Κόσμος

Κάρολος - Καμίλα: Το ιστορικό της άφιξης και τι θα κάνουν στην Ελλάδα

Κάρολος - Καμίλα: Το ιστορικό της άφιξης και τι θα κάνουν στην Ελλάδα

Η αγάπη του πριγκιπικού ζεύγους για τη χώρα μας μετράει πολλά χρόνια - αντίστοιχα με αυτά της σχέσης τους - Τι θα δουν, τι θα φάνε και ποια μέρη θα επισκεφθούν Κάρολος και Καμίλα κατά τη διήμερη επίσκεψη τους στην Ελλάδα

Πανηγυρική άφιξη αναμένεται σήμερα το απόγευμα, στις 17:35, για τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη σύζυγο του Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα-έναν τίτλο που προτιμάει η ίδια αντί για τον επίσημο Πριγκίπισσα της Ουαλίας προφανώς λόγω και της ισχυρής σύνδεσης του τίτλου με την Νταϊάνα. Το ζεύγος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι είναι χαρούμενοι που επισκέπτονται τη χώρα μας «με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Εθνικής Ανεξαρτησίας» φροντίζοντας μάλιστα να αναρτήσουν μια κοινή τους φωτογραφία από την Πλατεία Συντάγματος.

Πρόκειται για την τρίτη επίσημη επίσκεψη
του ζεύγους στην Ελλάδα, ύστερα από την πρώτη τους κοινή άφιξη τον Νοέμβριο του 1998, μετά από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αν και οι ίδιοι δεν έχαναν ποτέ ευκαιρία να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά ή να καταφεύγουν στο αγαπημένο τους ορμητήριο, σπίτι της οικογένειας των τραπεζιτών Ρόθτσιλντ, στην Κέρκυρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πατέρας του Καρόλου, πρίγκιπας Φίλιππος, είχε γεννηθεί στο όμορφο νησί του Ιονίου ενώ είναι γνωστή η σύνδεση όλης της βασιλικής οικογένειας-βλέπε Μον Ρεπό-με την Κέρκυρα.
Ο ίδιος ο Κάρολος έχει, πάντως, επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας στο παρελθόν και ειδικά την περιοχή του Αγίου Όρους και τη Μονή Βατοπεδίου έχοντας επανειλημμένως δηλώσει ότι αυτό είναι το αγαπημένο του σημείο για ηρεμία και περισυλλογή. Ακόμα και όταν ο πατέρας του Φίλιππος-αλλά και η βασίλισσα Ελισάβετ- είχε δηλώσει ότι προτιμάει να απέχει από τις επισκέψεις στη χώρα μας μην μπορώντας να ξεπεράσει την προσωπική ιστορία του πατέρα του Πρίγκιπα Ανδρέα, ο μικρός ακόμα Κάρολος επέμενε να έρχεται στην Αθήνα για να δει τη γιαγιά του η οποία θέλησε να μείνει στην Ελλάδα μέχρι τα βαθιά της γεράματα. Πολλοί θα θυμούνται τον αμούστακο νεαρό Κάρολο να προσπαθεί να κρυφτεί από τις φωτογραφικές κάμερες φορώντας ένα αυστηρό κουστούμι, αρκετά βλοσυρός σε σχέση με την καταφανώς πιο χαρωπή πρόγονό του κατά την ανάβαση τους στην Ακρόπολη, μόλις το 1964.

Από τις τσικουδιές στο φρέντο χωρίς καλαμάκι

Σε αντίθεση με τον πατέρα του Καρόλου, Φίλιππο ο οποίος δεν ξεπέρασε ποτέ την καταδίκη του Πρίγκιπα Ανδρέα σε θάνατο, μετά την περίφημη δίκη των έξι, το 1922-και την κατοπινή διαφυγή του, μετά από μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό- ο Κάρολος αγάπησε εξ αρχής την Ελλάδα. Και αυτό κυρίως λόγω της μεγάλης αγάπης της μητέρας του Φίλιππου, Αλίκης, εγγονής της βασίλισσας Βικτορίας η οποία δεν ήθελε να εγκαταλείψει την αγαπημένη της Αθήνα επιμένοντας να ζει, μέχρι τη Χούντα του 1967 και τη γνωστή σύγκρουση με τον Κωνσταντίνο που σήμανε κατόπιν το τέλος της Βασιλείας στη χώρα μας, στην καρδιά της πόλης σε ένα διαμέρισμα στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι.
Είχε αγαπήσει την περιοχή από τότε που σε νεαρή ηλικία είχε εγκατασταθεί στην Κουμπάρη-εκεί όπου τώρα στεγάζεται το μουσείο Μπενάκη- από όπου μπορούσε κανείς να δει μέχρι και τη θάλασσα του Πειραιά, το σπίτι όπου κατάφερε κατόπιν να ανανήψει από μια περιπέτεια με την υγεία της και την ψυχική ασθένεια που την οδήγησαν στο ντιβάνι της γνωστής ψυχαναλύτριας Μαρίας Βοναπάρτη. Εξακολούθησε να μη θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα ακόμα και όταν ένας, όπως λέγεται, παράνομος έρωτας την ανάγκασε να αποποιηθεί τα εγκόσμια να ντυθεί καλόγρια ζητώντας μάλιστα καταφύγιο σε μοναστήρι της Τήνου! Τελικά η δικτατορία των Συνταγματαρχών και η επακόλουθη σύγκρουσή της Χούντας με το Στέμμα ανάγκασε την Αλίκη να επιστρέψει στο Παλάτι το 1967, όπου και διέμεινε για δύο χρόνια μέχρι τον θάνατό της το 1969.

Πάντως, όπως και η γιαγιά του, έτσι και ο Κάρολος-από την οποία λένε ότι έχει κληρονομήσει την ιδιοσυγκρασία και το δηκτικό χιούμορ- αγάπησε απομακρυσμένα και άγνωστα σημεία της Ελλάδας. Δέχτηκε με χαρά να χορέψει παραδοσιακούς χορούς κατά την άφιξή του στη χώρα μας το 1998 αλλά και να κολυμπήσει στις κρυφές παραλίες της Λήμνου μαζί με φίλους, σε μια από τις κρυφές επισκέψεις του με την Καμίλα. Αγαπημένος του προορισμός και το νησί της Κρήτης από την οποία δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος κατά την εκεί περιήγηση του, μια δεκαετία αργότερα, το 2018, όταν επισκέφτηκε επίσημα τη χώρα μας ως προσκεκλημένος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Οι Κρητικοί θα θυμούνται τους χορούς του με τις ντυμένες στις τοπικές ενδυμασίες νεαρές και τα τσίπουρα που ήπιε με τους ντόπιους αλλά και τα τσουγκρίσματα που αντάλλαξε.

Προφανώς στο περήφανο νησί της Κρήτης ακόμα και ένας Πρίγκιπας λησμονεί πρωτόκολλα και κώδικες-έως και την οικολογική συνείδηση που τον έκανε, φερ'ειπείν, κάποια άλλη στιγμή να αφήσει το καλαμάκι για να απολαύσει τον ελληνικής έμπνευσης καπουτσίνο φρέντο σε γνωστή καφετέρια του κέντρου της Αθήνας. Δεδομένων των συνθηκών και των κλειστών καφέ, δυστυχώς ο Πρίγκιπας δεν θα έχει την ευκαιρία για άλλη μια τέτοια...αυτοκρατορική απόλαυση κατά τη σημερινή του επίσκεψη.

Τι θα δει και τι θα φάει το πριγκιπικό ζεύγος

Ωστόσο τόσο ο Πρίγκιπας Κάρολος όσο και η Δούκισσα Καμίλα θα έχουν τη χαρά να γευτούν τους «βασιλικούς» μεζέδες του βραβευμένου Έλληνα σεφ Λευτέρη Λαζάρου τρώγοντας για πρώτο πιάτο μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού αλλά και μια σούπα-αγαπημένο πιάτο του Καρόλου-με κακαβιά με πεσκανδρίτσα-σήμα κατατεθέν του γνωστού Έλληνα σεφ. Τα ψαρικά ως γνωστόν ταιριάζουν σε τέτοιες περιπτώσεις και φυσικά ένα εκλεκτό χριστόψαρο δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από λευκό κρασί ενώ στο τέλος θα προσφερθεί ένα γλυκό κόκκινο-αυτή τη φορά δεν θα είναι βυζάντο Σαντορίνης αλλά «Αποσπερίτης», το οποίο, όπως λέγεται, προτιμάει η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
Πριν το προεδρικό δείπνο, Κάρολος και Καμίλα θα έχουν τη χαρά να δουν μερικούς από τους πιο αντιπροσωπευτικούς πίνακες του Ελληνικού πολιτισμού στην Εθνική Πινακοθήκη που θα ανοίξει για να υποδεχτεί τους ξένους ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν τις 18:30 σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα υποδεχθεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτός φυσικά από τους υπόλοιπους υψηλούς προσκεκλημένους, το πριγκιπικό ζεύγος κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των επίσημων εορτασμών για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ένα σύντομο καλωσόρισμα από τον Πρωθυπουργό και μια παρουσίαση για το νέο κτίριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη -καθώς η Πινακοθήκη υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού-αλλά και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Θα ακολουθήσει ξενάγηση με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος. Το έργο που, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να δείξει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στον Πρίγκιπα Κάρολο είναι, εκτός από τους διάσημους θησαυρούς των γνωστών φιλελλήνων ζωγράφων και των έργων που είχαν δεχθεί την επίδραση των Βρετανών περιηγητών που αγάπησαν τη χώρα μας, ο πίνακας του Ιάκωβου Ρίζου «Στην ταράτσα ή Αθηναϊκή βραδιά» με έναν αξιωματικό του Ναυτικού να είναι αναπαυτικά καθισμένος στην καρέκλα του σε μια σκηνή θερινής ραστώνης με θέα την Ακρόπολη και να διαβάζει ποίηση σε δύο κυρίες.

Ο άνδρας αυτός εικάζεται ότι είναι ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδος, πρόγονος του πρίγκιπα Κάρολου, ο οποίος είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και είχε κατόπιν καταδικαστεί σε θάνατον. Εννοείται ότι ο Κάρολος θα φροντίσει να επισκεφθεί τον τάφο τόσο του παππού του όσο και των προγόνων του στο Τατόι-και να χαρεί τα έργα που έχουν γίνει, κατά τον τελευταίο χρόνο, στην περιοχή. Όπως και να έχει και παρά τις διαφορές που μας χωρίζουν με τη Βασιλεία της Αγγλίας και παρότι ιστορικά το πολίτευμά μας έχει διαφοροποιηθεί, μας ενώνουν πολλοί κοινοί δεσμοί-απόδειξη οι Βρετανοί ποιητές και ιστορικοί που αγάπησαν τη χώρα μας και έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο τον εθνικό μας αγώνα για την Ελευθερία. Γνωστή είναι, για παράδειγμα, η κορυφαία συμβολή του Λόρδου Βύρωνα στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και τα ποιήματα που έγραψαν κορυφαίοι Άγγλοι ποιητές προκαλώντας το οικουμενικό ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την τελευταία του επίσημη επίσκεψη ο Πρίγκιπας Κάρολος επέλεξε τον ρομαντικό ποιητή Πέρσι Σέλεϊ κατά τον χαιρετισμό του λέγοντας πως «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα».
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ/EPA/SEAN GALLUP / POOL

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup