα καρκινικά κύτταρα τις αντιγονικές ιδιότητες που έχουν. Να παράγουν αντιγόνα ειδικά για τον καρκίνο, ώστε να αναγνωριστούν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να τα καταστρέψει», είπε χαρακτηριστικά.

    130 ασθενείς στις κλινικές δοκιμές

    Στις κλινικές δοκιμές θα συμμετάσχουν130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα από τη Βρετανία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Σε πρώτη φάση θα κάνουν 6 ενέσεις ανά 30 λεπτά επί μία εβδομάδα. Έπειτα θα λαμβάνουν μία δόση εμβολίου μία φορά την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες. Στο τελικό στάδιο θα λαμβάνουν μία δόση κάθε 3 εβδομάδες επί ένα χρόνο.

    Η ογκολόγος Ζένια Ζαριδάκη εξήγησε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι τα εμβόλια mRNA είναι εξατομικευμένα. «Φτιάχνεται για τον κάθε ασθενή από τα κύτταρα του όγκου του, παράγεται το ειδικό αυτό κομμάτι του mRNA, που θα χορηγηθεί στον ασθενή. Εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και τα εξαφανίζει».

    Πότε θα μπει σε παραγωγή

    Σύμφωνα με τους ειδικούς σε ένα χρόνο θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου. Ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για να μπει σε παραγωγή.

    «Θέλει 3-4 χρόνια, αλλά αν φανεί από τα πρώτα βήματα ότι πάνε πολύ καλά οι ασθενείς, μπορεί να δοθεί fast track έγκριση», εκτίμησε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος. Κλείνοντας ο πρόεδρος της αντικαρκινικής εταιρείας έστειλε το μήνυμα του, υπενθυμίζοντάς ότι η νούμερο ένα αιτία για την εκδήλωση καρκίνου αποτελεί το κάπνισμα.«Υπάρχουν ασθενείς που πάσχολυν και νομίζουν ότι χάσαμε το τρένο. Για αυτό λέμε και εμείς προτού φτάσουμε στο mRNA κόψτε το κάπνισμα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτός είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έκανε το εμβόλιο – «Είναι ανώδυνο»
    Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτός είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έκανε το εμβόλιο – «Είναι ανώδυνο»

    Ο 67χρονος Janusz Racz, θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως.

    Ιστορία γράφει ο 67χρονος Janusz Racz ο οποίος έγινε ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα που έλαβε ένα νέο πειραματικό εμβόλιο που θα βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια.

    Ο 67χρονος έλαβε έξι δόσεις του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου, με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν στον καρκίνο. Το νέο εμβόλιο της BioNTech εκπαιδεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να στοχεύουν τον καρκίνο.

    «Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας, δήλωσε ότι έχει στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με το ERT News.

    «Πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα»

    Το νοσοκομείο University College London Hospital (UCLH) έχει ξεκινήσει τη βρετανική φάση μιας παγκόσμιας δοκιμής, με περίπου 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να συμμετέχουν σε έξι νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Racz εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμβόλιο όχι μόνο θα τον βοηθήσει αλλά και θα επιταχύνει την παραγωγή του για ευρύτερη χρήση. «Τα εμβόλια COVID βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε.

    Αισιόδοξοι οι γιατροί

    Η Δρ Sarah Benafif, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στο UCLH, έχει μεγάλες ελπίδες για το εμβόλιο. «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου», δήλωσε η ίδια. «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».

    Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, συνδέεται συχνά με το κάπνισμα. Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου, επιβιώνει πέντε χρόνια. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει μοναδικά ασθενείς με νόσο σε πρώιμο στάδιο που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο.

    Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα

    Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο UCLH και κλινικός υπεύθυνος για το βρετανικό μέρος της μελέτης, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες. «Έχετε 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως από καρκίνο του πνεύμονα, πολλοί στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με την πρώτη γενιά εμβολίου mRNA και στη συνέχεια να το επεκτείνουμε στον υπόλοιπο κόσμο».

    Το NHS έχει αρχίσει να εξετάζει τους ηλικιωμένους καπνιστές για καρκίνο του πνεύμονα, ώστε να εντοπίζει τις περιπτώσεις νωρίς. Συμπτώματα όπως ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο στήθος και η κόπωση θα πρέπει να ωθούν σε επίσκεψη στο γιατρό.

    Η εθνική διευθύντρια του NHS England για τον καρκίνο Dame Cally Palmer τόνισε τις πιθανές επιπτώσεις: «Εάν επιτύχουμε, θα μπορούσε να είναι επαναστατικό για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά του δικού τους καρκίνου, ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του μετά την αρχική θεραπεία τους».

    Νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και εταίρους, διερευνούν τρόπους αξιοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Η πρόσβαση σε πρωτοποριακές δοκιμές και άλλες καινοτομίες προσφέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς, ενώ χιλιάδες άλλοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε δοκιμές τα επόμενα χρόνια.

    Πηγή: in.gr

  • Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ κήρυξε για δεύτερη φορά πανδημία – Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν στην Ελλάδα
    Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ κήρυξε για δεύτερη φορά πανδημία – Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν στην Ελλάδα

    Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται σε χώρες που δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox. Ποιες ομάδες του πληθυσμού μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και ποια είναι η διαδικασία.

    Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την mpox καθώς ένα νέο στέλεχος της ιογενούς ασθένειας προκαλεί χιλιάδες κρούσματα στην Αφρική και απειλεί να εξαπλωθεί σε άλλες ηπείρους.

    Την Πέμπτη (15/8), δε, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε ευρωπαϊκό έδαφος. το Η κήρυξη «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας» είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, το οποίο αντιστοιχεί σε πανδημία, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Covid-19.

    Παρόλα αυτά, η mpox, παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, θεωρείται απίθανο να λάβει τις διαστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού, δεδομένου ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

    Για τη μετάδοση του ιού απαιτείται επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά ή αντικείμενα ή μέσω της εισπνοής μολυσμένων σταγονιδίων της αναπνοής από μικρή απόσταση, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

    Η ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, πρησμένους λεμφαδένες και εξανθήματα γεμάτα υγρό. Μπορεί όμως να προκαλέσει θάνατο, ειδικά μεταξύ παιδιών, ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

    Εμβόλιο πάντως υπάρχει και είναι διαθέσιμο στις ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα.

    Από πού προέρχεται η mpox

    Ασθένεια μάλλον άγνωστη στη Δύση, η mpox είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και έχει προκαλέσει αρκετές επιδημίες στην ήπειρο μετά την ανακάλυψη του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό το 1970.

    Η ασθένεια πιστεύεται ότι προέρχεται από πιθήκους και άλλα θηλαστικά της Αφρικής, τα οποία λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού,

    Ο ιός της mpox είναι συγγενικός με τον πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο ιό της ευλογιάς, της πρώτης και μέχρι σήμερα μοναδικής ασθένειας που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη χάρη στους εμβολιασμούς.

    Πού έχουν αναφερθεί κρούσματα;

    Στην τρέχουσα επιδημία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, το Κογκό έχει αναφέρει 27.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.000 θανάτους, οι περισσότεροι μεταξύ παιδιών.

    Και από το Κογκό ο ιός εξαπλώθηκε σε τέσσερις χώρες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

    Σύμφωνα με τα αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, τα κρούσματα στην ήπειρο αυξήθηκαν κατά 79% το διάστημα 2022-23 και κατά 160% τη χρονιά που ακολούθησε.

    Γιατί κηρύχθηκε πάλι πανδημία;

    Η απόφαση να κηρυχθεί και πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού, με την ονομασία Κλάδος Ib, το οποίο φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα και να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

    Η θνητότητά του ωστόσο παραμένει άγνωστη.

    Η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό ήταν τον Ιούλιο του 2022, όταν ένα νέο στέλεχος του ιού, με την ονομασία Κλάδος IIb, εξαπλώθηκε για πρώτη φορά εκτός της Αφρικής και προκάλεσε σχεδόν 100.000 κρούσματα, τα περισσότερα μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

    Η ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης και τα εμβόλια που διατέθηκαν σε Δυτικές χώρες επιβράδυναν τελικά την εξάπλωση του mpox και ο ΠΟΥ κήρυξε λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τον Μάιο του 2023.

    Τα εμβόλια όμως δεν έφτασαν ποτέ στις αφρικανικές χώρες και η νόσος παρέμεινε ενδημική.

    Και το 2022, όταν ο ΠΟΥ ζήτησε δωρεές 34 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της mpox στην Αφρική, καμία χώρα δεν ανταποκρίθηκε.

    Την Τετάρτη, πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα αποστείλει στην Αφρική 215.000 δόσεις εμβολίου της δανικής φαρμακοβιομηχανίας Bavarian Nordic.

    Η ασθένεια μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ορισμένα αντι-ιικά φάρμακα που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για την ευλογιά.

    Ποιος μπορεί να κάνει το εμβόλιο;

    Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το εμβόλιο της mpox είναι διαθέσιμο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου από τις 22 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το εμβόλιο της Baviarian Nordic προορίζεται για άτομα 18 ετών και άνω στις παρακάτω κατηγορίες:

    • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
    • Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
    • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
    • Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

    Εμβολιασμοί πραγματοποιούνται προς το παρόν μόνο στην Αθήνα, στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» (210 7295310 / 210 7265159) και «Αττικόν (210 5831656).

    Πηγή: in.gr

  • Το ρινικό εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού - Ελπίδες για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου
    Το ρινικό εμβόλιο σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού - Ελπίδες για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου

    Ελπίδες ότι τα ρινικά εμβόλια νέας γενιάς για τον Covid-19 θα περιορίσουν την εξάπλωση των των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτρέποντας τη μετάδοσή τους, εκφράζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

    Τα εμβόλια νέας γενιάς για τον Covid-19 που στοχεύουν στα σημεία εισόδου του ιού, δηλαδή τη μύτη και το στόμα, μπορεί να κάνουν αυτό που τα παραδοσιακά εμβόλια δεν μπορούν: Να περιορίσουν την εξάπλωση των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτρέποντας τη μετάδοσή τους.

    Αυτό διαπίστωσε μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances». Χρησιμοποιώντας ένα ρινικό εμβόλιο, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στην Ινδία και αναπτύσσεται περαιτέρω στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβολιασμένα χάμστερ που εμφάνισαν λοιμώξεις, είχαν επίπεδα του ιού στους αεραγωγούς 100 έως 100.000 φορές χαμηλότερα από εκείνα που είχαν λάβει το ενέσιμο εμβόλιο ή δεν είχαν εμβολιαστεί.

    Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα χάμστερ που είχαν λάβει το ρινικό εμβόλιο δεν μετέδωσαν τον ιό σε άλλα σπάζοντας τον κύκλο της μετάδοσης. Αντίθετα, ένα εγκεκριμένο εμβόλιο που χορηγείται με ένεση, απέτυχε να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα εμβόλια βλεννογόνου, που ψεκάζονται στη μύτη ή εισπνέονται από το στόμα, μπορεί να είναι το κλειδί για τον έλεγχο των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και ο Covid-19 που συνεχίζουν να μεταδίδονται και να προκαλούν νόσηση και θάνατο. «Για να αποτρέψεις τη μετάδοση, πρέπει να κρατήσεις την ποσότητα του ιού στους ανώτερους αεραγωγούς σε χαμηλά επίπεδα», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας, Τζέικο Μπουν, καθηγητής Ιατρικής, Μοριακής Μικροβιολογίας, Παθολογίας και Ανοσολογίας. «Όσο λιγότερος είναι ο ιός που υπάρχει εκεί εξαρχής, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να μολύνεις κάποιον άλλον αν βήξεις ή φτερνιστείς ή ακόμα και αν απλώς αναπνεύσεις πάνω του. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια του βλεννογόνου είναι ανώτερα από τα ενέσιμα εμβόλια όσον αφορά στον περιορισμό του πολλαπλασιασμού του ιού στους ανώτερους αεραγωγούς και την πρόληψη της εξάπλωσης στο επόμενο άτομο. Σε μια κατάσταση επιδημίας ή πανδημίας, αυτό είναι το είδος εμβολίου που θα θέλαμε», προσθέτει ο ίδιος.

    Σημειώνεται ότι μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων και ο Μπουν, εργάζεται για την ανάπτυξη ρινικού εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μηνιγγίτιδα Β: Δωρεάν το εμβόλιο για τα παιδιά - Ποιες ηλικίες αφορά
    Μηνιγγίτιδα Β: Δωρεάν το εμβόλιο για τα παιδιά - Ποιες ηλικίες αφορά

    Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα θα συνταγογραφείται και θα δίδεται δωρεάν για τα παιδιά.

    Το πάγιο των παιδιάτρων και γονέων ικανοποίησε το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς ξεκινά η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β.

    Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που αφορά στην αποζημίωση του σημαντικού αυτού εμβολιασμού, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, καθώς μέχρι σήμερα αποζημιωνόταν για ομάδες υψηλού κινδύνου και στην μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών το πλήρωναν εξ ολοκλήρου οι γονείς.

    Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησής του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

    «Από χθες μας έγινε γνωστό ότι το εμβόλιο Bexsero, που αφορά τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμβολιασμών και την Ελληνική Πολιτεία, να συνταγογραφείται και να δίδεται δωρεάν για τα παιδιά που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον 2ο μήνα ζωής και θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να γίνουν 18 μηνών. Αυτό έρχεται να κλείσει ένα μεγάλο κενό στην ανισότητα πρόσβασης για το εμβόλιο αυτό, όσον αφορά το υψηλό του κόστος και να δώσει την δυνατότητα πλέον να εμβολιαστούν και να προστατευτούν από το φοβερό αυτό νόσημα, όλα τα Ελληνόπουλα που θα γεννιούνται στην χώρα μας.

    Δυστυχώς για τους γονείς που έχουν παιδιά μεγαλύτερα των 18 μηνών θα πρέπει αν δεν το έχουν κάνει να το πληρώσουν από την τσέπη τους. Για το αρχείο και την ιστορία αναρτώ δύο από τις πολλές παρεμβάσεις που είχα κάνει το 2016 ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προς τον τότε Υπουργό Υγείας και ζητούσα την ένταξη του εμβολίου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο αγώνας δικαιώθηκε!!», έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Νταλούκας.

    Διευκρινίζεται πως το συγκεκριμένο εμβόλιο θεωρείται πολύ σημαντικό και συστήνεται από όλους τους παιδιάτρους στη χώρα μας. Όμως, επειδή ο αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β είναι πολύ μικρός κάθε χρόνο στην Ελλάδα δεν αποζημιωνόταν έως σήμερα για τον μεγάλο πληθυσμό των υγιών παιδιών.

    Οι γονείς πλήρωναν εξ ολοκλήρου το απαιτούμενο, με το κόστος κάθε δόσης να ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ (χρειάζονται 3 δόσεις).

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ