Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 13:10

Πρίγκιπας Κάρολος: Ανοίγει το Μπάκιγχαμ για το κοινό... όταν ανέβει στον θρόνο

Γράφτηκε από την

Ο διάδοχος του θρόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποφασίσει να ανοίξει στο κοινό το παλάτι του Μπάκιγχαμ «για να φέρει τον κόσμο σε επαφή με τον Θεσμό (μοναρχία)» - Η αποκάλυψη έγινε μόλις τρεις ημέρες μετά τη νέα συνέντευξη-«φωτιά» του πρίγκιπα Χάρι για τη ζωή του στο παλάτι

Μόλις τρεις ημέρες μετά τη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι στο podcast του Νταξ Σέπαρντ, στην οποία ο δούκας του Σάσεξ κατηγορεί έμμεσα τον πατέρα του για τον τρόπο που τον μεγάλωσε, ανακοινώθηκε πως ο πρίγκιπας Κάρολος θα ανοίξει στο κοινό το παλάτι του Μπάκιγχαμ και όλες τις βασιλικές κατοικίες, όταν γίνει... βασιλιάς.
Το επιβλητικό παλάτι του Μπάκιγχαμ, το Κάστρο του Ουίνδσορ, το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, η βασιλική κατοικία στο Σάντριγχαμ και το Κλάρενς Χάουζ, η κατοικία του διαδόχου του θρόνου, θα εξακολουθούν να είναι οι κατοικίες των μελών της βασιλικής οικογένειας, αλλά θα παραμένουν ανοιχτές στο κοινό για μεγάλο διάστημα, όταν ο 72χρονος διάδοχος διαδεχθεί την 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ. Την είδηση αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Sunday Times επικαλούμενη πηγή από το παλάτι.

Prince Harry opened up on @daxshepard’s #ArmchairExpert podcast about how some of the biggest moments in his life have impacted his mental health. pic.twitter.com/CCMCXKBnnw

— TODAY (@TODAYshow) May 13, 2021
«Ο πρίγκιπας επιθυμεί να φέρει τον κόσμο σε επαφή με τον Θεσμό (μοναρχία). Κατανοεί πως η εξέλιξη είναι απαραίτητη και στη σύγχρονη εποχή οι πολίτες θέλουν να έχουν πρόσβαση στα παλάτια τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρίγκιπας της Ουαλίας βλέπει τις βασιλικές κατοικίες περισσότερο ως δημόσια κτήρια παρά ως ιδιωτικούς χώρους. Ο επί 72 χρόνια «εν αναμονή» βασιλιάς του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας έχει, ήδη, ενημερώσει για την απόφασή του τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και την ίδια την μονάρχη.

Η απόφαση του Καρόλου να ανοίξει τις πύλες των ανακτόρων όταν καθίσει στο θρόνο έρχεται μετά τις δηλώσεις του πρίγκιπα Χάρι στην τελευταία του συνέντευξη, στην οποία αποκάλυψε πως από την ηλικία των 20 ετών ήθελε να φύγει από το παλάτι εξαιτίας των όσων υπέστη η μητέρα του. Ο δούκας του Σάσεξ τόνισε πως η ζωή του στο παλάτι έμοιαζε με την ταινία «The Truman Show» και ο ίδιος ένιωθε όπως ζώο σε ζωολογικό κήπο. Έτσι, ο Χάρι αποφάσισε για να μην συνεχιστεί «ο κύκλος του πόνου» και στα δικά του παιδιά να μετακομίσει οριστικά με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.

Great Newman humour after prince Charles announces he’ll be opening the palaces to commoners #uk #PrinceCharles pic.twitter.com/EGWqOSiXMq

— Moacir Sena (@Mo_Americanoid) May 16, 2021
Ο πρίγκιπας Κάρολος κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία διαδόχου του θρόνου

Είναι η δεύτερη φορά μετά την συνέντευξη των Σάσεξ στην Όπρα Γουίνφρεϊ, τον περασμένο Μάρτιο, που ο εγγονός της Ελισάβετ βάλει κατά του πατέρα του και της βασιλικής οικογένειας. Ο Χάρι είχε δηλώσει στην Όπρα πως ο Κάρολος του «έκοψε» κάθε οικονομική βοήθεια μετά το Megxit και δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά του. Τώρα, με την δεύτερη συνέντευξη ο έκτος στην διαδοχή του θρόνου ανέφερε ότι βίωσε πόνο στα παιδικά του χρόνια, ίσως, επειδή ο πατέρας του μετέφερε σε εκείνον τον πόνο που ο ίδιος είχε βιώσει από τον τρόπο που τον ανέθρεψαν η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Ίσως, η αποκάλυψη πως ο Κάρολος θα ανοίξει τα ανάκτορα στο κοινό να είναι η «έμμεση» απάντηση στη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι. Ο διάδοχος του θρόνου δείχνει ένα πιο ανθρώπινο και προσιτό πρόσωπο και παράλληλα, ανοίγοντας τις πύλες των βασιλικών κατοικιών στους απλούς πολίτες φέρνει τη μοναρχία πιο κοντά στο λαό. Έναν θεσμό που το τελευταίο διάστημα με το Megxit και τις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις των Σάσεξ, έχει υποστεί πλήγμα.
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ βρίσκεται υπό ανακαίνιση, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 369 εκατ. λίρες και θα έχει ολοκληρωθεί το 2027. Μέχρι σήμερα οι επισκέπτες μπορούν έναντι εισιτηρίου να περιηγηθούν μόνο σε μερικά από τα 775 δωμάτιά του και στους κήπους του από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, που η βασίλισσα παραθερίζει στη Σκωτία. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 550.000 τουρίστες επισκέπτονται το Μπάκιγχαμ.

Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει ο Κάρολος βασιλιάς; Η 95χρονη Ελισάβετ ακόμα και μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου τον Απρίλιο, δεν δείχνει διατεθειμένη να παραιτηθεί από τον θρόνο και εξακολουθεί να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της, η τελευταία της εμφάνιση ήταν στη έναρξη εργασιών του Κοινοβουλίου στις 11 Μαΐου. Ο 72χρονος πρίγκιπας Κάρολος, όταν ανέβει στο θρόνο θα είναι ο γηραιότερος βασιλιάς στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Προς το παρόν, κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία διαδόχου στην ιστορία της χώρας του, μετά τον βασιλιά Ουίλιαμ τον Δ', ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο το 1830 σε ηλικία 64 ετών.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ/EPA/SEAN GALLUP / POOL
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 08:55

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακηρύχθηκε Βασιλιάς της Βρετανίας και επίσημα ο Κάρολος: Τι είπε στην ομιλία του
    Ανακηρύχθηκε Βασιλιάς της Βρετανίας και επίσημα ο Κάρολος: Τι είπε στην ομιλία του

    Βασιλιάς της Βρετανίας κηρύχθηκε και επίσημα ο Κάρολος, δύο ημέρες μετά το θάνατο της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισσάβετ.

    Η ομιλία του Βασιλιά Κάρολου

    Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Συμβούλιο Διαδοχής, ο Κάρολος, έκανε εκτενείς αναφορές στη μητέρα του. Πρόκειται για μια ιστορική τελετή καθώς για πρώτη φορά, διεξήχθη σε ζωντανή μετάδοση.

    Κατά την ομιλία του ο Βασιλιάς ανέφερε:

    «Είναι το πιο θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω τον θάνατο της αγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας. Γνωρίζω πόσο βαθιά εσείς και ολόκληρο το έθνος και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι όλος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί. Είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για μένα να γνωρίζω τη συμπάθεια που εκφράζεται από τόσους πολλούς προς την αδελφή μου και τους αδελφούς μου και ως εκ τούτου η συντριπτική αγάπη και υποστήριξη θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη την οικογένειά μας για την απώλειά μας. Σε όλους μας ως οικογένεια.

    Όσον αφορά αυτό το βασίλειο και την ευρύτερη οικογένεια των εθνών της οποίας αποτελεί μέρος, η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα ισόβιας αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια, αφοσίωση. Ακόμα και καθώς θρηνούμε, ευχαριστούμε γι' αυτή την πιο πιστή ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών της κυριαρχίας που έχουν πλέον περάσει σε μένα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για την τήρηση της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των νησιών, καθώς και των βασιλείων και εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν τον σκοπό γνωρίζω ότι θα στηριχθώ από τη στοργή και την αφοσίωση των λαών των οποίων ο ηγεμόνας έχω κληθεί να είμαι, και κατά την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων, θα καθοδηγούμαι από το συμβούλιο των εκλεγμένων κοινοβουλίων τους.

    Σε όλα αυτά με ενθαρρύνει βαθύτατα η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παράδοσης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του στέμματος στην κυβέρνηση προς όφελος όλων, σε αντάλλαγμα για την κυρίαρχη επιχορήγηση που υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγού του κράτους και αρχηγού του έθνους.

    Κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου απομένει από τη ζωή μου. προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού».

    Το Συμβούλιο Διαδοχής συνεδρίασε από τις 10:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στο Saint James Palace. Στη συνεδρίαση βρέθηκαν συνολικά 250 αξιωματούχοι, μέλη του Μυστικού Συμβουλίου, το οποίο συμβουλεύει τον μονάρχη για κρατικά ζητήματα και υπουργοί της κυβέρνησης μαζί με πρώην υπουργούς, πρωθυπουργούς - περιλαμβανομένων των Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ- και ανώτερα στελέχη της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Οι παραδοσιακοί προσκεκλημένοι περιλαμβάνουν μέλη της Βουλής των Λόρδων, τον Δήμαρχο και άλλους εξέχοντες πολίτες της πόλης του Λονδίνου, καθώς και τους ύπατους αρμοστές της Κοινοπολιτείας.

    Παρών στην περίσταση και ο γιος του Γουίλιαμ, τον οποίο ο Κάρολος έχρισε χθες το απόγευμα πρίγκιπα της Ουαλίας, όπως ανακοίνωσε στο πρώτο του διάγγελμα προς τους υπηκόους του.

    Η τελετή στέψης εκτιμάται πως θα γίνει μετά από κάποιους μήνες καθώς θα απαιτήσει λεπτομερή προγραμματισμό. Υπενθυμίζεται ότι η στέψη της μητέρας του, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε 16 μήνες αφότου ανέβηκε στο θρόνο.

    «Δεν είναι ευπρόσδεκτη»: Ο Κάρολος είπε στον Χάρι να μη φέρει τη Μέγκαν στο Μπαλμόραλ

    Στην αποκάλυψη ότι ο Κάρολος φέρεται να είπε στον Πρίγκιπα Χάρι να μη φέρει μαζί του στο κάστρο Μπαλμόραλ την Μέγκαν Μάρκλ για να δουν την ετοιμοθάνατη βασίλισσα Ελισάβετ, προχώρησε η εφημερίδα the Sun.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χάρι βρισκόταν στο Frogmore όταν ο Κάρολος του είπε σε τηλεφώνημα από το κρεβάτι της ετοιμοθάνατης βασίλισσας να μην πάρει τη Μέγκαν μαζί του.

    Μια πηγή δήλωσε στην εφημερίδα: «Δεν θα έπρεπε να τον πάρει μαζί του στο Μπαλμόραλ: Ο Κάρολος είπε στον Χάρι ότι δεν ήταν σωστό ή πρέπον για τη Μέγκαν να βρίσκεται στο Μπαλμόραλ σε μια τόσο βαθιά θλιβερή στιγμή. Του επισημάνθηκε ότι η Κέιτ δεν θα πήγαινε και ότι οι αριθμοί θα έπρεπε πραγματικά να περιοριστούν στην πολύ στενή οικογένεια. Ο Κάρολος κατέστησε πολύ, πολύ σαφές ότι η Μέγκαν δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη».

    Ο Χάρι δεν έλαβε επίσης θέση στο αεροπλάνο της RAF που μετέφερε τον αδελφό του πρίγκιπα Ουίλιαμ και τους θείους του πρίγκιπα Εδουάρδο και πρίγκιπα Άντριου στη Σκωτία. Ο Χάρι και η Μέγκαν είχαν ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς να συμβουλευτούν την υπόλοιπη οικογένεια, ότι θα «ταξίδευαν στη Σκωτία» μαζί.

    Όμως ο Χάρι συμφώνησε να πάει μόνος του μετά την παρέμβαση. Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να βρει το δικό του αεροπλάνο και η καθυστέρηση σήμαινε ότι δεν έφτασε στο Μπαλμόραλ πριν από τις 7.52 μ.μ. - σχεδόν 90 λεπτά αφότου ανακοινώθηκε στο κοινό ότι η βασίλισσα είχε πεθάνει.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ NEIL HALL

  • Live streaming - Βασιλιάς Κάρολος: Ανακηρύσσεται και επίσημα Βασιλιάς της Βρετανίας
    Live streaming - Βασιλιάς Κάρολος: Ανακηρύσσεται και επίσημα Βασιλιάς της Βρετανίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ειδικού συμβουλίου που θα ανακηρύξει νέο Βασιλιά της Βρετανίας τον Κάρολο, δύο ημέρες μετά το θάνατο της Βασίλισσας Ελισσάβετ.

    Η διαδικασία και οι καινοτομίες

    Στην εκδήλωση παρίσταται ο γιος του, Γουίλιαμ, ο οποίος διορίστηκε πρίγκιπας της Ουαλίας χθες το βράδυ από τον πατέρα του, ο οποίος το ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το έθνος.

    Τι είπε ο Βασιλιάς Κάρολος

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της τελετής, στην αίθουσα μπήκε ο Βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος ανέφερε:

    «Είναι το πιο θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω τον θάνατο της αγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας. Γνωρίζω πόσο βαθιά εσείς και ολόκληρο το έθνος και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι όλος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί. Είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για μένα να γνωρίζω τη συμπάθεια που εκφράζεται από τόσους πολλούς προς την αδελφή μου και τους αδελφούς μου και ως εκ τούτου η συντριπτική αγάπη και υποστήριξη θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη την οικογένειά μας για την απώλειά μας. Σε όλους μας ως οικογένεια.

    Όσον αφορά αυτό το βασίλειο και την ευρύτερη οικογένεια των εθνών της οποίας αποτελεί μέρος, η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα ισόβιας αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια, αφοσίωση. Ακόμα και καθώς θρηνούμε, ευχαριστούμε γι' αυτή την πιο πιστή ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών της κυριαρχίας που έχουν πλέον περάσει σε μένα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για την τήρηση της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των νησιών, καθώς και των βασιλείων και εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν τον σκοπό γνωρίζω ότι θα στηριχθώ από τη στοργή και την αφοσίωση των λαών των οποίων ο ηγεμόνας έχω κληθεί να είμαι, και κατά την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων, θα καθοδηγούμαι από το συμβούλιο των εκλεγμένων κοινοβουλίων τους.

    Σε όλα αυτά με ενθαρρύνει βαθύτατα η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παράδοσης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του στέμματος στην κυβέρνηση προς όφελος όλων, σε αντάλλαγμα για την κυρίαρχη επιχορήγηση που υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγού του κράτους και αρχηγού του έθνους.

    Κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου απομένει από τη ζωή μου. προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού».

    Σε μια ιστορική κίνηση, η τελετή μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά. Οι 250 αξιωματούχοι αποτελούνται από μυστικούς συμβούλους και υπουργούς της κυβέρνησης, μαζί με πρώην υπουργούς, πρωθυπουργούς και ανώτερους κληρικούς. Θα προεδρεύσει η Penny Mourdant, η πρόεδρος του συμβουλίου.

    Ο βασιλιάς ήταν παρών στο πρώτο μέρος του συμβουλίου, αλλά στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει το πρώτο του μυστικό συμβούλιο, την παλαιότερη λειτουργούσα νομοθετική συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη του συμβουλίου, η κύρια διακήρυξη διαβάζεται από το μπαλκόνι του παλατιού του Αγίου Ιακώβου. Συνήθως συνοδεύεται από μια φανφάρα από το μπαλκόνι και ταυτόχρονους κανονιοβολισμούς στο Χάιντ Παρκ και στον Πύργο του Λονδίνου.

    Μια δεύτερη διακήρυξη θα γίνει στο Βασιλικό Χρηματιστήριο στο Σίτι του Λονδίνου, με περαιτέρω εκδηλώσεις σε πόλεις, δήμους και κομητείες της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας την Κυριακή.

    Οι σημαίες θα κυματίζουν με πλήρη ιστό μετά την κύρια διακήρυξη, αφού κυματίζουν μεσίστιες από τότε που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας στις 6:30 μ.μ. την Πέμπτη. Θα υποσταλούν και πάλι μία ώρα μετά τις διακηρύξεις την Κυριακή.

    Άλλαξε ο εθνικός ύμνος

    Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους "God save the King" (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το "God save the Queen" (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

    Νωρίτερα χθες, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

    Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡAΦIΑ: ΑΠΕ-EPA/ NEIL HALL

  • Ο Κάρολος γίνεται και επίσημα Βασιλιάς της Βρετανίας – Άλλαξε ο εθνικός ύμνος
    Ο Κάρολος γίνεται και επίσημα Βασιλιάς της Βρετανίας – Άλλαξε ο εθνικός ύμνος

    Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος.

    Άλλαξε ο εθνικός ύμνος

    Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους "God save the King" (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το "God save the Queen" (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

    Νωρίτερα χθες, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

    Η διαδικασία

    Σήμερα το πρωί, το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας.

    Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

    Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ NEIL HALL

  • Βασιλιάς Κάρολος - Το ιστορικό διάγγελμά του: «Θα σας υπηρετήσω με αφοσίωση» - «Πρίγκιπας της Ουαλίας» ο Ουίλιαμ (upd)
    Βασιλιάς Κάρολος - Το ιστορικό διάγγελμά του: «Θα σας υπηρετήσω με αφοσίωση» - «Πρίγκιπας της Ουαλίας» ο Ουίλιαμ (upd)

    Στην πρώτη του δημόσια δήλωση ως βασιλιάς, ο Κάρολος ανακήρυξε πρίγκιπα της Ουαλίας τον Ουίλιαμ, δεσμεύτηκε γι' «αγάπη και σεβασμό» στον λαό και τόνισε ότι η ζωή του πλέον θ' αλλάξει

    Το πρώτο διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, απηύθυνε στις 20:00 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή ο νέος βασιλιάς Κάρολος ο Γ'.

    Σε αυτό, ντυμένος με μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη βασίλίσσα Ελισάβετ, λέγοντας ότι αποτέλεσε πάντοτε πηγή έμπνευσης για την οικογένειά του. Τόνισε ακόμη ότι υπήρξε πάντοτε αφοσιωμένη στον βρετανικό λαό, κάνοντας μια στορική αναδρομή στη θητεία της και στεκόμενος στις αξίες και τις αρχές της.

    Αρχές, που, όπως είπε, εμπνέουν και τον ίδιο, καθώς αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα. «Η ζωή μου θ' αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά σε μία προσωπική αναφορά για την άνοδό του στον θρόνο σε ηλικία 74 ετών, ενώ ανακήρυξε πρίγκιπα και πριγκίπισσα της Ουαλίας το ζεύγος Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον.

    Ήταν η πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ, την οποία διαδέχεται στον θρόνο. Ο 74χρονος Κάρολος ανακηρύχθηκε αυτομάτως βασιλιάς, όταν η Ελισάβετ Β' απεβίωσε χθες το απόγευμα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

    Δείτε βίντεο:

    «Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’. «Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’. Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

    Ο κόσμος «αγκάλιασε» τον Κάρολο έξω από το Μπάκιγχαμ

    Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, με τη νέα ιδιότητα του βασιλιά, ο Κάρολος έφτασε στο Λονδίνο και μετέβη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ήταν συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου, που έσπευσε να συλλυπηθεί, να χαιρετήσει, να αγκαλιάσει τον νέο μονάρχη. Μία Βρετανίδα έσκυψε και του φίλησε το χέρι ενώ άλλες τον φίλησαν στο μάγουλο.

    📷 And here is the moment one lady in the crowd reached and and kissed King Charles on the cheek… 😘#KingCharles #QueenElizabeth https://t.co/pnuXuns08n pic.twitter.com/aihTQ9r2Fn

    — Chris Ship (@chrisshipitv) September 9, 2022

    Εμφανώς συγκινημένος, ο Κάρολος χαιρέτησε το πλήθος, ενώ βίντεο που έχει ανέβει στα social media τον δείχνει να προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στην κάμερα, καθώς όμως γυρνά την πλάτη για να εισέλθει στο Μπάκιγχαμ, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, φαίνεται σαν να προσπαθεί να σκουπίσει το δακρυσμένο πρόσωπό του.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ NEIL HALL

  • Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ - Στις 8 διάγγελμα στον βρετανικό λαό
    Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ - Στις 8 διάγγελμα στον βρετανικό λαό

    Στο Λονδίνο έχει φτάσει πλέον ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, που πριν από λίγη ώρα έφυγε από το κάστρο του Μπαλμόραλ μαζί με την τη σύζυγό του Καμίλα, επιβιβάστηκε σε πτήση από αεροδρόμιο του Αμπερντίν της Σκωτίας και έφτασε στην βρετανική πρωτεύουσα και στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου εδώ και ώρες πλήθος κόσμου αποτίει φόρο τιμής στην Βασίλισσα Ελισάβετ που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών. Στη συνέχεια, ο νέος βασιλιάς, αναμένεται να μεταβεί στο Κάστρο του Ουίνσδορ.

    Ο βασιλιάς χαιρέτησε το πλήθος που περίμεναν για ώρες έξω από το ανάκτορο για να του ευχηθούν συλληπτήρια. Ο Κάρολος χαμογέλασε καθώς βγήκε από το όχημά του και πήγε στο πλήθος ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη και την παρουσία τους. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «God Save the King», αλλά ο κόσμος γενικά είναι συγκρατημένος, και πενθεί για την απώλεια, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο βασιλιάς και η βασίλισσα κοίταξαν προσεκτικά μερικά από τα πολλά μπουκέτα που έχουν τοποθετηθεί έξω από τα κάγκελα του παλατιού του Μπάκιγχαμ. Σύμφωνα με τον Guardian, μια μικρή στιγμή όπου ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε αβέβαιος για την πύλη από την οποία θα έπρεπε να μπει στο παλάτι, αλλά τώρα οι βοηθοί του τον κατεύθυναν κατά μήκος του πεζοδρομίου και μέσα από τις κύριες πύλες με τα πόδια.

    Στις 8 το διάγγελμα του Καρόλου - Το Σάββατο ανακηρύσσεται βασιλιάς

    Όπως έγινε γνωστό, εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Βασιλιάς θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας το απόγευμα, ενώ στις 8 (ώρα Ελλάδας) ο Κάρολος αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο βρετανικό λαό, το πρώτο του σαν βασιλιάς.

    BREAKING: King Charles III has arrived at Aberdeen International Airport ahead of boarding a private flight to London with Queen Consort Camilla.

    Latest: https://t.co/8AFWhoW82a

    📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/87ebVXlCHF

    — Sky News (@SkyNews) September 9, 2022

    Όπως ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ, ο Κάρολος Γ’ θα ανεκυρήχθει βασιλιάς το Σάββατο και όχι σήμερα Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Διαδοχής. Το Συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει τη συνεδρίαση στις 12 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

    A huge cheer rings out as King Charles and Queen Camilla arrive at Buckingham Palace.

    “God Save The King” the crowd shout. pic.twitter.com/nRNcCgsBby

    — Royal Central (@RoyalCentral) September 9, 2022

    Η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη του Παλατιού Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και στη συνέχεια θα αναγνωσθεί σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σήμερα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε χθες, Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.

    King Charles and Queen Camilla have entered Buckingham Palace.
    The crowd were cheering as the couple looked at the flowers against the Palace railings. pic.twitter.com/c4zfBndoGF

    — Eostre (@NorthernEostre) September 9, 2022
    Χαιρετισμός 96 κανονιοβολισμών

    Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν νωρίτερα τον «χαιρετισμό των 96 πυροβόλων όπλων θανάτου» στο κάστρο του Κάρντιφ, καθώς η δυνατή βροχή σταμάτησε εγκαίρως για την τελετή, αναφέρει. Οι 96 κανονιοβολισμοί συμβολίζουν τα χρόνια που έζησε η Βασίλισσα Ελισάβετ.

    A 96-gun salute is fired at Cardiff Castle to mark the death of Queen Elizabeth. Photographed for @guardian with @stevenmorris20 pic.twitter.com/dRLP3ezjcb

    — Sam Frost (@SamFrostPhotos) September 9, 2022

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡAΦIA: ΑΠΕ-EPA/ NEIL HALL

  • Βασίλισσα Ελισάβετ: Το απόγευμα το διάγγελμα του Καρόλου - Τι θα ανακοινώσει
    Βασίλισσα Ελισάβετ: Το απόγευμα το διάγγελμα του Καρόλου - Τι θα ανακοινώσει

    Σε προηχογραφημένο τηλεοπτικό του μήνυμα, θα αποτίσει φόρο τιμής στην πολυαγαπημένη του μητέρα Ελισάβετ - Σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων

    Στις έξι το απόγευμα ώρα Λονδίνου (20.00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος, θα απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ένα 24ωρο μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης του μητέρας.

    Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «inews», το διάγγελμά του θα είναι προηχογραφημένο και σύντομο αποτίοντας φόρο τιμής στην εκλιπούσα μητέρα του.

    Σε όλη του τη ζωή, ο Κάρολος προετοιμαζόταν για να λάβει το Στέμμα.

    Σε αντίθεση με την μητέρα του, ο Κάρολος δεν παίρνει διακριτικά θέση σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα αλλά είναι πιο ωμός στις δημόσιες εμφανίσεις τους, όπως υποστηρίζουν αναλυτές στο Sky News.

    Δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν γενναιόδωρη απέναντι στο προσωπικό της, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας της νόσου Covid που είχε παγώσει τους μισθoύς της.

    Ωστόσο, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας αναμένεται να κάνει περικοπές στο προσωπικό των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, υποστηρίζουν οι βασιλικοί ανταποκριτές.

    Σε παλαιότερη συνέντευξή του, το 2018, ο Κάρολος αναγνώρισε ότι ως βασιλιάς, δεν θα μπορούσε να μιλήσει ή να παρέμβει στην πολιτική, επειδή ο ρόλος του θα είναι διαφορετικός από το να είναι πρίγκιπας της Ουαλίας.

    Τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στα βασιλικά ανάκτορα , να μειώσει τα έξοδα και να εκπροσωπήσει καλύτερα τη σύγχρονη Βρετανία.

    O Kάρολος είχε προκαλέσει τη δυσφορία πολλών Βρετανών μετά το διαζύγιό του από την πολυαγαπημένη πριγκίπισσα Νταϊάνα και με την άνεσή του να παρεμβαίνει σε δημόσιες υποθέσεις.

    Σε αντίθεση με τη μητέρα του, η οποία αρνιόταν να συζητήσει δημόσια τις απόψεις της, ο Κάρολος έχει εκφωνήσει ομιλίες και έχει γράψει άρθρα για θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια και η εναλλακτική ιατρική.

    «Αναρωτιέμαι τι είναι η παρέμβαση, πάντα πίστευα ότι πρόκειται για κίνητρο», είχε δηλώσει το 2018 στο «Prince, Son and Heir: Charles at 70», ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην βρετανική «μικρή οθόνη».

    «Πάντα με ενδιέφερε να ανησυχώ για το τι συμβαίνει στις πόλεις, όπως έκανα πριν από 40 χρόνια και για τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι», είχε δηλώσει.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ NEIL HALL

  • Η Βρετανία μετά την Ελισάβετ: Σήμερα το διάγγελμα του Καρόλου - Τι θα ακολουθήσει μέχρι την κηδεία
    Η Βρετανία μετά την Ελισάβετ: Σήμερα το διάγγελμα του Καρόλου - Τι θα ακολουθήσει μέχρι την κηδεία

    Μεσίστιες κυματίζουν στη Βρετανία από χθες, αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα.

    Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

    Σήμερα, περί τις 10:00, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

    Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

    Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.

    Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

    Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

    Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

    Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

    Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα

    Σε δέκα μέρες η κηδεία

    Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

    Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

    Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.

    Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

    Θλίψη και δάκρυα

    Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, με δάκρυα στα μάτια, και τραγούδησαν όλοι μαζί, αυθόρμητα, το «Ο Θεός σώζει τη βασίλισσα» όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου της.

    Ένα διπλό ουράνιο τόξο διακρινόταν στον ορίζοντα του Λονδίνου λίγο προτού το πλήθος βυθιστεί στη σιωπή, τη στιγμή που η σημαία χαμήλωνε, σημάδι ότι η βασίλισσα δεν είναι πια στη ζωή.

    «Μεγαλώσαμε μ’ αυτήν να είναι πάντα εκεί», είπε η σύμβουλος Μάργκαρετ Πάρις, με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό της. Η Πάρις έκανε μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων για να βρεθεί στα Ανάκτορα, αφού άκουσε νωρίτερα ότι η βασίλισσα δεν ήταν καλά.

    Η Ελισάβετ πέθανε γαλήνια στο σπίτι της στη Σκωτία, σε ηλικία 96 ετών. Ο μεγαλύτερος γιος της, ο Κάρολος, 73 ετών, είναι πλέον βασιλιάς.

    Το κλίμα στην πλατεία μπροστά από το Μπάκιγχαμ ήταν πολύ διαφορετικό πριν από τρεις μήνες, όταν η βασίλισσα εμφανίστηκε στο μπαλκόνι για να χαιρετίσει το τεράστιο πλήθος που απολάμβανε τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Σήμερα, η αγωνία μετατράπηκε σε σοκ όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός της. Λονδρέζοι και τουρίστες στριμώχνονταν στην πύλη για να διαβάσουν την επίσημη ανακοίνωση.

    Σταδιακά, άρχισαν να καταφθάνουν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί κρατώντας λουλούδια.

    «Αισθανόμουν ότι εδώ γράφεται ιστορία και έσπευσα στο παλάτι. Πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις διακοπές μου», είπε ο Ναμπίλ Ντοκράτ, ένας τουρίστας ατπό τη Νότια Αφρική.

    Την αίσθηση ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή είχαν και οι κάτοικοι του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. «Είναι μια από αυτές τις ημέρες που όλοι θα ρωτάνε, πού ήσουν εσύ; Όπως, πού ήσουν όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Πού ήσουν την 11η Σεπτεμβρίου;» εξήγησε η Λόρα ΜακΓκι, μια 37χρονη δικηγόρος. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν, είτε είναι φιλοβασιλικοί είτε όχι, ότι εκείνη υπηρέτησε εκπληκτικά και επί πολλά χρόνια τη χώρα», πρόσθεσε.

    Στο Μπάκιγχαμ, ο 22χρονος φοιτητής Άνταμ Γουίλκινσον-Χιλ έφτασε με μια αγκαλιά λευκά κρινάκια, εκ μέρους μιας ομάδας φίλων του που δεν μπορούσαν να βρεθούν στην πρωτεύουσα. «Είναι τεράστιο σοκ για το έθνος», είπε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο Κάρολος μετά το θάνατο της Ελισάβετ
    Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ο Κάρολος μετά το θάνατο της Ελισάβετ

    Στην ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ αναφέρεται «ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο κάστρο Μπαλμόραλ και θα πάνε στο Λονδίνο αύριο»

    Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας είναι, πλέον, ο Κάρολος μετά τον θάνατο της Ελισάβετ.

    Στην ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ αναφέρεται πως «ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο κάστρο Μπαλμόραλ και θα πάνε στο Λονδίνο αύριο».

    The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.

    The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W

    — The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022

    Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς

    Ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί τον κληρονομικό διάδοχο του βρετανικού θρόνου και ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης. Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

    Ο Κάρολος γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και ήταν το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία. Αφού απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Κάρολος υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, από το 1971 έως το 1976.

    Το 1981, παντρεύτηκε τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ (1982) και τον Πρίγκιπα Χάρι (1984). Το 1996, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο μετά από γνωστές εξωσυζυγικές σχέσεις αμφοτέρων. Την επόμενη χρονιά, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι. Το 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ NEIL HALL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο