Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 11:55

Αλβανία: Στο 31% των καταμετρημένων ψήφων - Προηγείται σταθερά ο Ράμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ερωτηματικό εάν εξασφαλίσει αυτοδυναμία

Συνεχίζεται στην Αλβανία, η καταμέτρηση των ψήφων και η επίσημη μετάδοσή των επίσημων αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, όπως προέκυψαν από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία.

Έως τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, καταμετρήθηκε το 31,5% των ψήφων (1640 από τα 5199 εκλογικά τμήματα). Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ράμα με 49,52% και ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά με 38,22% και το LSI της Μονίκα Κρυεμάδι 7.13%. Το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων δεν ξεπερνούν το 4,59% των ψήφων.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έως αυτή τη στιγμή, αγγίζει τις 50.000 ψήφους και εάν συνεχιστεί αυτή η τάση το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία και ο Έντι Ράμα τρίτη συνεχή θητεία.

alvaniaekloges23
Η συμμετοχή των εκλογέων άγγιξε το 48,59% των εγγεγραμμένων και είναι αυξημένη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Συνολικά ψήφισαν 1.743.831 πολίτες.

Τη διαδικασία εκτός από εκπροσώπους κομμάτων ως μέλη εφορευτικών επιτροπών, παρακολουθούν και παρατηρητές του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά, υπερέχει σε τρείς βόρειες περιφέρειες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε εννέα περιφέρειες κέντρο και στο νότιο τμήμα. Στην περιφέρεια των Τιράνων, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας και ενίοτε κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, επίσης προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 51% έως αυτή τη στιγμή.

Επικράτηση Ράμα έδειξαν και τα Exit Poll
Τα Exit Poll που μεταδόθηκαν αμέσως μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στις 19:00 τοπική ώρα της Κυριακής, δείξαν νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο υπήρχε διαφορά στην εκτίμηση εάν ο Ράμα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και τη πλειοψηφία στη νέα σύνθεση της αλβανικής βουλής (70+1 έδρες).

Η εκτίμηση του τελικού Exit Poll του Ινστιτούτου «Gani Bobi», για λογαριασμό του Αlbanian Post, το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει 46.9%, και 71 έδρες, στο Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά το 43.5% και 63 έδρες και στο LSI της της Μονίκα Κρυεμάδι 6.9% και 6 έδρες. Το ποσοστό των υπολιπών κομμάτων δεν ξεπερνούν το 2,7% των ψήφων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ο Ράμα, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχή εκλογή του στην μετακομμουνιστική Αλβανία. Εάν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, θα είναι μικρότερη από 60 χιλ. ψήφους.

O τηλεοπτικός σταθμός Ora Newς, που μετά την ανακοίνωση του πρώτου Exit Poll έκανε λόγο για «νίκη της ενωμένης αντιπολίτευσης (Σημ. Δημοκρατικό Κόμμα και LSI) με 50% των ψήφων», μετά την τελευταία εκτίμηση του τελικού Exit Poll μιλάει για μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του Ora News το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει από 42-46% των ψήφων (68-72 έδρες), το Δημοκρατικό Κόμμα 42-46% (64-68 έδρες) και το LSI της Μονίκα Κρυεμάδι 4-8% (2-5 έδρες).Το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων δεν θα ξεπεράσει το 3,5 των ψήφων και δεν θα έχει εκπροσώπηση στη νέα βουλή.

Παρά τα μικρά προβλήματα, η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά στα 5.200 εκλογικά τμήματα. Την ικανοποίησή της για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, εξέφρασαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής και τα αποτελέσματα μεταδίδονται με το … σταγονόμετρο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιλιριάν Τσελιμπάσι, το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθούν σε λιγότερο από 48 ώρες
Πηγή: Protothema.gr Φωτογραφία: ΑΠΕ/EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 11:41

Σχετικά Άρθρα

  • Σεισμός στη Θεσπρωτία: Γιατί έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα; Ο Λέκκας εξηγεί
    Σεισμός στη Θεσπρωτία: Γιατί έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα; Ο Λέκκας εξηγεί

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 4 Ρίχτερ, που ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης τη Θεσπρωτία.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι προήλθε από τον χώρο της Αλβανίας. «Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κέρκυρα καθώς τα ρήγματα έχουν διεύθυνσή ανατολή – δύση», πρόσθεσε.

    Η δόνηση είχε χαμηλό εστιακό βάθος

    σεισμός

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:14 σήμερα το πρωί στα 3 χλμ βορειοδυτικά του Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Η δόνηση είχε χαμηλό εστιακό βάθος, μόλις στα 10,5 χλμ, γι αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στις γύρω περιοχές, όσο και στην Κέρκυρα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο
    Ελεύθερος ο Φρέντης Μπελέρης - Δεκτό έκανε το αίτημά του το αλβανικό δικαστήριο

    Παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα, το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχουν όλοι οι λόγοι για να αποφυλακιστεί ο Φρέντης Μπελέρης, κάνοντας δεκτό το αίτημά του.

    Έτσι, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με το περιοριστικό μέτρο της επικοινωνίας με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ορισμένες φορές μέσα στον μήνα.

    Θυμίζουμε ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης και τον περασμένο Ιούλιο, αλλά πήρε αναβολή καθώς οι δικαστές επικαλέστηκαν αδυναμία εκδίκασης λόγω καλοκαιρινών αδειών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή.

    Στα μέσα Ιουλίου ο προφυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης όπου ζητά να αποφυλακιστεί υπό όρους, είχε λάβει άδεια από την διοίκηση των φυλακών προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του στις Βρυξέλλες, όπως και έγινε.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • Αλβανία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς στον νότο (video)
    Αλβανία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς στον νότο (video)

    Ένα πρόσωπο συνελήφθη χθες το πρωί κι αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «εμπρησμό από πρόθεση»

    Δεκάδες στρατιωτικοί και πυροσβέστες συνέχιζαν χθες Τρίτη τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών που μαίνονται από την αρχή της εβδομάδας στη νότια Αλβανία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας.
    Ένα πρόσωπο συνελήφθη χθες το πρωί κι αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «εμπρησμό από πρόθεση», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα.
    Εστίες φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο προχθές Δευτέρα το βράδυ, όμως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο άνεμος δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης κοντά στα χωριά Ντρόπουλ (Δρόπολη) και Φινίκ (Φοινίκη), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
    Ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι μεταφόρτωσε στο Facebook οπτικό υλικό από τις επιχειρήσεις. «Ελικόπτερο Cougar και περίπου τριάντα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας ξανάρχισαν (χθες) το πρωί τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται σε χωριά γύρω από το Ντρόπουλ», έγραψε.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, σε έναν μήνα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 17 προσώπων για εμπρησμούς από πρόθεση στην Αλβανία, την ώρα που κύμα καύσωνα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

    Η εστία της φωτιάς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια της τουριστικής πόλης του Αργυρόκαστρου.

    Τα Βαλκάνια βρίσκονται από προχθές Δευτέρα αντιμέτωπα με κύμα καύσωνα που προβλέπεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας κι οι θερμοκρασίες στην Αλβανία ξεπερνούν τους 40° Κελσίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Μεγάλη φωτιά τώρα στην Αλβανία - Κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα
    Μεγάλη φωτιά τώρα στην Αλβανία - Κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα

    Κοντά στο Αργυρόκαστρο η φωτιά. Συναγερμός στις αλβανικές αρχές.

    Μεγάλη φωτιά μαίνεται εδώ και λίγες ώρες στην νότια Αλβανία -κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα- γεγονός που έχει προκαλέσει την κινητοποίηση δεκάδων στρατιωτών και πυροσβεστών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας.

    Πολλές εστίες φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο το βράδυ της Πέμπτης (8/7), αλλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο άνεμος δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή του Ντρόπουλ (Δρόπολη) και του Φινίκ (Φοινίκη), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

    Η εστία της πυρκαγιάς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια της τουριστικής πόλης του Αργυρόκαστρου.



    Τα Βαλκάνια βρίσκονται από χθες αντιμέτωπα με κύμα καύσωνα και οι θερμοκρασίες στην Αλβανία ξεπερνούν τους 40° C.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Φρέντι Μπελέρης: Το χρονικό της καθαίρεσης του - Οι αντιδράσεις και οι διπλωματικές πιέσεις
    Φρέντι Μπελέρης: Το χρονικό της καθαίρεσης του - Οι αντιδράσεις και οι διπλωματικές πιέσεις

    Αντιδράσεις και διπλωματικό μπρα ντε φερ έχει προκαλέσει η απόφαση καθαίρεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Αλβανίας. Ειδικότερα, μετά την εξέταση της υπόθεσης, η εκλογική επιτροπή (CEC) αποφάσισε ότι ο Μπελέρης χάνει τη θητεία του ως δήμαρχος Χειμάρρας και η Χειμάρρα αναμένεται πλέον να πάει σε νέες εκλογές.

    Οργή στην Αθήνα

    Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για την Αθήνα μετά και την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του καθώς σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο περί αποποινικοποίησης, άτομα που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα απαγορεύεται να κατέχουν δημόσια αξιώματα.

    Ο Μπελέρης δικαιούται εντός μίας βδομάδας να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης στο Εκλογοδικείο. Σε περίπτωση που η σημερινή απόφαση καθαίρεσης παραμείνει σε ισχύ και στο Εκλογοδικείο, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Αλβανίας εντός δύο ημερών, ο οποίος θα ορίσει την ημέρα των πρόωρων εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας.

    Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ

    Με μια ανακοίνωση σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο αντέδρασε η Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών στην καθαίρεση Μπελέρη.

    Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

    Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανη πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

    Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ενα έτος απο μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Η Αλβανία είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 420.000 κατοίκους σε 13 χρόνια
    Η Αλβανία είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 420.000 κατοίκους σε 13 χρόνια

    Η Αλβανία μετρά 2.402.113 κατοίκους, με άλλα λόγια 419.831 λιγότερους απ’ ό,τι το 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης εθνικής απογραφής, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή.

    «Ο πληθυσμός των μονίμων κατοίκων της Δημοκρατίας της Αλβανίας την 18η Σεπτεμβρίου 2023 ανερχόταν σε 2.402.113 ανθρώπους, ή κατέγραψε μείωση κατά περίπου 420.000 ανθρώπους σε σύγκριση με την απογραφή του 2011», συνοψίζεται στην έκθεση που συντάχθηκε από το αλβανικό στατιστικό ινστιτούτο (INSTAT).

    Η δημογραφική παρακμή είναι «συνεχής τάση από τα χρόνια του 1990, οφειλόμενη κυρίως στη μετανάστευση», σύμφωνα με την εκτίμηση του INSTAT.

    Πριν από τα χρόνια του 1990 και την πτώση του σοσιαλιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, από τα πιο ερμητικά κλειστά στον κόσμο, η Αλβανία κατέγραφε συνεχή δημογραφική ανάπτυξη.

    Την περίοδο που ακολούθησε όμως, που σημαδεύτηκε από οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου το 1997, την πτώση της γεννητικότητας και τη μαζική μετανάστευση, κι ως και σήμερα, η Αλβανία βλέπει να φεύγουν κατά μέσον όρο 50.000 άνθρωποι σε ετήσια βάση, κατά τους αριθμούς του INSTAT.

    Για πρώτη φορά, σε αυτή την απογραφή επιτράπηκε στους κατοίκους να δηλώσουν τη βουλγαρική ή τη βοσνιακή καταγωγή τους, πέρα από τις προϋπάρχουσες κατηγορίες (Έλληνες, Αιγύπτιοι, Ρομά κ.λπ.). Έτσι, 7.057 δήλωσαν Βούλγαροι και άλλοι 2.963 Βόσνιοι.

    Η απογραφή του 2023 ήταν η 12η των τελευταίων 100 ετών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από CristianMarin από το Pixabay

  • Ασκήσεις ισορροπίας στη... γειτονιά: Τι λέει η Αθήνα για την άφιξη Ράμα και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν
    Ασκήσεις ισορροπίας στη... γειτονιά: Τι λέει η Αθήνα για την άφιξη Ράμα και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

    Ένα διήμερο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκινά σήμερα με την άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα και ολοκληρώνεται αύριο με το τετ-α-τετ στην Άγκυρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην Βαλκανική γειτονιά διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο και από την Αθήνα θέλουν να κάνουν προσεκτικές κινήσεις, καθώς είναι πολλά τα ανοικτά μέτωπα στην ευρύτερη γεωπολιτική σκηνή.

    Η κρίσιμη συγκυρία της επίσκεψης Ράμα

    Ο Έντι Ράμα πραγματοποιεί σήμερα ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα για να μιλήσει σε Αλβανούς σε μια ιδιαίτερη χρονικά συγκυρία, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, η οποία έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και προφανώς κανείς δεν θα απαγόρευε ποτέ σε έναν ξένο ηγέτη να έρθει και να κάνει μία ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας, για να μιλήσει στους ομοεθνείς του» και προσέθεσε πως το θέμα πήρε λίγο μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ όση πραγματικά του αξίζει. Υπογράμμισε βέβαια πως «αν με ρωτάτε τώρα εάν ο χρονισμός αυτής της επίσκεψης, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και με ανοιχτά ζητήματα τα οποία αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, είναι ο κατάλληλος, θα σας πω κι εγώ ότι δεν είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος. Αλλά, από εκεί και πέρα, μην του δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία».

    Προβληματισμός για τη Βόρεια Μακεδονία

    Την ίδια στιγμή στην Αθήνα παρακολουθούν με προβληματισμό δηλώσεις που έχουν γίνει απο αξιωματούχους στην Βόρεια Μακεδονία, όπου έγιναν εκλογές και επικράτησε το VMRO. Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει με πολύ ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου Πρωθυπουργού, για να δει με ποιον τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

    «Θέλω εδώ να είμαι πολύ ξεκάθαρος: προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του «μακεδονικού έθνους» και της «μακεδονικής γλώσσας». Δέχθηκα, όμως, τη Συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη Συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ» σημείωσε χθες σε συνέντευξης του. Για να προσθέσει πως ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

    Τα βλέμματα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

    Στο μεταξύ αύριο τα βλέμματα στρέφονται στην Άγκυρα και στη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά δείχνει να επιστρέφει στο αναθεωρητικό της αφήγημα, ωστόσο στόχος είναι να διατηρήσουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Βέβαια παράλληλα έχουν τεθεί με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας.

    Σε συνέντευξή του χθες στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε, παρά να είμαστε «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Υπογράμμισε ακόμα πως τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει μία πρόοδος, η οποία δεν μπορεί να ακυρώσει το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων. Για να προσθέσει πως «οι βασικές μας διαφορές δεν έχουν επιλυθεί. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει δομικά την πολιτική της ως προς τις δικές της διεκδικήσεις» και να επισημάνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αναφορά πάντα στο Διεθνές Δίκαιο.

    Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν

    Κατά τη διάρκεια του αυριανού τετ α τετ αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας και να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Στόχος είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα.

    Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν αλλά το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Προσθέτουν δε πως το ό,τι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα:

    • Εφαρμόζεται η διευκόλυνση της χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
    • Επί του πεδίου, η εμπέδωση θετικού κλίματος αντικατοπτρίζεται στην σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα.
    • Διαπιστώνεται καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο Μεταναστευτικό και συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις.

    Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς όπως επεσήμανε χθες «ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια». Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

    Πώς κινείται ο Ερντογάν

    Ανάμεικτα …μηνύματα εκπέμπει ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς από τη μια πλευρά ανοίγει θέματα και από την άλλη πλευρά δείχνει πως δεν θελει να αναλάβει την ευθύνη για την διακοπή του διαλόγου. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επιμένει στα περί λύσης «πακέτου» για τα προβλήματα. Παράλληλα αναφέρει πως η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του.

    Στο αυριανό ραντεβού θα υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα για το ποια τακτική θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τι λέει η κυβέρνηση για τις κινήσεις Ράμα και Ερντογάν: Σύνθετο σκηνικό στη «γειτονιά»
    Τι λέει η κυβέρνηση για τις κινήσεις Ράμα και Ερντογάν: Σύνθετο σκηνικό στη «γειτονιά»

    Δύσκολες ισορροπίες δημιουργούνται στην «γειτονιά» και στην Αθήνα περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα από τη μία πλευρά ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και από την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειωθεί πως την Κυριακή ο κ. Ράμα έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει σε συγκέντρωση Αλβανών, σε μία επίσκεψη που στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση θεωρεί περιττή και αχρείαστη. Μία μέρα αργότερα, τη Δευτέρα, θα γίνει στην Άγκυρα το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, σε μία συγκυρία που η γειτονική χώρα δείχνει να … ξαναθυμάται το αναθεωρητικό της αφήγημα.

    Από την Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται στις γειτονικές χώρες και χαράσσουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας. Ειδικότερα όσον αφορά στην άφιξη του κυρίου Ράμα στην Αθήνα από την κυβέρνηση τονίζεται προς πρόκειται για μια ιδιωτική επίσκεψη και δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για μια επιλογή «που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται». Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει την συγκέντρωση αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο λόγο να την διευκολύνει (σημείωση : μέχρι χθες δεν ήταν γνωστό που θα γίνει αυτή η συγκέντρωση).

    Από την κυβερνητική πλευρά λένε πως υπήρξε μια τυπική ενημέρωση μόλις προχθές, ενώ σημειώνεται πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι χωρίς την τήρηση όλων των απαιτούμενων πρωτοκόλλων. Να σημειωθεί εδώ πως δεν περνά απαρατήρητο πως ο κύριος Ράμα επιλέγει να έρθει στην Αθήνα λίγο πριν τις ευρωεκλογές και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη.

    Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός σε ανάρτηση του μίλησε για αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα από την αντιπολίτευση και ανέφερε πως η επικείμενη επίσκεψή του την Κυριακή «δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας»

    Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στην κυβέρνηση δεν έχουν αυταπάτες. Το τελευταίο άλλωστε διάστημα η τουρκική πλευρά κάνει βήματα πίσω και αυτό φαίνεται από τους αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, τα σχέδια για διδασκαλία της «Γαλάζιας πατρίδας» στα σχολεία και την απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (στο συγκεκριμένο μάλιστα θέμα πρόκειται να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο).

    Από εκεί και πέρα στο Μαξίμου εκτιμούν πως το τετ α τετ στην Άγκυρα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την αξιολόγηση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και δεν πρέπει να ακυρωθούν τα βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

    «Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεσήμανε δε πως «παρά ταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάδρομοι, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

    Στην κυβέρνηση δεν θέλουν νέα μέτωπα πριν τις ευρωεκλογές

    Τριάντα μέρες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ανοίξουν νέα μέτωπα, που θα δώσουν πάτημα στην αντιπολίτευση για να εντείνει το pressing. Να σημειωθεί εδώ πως τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα (τόσο για την επίσκεψη Ράμα όσο και για τις κινήσεις Ερντογάν).

    Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως κυρίως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να μιλήσουν σε ένα συντηρητικό ακροατήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες στην Πειραιώς υπήρχε ικανοποίηση για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης , καθώς φαινόταν πως είχαν ανακοπεί οι διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος.

    Δεδομένο είναι πως από την κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν περιθώριο σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά να βγουν μπροστά με μια ατζέντα που αφορά ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Και στο πλαίσιο αυτό θα τονίζονται από το Μαξίμου όλο και εντονότερα οι κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας, για το μεταναστευτικό κ.α. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε «γιαλαντζί» πατριώτες του γλυκού νερού επισημαίνοντας πως ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο