Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 22:30

Μέρκελ - Covid-19: Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ - και θα είναι πολύ λαμπερό», φέρεται να διαβεβαίωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ για την προοπτική τέλους της πανδημίας, με την πρόοδο των εμβολιασμών.

«Σε αυτόν τον δρόμο σας παρακαλώ να συμμετάσχετε», δήλωσε η Καγκελάριος απευθυνόμενη στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι η διέξοδος από την κρίση. Τόνισε δε ότι όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα του κορονοϊού τόσο πιο γρήγορα θα έχει αποτέλεσμα η διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού, ενώ ανέφερε ότι θέλει να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Μετά το Πάσχα, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, εξήγησε η κυρία Μέρκελ, οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν περισσότερα εμβόλια από τα εμβολιαστικά κέντρα. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ - και το φως θα είναι πιο λαμπερό», φέρεται να είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: AΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/CLEMENS BILAN

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 19:56

Σχετικά Άρθρα

  • Το «αντίο» της Μέρκελ στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ήταν ο πολιτικός μου μέντορας»
    Το «αντίο» της Μέρκελ στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ήταν ο πολιτικός μου μέντορας»

    Τη θλίψη της για την απώλεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, πλέκοντας το εγκώμιό του στο τελευταίο «αντίο».

    «Στο πρόσωπό του η Γερμανία έχασε μια εξαιρετική προσωπικότητα με πολιτική και προγραμματική διορατικότητα», δήλωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι ο Σόιμπλε «είχε την ικανότητα «να αναγνωρίζει και να διαμορφώνει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις πολύ πέρα από την ίδια την ημέρα».

    Μέρκελ για Σόιμπλε: Αρχιτέκτονας της γερμανικής ενότητας

    Στη δήλωσή της μετά τον θάνατό του, η Μέρκελ, όπως μετέδωσε το Spiegel, χαρακτήρισε τον Σόιμπλε ως «αρχιτέκτονα της γερμανικής ενότητας» και «εγκέφαλο της γαλλογερμανικής φιλίας», ενώ αναφέρθηκε και στην κοινή πολιτική τους σταδιοδρομία.

    «Ως νέος υπουργός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο πολιτικός μου μέντορας. Ως ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, ήταν ένας από τους άξονες των τριών πρώτων υπουργικών μου συμβουλίων».

    Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, οι συζητήσεις με τον Σόιμπλε ήταν για εκείνη «πάντα ένας πνευματικός πλούτος».

    Όπως ανέφερε, θαύμαζε την «πειθαρχία» του, «την οποία επέδειξε όταν καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από απόπειρα δολοφονίας. Έγινε πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Μέρκελ: «Δεν μετανιώνω καθόλου» για την ενεργειακή πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία
    Μέρκελ: «Δεν μετανιώνω καθόλου» για την ενεργειακή πολιτική σε σχέση με τη Ρωσία

    Επικρίσεις δέχεται η Μέρκελ για τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την υποστήριξη στον αγωγό Nord Stream 2, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014

    Η τέως καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για την ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της-μια πολιτική που ανέδειξε τη Ρωσία σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της χώρας της και, σύμφωνα με επικριτές, άφησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να θέλουν τέλος στην εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Πέρυσι, το 55% των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου προήλθε από τη Ρωσία, εν μέρει αποτέλεσμα της επιδίωξης των εμπορικών δεσμών της Μέρκελ με τη Ρωσία και της υποστήριξης στον αγωγό Nord Stream 2, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

    «Πάντα ενεργείς με βάση την χρονική στιγμή που βρίσκεσαι», είπε σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα όταν ρωτήθηκε για την προσέγγιση της κυβέρνησής της απέναντι στη Ρωσία.

    Η Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική πέρυσι μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία, τόνισε ότι ποτέ δεν πίστεψε στην αντίληψη του «Wandel durch Handel» (δηλαδή, στην αλλαγή μέσω του εμπορίου).

    «Από αυτή την άποψη, δεν μετανιώνω καθόλου για αποφάσεις, μάλλον, πιστεύω ότι ήταν σωστό από την οπτική γωνία της εποχής», είπε, προσθέτοντας ότι το φθηνό ρωσικό αέριο επέτρεψε στη Γερμανία να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών και του άνθρακα.

    «Από την οπτική γωνία της εποχής, ήταν πολύ λογικό και αντιληπτό να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, το οποίο ήταν φθηνότερο από το LNG [σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο] από άλλες περιοχές του κόσμου», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

    «Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Δεν μετανιώνω καθόλου για τις αποφάσεις που ελήφθησαν», ανέφερε, λέγοντας επίσης ότι «δεν έχει αλλάξει γνώμη» αναφορικά με την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

    Ωστόσο, η Γερμανία έχει τώρα καθυστερήσει αυτά τα σχέδια καθώς προσπαθεί να αντικαταστήσει τις παραδόσεις αερίου που έχει διακόψει η Ρωσία.

    Ο πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας, κυμαίνεται στο 10,9% και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

    Ο Nord Stream 2, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, δεν λειτούργησε ποτέ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    «Αυτή η βάναυση ρωσική εισβολή επέφερε τώρα μια αλλαγή. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», τόνισε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας.

    Αυτό αποτελεί μια αποστολή για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, είπε.

    Ο Σολτς, από την πλευρά του έχει υποστηρίξει ότι η Γερμανία «βασίστηκε πάρα πολύ καιρό και πολύ μονομερώς στις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία».

    Η Μέρκελ επισκέφθηκε την πορτογαλική πρωτεύουσα ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για ένα βραβείο αφιερωμένο στις προσπάθειες μετριασμού και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καταδικάζει η Μέρκελ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
    Καταδικάζει η Μέρκελ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

    Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε χθες την «εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία, «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία, όπως και την υποστήριξή της στις ενέργειες του Βερολίνου και των εταίρων της.

    Έξι μήνες μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία και την πολιτική, επικρινόμενη σκληρά για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας, η Μέρκελ τοποθετήθηκε χθες βράδυ, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος της θητείας της, ξεκάθαρα υπέρ της Ουκρανίας και των δυτικών εταίρων. Εξέφρασε «αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η οποία δέχτηκε επίθεση και εισβολή από τη Ρωσία», και «την υποστήριξη του δικαιώματος της χώρας στη νόμιμη άμυνα», μιλώντας σε εκδήλωση για την αποχώρηση του επί χρόνια επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν. Ακόμη, εξέφρασε την στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλουν η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η Ομάδα των Επτά «προκειμένου να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».

    Υπερασπιζόμενη εμμέσως τη στάση της έως τώρα, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι ως τέως καγκελάριος δεν ήθελε να εκφράζει αξιολογήσεις «από το περιθώριο» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ούτε να δίνει αυτόκλητη συμβουλές. «Ούτε σήμερα θα το κάνω. Ούτε καν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αλλά, φυσικά, δεν είμαι ουδέτερη», τόνισε, διατρανώνοντας ότι «η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», και περιγράφοντας τη ρωσική επίθεση ως «βαθιά καμπή». Δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στην πολιτική που άσκησε η ίδια ή σε πιθανά λάθη της.

    Αναφερόμενη στον πόλεμο, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι ουδείς μπορεί να εκτιμήσει σοβαρά πόσο εκτεταμένες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειές του, στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. «Θα είναι όμως σίγουρα σημαντικές — ειδικά για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε και μίλησε για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του πληθυσμού της Ουκρανίας. «Η Μπούτσα αντιπροσωπεύει αυτή τη φρίκη», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στις φρικαλεότητες που καταγγέλθηκαν στην πόλη κοντά στο Κίεβο, ενώ αναφέρθηκε στους εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να σωθούν. «Μια μικρή, αλλά υπέροχη αχτίδα ελπίδας σε αυτή την απέραντη θλίψη» είναι η τεράστια υποστήριξη για τους Ουκρανούς από πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Μολδαβία, έκρινε.

    «Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε κάτι αυτονόητο την ελευθερία και την ειρήνη», τόνισε καταλήγοντας η πρώην καγκελάριος και κάλεσε τους Γερμανούς να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή συνοχή, η οποία, όπως είπε, έχει κομβικό ρόλο στην τρέχουσα κατάσταση. «Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε, ο καθένας από τη θέση του», πρόσθεσε.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Θύμα κλοπής η Άνγκελα Μέρκελ: Της έκλεψαν την τσάντα ενώ ψώνιζε σε σούπερ μάρκετ
    Θύμα κλοπής η Άνγκελα Μέρκελ: Της έκλεψαν την τσάντα ενώ ψώνιζε σε σούπερ μάρκετ

    Θύμα κλοπής έπεσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που ψώνιζε σε σούπερ μάρκετ, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Bild.

    Την ώρα που η κ. Μέρκελ έκανε τα ψώνια της σε κατάστημα στο Βερολίνο, ένας άγνωστος της έκλεψε την τσάντα, από το καλάθι αγορών. Ούτε η Μέρκελ ούτε ο φύλακάς της, που βρισκόταν μαζί της, παρατήρησαν πώς εκλάπη η τσάντα.

    Η καγκελάριος δεν κάλεσε την αστυνομία, αλλά πήγε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και εκεί έκανε μια δήλωση για την κλοπή.

    Σύμφωνα με την Bild, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη σε ένα από τα σούπερ μάρκετ μια 67χρονη έπεσε θύμα ληστείας στις 11.40 περίπου. Η αστυνομία δεν κατονόμασε το θύμα γιατί απαγορεύεται από τη γερμανική νομοθεσία.

    Η Μέρκελ, η οποία τελείωσε τη δεκαεξαετή θητεία της ως καγκελάριος τον Δεκέμβριο, πηγαίνει πάντα και κάνει τα ψώνια της η ίδια, ακόμη κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας της.

    Πηγή: ethnos.gr
  • Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία - Τέλος εποχής για την Μέρκελ
    Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία - Τέλος εποχής για την Μέρκελ

    Έπειτα από 16 χρόνια, η Καγκελαρία έχει νέο ένοικο. Πριν από λίγη ώρα η 'Αγγελα Μέρκελ παρέδωσε το γραφείο της στον Όλαφ Σολτς, ευχόμενη «καλή επιτυχία και καλούς χειρισμούς για τη χώρα».

    «Πάρτε αυτό το γραφείο και εργαστείτε για το καλό της χώρας μας», είπε η κυρία Μέρκελ κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία. «Πετύχατε σπουδαία πράγματα», δήλωσε ο νέος Καγκελάριος, προσφέροντας στην τέως, πλέον, Καγκελάριο μια ανθοδέσμη. Ακολούθησε το παρατεταμένο χειροκρότημα των εργαζομένων στην Καγκελαρία, καθώς η κυρία Μέρκελ αποχωρούσε από το κτίριο.

    Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της Καγκελαρίας, ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αλλάξουν πολλά» και ότι «θα συνεχιστεί η κουλτούρα βορειοανατολικής Γερμανίας η οποία επικρατούσε μέχρι τώρα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

  • Γερμανία: Στέφεν Ζάιμπερτ, τέλος εποχής (και) για τη «σκιά» της Άγγελας Μέρκελ
    Γερμανία: Στέφεν Ζάιμπερτ, τέλος εποχής (και) για τη «σκιά» της Άγγελας Μέρκελ

    Στη θεωρία, μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για οποιονδήποτε κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον επαινούν οι δημοσιογράφοι. Ιδίως όταν ο ίδιος υπήρξε δημοσιογράφος, επιτυχημένος μάλιστα, για περισσότερα από 20 χρόνια, προτού περάσει στην «άλλη πλευρά».

    Δεν είναι αυτή όμως η περίπτωση του Στέφεν Ζάιμπερτ, του ανθρώπου που κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ χωρίς ποτέ να χάσει αυτήν των ακροατών του.

    Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία – αν όχι σε όλο τον δυτικό κόσμο. Χθες συμπλήρωσε 1.058 παρουσίες στο μπρίφινγκ, πάνω από 11 χρόνια στη θέση. Όπως ακριβώς η καγκελάριός του, ειδικεύτηκε –κι αυτός– στις κρίσεις.

    Τη 10η Αυγούστου 2010 ξεκινούσε εκφράζοντας την αμηχανία του: «Αισθάνομαι σαν να περνάω απολυτήριες εξετάσεις, εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και διάφορα άλλα πράγματα ταυτόχρονα», είχε πει. Αναμενόμενο, παρόλη την επιτυχή καριέρα που είχε προηγουμένως στο ZDF, τη δημοτικότητά του, την εμπειρία του μπροστά στην κάμερα. Χθες, έκλεισε την τελευταία του ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ζητώντας από τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, διότι, όπως εξήγησε, «δεν θα έχω πλέον προνομιακή πληροφόρηση, θα περιμένω να ενημερωθώ από εσάς».

    Η Άγγελα Μέρκελ και ο Στέφεν Ζάιμπερτ υπήρξαν μάλλον απρόσμενο «δίδυμο». Εκείνος γεννήθηκε στο Μόναχο, έζησε στο Ανόβερο, σπούδασε Ιστορία στο Αμβούργο, αργότερα στο London School of Economics. Ως εργαζόμενος του ZDF έζησε στην έδρα του, στο Βισμπάντεν, καθώς και στην Ουάσιγκτον, ως ανταποκριτής. Ήταν το «χρυσό αγόρι» της γερμανικής τηλεόρασης: λαμπερό πρόσωπο, με μεγάλη δημοτικότητα κι ακόμη μεγαλύτερο χαμόγελο.

    Η Άγγελα Μέρκελ είναι κόρη λουθηρανού πάστορα, μεγάλωσε στο Ανατολικό Βερολίνο, σπούδασε Φυσική και κάθε Πέμπτη είχε... ραντεβού για σάουνα. Σε συνέντευξή του το 2009, ο κ. Ζάιμπερτ είχε ξεχωρίσει από τους καγκελάριους τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) Χέλμουτ Σμιτ και τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) Χέλμουτ Κολ, ενώ είχε δηλώσει ότι σίγουρα θα μπορούσε κανείς να βρει κάτι θετικό και για τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και την Άγγελα Μέρκελ... Για να συμπληρωθούν οι διαφορές, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, γεννημένος ευαγγελικός, έγινε αργότερα καθολικός.

    Αυτά συνέβαιναν το 2009. Λίγο προτού ο συμμαθητής του κ. Ζάιμπερτ και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Die Zeit, ο Τζιοβάνι ντι Λορέντζο, να προτείνει το όνομά του στους συμβούλους της καγκελαρίου.

    Κάποιοι λένε ότι η επιλογή της κυρίας Μέρκελ έγινε ακριβώς με το κριτήριο του εντελώς διαφορετικού ύφους τους. Εκείνη ήταν ακόμη άχρωμη, αμήχανη, «στεγνή» στον δημόσιο λόγο της. Εκείνος, αντιθέτως, έμπαινε καθημερινά με μεγάλη άνεση στα σπίτια εκατομμυρίων Γερμανών. Στην πορεία, έπειτα από κάποια σκαμπανεβάσματα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ όχι απλώς εδραιώθηκε ως έμπιστος της καγκελαρίου και «αμετακίνητος» στη θέση, αλλά έφθασε κάθε του δήλωση να θεωρείται ότι απέδιδε στο 100% τις απόψεις της προϊσταμένης του και να ερμηνεύεται ανάλογα. Με τα χρόνια, και με τις κρίσεις, ο κ. Ζάιμπερτ θα ένιωθε πιο άνετα στον ρόλο του – αν και, όπως λένε όσοι παρακολουθούσαν από κοντά την καγκελαρία, δεν χαλάρωσε ποτέ. Στα ταξίδια της κυρίας Μέρκελ στο εξωτερικό, όταν εκείνη ενημέρωνε στο αεροπλάνο τους δημοσιογράφους, ο Στέφεν Ζάιμπερτ βούλιαζε στο κάθισμά του κι έκλεινε τα μάτια του. Κανείς ωστόσο δεν τολμά καν να υποθέσει ότι μπορεί να κοιμόταν, ή να μην άκουγε...

    Στην ενημέρωση των συντακτών ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος έγινε γνωστός για τις «χειρουργικές» διατυπώσεις του, τις – όχι πάντως πολύ συχνές – αποχρώσεις ειρωνείας και το στιβαρό ύφος των απαντήσεων. Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, έσβηνε με επιδεξιότητα τις φωτιές που άναβαν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι άνθρωποί του. Παρά την πίεση, δεν έχασε ποτέ την ψυχραιμία του, δεν παρασύρθηκε ποτέ από τις ερωτήσεις. Με λίγα λόγια, όλοι γνωρίζαμε ότι «αν ο Ζάιμπερτ δεν θέλει να απαντήσει, δεν υπάρχει τρόπος να τον αναγκάσεις».

    «Θα έρχομαι πάντα»

    Ο Στέφεν Ζάιμπερτ από την άλλη πλευρά δεν άφησε ποτέ την παραμικρή υπόνοια ότι δεν σέβεται τους δημοσιογράφους και το έργο τους. Όλες οι ερωτήσεις, όλων των δημοσιογράφων, όλων των ΜΜΕ, γερμανικών και ξένων, αντιμετωπίζονταν με σοβαρότητα. Ακόμη και ανταποκριτών ΜΜΕ που ελέγχονται από απολυταρχικά καθεστώτα. «Έχουμε συχνά να αντιμετωπίσουμε εκπροσώπους ξένων κρατικών μέσων που χρησιμοποιούν εδώ μια δημοσιογραφική ελευθερία η οποία στην πατρίδα τους καταστέλλεται. Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους επιτρέπονται εδώ τέτοια ΜΜΕ και γιατί έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν ερωτήσεις. Και το στηρίζω. Αλλά ας μην ξεχνάμε τι γνώμη έχουν για τη δημοκρατία μας και με ποια αποστολή έρχονται εδώ», δήλωσε χθες ο κ. Ζάιμπερτ, σε έναν σύντομο αποχαιρετισμό προς τους δημοσιογράφους, ενώ επιφύλαξε κι ένα απροσδόκητο «καρφί» σε μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ που δεν φρόντισαν, όπως είπε, να στέλνουν τακτικά στην ενημέρωση κάποιον συντάκτη τους. Ίσως επειδή είχαν άλλους τρόπους να βρίσκουν πληροφορίες...

    Ο ίδιος πάντως τόνισε πως θεωρούσε πάντα ότι κεντρικό σημείο των υποχρεώσεών του ήταν η ενημέρωση των συντακτών και για αυτό φρόντιζε να βρίσκεται στην αίθουσα του μπρίφινγκ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμη και στην πανδημία, όταν η Ένωση Συντακτών αναρωτιόταν πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η ενημέρωση, εκείνος είπε: «Εγώ θα έρχομαι πάντα». Και το έκανε.

    Στη θέση του εκπροσώπου ενέδωσε, μάλλον καθυστερημένα, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Το 2009 δήλωνε ότι το Twitter και το Facebook του ήταν ξένα. Σχολιάζοντας μάλιστα το καθιερωμένο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της καγκελαρίου, είχε μιλήσει για εντελώς «αντι-ιντερνετικό» προϊόν, κάτι σαν... Χριστουγεννιάτικο μήνυμα. Το 2011 πάντως απέκτησε λογαριασμό στο Twitter, τον –διάσημο στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους– @RegSprecher, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους, με τις αναρτήσεις του στον οποίο κατάφερε να μην προκαλέσει ποτέ πρόβλημα στην κυβέρνηση. Τον αντιμετώπιζε με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι τις δημόσιες δηλώσεις του, ίσως και με κάποιο φόβο, αναγνωρίζοντας τη δύναμή του.

    Το τελευταίο διάστημα, δεχόταν ερωτήσεις ολοένα πιο συχνά για την επόμενη μέρα. Ο 61χρονος Ζάιμπερτ, αφού διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να αναλαμβάνει το γραφείο της Άγγελας Μέρκελ, είπε κι αυτός, όπως η προϊσταμένη του, ότι πριν απ' όλα θέλει να χορτάσει ύπνο. Για έντεκα χρόνια, είναι γνωστό ότι εργαζόταν τουλάχιστον όσο εκείνη. Πολλοί θεωρούν ότι θα του ταίριαζε κάποια θέση πρέσβη της Γερμανίας σε μεγάλη πρωτεύουσα. Τα παλιά του ενδιαφέροντα ίσως δίνουν μια ένδειξη για το μέλλον. Υπήρξε πρέσβης της UNICEF στη Γερμανία και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οργάνωσης για την Προωρότητα.

    Ίσως επειδή το τρίτο του παιδί γεννήθηκε στους 7,5 μήνες, με κίνδυνο της ζωής του ιδίου και της μητέρας του. Ως πατέρας, όταν ακόμη ήταν δημοσιογράφος, είχε παραδεχτεί ότι δεν διέθετε όσο χρόνο ήθελε στα παιδιά του, τα οποία βέβαια στο μεταξύ έχουν ενηλικιωθεί. Η σύζυγός του, η ζωγράφος Σοφία Ζάιμπερτ, είναι, όπως έχει πει, εκείνη που τον έμαθε να «βλέπει», ενώ όπως είπε χθες, έχει χόμπι τη μαγειρική. Ως αποχαιρετιστήριο δώρο, η Ένωση Συντακτών του χάρισε έναν ακονιστή μαχαιριών – για να μη μείνει ποτέ χωρίς κοφτερό μαχαίρι όταν μαγειρεύει, αλλά και «για να του υπενθυμίσει τις αιχμηρές ερωτήσεις και ότι θα θέλαμε πότε-πότε κάπως πιο κοφτές απαντήσεις», χαριτολόγησε ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων.

    Πιθανός αντικαταστάτης του κ. Ζάιμπερτ θεωρείται ένας άλλος Στέφεν, ο Χέμπεστραϊτ, μέχρι τώρα εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς στο υπουργείο Οικονομικών και ήδη γνωστός στους δημοσιογράφους – δεν απέχει πολύ από το ήπιο, φιλικό ύφος του προϊσταμένου του. Όπως ο νέος καγκελάριος, έτσι και ο εκπρόσωπός του, έρχονται να ανοίξουν μία νέα εποχή και να περάσουν τον πήχη που άφησαν ψηλά οι προκάτοχοί τους – κάπως σαν να περνούν κι αυτοί «απολυτήριες εξετάσεις και εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης ταυτόχρονα», δηλαδή...

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

  • Μέρκελ: Σήμερα ο γερμανικός στρατός την αποχαιρετά με... Νίνα Χάγκεν και δύο ακόμη αγαπημένα της κομμάτια
    Μέρκελ: Σήμερα ο γερμανικός στρατός την αποχαιρετά με... Νίνα Χάγκεν και δύο ακόμη αγαπημένα της κομμάτια

    Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποχαιρετούν την καγκελάριο με μια παραδοσιακή τελετή στο χώρο έξω από το υπουργείο Άμυνας - Ένας ύμνος, μια αισθαντική μπαλάντα και ένα κομμάτι της «ντίβας της πανκ» οι επιλογές της Μέρκελ για το playlist της στρατιωτικής μπάντας

    Σήμερα Πέμπτη 02.12, στις 19.40 ώρα Γερμανίας, το δεύτερο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόραση ZDF ξεκινά την απευθείας αναμετάδοση. Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποχαιρετούν την Άγκελα Μέρκελ με μια παραδοσιακή τελετή στο χώρο έξω από το υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τιμή που επιδαψιλεύει ο γερμανικός στρατός σε εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας. Στο τιμόνι της αναμετάδοσης η έμπειρη δημοσιογράφος Μπετίνα Σάουστεν, η οποία εδώ και χρόνια παρουσιάζει με σοβαρότητα και εγκυρότητα όλα τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της πρωτεύουσας συμπεριλαμβανομένων και όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο. Η Σάουστεν έχει κάνει πολλές συνεντεύξεις με την Μέρκελ, αλλά αυτήν την φορά ο ρόλος της είναι διαφορετικός. Αποχαιρετιστήριος.

    Κύκνειο άσμα στην καγκελαρία

    Η τελετή αποχαιρετισμού θα ξεκινήσει με ομιλία της Μέρκελ στους προσκεκλημένους, δηλαδή όλους τους υπουργούς και προέδρους της Δημοκρατίας, με τους οποίους συνεργάστηκε τα 16 χρόνια της καγκελαρίας της. Στη συνέχεια η Σάουστεν θα αναλύσει με τη βοήθεια του πολιτικού επιστήμονα Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε την πολιτική κληρονομιά της. Ο αντισυνταγματάρχης Σβεν Χόμαν θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής εκδήλωσης με μπάντα του στρατού να παιανίζει, με στρατιώτες σε ειδικούς σχηματισμούς και και αναμμένους πυρσούς. Μια τελετουργία που έχει τις καταβολές της στον 16ο αιώνα. Οι στρατιωτικές φανφάρες έχουν γίνει και σε άλλους πολιτικούς αξιωματούχους στο παρελθόν, και κάπου προκαλούν ειρωνικά σχόλια για το εάν σε όλες τις περιπτώσεις έχουν νόημα. Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται αυτήν την φορά σε μια σημαντική λεπτομέρεια. Η παράδοση θέλει τον ή την πολιτικό, στην οποία αποδίδεται αυτή η ύψιστη τιμή, να επιλέγει τρία τραγούδια της αρεσκείας της. Και εδώ κρύβεται η μεγάλη έκπληξη. Γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποια θα επέλεγε η Μέρκελ, έτσι όπως την γνωρίσαμε επί 16 χρόνια με το συντηρητικό παρουσιαστικό της και σταθερή θαμώνα του ετήσιου Φεστιβάλ Βάγκνερ στο Μπαϊρόιτ στο πλευρό του συζύγου της.

    Ein erster #Eindruck vom #Können unseres #Stabsmusikkorps der #Bundeswehr - #NinaHagen #IchhabedenFarbfilmvergessen #grosserZapfenstreich für #Bundeskanzlerin Dr. #AngelaMerkel

    Mehr: morgen #live @ZDF nach @ZDFheute gegen 19:15 Uhr - #einschalten !! pic.twitter.com/L7EIJrnKX6

    — 1604StOffzBw (@StOffzBw) December 1, 2021

    Το πρώτο τραγούδι δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για τον χορωδιακό εκκλησιαστικό ύμνο "Ύψιστε Θεέ, σε υμνούμε" του Γιόχεν Ρίγκερ. Λογικό, θα έλεγε κανείς, για την κόρη ενός ευαγγελικού πάστορα, που κατάφερε να φτάσει στα ανώτατα αξιώματα μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο χριστιανικό κόμμα. Αλλά από την επόμενη επιλογή ξεκινούν τα ωραία. Πρόκειται για την αισθαντική μπαλάντα της Βερολινέζας Χίλντεγκαρντ Κνεφ (1925-2002) με τον τίτλο "Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα". Η Κνεφ έκανε μεγάλη καριέρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν από τις λίγες Γερμανίδες ηθοποιούς που κατέκτησαν το Χόλυγουντ. Στα τηλεοπτικά σόου μιλούσε για τη σχέση της με την Μέριλν Μονρόε, τον Μάρλον Μπράντο και την Μαρλέν Ντίτριχ. Δεν ήταν όμως μόνο ηθοποιός και τραγουδίστρια, αλλά και συγγραφέας. Γνωστές έχουν μείνει οι ατάκες της όπως, «οι Γερμανοί άνδρες έχασαν έναν πόλεμο, τώρα θέλουν να τον κερδίσουν στην κρεβατοκάμαρα».

    Μνήμες Αν. Γερμανίας με την εκκεντρική Νίνα Χάγκεν

    Το κείμενο του τραγουδιού που επέλεξε η Μέρκελ μαρτυρά στιγμές εφηβικών αμφισβητήσεων, αμφιταλαντεύσεων, αλλά και ώριμης αυτοεπιβεβαίωσης. «Στα 16, έλεγα μέσα μου, θέλω. Θέλω να είμαι μεγάλη, να κερδίσω. Να είμαι χαρούμενη, να μην λέω ποτέ ψέματα. Στα 16, έλεγα μέσα μου, θέλω. Θέλω τα πάντα ή τίποτα. Κι αργότερα είπα, θέλω να καταλάβω, να δω πολλά, να βιώσω, να συγκρατήσω. Και αργότερα είπα και πάλι, δεν θέλω να είμαι μόνη, αλλά να είμαι και ελεύθερη». Ο μεγαλύτερος όμως αιφνιδιασμός προέρχεται από την επιλογή του τρίτου τραγουδιού. Έχει τίτλο "Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ", και έκανε τεράστια επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία και όχι μόνο. Το ερμήνευσε η Νίνα Χάγκεν το 1974 με το συγκρότημα Automobil. H Χάγκεν γεννήθηκε στη συνοικία Φρίντριχσχαϊν του τότε Ανατολικού Βερολίνου, θεωρείται η νονά της πανκ και επηρέασε το γερμανικό New Wave. Το 1976 έπεσε από το ανατολικογερμανικό κομμουνιστικό καθεστώς σε δυσμένεια και βρήκε ευκαιρία να διαφύγει στη Δύση. Η φήμη της έκανε τον γύρο του κόσμου, Λονδίνο, Ν. Υόρκη, Ολλανδία. Το 1986 επέστρεψε στη Γερμανία.

    Χάρη στις στιλιστικές επιλογές του Γάλλου σχεδιαστή μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ η Νίνα Χάγκεν έγινε ντίβα της πανκ ροκ. Το τραγούδι κάνει λόγο για ένα ευτυχισμένο ταξίδι στη Χίντενζε. Αλλά που τελικά λόγω κακών συγκυριών οι αναμνήσεις των διακοπών ήταν ασπρόμαυρες, όπως η καθημερινότητα στην πρώην Αν. Γερμανία. Με την επιλογή η Μέρκελ θέλει να υπενθυμίσει (FAZ) την εποχή της νιότης της και τη χώρα, στην οποία έζησε και δεν υπάρχει πια, όπως τουλάχιστον την ήξερε. Επιλογές που δείχνουν ευαισθησία, συναισθηματισμό, αυτοπεποίθηση επιλογών. Δεν παραδόθηκε στην κοινοτοπία κλασσικών μουσικών προτιμήσεων, όπως πχ. του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με το χιλιοπαιγμένο τραγούδι «My Way» του Φρανκ Σινάτρα, του πρώην υπουργού Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ με το «Time to say goodbuy» των Αντρέα Μποτσέλι και Σάρα Μπραϊτμαν ή του Χέλμουτ Κολ με την "Ωδή στη Χαρά" του Μπετόβεν. Η Μέρκελ κάνει τη (μουσική) ρήξη με τον συντηρητισμό που υπηρέτησε με τόση προσήλωση στα 16 χρόνια της θητείας της. Ποτέ δεν είναι αργά, και η απόσυρσή της από την ενεργό πολιτική μπορεί να γίνει αφορμή για να απελευθερωθεί από δεσμεύσεις. Είναι ωραία η ζωή και στη σύνταξη...

    Πηγή: Deutsche Welle - Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/HAYOUNG JEON

  • Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν μίλησε ξανά σε Μέρκελ για τη Λευκορωσία
    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν μίλησε ξανά σε Μέρκελ για τη Λευκορωσία

    Διαμαρτυρήθηκε για το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο ημερών, της επισήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνομιλήσει με τη Λευκορωσία για τη μεταναστευτική κρίση και της παραπονέθηκε για τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι «συνεχίστηκε η συζήτηση για την κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβεβαιώθηκε η σημασία της διευθέτησης το ταχύτερο δυνατόν την οξείας μεταναστευτικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες».

    Το Κρεμλίνο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι ο Ρώσος ηγέτης τάχθηκε υπέρ της επωφελούς αποκατάστασης των επαφών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Λευκορωσίας με στόχο την επίλυση του εν λόγω προβλήματος.

    Επίσης στην συνομιλία με την Μέρκελ, ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την Ουκρανία για την μη εποικοδομητική της στάση στην διένεξη στον ανατολικό τμήμα της χώρας όπου κυβερνητικά στρατεύματα πολεμούν φιλορώσους αυτονομιστές, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δυναμικές μεθόδους. «Ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στην μη εποικοδομητική πολιτική του Κιέβου, το οποίο όλο και πιο πολύ δίνει έμφαση στις δυναμικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων κατά παράβαση των μέτρων που προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ μη επανδρωμένα αεροσκάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνομιλίας με την Γερμανίδα καγκελάριο «επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός και επικίνδυνος χαρακτήρας της προκλητικής δραστηριότητας των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και σειράς άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-TASS - Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/YURI KOCHETKOV

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς