Κόσμος

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ετοιμασίες για το «τελευταίο αντίο» - Στο επίκεντρο της προσοχής ο «άσωτος εγγονός»

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ετοιμασίες για το «τελευταίο αντίο» - Στο επίκεντρο της προσοχής ο «άσωτος εγγονός»

Τι προβλέπει το σχέδιο της κηδείας με κωδική ονομασία Operation Forth Bridge που είχε προσχεδιαστεί από τον ίδιο τον πρίγκιπα Φίλιππο - Αντιδράσεις μέρους της αγγλικής κοινωνίας στην κάλυψη του θανάτου του συζύγου της Ελισάβετ από τα τοπικά ΜΜΕ

Ο θάνατος του πρίγκιπα Φιλίππου μόνο απροσδόκητος δεν ήταν. Η προχωρημένη ηλικία και η κλονισμένη του υγεία, όμως, δεν μείωσαν το διεθνή αντίκτυπο της απώλειάς του. Το παλάτι ετοιμάζεται πυρετωδώς για την κηδεία του, η οποία ως ένα βαθμό ήταν προσχεδιασμένη… από τον ίδιo και φέρει την κωδική ονομασία Operation Forth Bridge. Ο ίδιος, αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, είχε σχολιάσει φλεγματικά ότι τόσο ο δικός του κωδικός, όσο και αυτός της συζύγου του και Βασίλισσας, Operation London Bridge, «είναι ανεκτοί και κατά πολύ πιο συμπαθητικοί από αυτούς των παιδιών τους».

Αρχικά, 800 άτομα προβλέπονταν να παραστούν στην κηδεία. Οι περιορισμοί της πανδημίας, όμως, μείωσαν τη λίστα στους 30. Μεταξύ αυτών των λίγων, θα είναι και ο εγγονός του πρίγκιπα Χάρι. Βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο σε καραντίνα. Η σύζυγός του Μέγκαν δεν θα τον συνοδεύσει, καθώς η προχωρημένη της εγκυμοσύνη δεν της το επιτρέπει. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία αμήχανη επιστροφή, ύστερα από απουσία ενός έτους και μία αποκαλυπτική συνέντευξη που έβαλε φωτιά στο Παλάτι. Ο Φίλιππος αν και στο νοσοκομειο, την ημέρα της προβολής της, εξέφρασε στους οικείους του την οργή του για τον άσωτο εγγονό… Πολύς λόγος γίνεται και για την αμφίεση του Χάρι στην τελετή, μετά «το ξήλωμα» των στρατιωτικών του τίτλων. Τα βρετανικά μίντια πιθανολογούν ότι μπορεί να επιλέξει ένα λιτό σκούρο κοστούμι.
Τη λίστα των 30 ατόμων θα εγκρίνει η Βασίλισσα. Αυτή είναι που έχει τον τελικό λόγο, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν προσκληθεί και μακρινοί συγγενείς, όπως τα ξαδέλφια της Βασίλισσας, με τα οποία, όμως, η ίδια διατηρεί στενές σχέσεις.

Η σορός του Φιλίππου έχει μεταφερθεί στο Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Ενόψει της κηδείας, όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν εκφράσει τη λύπη τους, με πρώτον από όλους τον πρωτότοκό του γιό και διάδοχο στον θρόνο Κάρολο. Αποχαιρέτησε τον «αγαπημένο του μπαμπά», ευχαριστώντας τον για την προσφορά του στην πατρίδα. Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν ανέκαθεν περίπλοκες. Πατέρας και γιός διέφεραν δραματικά σε χαρακτήρα και έτσι δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Είναι γνωστό ότι ο Κάρολος αναζήτησε σε άλλα πρόσωπα την πατρική αγάπη, καθοδήγηση και στοργή.

Οι καλεσμένοι της κηδείας μπορεί να μειώθηκαν δραματικά, αλλά το πρωτόκολλο παραμένει. Το Σάββατο 17 Απριλίου, το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, καλυμμένο με την σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό του καπέλο και το σπαθί του, θα μεταφερθεί από άγημα της φρουράς της βασίλισσας στην κρατική είσοδο του Κάστρου του Ουίνδσορ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πομπή, κατά την οποία θα μεταφερθεί με ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σχεδίασε ο ίδιος ο Φίλιππος. Αυτό είναι που θα τον οδηγήσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ. Εκεί θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Ο πρίγκιπας Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθήσουν πεζά το φέρετρο, αλλά όχι η 94χρονη βασίλισσα. Τη στιγμή που το φέρετρο φτάσει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή. Δεν θα υπάρξει καμία άλλη δημόσια εκδήλωση. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η επιθυμία του.
Ενδιαφέρον προκαλεί η αντίδραση της αγγλικής κοινωνίας στον θάνατο του πρίγκιπα και στα εκτενή αφιερώματα των Μεσων. Το BBC αμέσως μετά τη στενάχωρη είδηση, διέκοψε το πρόγραμμά του, ώστε να μεταφέρει λεπτό προς λεπτό τα του θανάτου του βασιλικού συζύγου. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και για τη Νταϊάνα. Ο πρόωρος και αναπάντεχος θάνατός της, όμως, είχε συγκλονίσει τον κόσμο, ο οποίος λαχταρούσε να καταναλώσει κάθε νέα λεπτομέρεια, κάθε εικόνα που την αφορούσε. Το κοινό δεν είχε την ίδια αντίδραση στον Φίλιππο, με το δίκτυο να βλέπει τα ποσοστά τηλεθέασης του να κατακρημνίζονται. Χιλιάδες εξαγριωμένα τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα, μάλιστα, απαιτούσαν να αποκατασταθεί το κανονικό πρόγραμμα του σταθμού. Παρ’ όλα αυτά, όλα ανεξαιρέτως τα βρετανικά Μίντια απέτισαν φόρο τιμής στον Φίλιππο με αφιερώματα και τίτλους, όπως "Α VERY dashing Duke" (Ένας ΠΟΛΥ γοητευτικός Δούκας") και "We're all weeping with you, Ma'am" (Όλοι θρηνούμε μαζί σας, Μεγαλειοτάτη).

Μετά τον θάνατό του, η προσοχή όλων έχει στραφεί στη Βασίλισσα. Σε ηλικία 94 ετών έχασε το σύντροφο της ζωής της. Τα μέλη της οικογένειάς της, περιέγραψαν το πένθος της ως «στωικό». Κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια και για πιθανή αποχώρησή της από τον θρόνο. Κάτι τέτοιο, όμως, φαντάζει μάλλον απίθανο. Ειδικά λίγο πριν γιορτάσει το πλατινένιο ιωβηλαίο στις 3 Ιουνίου του 2022. Εκτός από εθνική αργία, θα ακολουθήσει και ένα εορταστικό τετραήμερο για το νέο ρεκόρ της βασίλισσας Ελισάβετ: τα 70 χρόνια της στον θρόνο.

Κατά τ’ άλλα, νέες λεπτομέρειες για το βίο, αλλά και για τις τελευταίες στιγμές του επί δεκαετίες συντρόφου της Βασίλισσας βγαίνουν στη δημοσιότητα. Η ελληνική καταγωγή του, η περίπλοκη σχέση του με την Ελλάδα και το ελληνικό πιστοποιητικό γέννησής του είναι λίγα από αυτά. Η εκκεντρική μητέρα του, ο αδιάφορος πατέρας του, η θλιβερή παιδική του ηλικία και η απώλειά της αδελφής του σε αεροπορικό δυστύχημα αποτελούν κάποια από τα γεγονότα που τον καθόρισαν. Αποστασιοποιημένος, απότομος, ευφυής, εμμονικός, πιστός στο θρόνο, πάντα εκεί για τη Λίλιμπετ του, γυναικάς, αθλητής και πολλά ακόμα συνθέτουν μία ιδιόρρυθμη προσωπικότητα. Οι ατάκες του έχουν γράψει ιστορία. Ατάκες που ειπώθηκαν στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Μετά την ορκωμοσία της συζύγου του της είπε ειρωνικά: «Πού βρήκες αυτό το καπέλο». Αναφερόταν στην κορώνα. Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε βρετανούς φοιτητές: «Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ».

Κάτι οι ατυχείς ατάκες, κάτι οι εξώφθαλμες εξωσυζυγικές σχέσεις του Φιλίππου και ο οξύθυμος χαρακτήρας του και οι σχέσεις του με την Ελισάβετ δεν ήταν πάντα μέλι γάλα. Εκτός από χορεύτριες και νεαρές ενζενί, μία ήταν η γυναίκα που έκλεψε την καρδιά του ηλικιωμένου τότε Φιλίππου. Αυτή λέγεται ότι ήταν η 64χρονη Πένι Μπραμπούρν, σύζυγος ενός εξαδέλφου του. Περνούσαν ατελείωτες ώρες μαζί στο Παλάτι, ενώ είχαν ουκ ολίγες φορές φωτογραφηθεί μαζί. Η Βασίλισσα φυσικά και γνώριζε το δεσμό τους, αν και τότε ήταν ήδη σε προχωρημένη ηλικία και είχε γίνει μάρτυρας πολλών περιπετειών για να ζηλέψει.
Είχε αρκεστεί να εκφράσει την απορία της για το πόσο πολύ καιρό περνάνε οι δυό τους μαζί. Οι δεσμοί του Φίλιππου είχαν οδηγήσει το ζευγάρι στα πρόθυρα του διαζυγίου τη δεκαετία του 1950. Οι σύμβουλοι της Ελισάβετ ήταν αυτοί που την είχαν συγκρατήσει, συμβουλεύοντάς την να τον ξεφορτωθεί με ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Γκρίνιες, όμως, μεταξύ τους προκαλούσε και η τεράστια αντιπάθειά του προς την βασιλομήτωρα, η οποία κατοικούσε στο παλάτι μαζί με τη κόρη της και τον γαμπρό της. Τίποτα από τα παραπάνω δεν αλλάζει την αγάπη που ένωνε το ζεύγος. Η ίδια η Βασίλισσα έχει πολλάκις πει ότι ο λόγος που άντεξε και συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά της ήταν η στήριξη και η παρουσία του συζύγου της.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/ANDY RAIN

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup