Το Rover της Κίνας κινηματογραφεί τον εαυτό του να οδηγεί στον Κόκκινο Πλανήτη και γράφει ιστορία
Η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ - οι οποίες έχουν στείλει από τον Φεβρουάριο το ρόβερ της NASA- που κατάφερε να προσεδαφίσει με επιτυχία στον Άρη ένα ρομποτικό εξερευνητή. Το Zhurong που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία προσεδαφίστηκε περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας») ένα αχανές λεκανοπέδιο ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη.
Το ρομπότ έφερε στον Κόκκινο Πλανήτη μια σειρά από επιστημονικά όργανα, μεταξύ των οποίων έναν μετεωρολογικό σταθμό, ένα ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος και μια συσκευή φασματοσκοπίας λέιζερ για την ανατίναξη πετρωμάτων για τη μέτρηση της περιεκτικότητάς τους σε ανόργανα συστατικά.
Το Zhurong τοποθέτησε στο έδαφος και μια ασύρματη κάμερα η οποία κατέγραψε εντυπωσιακές σκηνές τόσο από το ρόβερ καθώς αυτό κινείται στην επιφάνεια του Άρη αλλά και πανοραμικές εικόνες από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Πρόκειται για το πρώτο υλικό από την οδήγηση ενός ρόβερ στον Άρη που παρήγαγε οποιοδήποτε κράτος.
Huge Zhurong update: Here's full footage of the Zhurong rover's EDL, showing parachute deployment, backshell separation, and landing, including very cool hover during hazard avoidance phase. [CNSA/PEC] pic.twitter.com/iWUXrFKf40
Συλλέχθηκαν επίσης ηχητικά αποσπάσματα από τους μεταλλικούς τροχούς του που γδέρνουν τις ράμπες αποβίβασης, κάτι που σύμφωνα με τις κινεζικές διαστημικές αρχές αποδεικνύει τα χαρακτηριστικά της αρειανής ατμόσφαιρας.
«Με τα αρχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα αυτή τη φορά, συμπεριλαμβανομένων των ήχων που καταγράφηκαν όταν το ρόβερ μας προσεδαφίστηκε στον Άρη, είμαστε σε θέση να διεξάγουμε μια εις βάθος ανάλυση του περιβάλλοντος και της κατάστασης του Άρη, για παράδειγμα, της πυκνότητας της ατμόσφαιρας στον Άρη», δήλωσε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ο Liu Jizhong, αναπληρωτής διοικητής του πρώτου κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης του Άρη.
Το ρόβερ ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, αλλά και το νερό κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.
Προσγειώθηκε ως μέρος της διαπλανητικής αποστολής Tianwen-1, η οποία περιλάμβανε επίσης ένα σκάφος προσεδάφισης και ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά, και τα τρία από τα οποία ήταν τα πρώτα του είδους τους για την Κίνα- κάνοντας την το πρώτο έθνος στον κόσμο που πέτυχε και τα τρία με την πρώτη φορά.
Πηγή: ethnos.gr