Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 13:38

Ουγγαρία: Ο FRONTEX ανέστειλε τη δραστηριότητά του

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανεστάλησαν χθες Τετάρτη οι επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) στην Ουγγαρία, μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κατά την οποία η Βουδαπέστη παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ευάλωτων μεταναστών και των προσφύγων.

Τον Δεκέμβριο, το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ουγγαρία παραβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων περιορίζοντας την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε δύο κέντρα προσωρινής διανομής και ταυτόχρονα περιορίζοντας τον αριθμό των αιτούντων που επιτρέπει να εισέρχονται σε αυτά.

Εκπρόσωπος του FRONTEX επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις ανεστάλησαν.

«Μετά την απόφαση του ΔΕΕ και αφού έγιναν εκτίμηση των νομικών συνεπειών της και άλλες διαβουλεύσεις, ο FRONTEX αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του επί του πεδίου στην Ουγγαρία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα ξαναρχίσει να επιχειρεί στη χώρα αφού η απόφαση του ΔΕΕ «ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία» και εφαρμοστεί.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του FRONTEX.

Θυμίζοντας ότι στην απόφασή του το ΔΕΕ απαίτησε επίσης η Βουδαπέστη να «σταματήσει τις επαναπροωθήσεις στη Σερβία», η επίτροπος χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την κίνηση.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επισημάνει πως οι μετανάστες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου είναι πρακτικά «αδύνατον» να το καταφέρουν, κάτι που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο FRONTEX, ο οποίος εδρεύει στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε εξάλλου ότι σήμερα, για πρώτη φορά, θα αναπτύξει 20 συνοριοφύλακες στα σύνορα Ρουμανίας-Σερβίας.

Η αναστολή αναμένεται να διαρκέσει έως ότου η Ουγγαρία διαπιστωθεί ότι επανήλθε πλήρως στην τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων. Η Βουδαπέστη εξάλλου είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόστιμα και άλλες κυρώσεις για την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς η σύγκρουση των Βρυξελλών με τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν εξαιτίας των αντιμεταναστευτικών μέτρων που επέβαλε από το 2015 και μετά εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας δεν μοιάζει να τερματίζεται.

Η Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι, μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί το ζήτημα, επισήμανε προχθές Τρίτη ότι οι ουγγρικές αρχές έχουν απελάσει πάνω από 4.400 μετανάστες μετά την απόφαση του ΔΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 11:46

Σχετικά Άρθρα

  • Ουγγαρία: Η Βουλή θα αποφανθεί τη Δευτέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
    Ουγγαρία: Η Βουλή θα αποφανθεί τη Δευτέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Καλωσόρισε την είδηση ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας

    Την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αίτημα που διατυπώθηκε σήμερα από το κυβερνών κόμμα.
    Η Ουγγαρία είναι η τελευταία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει τη διαδικασία.
    «Ζητώ από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να περιλάβει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 26ης Φεβρουαρίου την τελική ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη συνθήκη της Ατλαντικής συμμαχίας, το οποίο σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε», ανέφερε σε καταχώρισή του στο Facebook ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Fidesz Μάτε Κότσις.

    Στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον δήλωσε πως καλωσορίζει την είδηση.
    «Φυσικά το καλωσορίζουμε αυτό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ουγγρικού Fidesz.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STEPHANIE LECOCQ
  • Συναντήσεις της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας με την Ελληνική Ομογένεια της Ουγγαρίας
    Συναντήσεις της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας με την Ελληνική Ομογένεια της Ουγγαρίας

    Επίσκεψη και στην αδελφοποιημένη κοινότητα Μπελογιάννη

    Με την Ελληνική ομογένεια της Ουγγαρίας, τον Έλληνα ομογενή βουλευτή του Ουγγρικού κοινοβουλίου κ. Λαοκράτη Κοράνη και τον Ομογενή Δήμαρχο της Κοινότητα Νίκος Μπελογιάννης Ουγγαρίας κ. Κώστα Παπαλέξη, συναντήθηκε στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια ιδιωτικού της ταξιδιού, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κα Θεώνη Γεωργοπούλου.

    Ειδικότερα, κατά τις συναντήσεις και τις επισκέψεις της σε Βουδαπέστη και κοινότητα Μπελογιάννη, η κα Γεωργοπούλου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά μέλη της ομογένειας και να αναθερμάνει το ενδιαφέρον ανάμεσα στο Δήμο Ήλιδας και την αδελφοποιημένη εδώ και 7 χρόνια περιοχή της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί και βασικό στόχο του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

    Στη Βουδαπέστη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Έλληνα βουλευτή κ. Λαοκράτη Κοράνη, επιβεβαιώνοντας πλήρως της κοινή πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Ήλιδας και της Ουγγρικής Ομογένειας, να προχωρήσουν σε νέες δράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μέσα στο επόμενο διάστημα.

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψή της στην Κοινότητα Μπελογιάννη, όπου εκτός από την συνάντηση με τον Δήμαρχο του χωριού κ. Κώστα Παπαλέξη, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα παιδιά του σχολείου, να ενημερωθεί για την καθημερινότητα των κατοίκων του και να επισκεφτεί την πλατεία Αμαλιάδας, αφήνοντας λίγα λουλούδια στο μνημεία για το Νίκο Μπελογιάννη που βρίσκεται στο σημείο.

    Οι συναντήσεις της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν την απαρχή μιας νέας σχέσης που δομείται ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά την άρτια συνεργασία τους από την αδελφοποίηση του 2017 μέχρι και το 2019.

    dimos ilidas sun ougar 2

    dimos ilidas sun ougar 3

    dimos ilidas sun ougar 4

    dimos ilidas sun ougar 6

    dimos ilidas sun ougar 5

    dimos ilidas sun ougar 8

    dimos ilidas sun ougar 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ναυάγιο στην Πύλο: «Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν», λέει η Frontex - Κατηγορεί την Ελλάδα και για έλλειψη πληροφοριών
    Ναυάγιο στην Πύλο: «Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν», λέει η Frontex - Κατηγορεί την Ελλάδα και για έλλειψη πληροφοριών

    «Φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να κηρύξουν εγκαίρως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να αναπτύξουν επαρκή αριθμό κατάλληλων μέσων εγκαίρως για τη διάσωση των μεταναστών», αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) αναφερόμενος στο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, τον Ιούνιο του 2023, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 650 άνθρωποι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η Frontex βρίσκεται επίσης υπό έρευνα για τυχόν δικές της ευθύνες στην τραγωδία της Πύλου.

    Τονίζεται επίσης ότι «το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διαπιστώνει ότι η Frontex ακολούθησε τις εφαρμοστέες διαδικασίες, όταν – με βάση εναέρια παρατήρηση – κατέταξε το Adriana ως περίπτωση μη επικίνδυνη και απλώς διαβίβασε τις πληροφορίες στις ελληνικές αρχές».

    Στην έκθεση προστίθεται ότι «το Γραφείο (της Frontex) εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη πληροφοριών που παρείχαν οι ελληνικές αρχές στην έρευνά του, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ενημερώσεις από τις εθνικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

    Τα συμπεράσματα της Frontex

    Τη νύχτα της 13-14/06/2023, το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος Adriana, που μετέφερε περίπου 750 μετανάστες από τη Λιβύη προς την Ιταλία, ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στην ελληνική Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

    Το σκάφος αναφέρθηκε αρχικά από μια ΜΚΟ, που είχε επαφή με τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, στο Ιταλικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC). Το ιταλικό MRCC ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και την Frontex.

    Η Frontex απέστειλε ένα αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας, το οποίο εντόπισε το σκάφος, υπερπλήρες αλλά πλέοντας αργά, γύρω στο μεσημέρι τοπική ώρα. Η Frontex δεν σημείωσε το σκάφος ως περίπτωση κινδύνου, ούτε εξέδωσε σήμα κινδύνου «Mayday».

    Οι ελληνικές αρχές, υπεύθυνες για τον συντονισμό της βοήθειας, δεν κήρυξαν αρχικά κατάσταση έρευνας και διάσωσης.

    Αντιθέτως, αργά το απόγευμα, αντλώντας υποστήριξη από εμπορικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να παράσχουν βοήθεια στο σκάφος Adriana, με τρόφιμα και νερό. Το πλοίο ανατράπηκε και βυθίστηκε νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας – σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες μεταναστών, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών ρυμούλκησής του από τις ελληνικές αρχές. 104 άνθρωποι διασώθηκαν από τη θάλασσα από την Ελληνική Ακτοφυλακή και εμπορικά πλοία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 650.

    Σωστές οι ενέργειες της Frontex

    Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διαπιστώνει ότι η Frontex ακολούθησε τις εφαρμοστέες διαδικασίες, όταν – με βάση εναέρια παρατήρηση – κατέταξε το Adriana ως περίπτωση μη επικίνδυνη και απλώς διαβίβασε τις συλλεχθέντες πληροφορίες στις ελληνικές αρχές.

    Παράλληλα, το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θεωρεί ότι, στο μέλλον και με βάση μια αναθεωρημένη μεθοδολογία αξιολόγησης, η ομάδα θα πρέπει να αξιολογεί παρόμοιες περιπτώσεις διεξοδικότερα σε σχέση με την ανάγκη έκδοσης συναγερμού Mayday, ιδίως όταν οι αρμόδιες εθνικές αρχές δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση της κατάστασής τους και τα επακόλουθα βήματα, όπως η κήρυξη του σκάφους ως «σε κίνδυνο» ή την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

    Τις ώρες που ακολούθησαν τον εντοπισμό του πλοίου, η Frontex έκανε τρεις προσπάθειες, προτείνοντας πρόσθετες πτήσεις αεροσκαφών επιτήρησης της Frontex (FSA). Καμία απάντηση δεν ελήφθη από τις ελληνικές αρχές στις επανειλημμένες προτάσεις της Frontex μέχρι το ναυάγιο του Adriana.

    Σε γενικές γραμμές, το Γραφείο δεν είναι σε θέση να συμπεράνει τι προκάλεσε την ανατροπή και το ναυάγιο του σκάφους Adriana. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να κηρύξουν εγκαίρως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να αναπτύξουν επαρκή αριθμό κατάλληλων μέσων εγκαίρως για τη διάσωση των μεταναστών.

    Το Γραφείο εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη πληροφοριών που παρείχαν οι ελληνικές αρχές στην έρευνά του, αλλά εξακολουθεί να αναμένει ενημερώσεις από τις εθνικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ουγγαρία: Έκτακτη συνεδρίαση ζητά η αντιπολίτευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
    Ουγγαρία: Έκτακτη συνεδρίαση ζητά η αντιπολίτευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Ο πρόεδρος της Βουλής λέει ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επικύρωση - Για ψήφο υπέρ της ένταξης προτρέπει ο πρωθυπουργός Όρμπαν

    Κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής στις 5 Φεβρουαρίου για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
    Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στην Συμμαχία των 31 κρατών μελών που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.
    Η Τουρκία ολοκλήρωσε την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, περίπου 20 μήνες μετά το αίτημα της Στοκχόλμης, το οποίο κατέθεσε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
    «Το αίτημά μας [ενν. για έκτακτη συνεδρίαση] έχει σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής. Τώρα το ερώτημα είναι αν 135 βουλευτές θα είναι αρκετά γενναίοι για να εμφανιστούν», δήλωσε στο Reuters η Ζίτα Γκουρμάι, βουλευτής της αντιπολίτευσης.

    Η Γκουρμάι αναφερόταν στο αν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Χριστιανοδημοκρατών, θα ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος, κάτι που θα ενίσχυε τις πιθανότητες του να προχωρήσει η διαδικασία για την ουγγρική επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας, που θα οδηγήσει και στην επίσημη ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προτρέψει τους βουλευτές να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας με την πρώτη ευκαιρία.
    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Λάζλο Κόβερ ανέφερε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κάποια έκτακτη κίνηση για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για μια έκτακτη συνεδρίαση είναι πιθανό να αποτύχουν.

    Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν συνεδριάζει αυτή την περίοδο, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένει η ουγγρική Βουλή να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

    Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ουγγαρίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STEPHANIE LECOCQ
  • Το ΝΑΤΟ καλεί την Ουγγαρία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας
    Το ΝΑΤΟ καλεί την Ουγγαρία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας

    Προσδοκώ ότι η Βουδαπέστη θα ολοκληρώσει τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και κάλεσε την Ουγγαρία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας.
    Προσδοκώ επίσης «η Ουγγαρία να ολοκληρώσει την επικύρωση» από το κοινοβούλιό της «το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε.
    «Όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν [ενν. στη σύνοδο που διεξήχθη] στο Βίλνιους να προσκαλέσουν τη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία μας. Και η Σουηδία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Η προσχώρηση της Σουηδίας καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και όλους μας πιο ασφαλείς», συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
    Νωρίτερα την Τρίτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει με ευρεία πλειοψηφία το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την αίτηση της Στοκχόλμης. Απομένει η υπογραφή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τυπικά δεν αργεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια επιπλοκή της τελευταίας στιγμής από την τουρκική πλευρά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Κρίσιμη μέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Η Ουγγαρία, όμως, ανοίγει «παζάρι» διαπραγματεύσεων
    Κρίσιμη μέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Η Ουγγαρία, όμως, ανοίγει «παζάρι» διαπραγματεύσεων

    Στην τελική ευθεία μπήκε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα στην ημερήσια διάταξη του τουρκικού κοινοβουλίου. Η ολομέλεια θα συζητήσει σήμερα τις διεθνείς συμφωνίες.

    Ποια θέματα θα συζητηθούν

    Εκτός από το Πρωτόκολλο Προσχώρησης σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα συζητήσει και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Μαλαισίας καθώς και τη συμφωνία για την άρση της διπλής φορολογίας με τη Νότια Κορέα.

    Η ολομέλεια θα συνέλθει στις 15.00 (14.00 ώρα Ελλάδος/Κύπρου), ενώ για το ποια διεθνή συμφωνία θα συζητήσει πρώτα, θα ληφθεί απόφαση στη Συμβουλευτική Συνέλευση της τουρκικής βουλής, η οποία θα συνέλθει στις 14.30 (13.30 ώρα Ελλάδος/Κύπρου).

    Για να περάσει το πρωτόκολλο από την ολομέλεια, αρκεί μία ψήφος πάνω από το μισό του αριθμού των βουλευτών που συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Εάν η πρόταση περάσει από την ολομέλεια, θα σταλεί στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για έγκριση. Δεν αποκλείεται πάντως οι διαπραγματεύσεις στην ολομέλεια να παραταθούν και αύριο.

    Δεν θα υπάρξει ψηφοφορία στο Κογκρέσο

    Μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου από την τουρκική βουλή, σύμφωνα με τη διαδικασία θα γίνει κοινοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θα υπάρξει ψηφοφορία. Ενημερώνεται το σώμα ότι θα γίνει αυτή η πώληση στην Τουρκία και ερωτάται αν υπάρχει κάποια αντίρρηση. Αν δεν υπάρξει ενέργεια μέσα σε 15 ημέρες, πραγματοποιείται η πώληση.

    Στην Τουρκία θεωρείται ότι θα δοθεί παράλληλα και η έγκριση για τα F-35 στην Ελλάδα.

    Τώρα παίζει καθυστερήσεις η Ουγγαρία;

    Καθώς η Τουρκία προχωρά στην επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία ανοίγει το παζάρι της για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έστειλε σήμερα επιστολή πρόσκλησης στον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ulf Kristersson για μια επίσκεψη στην Ουγγαρία με σκοπό τη διαπραγμάτευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STEPHANIE LECOCQ
  • ΗΠΑ: Επικρίνουν έντονα την Ουγγαρία για τον νόμο περί «εθνικής κυριαρχίας»
    ΗΠΑ: Επικρίνουν έντονα την Ουγγαρία για τον νόμο περί «εθνικής κυριαρχίας»

    Η αμερικανική διπλωματία κατήγγειλε χθες Τετάρτη τον νέο νόμο της ουγγρικής κυβέρνησης για την «προστασία της εθνικής κυριαρχίας», χαρακτηρίζοντάς τον «ασύμβατο με το κράτος δικαίου».

    Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υιοθέτησε σειρά μέτρων, δημιουργώντας μεταξύ άλλων αρχή επιφορτισμένη να προλαμβάνει «ξένες επεμβάσεις» στην εκλογική διαδικασία και ορίζοντας βαριές ποινές σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

    Το νομοθετικό πακέτο αυτό, προοριζόμενο να «προστατεύσει την εθνική κυριαρχία» του κράτους της κεντρικής Ευρώπης, θεωρείται από τους επικριτές του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν νέα επίθεση με σκοπό να αποδυναμωθεί κάθε μηχανισμός ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

    Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή νέο νόμο που της δίνει δρακόντεια εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκφοβίζονται και να τιμωρούνται άνθρωποι με απόψεις διαφορετικές από αυτές του κυβερνώντος κόμματος», του Φίντες, τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

    «Αυτός ο νέος νόμος είναι ασύμβατος με τις κοινές αξίες μας, τη δημοκρατία, τις ατομικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

    Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, κατήγγειλαν πως η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης του κ. Όρμπαν είναι με αυτόν τον νόμο να «φιμώσει τις κριτικές φωνές».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Χωρίς συμφωνία η πρώτη ημέρα - «Όχι» της Ουγγαρίας στα 50 δισ. για την Ουκρανία
    Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Χωρίς συμφωνία η πρώτη ημέρα - «Όχι» της Ουγγαρίας στα 50 δισ. για την Ουκρανία

    Συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια. Εκτός ατζέντας η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου

    Χωρίς συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε στις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας), η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου να παραπέμπεται στις καλένδες, καθώς οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, παρά τις πολύωρες συζητήσεις.

    Θετική εξέλιξη ωστόσο χαρακτηρίστηκε η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

    Η Ουγγαρία εμπόδισε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διατεθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και οι 27 αποφάσισαν η διαπραγμάτευση για το ζήτημα να συνεχιστεί τον Ιανουάριο.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε πως άσκησε το βέτο του, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27, για να μην υιοθετηθεί νέα οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

    «Βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά έπειτα από προσήκουσες προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Όρμπαν μέσω X (του πρώην Twitter). Απεναντίας, δεν άσκησε βέτο στην απόφαση των ηγετών της ΕΕ να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

    Ο υπηρεσιακός Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μετά το βέτο Όρμπαν, εξήγησε πως οι υπόλοιπες 26 χώρες ήταν σύμφωνες να διατεθεί το ποσό των 50 δισεκ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ ως το 2027, όμως η Βουδαπέστη τάχθηκε κατά της απόφασης, για τη λήψη της οποίας απαιτείται ομοφωνία.

    «Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

    «Οι 26 συμφωνήσαμε. Ο Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει. Είμαι αρκετά σίγουρος πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς, εκτιμάμε στα τέλη Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Ρούτε, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σε επόμενη σύνοδο κορυφής.

    Αναβάλλεται η συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

    Στις αρχές του 2024 θα επιστρέψουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τραπέζι για να συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία.

    «Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», διευκρίνισε ο κ. Μισέλ.

    Σημείωσε ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».

    Ο κ. Μισέλ επισήμανε πάντως ότι απόψε εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

    Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», αναφέρουν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Διεύρυνση, οι ευρωπαίοι ηγέτες. Καλούν επίσης το Συμβούλιο «να εγκρίνει τα αντίστοιχα πλαίσια διαπραγμάτευσης μόλις γίνουν τα σχετικά βήματα που ορίζονται στις αντίστοιχες συστάσεις της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023».

    Για τη Γεωργία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, με την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει τα σχετικά βήματα που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023..

    Με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2024, με σκοπό τη λήψη απόφασης.

    Για τη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρεται ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη φάση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία μόλις εφαρμόσει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές όπως αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τις εσωτερικές της διαδικασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να επιταχύνει την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών».

    Καμία αναφορά δεν υπάρχει στα συμπεράσματα για την Αλβανία.

    Στα συμπεράσματα υπάρχει η επισήμανση ότι: «Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, σύμφωνα με την αξιοκρατική φύση της ενταξιακής διαδικασίας και με τη βοήθεια της ΕΕ». Σημειώνεται, επίσης, ότι « όσον αφορά το μέλλον της προοπτικής μιας περαιτέρω διευρυμένης Ένωσης, τόσο τα μελλοντικά κράτη μέλη όσο και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα τη στιγμή της προσχώρησης. Οι εργασίες και στις δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα».

    Επαναβεβαιώνοντας την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή του στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας. Σημειώνεται, ότι το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στοχεύει στην επιτάχυνση της κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της περιοχής και της ΕΕ, βάσει αυστηρών όρων. Όλες οι χώρες της περιοχής «καλούνται να προχωρήσουν σε αύξηση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ και την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης μέσω της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς, με βάση τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ».

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένο στην προώθηση της «σταδιακής ενσωμάτωσης» μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διεύρυνσης «με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο».

    «Καθώς η ΕΕ διευρύνεται, η επιτυχής ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απαιτεί οι πολιτικές της Ένωσης να είναι κατάλληλες για το μέλλον και να χρηματοδοτούνται με βιώσιμο τρόπο, με βάση τις αξίες στις οποίες βασίζεται», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Tέλος, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις του με σκοπό την έγκριση έως το καλοκαίρι του 2024 συμπερασμάτων σχετικά με έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές εργασίες.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς