Κόσμος

Καύσωνας σε Καναδά και Σιβηρία: Τίποτα δεν είναι πρωτοφανές και ακόμα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Καύσωνας σε Καναδά και Σιβηρία: Τίποτα δεν είναι πρωτοφανές και ακόμα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Καναδάς και περιοχές της Σιβηρίας έχουν ξεχάσει τα καλοριφέρ και τα μαγκάλια και ψάχνουν για air contition στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών... Πρωτοφανής ο καύσωνας; Όχι!

Είναι πολλοί που αρέσκονται σε αφορισμούς και αβασάνιστες εκτιμήσεις του τύπου: Άλλαξαν οι καιροί. Καταστρέψαμε το κλίμα και φθάνουν περισπούδαστα στο ακραίο συμπέρασμα: Η συντέλεια του κόσμου…

Ο Καναδάς βιώνει τις τελευταίες ημέρες ένα φονικό κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να μην σέβεται τους καταρράκτες του Νιαγάρα που… βράζουν. Οι νεκροί από τη ζέστη είναι πλέον πάνω από 200 και οι θερμοκρασίες έχουν αγγίξει τους 50°C! Κι κάτι ακόμα: Σε περιοχές στη Σιβηρία ο υδράργυρος θυμίζει έρημο Κόμπι με 48°C…

Όμως ένα τέτοιο γεγονός είναι πρωτοφανές; «Δείχνει» το τέλος του κόσμου που θα λιώσει τις αμαρτίες των ανθρώπων; Όχι!
Έχουν κατά καιρούς σαρώσει τη Γη περίοδοι καύσωνα εκεί που για να ανέβει ο δείκτης του θερμομέτρου πάνω από το μηδέν έπρεπε να του βάλεις φωτιά.

Για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2001 ένα κύμα καύσωνα είχε πλήξει και πάλι τον νοτιοανατολικό Καναδά με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 41°C. Και δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω: Μόλις πέρυσι στο Μόντρεαλ, Μάιο μήνα η θερμοκρασία θύμιζε Πλακιά νότιας Κρήτης με το Λυβικό πέλαγος να φέρνει λάβα: 36,6°C!

Και θα μας πείτε, αφού άλλαξε η ατμόσφαιρα και πέρυσι και φέτος και του χρόνου τα ίδια. Λοιπόν διαβάστε τι σημαίνει «πρωτοφανές» και περιορίστε τις δυσοίωνες προβλέψεις για φωτιά στα Σαββατόβραδα της Γης...

Ο 19ος αιώνας αποχαιρετάει με καύσωνα

Το 1896 κύμα καύσωνα στις βόρειες και ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ σκότωσε 1.500 ανθρώπους. Η ζέστη και η υγρασία κράτησαν πάνω από 10 ημέρες και στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Βοστώνη ο υδράργυρος συναγωνιζόταν αθλητής του άλματος εις ύψος… Οι θερμοκρασίες; Πάνω από 35°C σε περιοχές που το χιόνι είναι καθημερινότητα μέχρι τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού….
Ο (μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ) Θεόδωρος Ρούσβελτ - τότε αστυνομικός επίτροπος της Νέας Υόρκης - διένειμε δωρεάν πάγο από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Επίσης επιτράπηκε, άνθρωποι να κοιμούνται στα πάρκα, όταν παρατηρήθηκαν θάνατοι πολιτών, που έπεφταν από τις στέγες των σπιτιών τους, στις οποίες κοιμόνταν!

Στις ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ το 1901 επίσης ένα κύμα καύσωνα άφησε πίσω του 9.500 νεκρούς! Η διάρκειά του ήταν σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι!

Το 1911 καύσωνας στην ανατολική και βόρεια Αμερική, διάρκειας 11 ημερών σκότωσε τουλάχιστον 400 ανθρώπους, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.000! Μόνο στη Νέα Υόρκη, 158 άνθρωποι και 600 άλογα πέθαναν. Στο Τορόντο του Καναδά καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από 40°C. Πολλές σιδηροτροχιές είχαν στραβώσει από τη ζέστη, ενώ καταγράφηκαν και αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν άντεχαν τον καύσωνα! Επίσης 200 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν σε μια προσπάθεια να δροσιστούν. Ο καύσωνας... έσβησε από μια δυνατή καταιγίδα, που σκότωσε κι άλλους ανθρώπους! Επίσης στον Καναδά καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο του 1921.

Και φθάνουμε στο 1936. Το κύμα καύσωνα, που έπληξε τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά θεωρείται από τα πιο ακραία στη σύγχρονη Ιστορία. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 5.000, καλλιέργειες καταστράφηκαν και χιλιάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον καύσωνα του ‘36 ακολούθησε ένας από τους πιο παγωμένους χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην περιοχή. Η θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, ξεπέρασαν τους 40°C, ενώ η ξηρασία ήταν ανυπόφορη. Το κύμα καύσωνα επεκτάθηκε στον Καναδά, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40°C. Η ζέστη και η ξηρασία άρχισαν να υποχωρούν από το Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο Φεβρουάριος του 1936 επιφύλασσε ένα σκληρό χειμώνα για τους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Η δεκαετία του ‘30 έχει καταγραφεί ως η ξηρότερη και θερμότερη δεκαετία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το καλοκαίρι του 1936 το πιο θερμό που συνέβη ποτέ στη Βόρεια Αμερική!

Ο σπάνιος καύσωνας της Σιβηρίας

παγωνιά
Στη Σιβηρία ακόμα και τα βλέφαρα παγώνουν! /copyright: Instagram

Και ταξιδεύουμε αρκετά ανατολικότερα, στη Σιβηρία. Στη Σιβηρία του Ντοστογιέβσκι, στη Σιβηρία του Σολζενίτσιν και των παγωμένων Γκουλάγκ. Στη Σιβηρία όπου στο χωριό Oymyakon έχει καταγραφεί (το 1933) η χαμηλότερη θερμοκρασία σε κατοικημένη περιοχή του κόσμου. Πόσο; Ανάψτε σόμπες: - 67,7°C! Θερμοκρασία πιο χαμηλή κι από του Άρη!

Και τώρα; Τώρα κάυσωνας! Αυτές τις μέρες το Oymyakon έχει 24°C., ενώ λίγα 24ωρα πριν το θερμόμετρο έδειχνε 32°C. Να σημειώσουμε εδώ ότι, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες στο Oymyakon, που πολλές φορές απέχουν η χαμηλή από την υψηλή ακόμα και 72°C! Για την ιστορία να πούμε ότι, το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασίας έχει καταγραφεί στον ρωσικό σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική με −89,2°C στις 21 Ιουλίου 1983. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή δεν κατοικείται. Και για να είμαστε πλήρεις η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε κατοικημένη περιοχή είναι στο Κεμπιλί της Τυνησίας, όταν το θεμόμετρο έδειξε 55°C τον Ιούλιο του 1931

Αυτό μπορείς και να το πεις «πρωτοφανές»

Στους πρώτους έξι μήνες του 2020, η Σιβηρία γνώρισε μια περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, με ρεκόρ θερμοκρασίας που έφθασε στους 38°C στην πόλη Verkhoyansk στις 20 Ιουνίου, προκαλώντας ευρείας κλίμακας επιπτώσεις όπως πυρκαγιές. Σε περιοχές όπως η Σιβηρία, ένα θερμότερο κλίμα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την τοπική άγρια ζωή και τους ανθρώπους, αλλά και για το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα στο σύνολό του.

Oι θερμοκρασίας – ρεκόρ που παρατηρήθηκαν φέτος το καλοκαίρι στην Αρκτική ζώνη δεν θα είναι σπάνιες πλέον και αποτελούν μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης που είχε προβλεφθεί από τα κλιματικά μοντέλα πριν από δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες, σε πολλά μέρη της Σιβηρίας, θυμίζουν κατάψυξη στα βορειότερα σημεία με τον υδράργυρο να φλερτάρει με το μηδέν. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί είναι περίπου 15-20°C στα νησιά της Αρκτικής και περίπου 25-27°C κατά μήκος της βόρειας ακτής της ηπείρου.

Στις νότιες πεδιάδες, όπου βρίσκουμε τις μεγάλες πόλεις κατά μήκος του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, το κλίμα είναι ηπειρωτικό με λιγότερο βαρύ χειμώνα και πιο ζεστό καλοκαίρι.

Για παράδειγμα, στο Yekaterinburg , το πρώην Sverdlovsk, κοντά στα Ουράλια, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από -14,5°C τον Ιανουάριο έως 19°C τον Ιούλιο. Το χειμώνα, η θερμοκρασία έχει πέσει και κάτω από -40°C , ενώ υπάρχουν καλοκαίρια που έχουν ξεπεραστεί οι 35°C.

Στη μακρά ανατολική ακτή της ασιατικής Ρωσίας , η παρουσία της θάλασσας καθιστά το κλίμα πιο εύκρατο: Στην πραγματικότητα, ο χειμώνας είναι λιγότερο ψυχρός, ενώ το καλοκαίρι είναι δροσερό και υγρό. Συνεπώς μην τρομάζετε. Τίποτα δεν είναι απολύτως πρωτοφανές και ανεξήγητο από τα καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται αυτές τις μέρες στα βόρεια της Γης. Η κόλαση μπορεί να περιμένει…

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup