Κόσμος

ΕΕ: Στήριξη στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

ΕΕ: Στήριξη στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμώντας να αποφύγει μια «ανεξέλεγκτη» ροή μεταναστών από το Αφγανιστάν, σχεδιάζει να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής ώστε να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που θέλουν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που θα υποβληθεί αύριο, Τρίτη, στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

Στο κείμενο αυτό, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα, οι χώρες μέλη ανησυχούν επίσης για τον τρομοκρατικό κίνδυνο και δεσμεύονται «να πράξουν τα μέγιστα για να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν θα οδηγήσει σε νέους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ». Δίνουν επίσης έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωση «των ελέγχων ασφαλείας στα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν».

Το προσχέδιο απόφασης αναφέρει ότι η ΕΕ και οι χώρες μέλη «είναι αποφασισμένες να ενεργήσουν από κοινού για να εμποδίσουν την επιστροφή των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών σε μεγάλη κλίμακα», όπως συνέβη το 2015, όταν έφτασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Ο ΟΗΕ αναμένει ότι φέτος οι Αφγανοί πρόσφυγες θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης και παροχής επαρκούς προστασίας στα πρόσωπα που την χρειάζονται» αλλά και «την εναρμόνιση των πρακτικών των χωρών μελών» όσον αφορά την αντιμετώπιση των Αφγανών αιτούντων άσυλο.

Το προσχέδιο, που θα πρέπει να εγκριθεί κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών αύριο στις Βρυξέλλες, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά τον αριθμό των Αφγανών προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ επισήμανε σήμερα ότι είναι σημαντικό «να ενισχυθεί η συνεργασία με τις όμορες χώρες» του Αφγανιστάν. «Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχτεί (πρόσφυγες) έχει όρια και χωρίς ισχυρή συνεργασία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Οι όμορες χώρες θα εμπλακούν περισσότερο και πριν από την Ευρώπη. Επομένως, ναι: αυτό σημαίνει επίσης να χορηγήσουμε σε αυτές τις χώρες οικονομική υποστήριξη, όπως το κάναμε με την Τουρκία», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ/EPA/Staff Sgt. Victor Mancilla US Central Command Public Affairs

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup