Ερευνητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα είχαν διαπιστώσει ότι το συγκρότημα με θέα στη θάλασσα βυθιζόταν κατά περίπου 2 χιλιοστά τον χρόνο από τη δεκαετία του 1990 – Εργασίες στην οροφή «ενοχοποιούνται» για την καταστροφή- Τέσσερις νεκροί και 159 αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής απολογισμός
Σημειώνεται ότι το συγκρότημα ήταν χτισμένο πάνω σε υγρότοπο.
Μάλιστα φέτος, το παραθαλάσσιο κτήριο όφειλε να πιστοποιήσει την ασφάλεια για πρώτη φορά σε 40 χρόνια. Έπρεπε μάλιστα να γίνουν εκτεταμένες επισκευές για σκουριασμένο χάλυβα και καταστραμμένο σκυρόδεμα σε τμήματα της κατασκευής.
Στην οροφή του συγκροτήματος κατοικιών είχαν γίνει πρόσφατα κατασκευαστικές εργασίες στην οροφή - και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό προκάλεσε συσσώρρευση επιπλέον βάρους στη δομή, κάτι που ενδεχομένως έφερε την καταστροφή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά τα αίτια της κατάρρευσης. Η αστυνομία του Μαϊάμι έχει ξεκινήσει έρευνα. Αντιδήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι το κτήριο πέρασε επιθεώρηση στέγης την Τετάρτη, ήτοι μία ημέρα πριν την κατάρρευση.
Ωστόσο, πολλοί θέτουν ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας και εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια. Τέσσερις νεκροί και 159 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κατάρρευσης.
Ο Shimon Wdowinski, καθηγητής Γεωλογίας και Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δήλωσε στο USA Today ότι αμέσως μόλις άκουσε ότι κάποιο κτήριο κατέρρευσε, κατάλαβε για ποιο πρόκειται, καθώς το είχε μελετήσει στην Έκθεση που δημοσιεύτηκε πέρυσι.
Το συγκρότημα, εξήγησε, βυθιζόταν κατά περίπου 2 χιλιοστά τον χρόνο τη δεκαετία του 1990, λόγω της θέσης του στον υγρότοπο. Ο ρυθμός βύθισης θα μπορούσε να έχει επιβραδυνθεί ή και να επιταχυνθεί από τότε. Ο επιστήμονας πάντως ανέφερε ότι η υποχώρηση της γης δεν θα είχε προκαλέσει την κατάρρευση του κτηρίου.
Η μελέτη είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο του 2020 στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Ocean and Coastal Management» και ήταν μέρος έρευνας για το πώς τα κτήρια στο Μαϊάμι βυθίζονταν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.