Πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν χθες Κυριακή όταν οβίδα έπληξε τη Χοντάιντα, πόλη στρατηγικής σημασίας στη δυτική Υεμένη, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση αυτή.
Η οβίδα έπληξε σπίτι κοντά στο αεροδρόμιο, στο νότιο άκρο της πόλης, λιμανιού καίριας σημασίας υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι.
Στον πόλεμο στην Υεμένη οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζονται στρατιωτικά από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οι Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν, που πάντως αρνείται ότι τους προμηθεύει με οπλισμό.
«Πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένα παιδί, σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους από οβίδα όλμου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων, κατηγορώντας τους Χούθι ότι ευθύνονται για το συμβάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχεται από τους αντάρτες, οι άμαχοι σκοτώθηκαν διότι το σπίτι τους υπέστη δύο πλήγματα από αέρος που έκανε η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία.
Ο ΟΗΕ καταδίκασε με «τον πιο έντονο τρόπο» την επίθεση, που είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άμαχοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του.
«Οι συνεχιζόμενες απώλειες μεταξύ των αμάχων (...) αποτελούν νέα παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των όρων της συμφωνίας για τη Χοντάιντα και της κατάπαυσης του πυρός», τόνισε ο Αμπιτζίτ Γκούχα, επικεφαλής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Συμφωνίας για τη Χοντάιντα (MINUAAH).
Το 2018, η κυβέρνηση και οι Χούθι υπέγραψαν την επιλεγόμενη «συμφωνία της Στοκχόλμης» για τη Χοντάιντα, που προέβλεπε την αποστρατιωτικοποίηση της πόλης, μέσω του λιμένα της οποίας εισέρχεται στην Υεμένη το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο υποστράτηγος Γκούχα κάλεσε τα δύο μέρη να επιτρέψουν στους παρατηρητές της MINUAAH να αποκτήσουν πρόσβαση στην τοποθεσία όπου σημειώθηκαν εχθροπραξίες.
Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ήδη εκφράσει ανησυχία τον περασμένο μήνα για την αναζωπύρωση των μαχών στη Χοντάιντα, τονίζοντας ότι χιλιάδες άμαχοι κινδυνεύουν.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων τροφίμων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται η Υεμένη εισέρχεται στην επικράτειά της μέσω του λιμένα της πόλης.
Η επίθεση της Κυριακής καταγράφηκε ενώ οι αντάρτες συνεχίζουν την πολυαίμακτη μάχη με στόχο την κατάληψη της επαρχίας Μαρίμπ, όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, το τελευταίο οχυρό των κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η σύρραξη στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, ξέσπασε το 2014, όταν οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση ευρείας κλίμακας και κατέλαβαν μεγάλο μέρος της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, που συνεχίζουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους.
Ο πόλεμος βύθισε τη χώρα σε αυτή που τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, κατά διεθνείς ΜΚΟ, χωρίς να λογαριάζονται οι εκατομμύρια εκτοπισμένοι, οι 16 εκατ. άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και οι δεκάδες χιλιάδες που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/YAHYA ARHAB