Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 21:58

Ο ΟΗΕ αναμένει έως και μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι αναμένουν έως μισό εκατομμύριο επιπλέον Αφγανούς πρόσφυγες το 2021, στο χειρότερο σενάριο, αν και προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί κάποια έξοδος.

«Σε αριθμούς, ετοιμαζόμαστε για περίπου 500.000 νέους πρόσφυγες στην περιοχή. Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο», δήλωσε η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) με την ευκαιρία της παρουσίασης του περιφερειακού Σχεδίου προετοιμασίας και επέμβασης για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

«Μην ξεχνάτε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατ. Αφγανοί βρίσκονται ήδη στο Ιράν και στο Πακιστάν, και ότι η φυγή είναι μερικές φορές όχι μόνο η τελευταία καταφυγή αλλά και η μόνη επιλογή που διαθέτουν οι άνθρωποι προκειμένου να επιβιώσουν και να απολαύσουν τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν, εξάλλου, άλλα τρία εκατ. Αφγανούς με διάφορα στάτους, εκ των οποίων πολλοί χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με την UNHCR.

Το σχέδιο της υπηρεσίας του ΟΗΕ προβλέπει μια έκκληση για συγκέντρωση ποσού ύψους 299 εκατ. δολαρίων (254,4 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση φέτος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της UNHCR, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef), καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μια αυξημένη και άμεση χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε αποθέματα υλικών αρωγής και να είμαστε έτοιμοι για μια επέμβαση έκτακτης ανάγκης», είπε η Κλέμεντς.

«Αν και δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικές αναχωρήσεις Αφγανών στο στάδιο αυτό, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχε προβλέψει οιοσδήποτε. Οφείλουμε κατά συνέπεια να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

Από τις αρχές του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών που αναγκάστηκαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τη βία παρέμεινε στο εσωτερικό της χώρας. Κάπου 7.300 νέοι Αφγανοί πρόσφυγες καταγράφηκαν στις γειτονικές χώρες ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και την 20ή Αυγούστου, διευκρίνισε το AFP εκπρόσωπος της UNHCR.

Εξάλλου, περισσότεροι από 558.000 Αφγανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν στο εσωτερικό του Αφγανιστάν φέτος, προστιθέμενοι στους περίπου 2,9 εκατ. Αφγανούς που ήταν ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλη τη χώρα στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την UNHCR.

«Γνωρίζουμε πως η αυξανόμενη ανασφάλεια και βία προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 500.000 Αφγανών μόνο φέτος, εκ των το οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε Κλέμεντς.

Ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είχε συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους δωρητές για την οικονομική υποστήριξη του σχεδίου της υπηρεσίας, είπε ακόμη.

Άνθρωποι καλούν σε μια γραμμή βοήθειας για την αφγανική κρίση, αναφέροντας «εκτελέσεις και ξυλοδαρμούς και περιορισμούς σε μέσα ενημέρωσης και ραδιοφωνικούς σταθμούς», δήλωσε η Νατζίμπα Ουεϊζντάφοστ, διευθύνουσα σύμβουλος του Asia Pacific Refugee Network, που εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια των γυναικών.

«Μας λένε ότι φοβούνται ότι θα τις σκοτώσουν απλώς και μόνο γιατί είναι γυναίκες», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 20:14

Σχετικά Άρθρα

  • Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας
    Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι διπλάσια από ό,τι είχε προβλεφθεί: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα.

    Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά για μια «καταστροφική» υπερθέρμανση 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις περικοπές των εκπομπών που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5°C, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) δήλωσε ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί χωρίς μια παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

    Προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,6°C έως 3,1°C, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίον θα υλοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση για το κλίμα.

    Η προειδοποίηση έρχεται πριν από τις φετινές συνομιλίες Cop29 του ΟΗΕ στο Μπακού, στο πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα Αζερμπαϊτζάν.

    Εκεί, τα έθνη θα αντιμετωπίσουν εκκλήσεις να συμφωνήσουν σε πιο τολμηρή δράση για την αύξηση της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την κάλυψη του χάσματος των εκπομπών.

    Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο πλανήτης, λέει ο Γκουτέρες για την υπερθέρμανση

    Απαντώντας στην έκθεση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο κόσμος «ακροβατεί σε ένα πλανητικό τεντωμένο σχοινί».

    «Είτε οι ηγέτες θα γεφυρώσουν το χάσμα των εκπομπών, είτε θα βυθιστούμε με τα μούτρα στην κλιματική καταστροφή - με τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους να υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε.

    Στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2°C και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο που αφορά την κλιματική αλλαγή.

    Ωστόσο, ο 1,5°C έχει γίνει αντιληπτός ως ένα όριο πέρα από το οποίο θα γίνουν αισθητές οι χειρότερες επιπτώσεις του καύσωνα, της ξηρασίας, των πλημμυρών, της κατάρρευσης των φυσικών συστημάτων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Τα κράτη έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης σε επίπεδο χώρας, για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού, μέσω της μείωσης των εκπομπών από δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και της δημιουργίας ή αποκατάστασης οικοτόπων όπως τα δάση για τη δέσμευση άνθρακα, έως το 2030.

    Όμως, καθώς οι χώρες ετοιμάζονται να υποβάλουν την επόμενη σειρά σχεδίων δράσης έως το 2035 τους επόμενους μήνες, το UNEP προειδοποιεί ότι ο στόχος της αποτροπής της επικίνδυνης υπερθέρμανσης απομακρύνεται από την επίτευξη.

    Η έκθεση αναφέρει ότι τα παγκόσμια αέρια του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι το 2023 ήταν αυξημένα κατά 1,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 - μια ταχύτερη αύξηση από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας - με την ομάδα των κορυφαίων οικονομιών της G20 να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των εκπομπών.

    «Οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα»

    Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 3,1°C με τις τρέχουσες πολιτικές, και ακόμη και αν οι χώρες υλοποιήσουν τα κλιματικά τους σχέδια έως το 2030, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6°C-2,8°C, αναφέρει η έκθεση.

    Αλλά οι χώρες βρίσκονται εκτός πορείας, ακόμη και για τα σχέδια αυτά.

    Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι ήδη οι άνθρωποι υποφέρουν από τεράστιους τυφώνες, βιβλικές πλημμύρες και ζέστη ρεκόρ που μετατρέπει τα δάση σε προσάναμμα και τις πόλεις σε σάουνες.

    Προειδοποίησε ότι «οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα».

    Είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απεξαρτώντας τον κόσμο από τα ορυκτά καύσιμα, επιταχύνοντας την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σταματώντας και αντιστρέφοντας την αποψίλωση των δασών, και να συμφωνήσουν έναν νέο χρηματοδοτικό στόχο στο Cop29 για να ξεκλειδώσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, δήλωσε: «Η ώρα της κλιματικής κρίσης είναι εδώ.

    «Χρειαζόμαστε παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί - ξεκινώντας από τώρα, πριν από τον επόμενο γύρο δεσμεύσεων για το κλίμα - αλλιώς ο στόχος του 1,5°C θα είναι σύντομα νεκρός και ο στόχος των 2°C θα πάρει τη θέση του στην εντατική».

    Κάλεσε τα έθνη που συναντώνται για το Cop29 να αυξήσουν τη δράση τους τώρα, να προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρότερα εθνικά σχέδια και στη συνέχεια «να τα δώσουν όλα για να μπουν σε τροχιά 1,5°C».

    Και είπε: «Ακόμη και αν ο κόσμος ξεπεράσει τον 1,5°C - και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται καθημερινά - πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για έναν καθαρό μηδενικό, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023
    ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023

    Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις - Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας

    Το ποσοστό των γυναικών οι οποίες έχασαν τη ζωή τους στις ένοπλες συρράξεις το 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ επικρίνοντας τις «πατριαρχικές» δομές οι οποίες καθιστούν «απρόσιτη» την ειρήνη.
    Στην ετήσια έκθεσή του για «τις γυναίκες και την ειρήνη και την ασφάλεια», που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως τα δεδομένα χρωματίζουν «πίνακα με μελανά χρώματα».
    «Κατακτημένα με αγώνες ολόκληρων γενεών δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υπονομεύει τον κινητήριο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ηγεσία και η συμμετοχή των γυναικών στην επιδίωξη της ειρήνης», τόνισε.
    «Η εξουσία και η λήψη αποφάσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια παραμένουν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο ανδρών, και η δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών φρικαλεοτήτων που διαπράττονται εναντίον γυναικών και κοριτσιών έχει ανησυχητική βραδύτητα», πρόσθεσε.
    Το πιο τρομακτικό στοιχείο που τονίζεται στην έκθεση είναι πως το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στις ένοπλες συρράξεις του 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα προέρχονται από άλλη έκθεση του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι το 2023 καταγράφτηκαν τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων από τις υπηρεσίες του στους πολέμους σε διεθνές επίπεδο (+72% σε σύγκριση με το 2022), εκ των οποίων τα 4 στα 10 θύματα ήταν γυναίκες και 3 στα 10 ήταν παιδιά.
    «Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», στηλίτευσε σε χωριστό δελτίο Τύπου η επικεφαλής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες Σίμα Μπαχούς, η οποία έκανε λόγο για «ευρύτερο πόλεμο εναντίον των γυναικών». «Η εσκεμμένη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι ακόμη πιο θανάσιμη σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

    «Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε τρομακτική κλιμακούμενη αλληλουχία συρράξεων, αστάθειας και βίας. Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις, και περίπου 612 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από αυτές τις συρράξεις, δηλαδή είναι 150% πάνω από ό,τι πριν από μόλις δέκα χρόνια», τονίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, στις 50 ειρηνευτικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το 2023, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 9,6% των διαπραγματευτών, το 13,7% των μεσολαβητών και το 26,6% όσων υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός — το ποσοστό αυτό κατακρημνίζεται στο 1,5% αν εξαιρεθεί η Κολομβία.
    «Όσο οι πατριαρχικές καταπιεστικές κοινωνικές δομές και οι προκαταλήψεις του φύλου κρατάνε πίσω τις κοινωνίες μας, η ειρήνη θα παραμένει απρόσιτη», κρίνει στο κείμενο ο κ. Γκουτέρες.

    Υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των (επαληθευμένων από τον ΟΗΕ) περιπτώσεων σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μέσα σε 2,5 χρόνια
    Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 8 εκατομμύρια μέσα σε 2,5 χρόνια

    Λόγω της εξόδου του πληθυσμού και της πτώσης του ποσοστού γονιμότητας - Ανέρχεται φέτος σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2022

    Ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε κατά οκτώ εκατομμύρια μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία προκάλεσε έξοδο του πληθυσμού και πτώση του ποσοστού γονιμότητας, όπως ανέφεραν την Τρίτη (22/10) τα Ηνωμένα Έθνη.
    «Συνολικά, ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώθηκε περίπου κατά δέκα εκατομμύρια από το 2014 και περίπου κατά οκτώ εκατομμύρια μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής το 2022», ανέφερε η Φλόρενς Μπάουερ, επικεφαλής του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) σε σημειώσεις που εστάλησαν προς τους δημοσιογράφους.
    Το έγγραφο αυτό, που επικαλείται στοιχεία της κυβέρνησης και του UNFPA, διευκρινίζει πως ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται φέτος σε 35 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 43 εκατομμυρίων το 2022 και 45 εκατομμυρίων το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η Μπάουερ, εξήγησε πως η υποχώρηση αυτή συνδέεται με έναν «συνδυασμό παραγόντων» και υπογράμμισε πως «πριν ακόμη από την κλιμάκωση του πολέμου, η Ουκρανία αντιμετώπιζε σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις».

    «Η χώρα είχε ένα από πιο χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχαν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. Ο πληθυσμός γερνούσε και ο συνολικός πληθυσμός μειωνόταν», είπε η Μπάουερ.

    «Η κατάσταση αυτή είναι χαρακτηριστική στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες παρουσιάζουν παρόμοιες δημογραφικές τάσεις», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «μαζί με τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας που ξεκίνησε το 2022 η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά».

    Η αξιωματούχος είπε πως το ποσοστό γονιμότητας κατέρρευσε και βρίσκεται σήμερα γύρω στο ένα παιδί ανά γυναίκα, «που είναι από τα πιο χαμηλά στον κόσμο» και «είναι πολύ κάτω» από το όριο ανανέωσης του πληθυσμού που είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

    Επίσης 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία «και ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πέθαναν εξαιτίας της σύγκρουσης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ BARTLOMIEJ WOJTOWICZ
  • Γάζα: Στο στόχαστρο από τον νότο μέχρι τον βορρά – Επίθεση σε καταφύγια του ΟΗΕ
    Γάζα: Στο στόχαστρο από τον νότο μέχρι τον βορρά – Επίθεση σε καταφύγια του ΟΗΕ

    Στη βόρεια Γάζα δεν έχει εισέλθει ούτε φαγητό ούτε νερό εδώ και 17 ημέρες ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις κλιμακώνονται

    Ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτια και πολιόρκησαν σχολεία και καταφύγια εκτοπισμένων σήμερα καθώς κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με κατοίκους και υγειονομικούς.

    Τα σχολεία που λειτουργούν ως καταφύγια για τους εκτοπισμένους από τον πόλεμο Παλαιστίνιους, τα οποία διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, εκκενώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια.

    Πηγές επί τόπου λένε στο Al Jazeera ότι ισραηλινά τετρακόπτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με μεγάφωνα διέταξαν τις οικογένειες που είναι παγιδευμένες μέσα σε αυτά τα καταφύγια να φύγουν.

    Μόλις οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην μπροστινή πύλη, πυρά ισραηλινού πυροβολικού έπληξαν το πλήθος, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιους.

    Περικύκλωσαν επίσης άνδρες και έδωσαν εντολή σε γυναίκες να φύγουν από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου Kamal Adwan μας είπε ότι το προσωπικό του δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που μεταφέρθηκαν στην υπερφορτωμένη εγκατάσταση.

    Έφοδοι σε καταφύγια στη βόρεια Γάζα

    Υγειονομικοί στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο είπαν στο Reuters ότι ισραηλινά στρατεύματα έκαναν έφοδο σε σχολείο και συνέλαβαν τους άνδρες πριν πυρπολήσουν την εγκατάσταση αυτή. Η φωτιά έφθασε στις γεννήτριες του νοσοκομείου κα προκάλεσε διακοπή ρεύματος, πρόσθεσαν.

    Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέρριψαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού, που ξεκίνησε νέα διείσδυση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα πριν από δύο και πλέον εβδομάδες, να εγκαταλείψουν τα τρία νοσοκομεία στην περιοχή ή να αφήσουν τους ασθενείς χωρίς φροντίδα.

    Τα στρατεύματα παρέμειναν έξω από το νοσοκομείο αλλά δεν μπήκαν μέσα, δήλωσαν.

    «Ο στρατός καίει τα σχολεία δίπλα στο νοσοκομείο και κανείς δεν μπορεί να μπει ή να φύγει από το νοσοκομείο», δήλωσε νοσηλευτής στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια και οκτώ σε άλλα σημεία της Γάζας σε ισραηλινά επιθέσεις.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε σε ανακοίνωση ότι την προηγούμενη ημέρα, τα στρατεύματα διέλυσαν στρατιωτικές υποδομές και σήραγγες και σκότωσαν μαχητές στην περιοχή της Τζαμπάλια. Δεν σχολίασε την άμεση κατάσταση αναφορικά με τα νοσοκομεία και τους καταυλισμούς.

    Το Ισραήλ έχει εντείνει τις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

    Εξαντλούνται οι προμήθειες

    Η Χαντέλ Ομπεΐντ, προϊσταμένη νοσηλευτών στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 32 ασθενείς, δήλωσε ότι οι ιατρικές προμήθειες εκεί εξαντλούνται.

    «Οι αποστειρωμένες γάζες θα τελειώσουν και δεν υπάρχουν φάρμακα για να τους δώσουμε», δήλωσε η ίδια στο Reuters μέσω εφαρμογής μηνυμάτων.

    Η Ομπεΐντ δήλωσε ότι η υδροδότηση έχει διακοπεί και δεν υπάρχουν τρόφιμα για τέταρτη συνεχή ημέρα. Έκανε έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν δράση για να σώσουν τους τραυματίες.

    Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στα τρία νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα. Ζητούν πρόσβαση για να καταστεί δυνατή η μεταφορά βοήθειας σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

    Το Γραφείο του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε ότι «ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εχθροπραξίες στη Βόρεια Γάζα, μαζί με τη παράνομη ανάμειξη στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εντολές που οδηγούν σε αναγκαστικό εκτοπισμό, ίσως προκαλούν την καταστροφή του παλαιστινιακού πληθυσμού στο βορειότερο κυβερνείο της Γάζας μέσω θανάτου και εκτοπισμού».

    Δεν εισέρχεται βοήθεια στη βόρεια Γάζα

    Το Ισραήλ λέει ότι μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα με χερσαία διανομή ή ρίψεις από αέρος. Λέει επίσης ότι έχει διευκολύνει την απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

    Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει καμία βοήθεια σε περιοχές της βόρειας Γάζας όπου οι επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη εδώ και 17 ημέρες.

    Κάτοικοι και υγειονομικοί είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από την Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς του θύλακα, που τον έχουν περικυκλώσει στέλνοντας άρματα μάχης στις κοντινές πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχία, και εκδίδει εντολές απομάκρυνσης προς τους κατοίκους.

    «Κινδυνεύουμε με θάνατο από βόμβες, από δίψα και πείνα», δήλωσε ο Ραΐντ, κάτοικος στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. «Η Τζαμπάλια εξαφανίζεται και δεν υπάρχει μάρτυρας για το έγκλημα, ο κόσμος κλείνει τα μάτια».

    Σε άλλα σημεία του θύλακα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και τέσσερις σε δύο διαφορετικά πλήγματα στη Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με υγειονομικούς.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα
    Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα

    Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός όσων θα έχουν φύγει έως τώρα από το εμπόλεμο Σουδάν θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

    Βρισκόμαστε «σχεδόν στα τρία εκατομμύρια», δήλωσε από τη Γενεύη. Πρόκειται για μια «καταστροφή» που εξηγείται από την όξυνση «της βιαιότητας» της σύγκρουσης, επεσήμανε.

    Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας.

    Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθετούν αμάχους και εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.\

    Το 80% από τους 25.000 που έφυγαν από το Σουδάν και κατέφυγαν στο Τσαντ τον Οκτώβριο είναι γυναίκες και παιδιά

    Σουδάν: Θάνατοι, εκτοπισμοί και επισιτιστική ανασφάλεια

    Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Λιμός έχει κηρυχθεί στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

    Περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 2.947.027 έχουν φύγει από το Σουδάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, επαρχία στο δυτικό Σουδάν, αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 25.000 άνθρωποι – το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά—κατέφυγαν στο ανατολικό Τσαντ από την 1η ως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπαλντ.

    Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο τον Σεπτέμβριο, όταν περίπου 20.0270 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ.

    Έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας στο Τσαντ

    Η χώρα αυτή, μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων (681.944), χωρίς ωστόσο να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για να τους φιλοξενήσει, επεσήμανε ο Μπαλντ, υπογραμμίζοντας τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του Τσαντ.

    «Όταν βλέπουμε 25.000 αφίξεις, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει περισσότερο το Τσαντ. Το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2024 εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία έχει συγκεντρωθεί μόλις το 27%.

    «Δεν είναι αρκετά διότι ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες πολλούς περισσότερους πρόσφυγες στο Τσαντ» εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ αλλά και λόγω της περιορισμένης διάθεσης «νερού».

    Με το τέλος της εποχής των βροχών ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Σουδάν, εφόσον το επιτρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποτύχει. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ελβετία, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε δύο οδικές αρτηρίες-κλειδί.

    «Αυτό μας βοήθησε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», αλλά «δεν τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις» και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «παραμένει περιορισμένη», σημείωσε ο Μπαλντ.

    Ο Μπαλντ ζήτησε τη στήριξη «παραγόντων ανάπτυξης ήδη από τώρα» ώστε οι Σουδανοί πρόσφυγες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εξάλλου προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή. «Ολοένα και περισσότεροι (Σουδανοί πρόσφυγες) θα πάνε προς την Ιταλία, προς την Ευρώπη και τη νότια Αφρική» και επίσης κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε «προς τις χώρες του Κόλπου».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική είναι αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας
    ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική είναι αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη νότια Αφρική βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητές του να παράσχει βοήθεια περιορίζονται από την ελλιπή χρηματοδότησή του.

    Εν μέσω πρωτοφανούς ξηρασίας, πέντε χώρες, αριθμός ρεκόρ, έχουν κηρύξει «κατάσταση καταστροφής» και ζητούν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, υπενθύμισε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ. Πρόκειται για το Λεσότο, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε. Η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη έχουν επίσης επηρεαστεί σοβαρά και περίπου 21 εκατομμύρια παιδιά είναι υποσιτισμένα.

    «Εάν δεν λάβουμε πρόσθετους πόρους, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βιώσουν τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, χωρίς βοήθεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του WFP, Τόμσον Φίρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

    Το WFP σχεδιάζει να προσφέρει τρόφιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετρητά, σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις επτά χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα, για να καλύψει τη δύσκολη περίοδο μέχρι την επόμενη συγκομιδή, τον Μάρτιο. Σημείωσε όμως ότι έχει λάβει μόνο το ένα πέμπτο από τα περίπου 369 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται.

    «Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, τα ζώα χάθηκαν και τα παιδιά είναι τυχερά αν τρώνε ένα γεύμα την ημέρα. Η κατάσταση είναι φρικτή και χρειάζεται να αναλάβουμε δράση», τόνισε ο Φίρι.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Μπορέλ: Η Ε.Ε. καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ και εκφράζει ανησυχία για τις επιθέσεις των Ισραηλινών κατά της UNIFIL
    Μπορέλ: Η Ε.Ε. καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ και εκφράζει ανησυχία για τις επιθέσεις των Ισραηλινών κατά της UNIFIL

    Η ΕΕ καταδικάζει όλες τις επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ και εκφράζει ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά της UNIFIL στον Λίβανο (UNIFIL), οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών ειρηνευτικών δυνάμεων, τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ, σημειώνει ότι τέτοιες επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι εντελώς απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

    Αναφέρει ότι όλοι οι παράγοντες έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια, καθώς και την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή. «Αναμένουμε επειγόντως εξηγήσεις και διεξοδική έρευνα από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, η οποία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σταθερότητα του Νοτίου Λιβάνου» υπογραμμίζει ο ύπατος εκπρόσωπος.

    Παράλληλα, η ΕΕ εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ που πρέπει να σταματήσει και για τα πλήγματα των IDF σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, προκαλώντας μεγάλο τίμημα στους αμάχους και τον εκτοπισμό πολλών. «Προτρέπουμε όλα τα μέρη να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, σε όλες τις περιστάσεις» επισημαίνει.

    Η ΕΕ τέλος επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και όλα τα μέρη να δεσμευτούν και να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Έρευνα του ΟΗΕ: «Έγκλημα εξόντωσης» η καταστροφή των νοσοκομείων της Γάζας
    Έρευνα του ΟΗΕ: «Έγκλημα εξόντωσης» η καταστροφή των νοσοκομείων της Γάζας

    Με έγκλημα πολέμου και εξόντωσης ισοδυναμεί η συντονισμένη καταστροφή του συστήματος υγείας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΗΕ.

    Για «ανελέητες και εσκεμμένες επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις» έκανε λόγο πριν την κυκλοφορία ολόκληρης της έκθεσης η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

    «Ειδικά τα παιδιά έχουν υποστεί το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, τους τελευταίους 12 μήνες, περισσότερες από 500 ισραηλινές επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ βομβαρδίστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα, όπως το Νάσερ στη Γάζα και το Νοσοκομείο αλ-Σίφα της πόλης.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο 17 νοσοκομεία λειτουργούν μερικώς ενώ 19 είναι εντελώς εκτός λειτουργίας. Τα περισσότερα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι επίσης εκτός λειτουργίας και λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς που έχουν κρίσιμη ανάγκη θεραπείας μπορούν να φύγουν από τη Γάζα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο