Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 09:53

Καύσωνας σε Καναδά και Σιβηρία: Τίποτα δεν είναι πρωτοφανές και ακόμα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Καναδάς και περιοχές της Σιβηρίας έχουν ξεχάσει τα καλοριφέρ και τα μαγκάλια και ψάχνουν για air contition στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών... Πρωτοφανής ο καύσωνας; Όχι!

Είναι πολλοί που αρέσκονται σε αφορισμούς και αβασάνιστες εκτιμήσεις του τύπου: Άλλαξαν οι καιροί. Καταστρέψαμε το κλίμα και φθάνουν περισπούδαστα στο ακραίο συμπέρασμα: Η συντέλεια του κόσμου…

Ο Καναδάς βιώνει τις τελευταίες ημέρες ένα φονικό κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να μην σέβεται τους καταρράκτες του Νιαγάρα που… βράζουν. Οι νεκροί από τη ζέστη είναι πλέον πάνω από 200 και οι θερμοκρασίες έχουν αγγίξει τους 50°C! Κι κάτι ακόμα: Σε περιοχές στη Σιβηρία ο υδράργυρος θυμίζει έρημο Κόμπι με 48°C…

Όμως ένα τέτοιο γεγονός είναι πρωτοφανές; «Δείχνει» το τέλος του κόσμου που θα λιώσει τις αμαρτίες των ανθρώπων; Όχι!
Έχουν κατά καιρούς σαρώσει τη Γη περίοδοι καύσωνα εκεί που για να ανέβει ο δείκτης του θερμομέτρου πάνω από το μηδέν έπρεπε να του βάλεις φωτιά.

Για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2001 ένα κύμα καύσωνα είχε πλήξει και πάλι τον νοτιοανατολικό Καναδά με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 41°C. Και δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω: Μόλις πέρυσι στο Μόντρεαλ, Μάιο μήνα η θερμοκρασία θύμιζε Πλακιά νότιας Κρήτης με το Λυβικό πέλαγος να φέρνει λάβα: 36,6°C!

Και θα μας πείτε, αφού άλλαξε η ατμόσφαιρα και πέρυσι και φέτος και του χρόνου τα ίδια. Λοιπόν διαβάστε τι σημαίνει «πρωτοφανές» και περιορίστε τις δυσοίωνες προβλέψεις για φωτιά στα Σαββατόβραδα της Γης...

Ο 19ος αιώνας αποχαιρετάει με καύσωνα

Το 1896 κύμα καύσωνα στις βόρειες και ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ σκότωσε 1.500 ανθρώπους. Η ζέστη και η υγρασία κράτησαν πάνω από 10 ημέρες και στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Βοστώνη ο υδράργυρος συναγωνιζόταν αθλητής του άλματος εις ύψος… Οι θερμοκρασίες; Πάνω από 35°C σε περιοχές που το χιόνι είναι καθημερινότητα μέχρι τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού….
Ο (μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ) Θεόδωρος Ρούσβελτ - τότε αστυνομικός επίτροπος της Νέας Υόρκης - διένειμε δωρεάν πάγο από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Επίσης επιτράπηκε, άνθρωποι να κοιμούνται στα πάρκα, όταν παρατηρήθηκαν θάνατοι πολιτών, που έπεφταν από τις στέγες των σπιτιών τους, στις οποίες κοιμόνταν!

Στις ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ το 1901 επίσης ένα κύμα καύσωνα άφησε πίσω του 9.500 νεκρούς! Η διάρκειά του ήταν σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι!

Το 1911 καύσωνας στην ανατολική και βόρεια Αμερική, διάρκειας 11 ημερών σκότωσε τουλάχιστον 400 ανθρώπους, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.000! Μόνο στη Νέα Υόρκη, 158 άνθρωποι και 600 άλογα πέθαναν. Στο Τορόντο του Καναδά καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από 40°C. Πολλές σιδηροτροχιές είχαν στραβώσει από τη ζέστη, ενώ καταγράφηκαν και αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν άντεχαν τον καύσωνα! Επίσης 200 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν σε μια προσπάθεια να δροσιστούν. Ο καύσωνας... έσβησε από μια δυνατή καταιγίδα, που σκότωσε κι άλλους ανθρώπους! Επίσης στον Καναδά καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο του 1921.

Και φθάνουμε στο 1936. Το κύμα καύσωνα, που έπληξε τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά θεωρείται από τα πιο ακραία στη σύγχρονη Ιστορία. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 5.000, καλλιέργειες καταστράφηκαν και χιλιάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον καύσωνα του ‘36 ακολούθησε ένας από τους πιο παγωμένους χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην περιοχή. Η θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, ξεπέρασαν τους 40°C, ενώ η ξηρασία ήταν ανυπόφορη. Το κύμα καύσωνα επεκτάθηκε στον Καναδά, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40°C. Η ζέστη και η ξηρασία άρχισαν να υποχωρούν από το Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο Φεβρουάριος του 1936 επιφύλασσε ένα σκληρό χειμώνα για τους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Η δεκαετία του ‘30 έχει καταγραφεί ως η ξηρότερη και θερμότερη δεκαετία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το καλοκαίρι του 1936 το πιο θερμό που συνέβη ποτέ στη Βόρεια Αμερική!

Ο σπάνιος καύσωνας της Σιβηρίας

παγωνιά
Στη Σιβηρία ακόμα και τα βλέφαρα παγώνουν! /copyright: Instagram

Και ταξιδεύουμε αρκετά ανατολικότερα, στη Σιβηρία. Στη Σιβηρία του Ντοστογιέβσκι, στη Σιβηρία του Σολζενίτσιν και των παγωμένων Γκουλάγκ. Στη Σιβηρία όπου στο χωριό Oymyakon έχει καταγραφεί (το 1933) η χαμηλότερη θερμοκρασία σε κατοικημένη περιοχή του κόσμου. Πόσο; Ανάψτε σόμπες: - 67,7°C! Θερμοκρασία πιο χαμηλή κι από του Άρη!

Και τώρα; Τώρα κάυσωνας! Αυτές τις μέρες το Oymyakon έχει 24°C., ενώ λίγα 24ωρα πριν το θερμόμετρο έδειχνε 32°C. Να σημειώσουμε εδώ ότι, δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες στο Oymyakon, που πολλές φορές απέχουν η χαμηλή από την υψηλή ακόμα και 72°C! Για την ιστορία να πούμε ότι, το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασίας έχει καταγραφεί στον ρωσικό σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική με −89,2°C στις 21 Ιουλίου 1983. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή δεν κατοικείται. Και για να είμαστε πλήρεις η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε κατοικημένη περιοχή είναι στο Κεμπιλί της Τυνησίας, όταν το θεμόμετρο έδειξε 55°C τον Ιούλιο του 1931

Αυτό μπορείς και να το πεις «πρωτοφανές»

Στους πρώτους έξι μήνες του 2020, η Σιβηρία γνώρισε μια περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, με ρεκόρ θερμοκρασίας που έφθασε στους 38°C στην πόλη Verkhoyansk στις 20 Ιουνίου, προκαλώντας ευρείας κλίμακας επιπτώσεις όπως πυρκαγιές. Σε περιοχές όπως η Σιβηρία, ένα θερμότερο κλίμα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την τοπική άγρια ζωή και τους ανθρώπους, αλλά και για το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα στο σύνολό του.

Oι θερμοκρασίας – ρεκόρ που παρατηρήθηκαν φέτος το καλοκαίρι στην Αρκτική ζώνη δεν θα είναι σπάνιες πλέον και αποτελούν μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης που είχε προβλεφθεί από τα κλιματικά μοντέλα πριν από δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες, σε πολλά μέρη της Σιβηρίας, θυμίζουν κατάψυξη στα βορειότερα σημεία με τον υδράργυρο να φλερτάρει με το μηδέν. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί είναι περίπου 15-20°C στα νησιά της Αρκτικής και περίπου 25-27°C κατά μήκος της βόρειας ακτής της ηπείρου.

Στις νότιες πεδιάδες, όπου βρίσκουμε τις μεγάλες πόλεις κατά μήκος του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, το κλίμα είναι ηπειρωτικό με λιγότερο βαρύ χειμώνα και πιο ζεστό καλοκαίρι.

Για παράδειγμα, στο Yekaterinburg , το πρώην Sverdlovsk, κοντά στα Ουράλια, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από -14,5°C τον Ιανουάριο έως 19°C τον Ιούλιο. Το χειμώνα, η θερμοκρασία έχει πέσει και κάτω από -40°C , ενώ υπάρχουν καλοκαίρια που έχουν ξεπεραστεί οι 35°C.

Στη μακρά ανατολική ακτή της ασιατικής Ρωσίας , η παρουσία της θάλασσας καθιστά το κλίμα πιο εύκρατο: Στην πραγματικότητα, ο χειμώνας είναι λιγότερο ψυχρός, ενώ το καλοκαίρι είναι δροσερό και υγρό. Συνεπώς μην τρομάζετε. Τίποτα δεν είναι απολύτως πρωτοφανές και ανεξήγητο από τα καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται αυτές τις μέρες στα βόρεια της Γης. Η κόλαση μπορεί να περιμένει…

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 10:22

Σχετικά Άρθρα

  • Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα που μπήκε στο δωμάτιό του
    Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα που μπήκε στο δωμάτιό του

    Ένα παιδί στο Οντάριο του Καναδά πέθανε από λύσσα, που μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα, που είχε μπει στο δωμάτιό του.

    «Ξύπνησαν και είδαν μια νυχτερίδα στο υπνοδωμάτιό», δήλωσε ο Δρ Lock, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν εντόπισαν κάποια γρατσουνιά ή δάγκωμα στο παιδί και έτσι δεν του έκαναν το εμβόλιο κατά της λύσσας.

    Το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Οντάριο και λίγο αργότερα πέθανε. Η λύσσα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο ζώο, όπως νυχτερίδες, κογιότ, αλεπούδες ή ρακούν.

    Σχεδόν βέβαιος ο θάνατος αν εμφανιστούν τα συμπτώματα

    Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Λίγες ημέρες αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματα ακολουθεί σχεδόν πάντα ο θάνατος του ασθενή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Ο Δρ Lock δήλωσε ότι το ποσοστό των νυχτερίδων με λύσσα στην περιοχή του νότιου Οντάριο που εποπτεύει έχει αυξηθεί στο 16% τα τελευταία χρόνια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σάλος στον Καναδά: Έδιωξαν ασυνόδευτη ανήλικη από πτήση επικαλούμενοι... ανισορροπία βάρους
    Σάλος στον Καναδά: Έδιωξαν ασυνόδευτη ανήλικη από πτήση επικαλούμενοι... ανισορροπία βάρους

    Περιπετειώδες αποδείχθηκε αεροπορικό ταξίδι για 14χρονη στον Καναδά αφού η εταιρία την απομάκρυνε από την πτήση καθώς το αεροπλάνο δεν μπορούσε να πετάξει επειδή δεν ήταν σωστό το βάρος του αεροσκάφους.

    Η Κάμριν Λάρκαν επιβιβάστηκε σε πτήση της Porter Airlines από το Τορόντο του Καναδά προς τη Βικτώρια στις 30 Αυγούστου, αφού είχε επισκεφθεί την οικογένειά της, αναφέρει το CBC. Ωστόσο, αφού πήρε τη θέση της, μια αεροσυνοδός της είπε ότι έπρεπε να βγει από το αεροσκάφος.

    «Ήμουν λίγο μπερδεμένη ... Νόμιζα ότι θα επέστρεφα στη θέση μου. Νόμιζα ότι απλώς θα έπαιρναν τις βαλίτσες μου», δήλωσε η Κάμριν στο CBC. «Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο και είδα ότι η πόρτα είχε κλείσει, τότε άρχισα να αγχώνομαι πολύ».

    Ευτυχώς, όπως αναφέρει η Independent ο πατέρας της Λάρκαν, ο οποίος την άφησε στο αεροδρόμιο, μπόρεσε να πάει να την πάρει.

    «Χαίρομαι που ο πατέρας μου ήταν εκεί, γιατί αν δεν ήταν εκεί θα ήμουν μόνη μου», πρόσθεσε η Λάρκαν. Το κορίτσι έμεινε στο Τορόντο κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκλεισε εκ νέου πτήση για την επόμενη ημέρα.

    Η Porter Airlines απομάκρυνε τη Λάρκαν από την πτήση λόγω ανισορροπίας βάρους, αλλά το προσωπικό δεν γνώριζε ότι ήταν ασυνόδευτη ανήλικη, δήλωσε εκπρόσωπος.

    «Η ομάδα μας ζήτησε εθελοντές για να ταξιδέψουν την επόμενη ημέρα στη Βικτώρια. Όταν κανείς δεν προσήλθε, οι επιβάτες επιλέχθηκαν με βάση τον τύπο του ναύλου τους. Η ομάδα μας δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή ότι η Κάμριν ήταν ανήλικη», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Οι γονείς μπορούν να αγοράσουν ένα πρόγραμμα για ασυνόδευτους ανηλίκους για τα παιδιά τους άνω των 12 ετών έναντι 100 δολαρίων. Η υπηρεσία είναι υποχρεωτική για παιδιά ηλικίας 8 έως 11 ετών. Το σχέδιο διασφαλίζει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το αεροπλάνο.

    Ωστόσο, οι γονείς της δεν γνώριζαν για την υπηρεσία - πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπισε την Λάρκαν ως ενήλικα.

    «Έθεσαν το παιδί μου σε άμεσο κίνδυνο», δήλωσε η μητέρα της στο CBC. «Ήταν εντελώς αμελής και δεν θα έπρεπε να συμβεί σε κανέναν άλλο ανήλικο».

    «Παρέχουν μια υπηρεσία λέγοντας ότι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν και λένε ότι αν δεν πληρώσεις για την υπηρεσία, θα αντιμετωπίζεσαι όπως οποιοσδήποτε άλλος ενήλικος επιβάτης που ταξιδεύει», πρόσθεσε. «Είναι απολύτως γελοίο».

    Πηγή: cnn.gr

  • ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα
    ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα

    Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει - Πάνω από 1.700 πυροσβέστες επιχειρούν

    Εν μέσω συναγερμού για καύσωνα, νέες πυρκαγιές σαρώνουν τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές.
    Κοντά στο Λος Άντζελες, η φωτιά που ονομάστηκε "Line Fire" έλαβε διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την εκδήλωσή της την Πέμπτη. Έκαψε περισσότερα από 80.000 στρέμματα άγονης υπαίθρου και εξαπλώνεται σε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε τουριστικά μέρη.
    Δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει απέναντι στις τεράστιες φλόγες που εξαπλώνονται στους λόφους που είναι γεμάτοι θάμνους, παρά τις προσπάθειες 1.700 και πλέον πυροσβεστών.

    Μια άλλη πυρκαγιά, η "Bridge Fire", ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. Έως το πρωί της Δευτέρας είχε κάψει 12.000 στρέμματα με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν εντολές εκκένωσης.
    Ο επικίνδυνος καύσωνας που μαστίζει την περιοχή δυσχεραίνει τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στο έδαφος και στον αέρα.

    Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς σε πολλά μέρη της αμερικανικής Δύσης τις τελευταίες ημέρες. Και οι ριπές ανέμου επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
    "Προβλέπεται επικίνδυνη ζέστη για τουλάχιστον μία ακόμη ημέρα στη νότια Καλιφόρνια και σε ορισμένα μέρη στα νοτιοδυτικά", προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει "υψηλός έως κρίσιμος σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο ημέρες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας "τον συνδυασμό θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου, της ξηρής βλάστησης και των ριπών ανέμου".

    Στη βόρεια Καλιφόρνια, μια άλλη πυρκαγιά μικρής έκτασης αλλά κοντά σε κατοικίες, ανάγκασε 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η "Boyles Fire", κοντά στο Κλίαρλεϊκ, έχει ήδη κάψει 30 κτίρια και έχει καταστρέψει 50 οχήματα, σύμφωνα με τους τοπικούς πυροσβέστες.
    Στη γειτονική Νεβάδα, η φωτιά "Davis Fire" κατέστρεψε 65.000 στρέμματα βλάστησης κοντά στο Ρίνο. Τουλάχιστον 12.000 κάτοικοι του νότου αυτής της πόλης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δώδεκα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

    Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες άγρια άλογα να ξεφεύγουν από τις φλόγες.
    Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Δημοκρατικό Τιμ Γουόλς, αντιπρόεδρο της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο, να ακυρώσει μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει για το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Γερμανία και Καναδάς ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία
    Γερμανία και Καναδάς ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

    Η Γερμανία θα παραδώσει άλλα 12 αυτοκινούμενα χόβιτζερ στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, στο περιθώριο μιας συνάντησης της λεγόμενης ομάδας χωρών του Ράιμσταϊν που χορηγούν όπλα στο Κίεβο.

    Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, ο Πιστόριους είπε πως τα χόβιτζερ θα προέλθουν από τη βιομηχανία και όχι από τα στρατιωτικά αποθέματα της χώρας.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας του Καναδά Μπιλ Μπλερ ανέφερε πως ο Καναδάς σχεδιάζει να στείλει 80.840 πλεονάζουσες μικρές ρουκέτες αέρος-εδάφους στην Ουκρανία καθώς και 1.300 εκρηκτικές κεφαλές τους ερχόμενους μήνες.

    Ο Καναδάς ανακοίνωσε αρχικά τη μεταφορά 2.160 ρουκετών CRV7 τον Ιούνιο. Κάθε ρουκέτα CRV7 μπορεί να φέρει εκρηκτικές κεφαλές που έχουν σχεδιαστεί με διάφορους τρόπους για να πλήττουν κτήρια, άρματα μάχης ή στρατιώτες.

    Ο Καναδάς θα δωρίσει επίσης μονάδες σασί από 29 M113 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, που δεν χρησιμοποιούν πλέον οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις, είπε ο Μπλερ.

    Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ό Καναδάς έχει δεσμευθεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους 4,5 δισ. δολαρίων Καναδά (3,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ-STR

  • Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς
    Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς

    Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Καλιφόρνια και σε περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ώρα που το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε φούρνο, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας και πάνω από 30 τη νύχτα.

    Όλα δείχνουν ότι «θα κάνει επικίνδυνη ζέστη το Σαββατοκύριακο και σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

    «Μην κάνετε πεζοπορία ή καμία άλλη σωματική δραστηριότητα εκτός από πολύ νωρίς την ημέρα και ακόμη και τότε με εξαιρετική προσοχή» προειδοποίησε.

    Αποπνικτική ζέστη το ΣΚ στο Λος Άντζελες

    Με τον καύσωνα να πολιορκεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες, το θερμόμετρο ανεβαίνει και σύμφωνα με προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές εντός και γύρω από τη μητρόπολη της Δυτικής Ακτής ενδέχεται να εκτιναχθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 43 βαθμοί σήμερα Παρασκευή. Ακόμη και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς.

    H NWS εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τις αγροτικές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς βόρεια της Σάντα Μόνικα, όπου η ζέστη και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα αυτή την εποχή του χρόνου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως την αιτία για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συχνότερες και σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO

  • Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι
    Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι

    Η κλιματική κρίση φέρνει νέους καύσωνες και ρεκόρ θερμοκρασίας που σπάνε το ένα το άλλο

    Τα ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκαν τον Αύγουστο είναι συνώνυμα με «κόκκινο συναγερμό», δήλωσε σήμερα στη Σιγκαπούρη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO, OMM, ΠΜΟ), υπογραμμίζοντας πως «ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει».

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά το μήνα Αύγουστο έφθασε ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δημόσια δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, τα οποία συμβουλεύθηκε χθες, Τρίτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

    Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, επαρχίες της Κίνας ή ακόμη το Σβάλμπαρντ, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, είχαν τον πιο ζεστό Αύγουστο, σύμφωνα με τους διάφορους τοπικούς μετεωρολογικούς οργανισμούς.

    Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

    Για εμάς είναι ένας «κόκκινος συναγερμός. Είναι σαφές ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται… πέρα απ’ αυτό που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο, διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ, «και αυτό συμβαίνει επειδή η δράση δεν είναι επαρκής».

    Μολονότι η ακριβής μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τον Αύγουστο του 2024 δεν είναι ακόμα γνωστή, το Copernicus (…) εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερη από το ρεκόρ των 16,82 βαθμών Κελσίου που μετρήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο.

    «Τα όρια διαρκώς ξεπερνιούνται, αλλά οφείλουμε να δράσουμε», υπογράμμισε η Σάουλο στη διάρκεια ενός περιφερειακού φόρουμ στη Σιγκαπούρη για το κλίμα με τη συμμετοχή των τοπικών μετεωρολογικών υπηρεσιών.

    «Δεν έχουμε παραλύσει»

    Η ίδια αναγνώρισε πως μολονότι «είμαστε σίγουρα ανήσυχοι, δεν έχουμε παραλύσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη περισσότερη δράση».

    Η διευθύντρια του ΠΜΟ ζήτησε επίσης να υποστηριχθούν περισσότερο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες: «Έχουμε ανάγκη περισσότερους πόρους», υπογράμμισε.

    Το φόρουμ αυτό διεξάγεται μερικές ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση από τον ΠΜΟ της τελευταίας εκτίμησής του για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ασία και τον Ειρηνικό, στην οποία προειδοποιεί για άνοδο της στάθμης της θάλασσας μεγαλύτερη από το μέσο όρο σε πολλές περιοχές.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ενισχυμένες από την επιπλέον εξάτμιση των υδάτων των ωκεανών.

    Στη διάρκεια του φόρουμ αυτού, η Σιγκαπούρη ορίσθηκε ως περιφερειακό κέντρο για την παρακολούθηση της ρύπανσης που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε βλάστηση και από τον καπνό. Το κέντρο αυτό, ένα από τα μόλις δύο που υπάρχουν στον κόσμο, θα προσφέρει πληροφορίες καλύτερης ποιότητας για τις πυρκαγιές και τις προβλέψεις για τη ρύπανση, καλύπτοντας έτσι μια έλλειψη στα περιφερειακά δεδομένα, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι.

    Πηγή: ΑΠΕ - In.gr

  • ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια
    ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια

    Ενας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας - Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες

    Η δυτική ακτή των ΗΠΑ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο σε πόλεις που βρίσκονται στην έρημο να αναμένεται να φτάσει έως τους 49° Κελσίου, ενώ η πόλη Φίνιξ στην Αριζόνα συμπλήρωσε 100 συναπτές ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία δεν έχει πέσει κάτω από τους 38° Κελσίου.
    Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες.
    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 10 βαθμούς περισσότερο από το κανονικό.
    ο κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως την Παρασκευή το βράδυ, όπως ανέφερε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Στην πολυτελή συνοικία Γούντλαντ Χιλς, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μαλιμπού, αναμένεται ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στην κομητεία του Λος Άντζελες.
    Η Κάρεν Μπας, δήμαρχος της πόλης, ανακοίνωσε ότι πολλοί κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι ανοικτοί για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό.
    Οι παράκτιες περιοχές του Λος Άντζελες, στις οποίες μέχρι στιγμής φέτος το καλοκαίρι ήταν πιο ήπιο, αυτή τη φορά θα δουν θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές των περιοχών που βρίσκονται μακριά από τον Ειρηνικό ωκεανό, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν.

    «Οι περισσότερες περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ακτές είχαν γλιτώσει από τις θερμοκρασίες ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού», κάτι που σημαίνει ότι «αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνιας το καλοκαίρι έσπασε ρεκόρ από άποψη υψηλών θερμοκρασιών, αυτό δεν επηρέασε την πλειονότητα των κατοίκων», καθώς οι περισσότεροι ζουν στις παράκτιες περιοχές, εξήγησε ο ίδιος.
    Στην Κοιλάδα του Θανάτου, μια από τις πιο ζεστές περιοχές της Γης, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 47° Κελσίου, λίγο κάτω από τους 50° Κελσίου που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

    Η γειτονική πολιτεία Αριζόνα επίσης θα πληγεί από τον καύσωνα. Στην πόλη Φίνιξ η χθεσινή ημέρα -- η Τρίτη-- ήταν η εκατοστή στη διάρκειας της οποίας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 38° Κελσίου.

    Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ χρονολογείται από το 1993, όταν η θερμοκρασία στο Φίνιξ παρέμεινε πάνω από τους 38° Κελσίου επί 76 ημερες.
    Τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα αποτελούν ένδειξη της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), που ανέλυσε τα δεδομένα από 50 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση συχνότητα των κυμάτων καύσωνα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο τη δεκαετία του 1960 και εξαπλασιαζόταν κάθε χρόνο τις δεκαετίες 2010 και 2020.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO
  • Ο Καναδάς 4ος παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές CO2 το 2023, λόγω των πυρκαγιών
    Ο Καναδάς 4ος παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές CO2 το 2023, λόγω των πυρκαγιών

    Από τις φωτιές που κράτησαν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκλύθηκαν 2.371 μεγάτονοι CO2 και μονοξειδίου του άνθρακα (CO)

    Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές στον Καναδά εκτόξευσαν τη χώρα στην πρώτη τετράδα των χωρών του κόσμου με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποκαλύπτει επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη και θέτει επίσης υπό αμφιβολία τη μελλοντική δυνατότητα των δασών της χώρας να αιχμαλωτίζουν και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
    Το 2023 ξέσπασε μεγάλος αριθμός πυρκαγιών με διάρκεια στον Καναδά, γεγονός που είχε συνέπεια 150 εκατομμύρια στρέμματα —με άλλα λόγια το 4% του συνόλου των δασικών εκτάσεων της χώρας— να μετατραπούν σε αποκαΐδια και να αναγκαστούν να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους πάνω από 200.000 άνθρωποι.
    Εξετάζοντας δορυφορικά δεδομένα για την παρουσία CO2 στις στήλες καπνού των πυρκαγιών που κράτησαν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκλύθηκαν 2.371 μεγάτονοι CO2 και μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

    Ο Καναδάς ανέβηκε έτσι από την ενδέκατη στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πίσω μόνο από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.Οι συντάκτες της έρευνας προειδοποιούν πως ο θερμός και ξηρός καιρός που ευνόησε την εκδήλωση των πυρκαγιών θα γίνει κανόνας ως το 2050 και ενδέχεται να οδηγήσει σε «αύξηση» τις φωτιές.

    Γεγονός που «εγείρει το ερώτημα αν οι δυνητικά συχνότερες και σφοδρότερες πυρκαγιές τις δεκαετίες που έρχονται θα μειώσουν τη δυναμικότητα των καναδικών δασών να αποτελούν δεξαμενές CO2», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρένταν Μπερν, ο κυριότερος συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

    Τα καναδικά βορινά δάση, αχανής έκταση από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως τον Ατλαντικό Ωκεανό, κατακρατούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Γενικά, μόνο όταν η βλάστηση των καμμένων δασών αναγεννάται, έπειτα από δεκαετίες, απορροφάται ξανά το CO2 που εκλύθηκε.

    Η αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των πυρκαγιών, που συνδέονται με τις ξηρασίες σε κάποιες περιοχές, μπορεί να επιβραδύνει την αναγέννηση των δασών και άρα «την απορρόφηση άνθρακα», σύμφωνα με τη μελέτη.

    Ο Καναδάς θα χρειαστεί να μειώσει το εγκεκριμένο επίπεδο εκπομπών με την καύση ορυκτών καυσίμων προκειμένου να «αντισταθμίσει τη μείωση της απορρόφησης (διοξειδίου του) άνθρακα από τα δάση», σημειώνεται στο κείμενο.

    Η καναδική κυβέρνηση δέχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού να μειώσει ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 ως 45% σε σύγκριση με το 2005.

    Η ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλε στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Η συχνότητα και η ένταση των ακραίων δασικών πυρκαγιών υπερδιπλασιάστηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution.

    Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά δεν έχει τόσο τρομακτική πορεία μέχρι στιγμής φέτος, μολαταύτα έχει πλήξει σκληρά κάποιες περιοχές, ιδίως την τουριστική πόλη Τζάσπερ, που καταστράφηκε εν μέρει τον Ιούλιο.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch