Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 08:30

Αφγανιστάν: Στην τελική φάση η επιχείρηση εκκένωσης στη σκιά «συγκεκριμένης και αξιόπιστης» απειλής

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Μια πιθανή νέα επίθεση του ISIS κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ «στοιχειώνει» την επιχείρηση απομάκρυνσης ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν - Λίγο παραπάνω από χίλιοι άνθρωποι μένει να απομακρυνθούν έως τη D-Day που είναι η Τρίτη

Λίγο περισσότεροι από 1.000 πολίτες παραμένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στην τελική φάση εκκένωσης, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στις πύλες του αεροδρομίου έχει μειωθεί μετά από μια προειδοποίηση ότι είναι πιθανή μια ακόμη επίθεση από τζιχαντιστές.

Λίγο νωρίτερα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες εκ νέου για μια «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή, δύο ημέρες μετά την επίθεση που άφησε πάνω από 170 νεκρούς στην ίδια τοποθεσία.

«Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (...) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ σε μήνυμα προειδοποίησης.

Η απειλή αφορά συγκεκριμένα «την Νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει ότι είναι «πολύ πιθανόν» να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Οι συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις έχουν διαταράξει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αμερικανών από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αναγκάζοντάς τους Αμερικανούς να συνεργαστούν στενότερα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα ελέγχουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας ακόμη αιματηρής επίθεσης.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι χθες Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (ώρες Ελλάδας) περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις του αμερικανικού στρατού και της συμμαχίας.

Οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν που έχουν αναλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν και οι αμερικανικές δυνάμεις που αποχωρούν προσβλέπουν σε μία ταχεία παράδοση του αεροδρομίου στην Καμπούλ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

«Αναμένουμε για το τελευταίο νεύμα των Αμερικανών για εξασφαλίσουμε τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ» δήλωσε ανώνυμα ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος είπε ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν που πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας στις 15 Αυγούστου, μετά από μία ελαφρά προέλαση κατά της κυβέρνησης που είχε την υποστήριξη της Δύσης, διαθέτουν μία ομάδα ειδικών σε τεχνικά θέματα, αλλά και μηχανικών με υψηλά προσόντα, που είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου.
Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EPA/STRINGER
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 10:28

Σχετικά Άρθρα

  • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη
    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη

    Η απόφαση έρχεται μετά την άρνηση παροχής ασύλου του δικαστηρίου της Αυστρίας σε δύο Αφγανές το 2015 και το 2020.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το φύλο και η ιθαγένεια από μόνα τους είναι επαρκείς λόγοι για να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε γυναίκες από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα τους.

    Οι αρχές της Αυστρίας αρνήθηκαν το καθεστώς του πρόσφυγα σε δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν αφού ζήτησαν άσυλο το 2015 και το 2020. Οι γυναίκες αμφισβήτησαν την άρνηση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του. «Αρκεί να ληφθούν υπόψη μόνο η εθνικότητα και το φύλο της», επισημαίνει.

    Οι Ταλιμπάν

    Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021 έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη σχολική εκπαίδευση, την εργασία και τη γενική ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή.

    Τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κωδικοποίησαν ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την ηθική σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Οι κανόνες εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής, το οποίο λέει ότι έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους για παραβιάσεις.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της»

    Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τους Ταλιμπάν να καταργήσουν μια σειρά από «εξωφρενικούς» νόμους που, όπως είπε, επιχειρούν να μετατρέψουν τις γυναίκες σε σκιές.

    Μια γυναίκα, που ονομάζεται ΑΗ στα δικαστικά έγγραφα, έφυγε από το Αφγανιστάν για το Ιράν με τη μητέρα και τις αδελφές της όταν ήταν περίπου 13-14 ετών, αφού ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ναρκομανής, προσπάθησε να την πουλήσει για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

    Η άλλη γυναίκα, που προσδιορίζεται ως FN, η οποία γεννήθηκε το 2007, δεν έχει ζήσει ποτέ στο Αφγανιστάν. Η ίδια και η οικογένειά της ζούσαν στο γειτονικό Ιράν χωρίς άδεια παραμονής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και η ίδια δεν μπορούσε να λάβει εκπαίδευση. Έφυγε από το Ιράν και υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Αυστρία.

    «Η ίδια (η FN) δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν, ως γυναίκα θα κινδύνευε να απαχθεί, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το σχολείο και ίσως να μην ήταν σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της χωρίς την οικογένειά της εκεί», αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ - EPA/GHULAMULLAH HABIBI
  • Επίθεση Τραμπ σε Χάρις για την «καταστροφική» αποχώρηση των Αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν
    Επίθεση Τραμπ σε Χάρις για την «καταστροφική» αποχώρηση των Αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν

    Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από την Καμπούλ το 2021 ως «ταπείνωση» για τις ΗΠΑ, δείχνοντας τη Κάμαλα Χάρις και τον Τζο Μπάιντεν.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο «στόχαστρό» του την Κάμαλα Χάρις, την οποία κατηγόρησε για την «καταστροφική», όπως είπε, αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Η σχετική δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια τελετής για την απότιση φόρου τιμής σε δεκατρείς στρατιωτικούς πεσόντες στην Καμπούλ, τρία χρόνια μετά τον θάνατό τους.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από την Καμπούλ το 2021 και πλέον στρέφει τα «πυρά» του στην Κάμαλα Χάρις.

    Μπροστά στην εθνική ένωση των μελών της Εθνοφρουράς στο Ντιτρόιτ, ο 78χρονος πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε το επεισόδιο αυτό ως «ταπείνωση» για τις ΗΠΑ, που «προκάλεσαν η Κάμαλα Χάρις (και) ο Τζο Μπάιντεν».

    Οι Ταλιμπάν, στην εξουσία έκτοτε στο Αφγανιστάν, κυρίευσαν την Καμπούλ, την πρωτεύουσα, τη 15η Αυγούστου 2021, καθώς κατέρρεε η κυβέρνηση που υποστήριζαν οι ΗΠΑ.

    Μερικές ημέρες αργότερα, την 26η Αυγούστου, εν μέσω χάους, επίθεση βομβιστή-καμικάζι στοίχισε τη ζωή σε 13 αμερικανούς στρατιωτικούς και 170 Αφγανούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που ήταν γεμάτο κόσμο και πολιορκημένο από χιλιάδες πολίτες που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα.

    Ο Ρεπουμπλικάνος βρήκε στο ζήτημα αυτό ευκαιρία να επιτεθεί στην αντίπαλό του: «Καθ’ ομολογία της, η Κάμαλα Χάρις διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην καταστροφική αποχώρηση (των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) από το Αφγανιστάν», τόνισε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του υποψηφίου ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου σε ανακοίνωσή της.

    Ο τελευταίος την κατηγόρησε πως «γέλασε όταν δημοσιογράφος τη ρώτησε για τους αμερικανούς πολίτες που παραμένουν παγιδευμένοι στο Αφγανιστάν».

    Τον Απρίλιο του 2023, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά προσάπτοντας στον κ. Τραμπ πως δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στην άτακτη υποχώρηση.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρηματολόγησε πως συμφωνία που σύναψαν τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση του τότε προέδρου Τραμπ και οι Ταλιμπάν έφερε τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν προ αδιεξόδου, αναγκάζοντάς τη να ορίσει ημερομηνία αποχώρησης αλλά χωρίς να έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την εκτέλεσή της.

    Η Κάμαλα Χάρις έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία απέτισε φόρο τιμής στους «13 αφοσιωμένους πατριώτες» προσθέτοντας ότι «προσεύχεται» για τις οικογένειές τους. «Η καρδιά μου ραγίζει για την οδύνη και την απώλειά τους», πρόσθεσε.

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος έχει επικριθεί επανειλημμένα για εμπρηστικά σχόλια και πράγματα που φέρεται να έχει πει κατ’ ιδίαν για βετεράνους του αμερικανικού στρατού. Στις αρχές του μήνα, έκρινε πως η κορυφαία τιμητική διάκριση για τους πολίτες στη χώρα είναι «πολύ καλύτερη» από τα παράσημα που δίνονται σε στρατιωτικούς, διότι αυτοί οι τελευταίοι είναι «σε πολύ άσχημη κατάσταση» ή «νεκροί» όταν τους απονέμονται.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Michael Reynolds
  • Αφγανιστάν: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα της χώρας
    Αφγανιστάν: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα της χώρας

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ξαφνικών πλημμυρών που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο δυτικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    "Πενήντα κάτοικοι της επαρχίας Γορ έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν χθες, Παρασκευή, και αγνοείται η τύχη αριθμού άλλων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Αμπντούλ Ραχμάν Μπάντρι.

    Οι πλημμύρες κατέστρεψαν περίπου 2.000 κατοικίες και προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες άλλες, πρόσθεσε.

    "Οι τρομερές πλημμύρες σκότωσαν επίσης πολλά ζώα εκτροφής, (...) κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, εκατοντάδες γέφυρες και χιλιάδες δέντρα", πρόσθεσε επίσης, σημειώνοντας ότι οι δρόμοι έχουν "αποκλειστεί τελείως".

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της κεντρικής επαρχίας Γορ, τον Μαουλάουι Αμπντούλ Χάι Ζαΐμ, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν χθες, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχει πρόσβαση σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην περιοχή.

    Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι 2.000 σπίτια καταστράφηκαν τελείως και 4.000 υπέστησαν εν μέρει ζημιές, σημειώνοντας ότι πάνω από 2.000 καταστήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Φέροζ-Κοχ, έχουν βυθιστεί στο νερό.

    Κι άλλες επαρχίες στο βόρειο Αφγανιστάν επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες αυτές, κυρίως στην επαρχία Μπαγλάν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν.

    Οι καταρρακτώδεις βροχές ήρθαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και χρόνια ξηρασίας στη χώρα αυτή που θεωρείται από τους ειδικούς ότι βρίσκεται μεταξύ των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMIULLAH POPAL

  • Συνετρίβη επιβατικό αεροσκάφος στο Αφγανιστάν - Φόβοι για θύματα
    Συνετρίβη επιβατικό αεροσκάφος στο Αφγανιστάν - Φόβοι για θύματα

    Έχει σταλεί ομάδα στο σημείο της συντριβής

    Αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του βορειοανατολικού Αφγανιστάν.

    Από τη συντριβή του ινδικού επιβατικού αεροσκάφους στο βόρειο Αφγανιστάν την Κυριακή, υπάρχουν φόβοι για θύματα, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Tolo News μετέδωσε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στη βόρεια επαρχία Badakhshan.

    Ο Ζαμπιχουλάχ Αμίρι, αξιωματούχος του επαρχιακού Τμήματος Ενημέρωσης και Πολιτισμού, δήλωσε ότι έχει σταλεί ομάδα στο σημείο της συντριβής στην περιοχή Τοπχάνα της περιφέρειας Κουράν-ουα-Μουντζάν, γράφει το Anadolu.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μεγάλος σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Οι πρώτες πληροφορίες
    Μεγάλος σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Οι πρώτες πληροφορίες

    Μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στο Αφγανιστάν, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού ανέρχεται σε 6,3 Ρίχτερ, και το επίκεντρο εντοπίζεται 69 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης Φαϊζαμπάντ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Νέος σεισμός 6,3 βαθμών πλήττει το δυτικό Αφγανιστάν
    Νέος σεισμός 6,3 βαθμών πλήττει το δυτικό Αφγανιστάν

    Το επίκεντρό του εντοπίζεται σχεδόν 30 χιλιόμετρα από την πόλη Χεράτ, περιοχή όπου ήδη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.000 άνθρωποι εξαιτίας προηγούμενου σεισμού

    Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών έπληξε σήμερα το δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών και σεισμολογικών ερευνών (USGS), περιοχή όπου ήδη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εξαιτίας προηγούμενου σεισμού, που χτύπησε το Σάββατο.

    Ο σεισμός, σε σχετικά μικρό βάθος, καταγράφτηκε περί τις 05:10 (τοπική ώρα· στις 03:40 ώρα Ελλάδας), με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σχεδόν 30 χιλιόμετρα από την πόλη Χεράτ, κατά τα δεδομένα του USGS.

    Το γερμανικό κέντρο έρευνας γεωεπιστημών (GFZ) ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε σεισμό 6,3 βαθμών στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMIULLAH POPAL

  • Σεισμός στο Αφγανιστάν: Τους 3.000 φτάνουν οι νεκροί, χωριά ολόκληρα έσβησαν από τον χάρτη
    Σεισμός στο Αφγανιστάν: Τους 3.000 φτάνουν οι νεκροί, χωριά ολόκληρα έσβησαν από τον χάρτη

    Υπάρχουν περιοχές στα δυτικά της όπου ακόμη δεν έφτασαν διασώστες - «Δεν μας έχει βοηθήσει κανένας» λένε επιζώντες

    Μία ακόμη νύχτα στην ύπαιθρο και δίπλα στα ερειπωμένα σπίτια τους πέρασαν οι επιζώντες από τον καταστροφικό σεισμό στο δυτικό Αφγανιστάν, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών έχει αναθεωρηθεί και πλησιάζει πλέον τους 3.000 νεκρούς.

    Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανέφερε τη Δευτέρα μετασεισμούς μεγέθους 5,9, 4,9 και 4,7 βαθμών σε αγροτικές περιοχές.

    Ο σεισμός των 6,3 βαθμών του Σαββάτου -τον οποίο ακολούθησαν οκτώ ισχυροί μετασεισμοί- συγκλόνισε δυσπρόσιτες περιοχές κοντά στη Χεράτ, γκρέμισε σπίτια και έστειλε πανικόβλητους τους κατοίκους της πόλης στους δρόμους.

    Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δηλώνουν εξαντλημένοι. «Φορτηγά γεμάτα με πτώματα καταφθάνουν εδώ κάθε λεπτό», δήλωσε γιατρός στο νοσοκομείο της Χεράτ και πρόσθεσε ότι «το νεκροτομείο μας έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του».

    Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε μάλιστα ότι προσέγγισαν ορισμένα χωριά για πρώτη φορά μετά τον σεισμό τη Δευτέρα, ενώ ακόμη υπάρχουν περιοχές που είναι εντελώς απρόσιτες.

    Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, ιδίως στην οροσειρά Ιντοκους, αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, οι Ταλιμπάν δεν έχουν εμπειρία στον χειρισμό φυσικών καταστροφών.

    Η χώρα ήδη βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, με την απόσυρση της ξένης βοήθειας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMIULLAH POPAL

  • Σεισμός στο Αφγανιστάν: Σε 2.445 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί
    Σεισμός στο Αφγανιστάν: Σε 2.445 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί

    Πάνω από 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό του Σαββάτου και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή 8/10, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, καθώς πρόκειται για το πιο πολύνεκρο χτύπημα του Εγκέλαδου στη χώρα.

    Πάνω από 1.300 σπίτια καταστράφηκαν το Σάββατο από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών, μετά τον οποίο σημειώθηκαν οκτώ μετασεισμοί. Ο σεισμός έπληξε περιοχές που βρίσκονται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις αφγανικές Αρχές.

    Νέος μετασεισμός 4,2 βαθμών σημειώθηκε στην ίδια ζώνη γύρω στις 07:00 (05:30 ώρα Ελλάδος) την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ USGS

    Οι σεισμικές αυτές δονήσεις βρίσκονται μεταξύ των πιο φονικών παγκοσμίως φέτος, έπειτα από αυτές στην Τουρκία και τη Συρία που προκάλεσαν, βάσει υπολογισμών, τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων τον Φεβρουάριο.

    Ο Τζάναν Σαγίκ, εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης Καταστροφών των Ταλιμπάν, ανέφερε σε μήνυμά του προς το Reuters ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 2.445, αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των τραυματιών σε «πάνω από 2.000».

    Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι 9.240 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί από τους σεισμούς, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες ότι ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 500.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών των Ταλιμπάν διευκρίνισε επίσης ότι 1.320 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί.

    Δέκα σωστικά συνεργεία βρίσκονται στην περιοχή, η οποία συνορεύει με το Ιράν, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Πάνω από 200 νεκροί είχαν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας της Χεράτ, ο οποίος δήλωσε ότι ονομάζεται Ντάνις, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Πτώματα έχουν «μεταφερθεί σε διάφορα μέρη -στρατιωτικές βάσεις, νοσοκομεία», πρόσθεσε.

    Κλίνες είχαν τοποθετηθεί έξω από το βασικό νοσοκομείο της Χεράτ, ενώ τα θύματα του σεισμού που κατέφθαναν ήταν πάρα πολλά, σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα, ρούχα και σκηνές για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς, σημείωσε παράλληλα ο Σουχάιλ Σαχίν, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, σε μήνυμά του προς τα μέσα ενημέρωσης.

    Ζημιές έχουν υποστεί επίσης οι μεσαιωνικοί μιναρέδες της Χεράτ, δείχνουν φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Στην πόλη αυτή, η οποία θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών. Μια κάτοικος, η Νασίμα, δήλωσε ότι οι σεισμοί προκάλεσαν πανικό στην Χεράτ.

    «Οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους, είμαστε όλοι στους δρόμους», έγραψε σε μήνυμά της στο Reuters το Σάββατο, προσθέτοντας ότι γίνονταν μετασεισμοί.

    Στην επαρχία της Χεράτ βρίσκονται συνολικά 202 εγκαταστάσεις δημόσιας υγείας, μια από τις οποίες είναι το μεγάλο περιφερειακό νοσοκομείο, στο οποίο 500 θύματα έχουν διακομιστεί, ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι στην μεγάλη πλειονότητά τους μικρότερα κέντρα υγείας και τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες παρεμπόδιζαν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    «Καθώς οι έρευνες και οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, οι απώλειες σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί πλήρως», σημείωνε.

    Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται τη στιγμή που το Αφγανιστάν υποφέρει ήδη από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, μετά την διακοπή της παροχής του μεγαλύτερου μέρους της ξένης βοήθειας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

    Η επαρχία της Χεράτ, που έχει περίπου 1,9 εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πλήττεται επίσης από ξηρασία εδώ και χρόνια, η οποία έχει παραλύσει πολλές αγροτικές κοινότητες που αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα.

    Στο Αφγανιστάν σημειώνονται συχνά σεισμοί, ιδιαίτερα στην οροσειρά του Χιντού Κους, που βρίσκεται κοντά στο σημείο στο οποίο συναντώνται η ευρασιατική και η ινδική τεκτονικές πλάκες.

    Τον Ιούνιο του 2022, σεισμός 5,9 βαθμών, ο οποίος ήταν ο πιο φονικός που είχε αντιμετωπίσει έως τότε το Αφγανιστάν σε περίοδο 25 ετών, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους και είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες άστεγους στην φτωχή επαρχία Πάκτικα, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMIULLAH POPAL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch