Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους εργάζονταν σε δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ρισιγκάνγκα - Εγκλωβίστηκαν σε δύο σήραγγες που μπλοκαρίστηκαν από κύματα, λάσπη και βράχους
Οι έρευνες ξαναξεκίνησαν σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας, με κινητοποίηση χιλιάδων διασωστών, συμπεριλαμβανομένων μελών του στρατού και της αστυνομίας.
Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους εργάζονταν σε δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ρισιγκάνγκα. Ορισμένοι εγκλωβίστηκαν σε δύο σήραγγες που μπλοκαρίστηκαν από κύματα, λάσπη και βράχους.
A man has been pulled alive from a muddy trench in the flood-ravaged Chamoli district in northern India, after a Himalayan glacier broke and hit a small hydroelectric dam.
— Sky News (@SkyNews) February 8, 2021
Get the latest updates on this story: https://t.co/ocdI39PPLA pic.twitter.com/JIqfNdz5kS
Οι αρχές, οι οποίες δήλωσαν αρχικά ότι η κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα προκάλεσε την καταστροφή, τώρα κάνουν λόγο για ένα πιθανό φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας λόγω υπερχείλισης παγετώδους λίμνης.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανέφερε ότι παρακολουθεί τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Η Ινδία βρίσκεται δίπλα στον λαό της Ουταραχάντ και το έθνος προσεύχεται για την ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε στο Twitter.
Δεκατέσσερις παγετώνες υψώνονται πάνω από τον ποταμό στο εθνικό πάρκο που περιβάλλει το βουνό Νάντα Ντέβι. Αποτελούν αντικείμενο επιστημονικών μελετών λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασών που αυξάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Το λιώσιμο 1/4 του πάγου των Ιμαλαΐων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με επιστήμονες.