Κόσμος

Λα Πάλμα και Αίτνα: Τα κοιμισμένα ηφαίστεια της Ευρώπης ξυπνούν

Λα Πάλμα και Αίτνα: Τα κοιμισμένα ηφαίστεια της Ευρώπης ξυπνούν

Το ποτάμι λάβας, στα Κανάρια Νησιά, το οποίο ρέει αργά αλλά σταθερά προς τα πυκνοκατοικημένα παράλια, έχει καταστρέψει τουλάχιστον 170 σπίτια

Στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, το ηφαίστειο Λα Πάλμα είναι ενεργό από την Κυριακή. Το ποτάμι λάβας, το οποίο ρέει αργά αλλά σταθερά προς τα πυκνοκατοικημένα παράλια, έχει καταστρέψει τουλάχιστον 170 σπίτια. Οι κάτοικοι της παρακείμενης κωμόπολης Τοντόκουε, περίπου 6.000 άνθρωποι, έχουν ήδη αναγκαστεί να απομακρυνθούν. Οι ανησυχίες των ηφαιστειολόγων ότι δεν έχει επέλθει σταθεροποίηση της δραστηριότητας του Λα Πάλμα μοιάζουν να επιβεβαιώνονται, καθώς το ηφαίστειο βρίσκεται σε εκρηκτική φάση τις τελευταίες ώρες. Οι μέχρι στιγμής υλικές ζημιές υπολογίζονται πρόχειρα σε 400 εκατ. ευρώ. Το πλήγμα για την τοπική οικονομία είναι, προφανώς, τεράστιο.

Drone footage showed lava from Spanish Canary Islands’ La Palma volcano swallowing a swimming pool and houses on its way to the coast https://t.co/sIO1gcoOzO pic.twitter.com/gB3duLGVuQ

— Reuters (@Reuters) September 21, 2021

Την ίδια στιγμή, η Αίτνα, εκτοξεύει καπνό και στάχτη, δημιουργώντας μια μαύρη στήλη ύψους έως και 9.000 μέτρων. Μέσα σε λίγες ώρες το νέφος της τέφρας ταξίδεψε ανατολικά και έγινε αντιληπτό ακόμη και από την Αθήνα. Η Αίτνα ή Μοντζιμπέλο όπως είναι γνωστό στην τοπική κοινότητα της Σικελίας, είναι το μεγαλύτερο και πλέον ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Επί της ουσίας η δραστηριότητά του δεν παύει ποτέ, με τις φάσεις έντασης να εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης. Οι προηγούμενες εκρήξεις και έκχυση λάβας στην Αίτνα είχε σημειωθεί πριν από τρεις εβδομάδες και συνήθως τα περίχωρα δεν απειλούνται από το ηφαίστειο. Εξάλλου, η Αίτνα έχει μεγάλη ιστορία, με πάνω από 2.000 χρόνια εκρήξεων.

Την Τρίτη 21/9 ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου έγραψε στο facebook σχετικά με την δραστηριότητα της Αίτνας τα εξής: «Οι εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της Αίτνας, που καταγράφηκαν από δορυφόρο έφτασαν στην Ελλάδα! Μετά από 22 ημέρες το ηφαίστειο ξέσπασε σήμερα το πρωί 21 Σεπ και η πορεία των εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel5p/Copernicus».

La noche, el silencio y este sonido estremece 📹Javier González 😔😔😔#volcanCumbreVieja #LaPalma #Canarias @AEMET_Canarias @MeteoLanzarote @VickyPalmaMeteo @_canaryweather @slaplana_tve @Divulgameteo @RAM_meteo @VolcansCanarias pic.twitter.com/mocXOBNgZu

— JuanMa Hernández (@Elmorromazo) September 21, 2021

Σε ό,τι αφορά στη Λα Πάλμα, ο Έλληνας ηφαιστειολόγος δρ. Σταύρος Μελετλίδης, ο οποίος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην περιοχή και εργάζεται ως ειδικός επιστήμονας για λογαρισαμό του ισπανικού κράτους, εξήγησε στο protothema.gr και το Βασίλη Γούλα ότι «από το 2017 είχαμε πολλούς σεισμούς. Τότε τοποθετήσαμε επιπλέον μηχανήματα στο δίκτυο παρακολούθησης και πριν από περίπου 10 ημέρες, όταν ξεκίνησαν οι δονήσεις, ήδη από τη 2η ημέρα ξέραμε ότι ήταν θέμα ημερών για να εκραγεί το ηφαίστειο. Στις 8 το πρωί της Κυριακής, πριν από την έκρηξη είχαμε ήδη ειδοποιήσει την αντίστοιχη με την Ελλάδα Πολιτική Προστασία, η οποία αμέσως εκκένωσε τις περιοχές. Το απόγευμα της Κυριακής, όταν έγινε η έκρηξη, ο κόσμος είχε ήδη φύγει από τα σπίτια του και δεν υπήρχε κανείς. Ο κόσμος εδώ είναι πολύ πειθαρχημένος και υπακούει στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας. Εμείς όταν παρατηρούμε στο ηφαίστειο σεισμούς 3,8 με 4 Ρίχτερ, τους δίνουμε ένα περιθώριο 6 με 7 ώρες προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους. Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου είχε γίνει ακριβώς πριν από 50 χρόνια και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που είχαν ζήσει και την τότε έκρηξη, η οποία όμως είχε σημειωθεί σε άλλο ηφαίστειο των Καναρίων Νήσων.

»Η λάβα δεν έχει φτάσει στη θάλασσα και, αν συνεχίσει έτσι, θεωρώ ότι δεν θα φτάσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Ωστόσο τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά. Εμείς κάθε μια ώρα βγάζουμε μια πρόγνωση και την μεταφέρουμε στην Πολιτική Προστασία, ώστε οι υπεύθυνοι να ξέρουν πώς θα κινηθούν».

Γενικότερα, ωστόσο, το ζήτημα σχετικά με το εάν είναι συμπτωματική ή όχι η έξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Ευρώπη, αν και και κατά πόσο μπορεί να συσχετιστεί με την κλιματική αλλαγή κ.λπ., παραμένει ανοιχτό προς διερεύνηση από τους ειδικούς επιστήμονες. Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση γύρω από την αφύπνιση των ηφαιστείων έχει μόλις αρχίσει.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/Miguel Calero

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις