Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 17:33

Χιλιάδες γυναίκες στη Λατινική Αμερική διαδήλωσαν διεκδικώντας το δικαίωμά τους σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής χθες Τρίτη για να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, οι οποίες απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες της περιοχής.

Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες στη Λατινική Αμερική πεθαίνουν λόγω μη ασφαλών αμβλώσεων, την ώρα που η σεξουαλική βία και οι εγκυμοσύνες μεταξύ των εφήβων συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή.

Από το Μεξικό ως το Περού περνώντας από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και την Κολομβία διαδηλώτριες που φορούσαν το πράσινο μαντίλι που συμβολίζει τη μάχη υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση κρατούσαν πανό που έγραφαν «Νόμιμη άμβλωση τώρα» ή «δικαίωμα επιλογής».

Στην πόλη του Μεξικού γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία προς το ιστορικό κέντρο υπό το βλέμμα της αστυνομίας. Οι αρχές τοποθέτησαν προστατευτικά κάγκελα σε κάποια μεγάλα κτίρια και μνημεία τα οποία στο παρελθόν έχουν βανδαλιστεί στη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Ακόμη δεν γνωρίζω αν θέλω να γίνω μητέρα, αλλά θέλω να έχω το δικαίωμα να αποφασίσω», έγραφε το πανό που κρατούσε μια κοπέλα, η οποία φορούσε πράσινο μαντίλι.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αφήσει ελεύθερες τις γυναίκες που είχαν καταδικαστεί επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους.

Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία και σε άλλες πόλεις του Μεξικού, όπως η Βερακρούς και η Κουερναβάκα.

Στην Κολομβία, όπου η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου, περίπου 800 γυναίκες έκαναν πορεία προς το κέντρο της Μπογοτά.

Από το 2005 περίπου 205 γυναίκες στη χώρα αυτή έχουν καταδικαστεί επειδή έκαναν άμβλωση, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης La Mesa por la Vida y la Salud de las Mujeres.

«Οι γυναίκες υπενθυμίζουν στα κράτη και τις κοινωνίες ότι είμαστε πολίτες με πλήρη δικαιώματα και έχουμε το δικαίωμα στην άμβλωση, στον τερματισμό της εγκυμοσύνης, το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τα σώματά μας, για τις ζωές μας», τόνισε η Ίτα Μαρία Ντίες επικεφαλής της διαδήλωσης στη Μπογοτά.
Πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Χιλή, όπου η κάτω βουλή συμφώνησε να συζητήσει νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων ως την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

«Ένα κράτος που δεν δίνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα κράτος γυναικοκτονιών», έγραφε ένα πανό που κρατούσε μια ομάδα νεαρών γυναικών στη Λίμα του Περού.
Ένα ζήτημα το οποίο ο νέος, αριστερός πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγο, συντηρητικός σε κοινωνικά θέματα, απέρριψε στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής του εκστρατείας.

Αυστηρή νομοθεσία

Εκατοντάδες άνθρωποι στο Ελ Σαλβαδόρ κρατούσαν πράσινες σημαίες και έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ προς το Κογκρέσο ζητώντας να χαλαρώσει η «αυστηρή» νομοθεσία της χώρας για τις αμβλώσεις.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «είναι δικαίωμά μας να αποφασίζουμε» και «νόμιμες αμβλώσεις, ασφαλείς και ελεύθερες», οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές να χαλαρώσουν μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες παγκοσμίως για την άμβλωση.

Στο Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύεται η άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με ποινή έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη. Δεκαεπτά γυναίκες είναι φυλακισμένες αυτή τη στιγμή κατηγορούμενες για ανθρωποκτονία επειδή ζήτησαν ιατρική βοήθεια όταν αντιμετώπισαν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ έχουν ονομαστεί «μεταρρύθμιση της Μπεατρίς», προς τιμή μιας νεαρής γυναίκας η οποία το 2013 ζήτησε να υποβληθεί σε άμβλωση καθώς η ίδια έπασχε από λύκο και το έμβρυο που κυοφορούσε από ανεγκεφαλία, κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν γεννιόταν. Τελικά οι γιατροί υπέβαλαν την Μπεατρίς σε καισαρική τομή στην 27η εβδομάδα της κύησης προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι της έκαναν άμβλωση, ωστόσο η κοπέλα αυτοκτόνησε τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Ζητάμε να υιοθετηθούν ελάχιστα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ζωή και η ακεραιότητα των γυναικών», τόνισε η Μορένα Ερέρα, μια γνωστή φεμινίστρια του Ελ Σαλβαδόρ. «Δεν απαιτείται συνταγματική μεταρρύθμιση, μπορεί να γίνει τώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε απέκλεισε νωρίτερα αυτό τον μήνα το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις αμβλώσεις στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ AΠΕ/EPA/Miguel Gutierrez

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 10:14

Σχετικά Άρθρα

  • Λατινική Αμερική: Έκρηξη κρουσμάτων δάγκειου πυρετού - Η χειρότερη περίοδος που έχει καταγραφεί
    Λατινική Αμερική: Έκρηξη κρουσμάτων δάγκειου πυρετού - Η χειρότερη περίοδος που έχει καταγραφεί

    Την χειρότερη περίοδο κρουσμάτων του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ αναμένεται να ζήσουν φέτος η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.

    Η συνθήκη αυτή φαίνεται να ευνοήθηκε σημαντικά από την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, προειδοποίησε την Πέμπτη (28/3) ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ).

    Σε λιγότερους από τρεις μήνες το 2024, οι αρχές κατέγραψαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και κάπου χίλιους θανάτους από την ιογενή νόσο, που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος θηλυκών κουνουπιών του ιού.

    Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν «ανησυχία, καθώς τα κρούσματα είναι τριπλάσια από αυτά που είχαν καταγραφεί ως την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2023, χρονιάς-ρεκόρ με πάνω από 4,5 εκατ. κρούσματα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δρ. Ζάρμπας Μπαρμπόσα, ο διευθυντής του ΠΑΟΥ, περιφερειακού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Το 2024 «πιθανόν» θα είναι «η χειρότερη περίοδος του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ» στην αμερικανική ήπειρο, πρόσθεσε.

    Η ιογενής ασθένεια προκαλεί υψηλό πυρετό και, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, παίρνει σοβαρότερη μορφή, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Οι θάνατοι είναι γενικά πολύ σπάνιοι, δεν ξεπερνούν το 0,01% του συνόλου των κρουσμάτων.

    Πολύ διαδεδομένη σε χώρες με θερμό κλίμα, η νόσος εξαπλώνεται κυρίως σε αστικές και ημιαστικές ζώνες, όπου καταγράφονται από 100 ως 400 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Κάπου 4 δισεκ. άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της υφηλίου, ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν, σύμφωνα με τους αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της βασικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας των ΗΠΑ.

    Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επαληθεύεται σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όμως πάνω απ’ όλα σε τρία κράτη του λεγόμενου νότιου κώνου: τη Βραζιλία (81%), την Παραγουάη (6%) και την Αργεντινή (3,4%), όπου καταγράφτηκε το 92% των συνολικών κρουσμάτων και το 87% των θανάτων.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η πείνα έπληξε 43,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 2022, σύμφωνα με μελέτη
    Η πείνα έπληξε 43,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το 2022, σύμφωνα με μελέτη

    Η πείνα έπληξε το 6,5% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το 2022, με άλλα λόγια 43,2 εκατομμύρια ανθρώπους, ελαφρώς λιγότερους απ’ ό,τι την περασμένη χρονιά (7%), όμως ποσοστό που συνέχισε να είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε προτού εκδηλωθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, το 2019 (5,6%), αποκάλυψε μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη υπηρεσίες του ΟΗΕ.

    «Οι αριθμοί όσον αφορά την πείνα στην περιοχή μας παραμένουν ανησυχητικοί. Βλέπουμε πως απομακρυνόμαστε ολοένα περισσότερο από την υλοποίηση της ατζέντας ‘Πείνα μηδέν’ ως το 2030», προειδοποίησε ο Ουρουγουανός Μάριο Λουβέτκιν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO (του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών).

    Σύμφωνα με τη μελέτη, στην εκπόνηση της οποίας συμμετείχαν επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), «ο αντίκτυπος της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία» επηρέασε την κατάσταση στην περιφέρεια, όπως και «η επιβράδυνση των οικονομιών, οι μισθολογικές ανισότητες και ο πληθωρισμός», ειδικά σε «βασικά διατροφικά είδη».

    Κάπου 247,8 εκατομμύρια άνθρωποι (το 37,5% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής) διολίσθησαν το 2022 σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, με άλλα λόγια δεν είχαν αδιάλειπτη πρόσβαση σε τρόφιμα, ή πέρναγε τουλάχιστον μια μέρα προτού φάνε κάτι.

    Ταυτόχρονα, η περιφέρεια βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγέθυνση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας.

    Ενώ «το 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο η παχυσαρκία έπληττε το 5,6% των παιδιών κάτω των 5 ετών, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική η συχνότητα ήταν 8,6%», με άλλα λόγια πλήττονταν 4,2 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με τη μελέτη.

    Το κόστος μιας υγιεινής δίαιτας είναι υψηλότερο στην περιφέρεια (4,08 δολάρια κατ’ άτομο) από ό,τι παγκοσμίως (3,66).

    Μεταξύ του 2020 και του 2021, αυξήθηκε κατά 5,3%, εξαιτίας των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων, της διατάραξης των αλυσίδων εφοδιασμού και της έλλειψης ανθρωπίνων πόρων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • «Ακραίος και επικίνδυνος»: Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τον νόμο κατά των αμβλώσεων που ψηφίστηκε στη Φλόριντα
    «Ακραίος και επικίνδυνος»: Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τον νόμο κατά των αμβλώσεων που ψηφίστηκε στη Φλόριντα

    Η προεδρία των ΗΠΑ κατήγγειλε χθες Πέμπτη τον «ακραίο και επικίνδυνο» νόμο για την απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μετά την υιοθέτησή του από το πολιτειακό κοινοβούλιο στη Φλόριντα.

    «Το πολιτειακό Κογκρέσο της Φλόριντας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ενισχυμένη πλειοψηφία, έστειλε αυτόν τον ακραίο κι επικίνδυνο νόμο στο γραφείο του κυβερνήτηΝτεΣάντις προς υπογραφή», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου για το νόμο για την άμβλωση ο Λευκός Οίκος.

    Ο νόμος, που εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά, αναμένεται να υπογραφεί από τον ανερχόμενο αστέρα των Ρεπουμπλικάνων –και πιθανό υποψήφιο για την προεδρία–, τον Ρον ΝτεΣάντις, που έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να τον επικυρώσει.

    Η εφαρμογή του νόμου αυτού θα μετατρέψει τη Φλόριντα σε μια από τις πολιτείες που περιορίζουν περισσότερο την άμβλωση, χωρίς να την απαγορεύουν, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούν συντηρητικοί δικαστικοί, ακύρωσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο τη συνταγματική προστασία της άμβλωσης στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας, μεταθέτοντας στις πολιτείες την ευθύνη να νομοθετήσουν για το ζήτημα.

    Ο νόμος σηματοδοτεί νέα βροντερή νίκη για τους πολέμιους της άμβλωσης στις ΗΠΑ, την ώρα που απειλείται το χάπι της επόμενης ημέρες, μετά τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε σκευάσματα του είδους που αποφάσισε εφετείο.

    Οι μοναδικές εξαιρέσεις που προβλέπονται στο κείμενο που εγκρίθηκε στη Φλόριντα είναι αυτές του «σοβαρού κινδύνου» για την υγεία της εγκύου, της θανατηφόρας ανωμαλίας του εμβρύου, του βιασμού ή της αιμομιξίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα επιτρέπεται η άμβλωση ως τη 15η εβδομάδα της κύησης.

    «Αυτός ο νόμος απαγορεύει την άμβλωση νομικά μεν, αλλά δεν θα σταματήσει την άμβλωση στην πραγματικότητα. Οι αμβλώσεις απλούστατα θα γίνονται ιδιωτικά, χωρίς ιατρική επίβλεψη και με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και τη σωματική και ψυχική ευημερία των γυναικών», σχολίασε η Δημοκρατική ομοσπονδιακή βουλευτής Λίντσεϊ Κρος, η οποία εκπροσωπεί την πολιτεία.

    Οι αρχές στη Φλόριντα απαγόρευσαν τον Απρίλιο του 2022 την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

    Πηγή: ethnos.gr
  • ΗΠΑ: Κυβερνήτης πολιτείας απαγόρευσε και τα χάπια αμβλώσεων
    ΗΠΑ: Κυβερνήτης πολιτείας απαγόρευσε και τα χάπια αμβλώσεων

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουαϊόμινγκ υπέγραψε την Παρασκευή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των χαπιών άμβλωσης, το οποίο πλέον τίθεται σε ισχύ σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία.

    Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Γκόρντον υπέγραψε το νομοσχέδιο την ώρα που ομοσπονδιακός δικαστής στο εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσής των χαπιών μιφεπριστόνης σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, Τέξας κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων στις αρχές του μήνα.

    Οι νομικές διαμάχες για το δικαίωμα στην άμβλωση έχουν ενταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε πέρυσι την ιστορική απόφαση του 1973 η οποία το προστάτευε σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έκτοτε 12 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, ενώ αρκετές άλλες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

    Κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης αναφέρουν ότι σε περίπτωση απαγόρευσης της μιφεπριστόνης, θα καταφύγουν σε σκευάσματα μισοπροστόλης για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Η αποκλειστική χρήση σκευασμάτων μισοπροστόλης δεν θεωρείται πάντως εξίσου αποτελεσματική.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΟΗΕ: Αύξηση της ακραίας φτώχειας στη Λατινική Αμερική το 2022
    ΟΗΕ: Αύξηση της ακραίας φτώχειας στη Λατινική Αμερική το 2022

    Η φτώχεια στη Λατινική Αμερική εκτιμάται πως θα πλήξει το 32,1% του συνολικού πληθυσμού το 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 201 εκατομμύρια ανθρώπους, έναντι 32,3% έναν χρόνο νωρίτερα

    Η ακραία φτώχεια θα αυξηθεί στη Λατινική Αμερική το 2022, παρά το ότι προβλέπεται ελαφριά μείωση της φτώχειας συνολικά στην περιφέρεια, με φόντο την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού, προειδοποίησε χθες Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική των Ηνωμένων Εθνών (CEPALC).
    Η φτώχεια στη Λατινική Αμερική εκτιμάται πως θα πλήξει το 32,1% του συνολικού πληθυσμού το 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 201 εκατομμύρια ανθρώπους, έναντι 32,3% έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.
    Όμως αντίθετα, η ακραία φτώχεια θα πλήξει το 13,1% του πληθυσμού της περιφέρειας, με άλλα λόγια 82 εκατ. ανθρώπους, ενώ βρισκόταν στο 12,9% έναν χρόνο νωρίτερα.
    «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη φτώχεια και στην ακραία φτώχεια δεν αντιστράφηκαν και οι χώρες (της περιφέρειας) είναι αντιμέτωπες με σιωπηρή κρίση στην παιδεία, που πλήττει το μέλλον των νέων γενιών», τόνισε ο Χοσέ Μανουέλ Σαλασάρ-Σιρινάς, ο εκτελεστικός γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την έκθεση.
    Η αύξηση της ακραίας φτώχειας εξηγείται από τις «συνδυασμένες συνέπειες» της επιβράδυνσης της οικονομίας, «της δυναμικής της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού», διευκρινίζεται στην έκθεση.
    Σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά προτού ξεσπάσει η πανδημία, 12 εκατ. άνθρωποι επιπλέον είναι βυθισμένοι στην ακραία φτώχεια και 15 εκατ. επιπλέον έχουν περιπέσει στη φτώχεια, λογαριάζει η Οικονομική Επιτροπή.
    Το επίπεδο της ακραίας φτώχειας το 2022 γυρίζει πίσω «ένα τέταρτο του αιώνα» την περιφέρεια, υπογραμμίζει έτσι ο θεσμός, που έχει την έδρα του στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής.
    Στο πεδίο της εκπαίδευσης, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική υφίστανται τις συνέπειες του παρατεταμένου κλεισίματος των σχολείων κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας, με κατά μέσον όρο 70 εβδομάδες κλεισίματος, έναντι 41 στον υπόλοιπο κόσμο.
    Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική το ποσοστό των νέων (18 ως 24 ετών) που δεν σπουδάζουν ούτε εργάζονται αυξήθηκε από το 22,3% το 2019 στο 28,7% το 2020.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Σοκαριστική δήλωση Μητροπολίτη Χρυσόστομου: «Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να θέλει, δεν μένει έγκυος από βιασμό»
    Σοκαριστική δήλωση Μητροπολίτη Χρυσόστομου: «Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να θέλει, δεν μένει έγκυος από βιασμό»

    Αδιανόητες απόψεις και μάλιστα στον τηλεοπτικό αέρα εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει στον ΣΚΑΪ για το ζήτημα των αμβλώσεων. Συγκεκριμένα αφού ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος με αυτό το κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών εξέφρασε την άποψη πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα πρέπει «να έχει συμμετοχή» και πως δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό, εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το θέμα των αμβλώσεων.

    Μάλιστα δε δίστασε να πει ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση! «Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», είπε, προκαλώντας την οργή των δημοσιογράφων, οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να του εξηγήσουν τι σημαίνει βιασμός.

    «Αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μη τρελαθούμε». «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει έγκυος;» συνέχισε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε «δε μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις».

    Στις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε επιμένοντας στη θέση του, λέγοντάς τους: «σύλληψη χωρίς συναίνεση δεν υπάρχει»

    Σκοταδιστικές απόψεις και για τις αμβλώσεις

    Πάντως, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος αρχικά μίλησε για το θέμα των αμβλώσεων με αφορμή το κήρυγμα που θα γίνει την Κυριακή σε όλους τους ναούς κατά αυτών.

    Και εκεί ο Μητροπολίτης εξέφρασε σκοταδιστικές απόψεις καθώς ανέφερε πως είναι έγκλημα ενώ ακόμα σε προβλήματα υγείας η Εκκλησία πρέπει να αποφασίζει για την υγεία του παιδιού.

    Συγκεκριμένα είπε ότι η Ιερά Σύνοδος «αφουγκράζεται την κοινωνία», πως η άμβλωση είναι έγκλημα και πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».

    Για τις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού». «Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», είπε συγκεκριμένα.

    Ο Μητροπολίτης σημείωσε ακόμη, ότι η Εκκλησία είναι κατά της αντισύλληψης, αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εάν συλλάβει μια γυναίκα κινδυνεύει να πεθάνει και όχι «αν κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα».

    Δείτε το βίντεο στο Ethnos.gr

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

  • Οι ΗΠΑ «φλέγονται»: Στους δρόμους οι πολίτες για τις αμβλώσεις - Τα όπλα που έχει στα χέρια του ο Μπάιντεν και η παγκόσμια κατακραυγή
    Οι ΗΠΑ «φλέγονται»: Στους δρόμους οι πολίτες για τις αμβλώσεις - Τα όπλα που έχει στα χέρια του ο Μπάιντεν και η παγκόσμια κατακραυγή

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

    Μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, σε Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Ντιτρόιτ και Λος Άντζελες, για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με τους διαδηλωτές να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή.

    «Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

    Η στάση που μπορεί να κρατήσει ο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μονομερώς μέτρα για να αντικρούσει την ακραία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναζητεί λύσεις μετά την απόφαση, στις οποίες περιλαμβάνονται και μονομερή εκτελεστικά διατάγματα, δήλωσε η εκπρόσωπός του εν πτήσει στο Air Force One που μετέφερε τον αμερικανό πρόεδρο στην Βαυαρία όπου διεξάγεται σήμερα η σύνοδος κορυφής της G7.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την έκδοση αυτών των διαταγμάτων και υποβάθμισε την σημασία τους. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση...Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο», είπε.

    Ωστόσο, η Καρίν Ζαν-Πιερ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν και ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το σχόλιο αφορούσε την ίδια την απόφαση, η οποία είναι «ακραία». Προφανώς, δεν αμφισβητεί την νομιμότητα του δικαστηρίου και σέβεται το δικαστήριο..., είπε.

    «Σε σχέση με την διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, είναι κάτι με το οποίο ο πρόεδρος δεν συμφωνεί. Δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

    Επιτροπή ειδικών που συγκροτήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν περιήλθε σε αδιέξοδο τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το αν θα υποβάλει πρόταση για την μεταρρύθμιση της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της σύνθεσής του.

    Η Καρίν Ζαν-Πιερ δεν σχολίασε άλλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής, όπως η επιβολή χρονικού περιορισμού στην θητεία των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση εκτός της πολιτείας στην οποία κατοικούν.

    Οι ηγέτες του κόσμου καταδικάζουν την απόφαση

    Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις που εκφράζονται παγκοσμίως για την απόφαση και από τους ηγέτες πολιτικούς. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες. «Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση για την άμβλωση. «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    «Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

    Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εκφράζοντας την συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

    «Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.

    «Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

    Την ώρα που παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την απόφαση, κάνοντας λόγο για οπισθοδρόμη, το Βατικάνο την επαινεί. «Οι πολέμιοι των αμβλώσεων θα πρέπει να ανησυχούν για άλλα θέματα που μπορεί να απειλήσουν την ζωή, όπως η εύκολη πρόσβαση στα όπλα, η φτώχεια και οι αυξανόμενοι ρυθμοί της μητρικής θνησιμότητας», έγραψε ο επικεφαλής της διεύθυνσης σύνταξης της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του Βατικανού Αντρέα Τορνιέλι. Παράλληλα, η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε σήμερα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής.

    Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».

    Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

    Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού».

    Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ/EPA/ERIK S. LESSER

  • Μητσοτάκης για απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: Μεγάλο βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών
    Μητσοτάκης για απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: Μεγάλο βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών

    Τεράστιο πισωγύρισμα στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αμβλώσεις, το οποίο έχει ξεσηκώσει σοβαρές αντιδράσεις όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Μάλιστα εκατομμύρια γυναικών στις ΗΠΑ στέκονται ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει μετά από 50 χρόνια την άμβλωση και ετοιμάζουν την απάντησή τους.

    Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει: «Πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών».

    Really troubled by the decision of the US Supreme Court. It is a major step back in the fight for women’s rights.

    — Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 25, 2022

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς