Το πιο ορατό μέτωπο του κινήματος αμφισβήτησης στην Κολομβία ανέστειλε χθες Κυριακή τις συνομιλίες με την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, στις οποίες δεν υπήρξε καμία συμφωνία ως προς την έναρξη μιας διαδικασίας εξόδου από την βίαιη κρίση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 60 ανθρώπους από τα τέλη Απριλίου στο κράτος των Άνδεων.
Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, που καλεί στις κινητοποιήσεις, «αποφάσισε να διακόψει μονομερώς τις συνομιλίες με την κυβέρνηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.
Η Επιτροπή – που δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις – επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «καθυστερεί εσκεμμένα τη διαπραγμάτευση».
Η ανακοίνωση της αναστολής των διαπραγματεύσεων έγινε την ώρα που η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάζεται να αναπτύξει αποστολή στη χώρα για να εξεταστεί η κατάσταση από την έναρξη του κοινωνικού ξεσηκωμού την 28η Απριλίου.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση του κ. Ντούκε και την Επιτροπή είχαν αρχίσει την 7η Μαΐου, αλλά ως εδώ δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια σημαντική πρόοδο.
Πριν αρχίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τις διεκδικήσεις του κινήματος, θα πρέπει να συμφωνηθεί το πλαίσιο των συνομιλιών.
Για αυτό όμως η κυβέρνηση απαιτεί να αρθούν οι αποκλεισμοί δρόμων που καταγράφονται σε μεγάλο μέρος της χώρας ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις, ενώ από την πλευρά της αξιώνει «εγγυήσεις» ότι οι διαδηλώσεις θα γίνονται με ασφάλεια, καθώς και ο αρχηγός του κράτους να καταδικάσει απερίφραστα τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας.
Χθες Κυριακή το πρωί ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανήγγειλε πως θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ειδικά ως προς το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο τα μέλη της θα «εκπαιδευτούν».
Ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, ο Εμίλιο Αρκίλα, υποσχέθηκε «εγγυήσεις για τις ειρηνικές διαδηλώσεις».
«Μια επιπρόσθετη απόδειξη για αυτό» είναι οι δεσμεύσεις που έκανε «ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε σήμερα για τη μεταμόρφωση της αστυνομίας», ανέφερε μέσω Twitter.
Τουλάχιστον 61 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο αφότου άρχισαν οι μαζικές κινητοποιήσεις στην Κολομβία, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, ενώ τουλάχιστον 2.300 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις αρχές και τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η εισαγγελία διατείνεται ότι μόνο είκοσι από αυτούς τους θανάτους συνδέονταν με τις διαδηλώσεις.
Από την πλευρά της, η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή καταγγέλλει τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από πλευράς των υπηρεσιών επιβολής της τάξης στη διάρκεια των διαδηλώσεων, που είχε αποτέλεσμα «77 ανθρωποκτονίες» και καλεί σε νέα μαζική κινητοποίηση μεθαύριο Τετάρτη.
Στην Κολομβία έχει ξεσπάσει τα τέλη Απριλίου η λαϊκή οργή, αρχικά εναντίον σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, κατόπιν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.
Η κρίση αυτή αποκάλυψε, σύμφωνα με αναλυτές, την εσωτερικευμένη οργή της πολιτικοποιημένης νεολαίας της χώρας, που έχει φτωχοποιηθεί λόγω της πανδημίας και δεν έχει πλέον πρόθεση να συνεχίσει να σιωπά. Μεταξύ άλλων αιτημάτων, οι διαδηλωτές απαιτούν ένα κράτος πιο αλληλέγγυο, για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ