Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τον διορισμό του Σουηδού διπλωμάτη Χανς Γκρούντμπεργκ στη θέση του νέου απεσταλμένου για την Υεμένη, μετά την αποχώρηση του Βρετανού Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της καταστροφικής αυτής σύγκρουσης.
Όπως και ο προκάτοχός του, ο Μαυριτανός Ισμαΐλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο Μάρτιν Γκρίφιθς δεν κατάφερε να βάλει τέρμα σε αυτή τη σύγκρουση που μαίνεται εδώ και επτά χρόνια μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούθι και της κυβέρνησης της Υεμένης που στηρίζεται από το 2015 από τη Σαουδική Αραβία.
“Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του Σουηδού Χανς Γκρούντμπεργκ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για την Υεμένη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή το βράδυ ο ΟΗΕ.
Πρεσβευτής της ΕΕ στην Υεμένη από το 2019 ο Γκρούντμπεργκ “έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στα διεθνή ζητήματα, εκ των οποίων περισσότερα από 15 χρόνια αφοσιώθηκε στην επίλυση συγκρούσεων, τις διαπραγματεύσεις και τη μεσολάβηση” κυρίως στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο οργανισμός.
Τον Ιούνιο ο Γκρίφιθς, που έγινε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είχε μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποτυχία των προσπαθειών του να βάλει τέρμα στον αιματηρό πόλεμο στην Υεμένη έπειτα από τρία χρόνια που βρισκόταν στη θέση του ειδικού απεσταλμένου.
Ο διάδοχός του Χανς Γκρούντμπεργκ ήταν επικεφαλής του τμήματος αρμόδιου για την περιοχή του Κόλπου στο υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας όταν η χώρα φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Χούθι και της κυβέρνησης της Υεμένης, οι οποίες κατέληξαν το 2018 στη συμφωνία της Στοκχόλμης για την αποστρατιωτικοποίηση της στρατηγικής, παράκτιας πόλης Χοντέιντα, του βασικού λιμένα εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.
Από το 2014 δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη, σύμφωνα με διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης είναι αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο επιδημιών και λιμού και εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ