Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 10:16

Η λάβα του ηφαιστείου στα Κανάρια έφθασε στον ωκεανό - Aνησυχία για την έκλυση τοξικών αερίων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η λάβα του ηφαιστείου που εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας πριν από δέκα ημέρες στο νησί Λα Πάλμα, στο ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων νήσων, έφθασε εντέλει στον ωκεανό τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, φαινόμενο το οποίο ανησυχεί ειδικούς, που εξηγούν ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων (INVOLCAN). «Η ροή της λάβας έφθασε στη θάλασσα στην Πλάγια Νουέβα», διευκρίνισε το INVOLCAN μέσω Twitter.

Lava from an erupting volcano in the Canary Islands has reached the ocean, volcanologists say, raising fear of toxic gases being released as the lava hits the sea waterhttps://t.co/wGb12R3ATE pic.twitter.com/aj96cqyWek

— AFP News Agency (@AFP) September 29, 2021

Πλάνα που μεταδόθηκαν από περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο στα Κανάρια νησιά, ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής, εικονίζουν την πυρακτωμένη λάβα να μπαίνει στο νερό, καθώς υψώνεται μεγάλη ποσότητα ατμού.

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας τη 19η Σεπτεμβρίου.

Χθες το απόγευμα, η λάβα, η ταχύτητα της οποίας μεταβαλλόταν τις τελευταίες ημέρες και είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί κάποια στιγμή, βρισκόταν ακόμη 800 μέτρα από τη θάλασσα και ήταν αδύνατο να προβλεφθεί το αν και το πότε θα έφθανε στον ωκεανό.

Το σμίξιμο της λάβας, λιωμένων βράχων και άλλων υλικών με θερμοκρασία 1.000 και πλέον βαθμών Κελσίου, με το νερό της θάλασσας, που έχει θερμοκρασία 20-25° Κελσίου, εγείρει ανησυχία λόγω του ότι θα σημάνει πιθανόν την έκλυση τοξικών αερίων και βλαβερών μικροσωματιδίων επικίνδυνων για τον άνθρωπο.

Για αυτόν τον λόγο οι αρχές του αρχιπελάγους επέβαλαν «ζώνη αποκλεισμού 2 ναυτικών μιλίων» γύρω από το σημείο όπου προβλεπόταν να φθάσει η λάβα στο νερό.

Τοξικά αέρια

Τη Δευτέρα, στους κατοίκους αρκετών γειτονιών στο Ταθακόρτε, χωριό κοντά στην ακτή, δόθηκε εντολή να κλειστούν στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τις πιθανές εκλύσεις τοξικών αερίων λόγω του ότι η λάβα έφθανε στη θάλασσα.

Η απόφαση οφειλόταν στην «πιθανότητα» το μάγμα να προκαλέσει έκλυση «αερίων πιθανόν τοξικών», εξήγησε ο Μιγκέλ Άνχελ Μορκουέντε, τεχνικός διευθυντής του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας στα Κανάρια (PEVOLCA).

Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα δεδομένα για την ποσότητα των τοξικών αερίων που παράγονται και το πόσο επικίνδυνη θεωρείται η κατάσταση.

Η είσοδος της λάβας στη θάλασσα καταγράφηκε μερικές ώρες αφού η ισπανική κυβέρνηση αποδέσμευσε 10,5 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, ιδίως να εξασφαλιστεί στέγη σε όσους είδαν τη λάβα να καταπίνει τα σπίτια τους.

Κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής στο νησί 85.000 κατοίκων, όπου οι ροές της λάβας κατέστρεψαν συνολικά 656 κτίρια – δεν ήταν όλα κατοικίες – και κάλυψαν κάπου 2.680 στρέμματα γης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα γεωσκόπησης Copernicus.

Η λάβα κατέστρεψε επίσης πολλούς δρόμους. Ο Άνχελ Βίκτορ Ρότες, περιφερειάρχης στα Κανάρια, υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ και άφησε να εννοηθεί ότι λογαριάζει σε ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανοικοδόμηση.

Η έκρηξη του ηφαιστείου δεν προκάλεσε ούτε θανάτους, ούτε τραυματισμούς, πάντως κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση 6.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Αφότου άρχισε η εκρηκτική δραστηριότητα, από το ηφαίστειο εκλύεται τεράστια στήλη καπνού, που φθάνει σε εκατοντάδες μέτρα ύψος, καθώς επίσης και τέφρας.

Η συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των αεροσκαφών. Επτά εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή, κατόπιν το αεροδρόμιο έκλεισε.

Αν και επισήμως έχει ανοίξει ξανά, οι πτήσεις έχουν προς το παρόν ανασταλεί.

Ειδικοί αναμένουν ότι η φάση της εκρηκτικής δραστηριότητας μπορεί να διαρκέσει αρκετές ακόμη εβδομάδες, ως ακόμη και μήνες.

Δυο προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα σημειώθηκαν το 1949 και το 1971. Είχαν προκαλέσει συνολικά τρεις θανάτους, δύο εξαιτίας της εισπνοής τοξικών αερίων.

Όπως και άλλα νησιά του αρχιπελάγους, η οικονομία στο νησί Λα Πάλμα βασίζεται στις καλλιέργειες μπανάνας και στον τουρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/Angel Medina

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 10:19

Σχετικά Άρθρα

  • Τι γίνεται με τα χιλιάδες χαμένα εμπορικά εμπορευματοκιβωτία στον ανοιχτό ωκεανό
    Τι γίνεται με τα χιλιάδες χαμένα εμπορικά εμπορευματοκιβωτία στον ανοιχτό ωκεανό

    Κράνη ποδηλάτων με φτερά, πλαστικά δολώματα, πολύχρωμα νεροπίστολα και Crocs, πολλά αταίριαστα Crocs.

    Τι συμβαίνει όταν ανοίγουν τα χαμένα εμπορευματοκιβώτια φορτηγών πλοίων… Το περιεχόμενό τους που ξεβράστηκε στις ακτές, δηλητηρίασε την πανίδα των περιοχών και μετέβαλε όλο το οικοσύστημα. Σοκαριστικοί οι αριθμοί.

    Τα μηνύματα από το περιβάλλον δεν είναι καθόλου μα καθόλου αισιόδοξα. Μετά την αλόγιστη και μαζική καταστροφή των δασών, την υπερπληθώρα σκουπιδιών που παράγουμε και δεν είμαστε σε θέση να ανακυκλώσουμε, την ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα, το λιώσιμο των πάγων ένα πρόσθετο πρόβλημα έρχεται να επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Τα χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια που έχουν χαθεί στη θάλασσα.

    Περίπου 250 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια διασχίζουν τους ωκεανούς κάθε χρόνο αλλά δεν φτάνουν όλα στον προορισμό τους όπως έχει προγραμματιστεί.

    250 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια διασχίζουν τους ωκεανούς κάθε χρόνο και περισσότερα από 20.000 έχουν καταλήξει στη θάλασσα τα τελευταία 15 χρόνια

    Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ναυτιλίας (WSC), κάθε χρόνο χάνονται έως και 1.382 εμπορευματοκιβώτια, ενώ όπως αναφέρει το Associated Press περισσότερα από 20.000 έχουν καταλήξει στον ωκεανό τα τελευταία 15 χρόνια. Κάποιοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος.

    Περιβαλλοντική καταστροφή

    Το περιεχόμενό τους, πολλές φορές, ξεβράζεται σε ακτές, επιδρά αρνητικά στους βιότοπους και τα ενδιαιτήματα ζωικών ειδών και έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο σκουπιδότοπο των ωκεανών.

    Ο Russ Lewis, εθελοντής καθαριστής παραλιών, έχει μαζέψει μερικά παράξενα πράγματα κατά μήκος της ακτής της χερσονήσου Long Beach στην πολιτεία της Ουάσινγκτον όλα αυτά τα χρόνια: Hot Wheels κράνη ποδηλάτων με φτερά, πλαστικά δολώματα, πολύχρωμα νεροπίστολα. Και Crocs, πολλά αταίριαστα Crocs.

    Οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες και τα καθημερινά αγαθά που διακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις – από μπλουζάκια μέχρι τηλεοράσεις, από κινητά τηλέφωνα μέχρι νοσοκομειακά κρεβάτια – συσκευάζονται σε μεγάλα μεταλλικά κιβώτια στο μέγεθος ρυμουλκούμενων τρακτέρ και στοιβάζονται σε πλοία.

    Κάποια από τα εκατομμύρια κοντέινερ που διασχίζουν τους ωκεανούς δε φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά βυθίζονται άθικτα στον πυθμένα της θάλασσας και δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν ούτε να ανακτηθούν, ενώ άλλα διαλύονται και απελευθερώνουν το φορτίο τους.

    Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό και η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται τεράστια.

    Πολλές χιλιάδες πλαστικά σφαιρίδια

    Πολλά σκουπίδια των ωκεανών που ξεβράστηκαν στην παραλία του Lewis αντιστοιχούσαν σε αντικείμενα που χάθηκαν από το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο ONE Apus τον Νοέμβριο του 2020. Όταν το πλοίο προσέκρουσε σε ισχυρά κύματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από την Κίνα στην Καλιφόρνια, σχεδόν 2.000 εμπορευματοκιβώτια έκαναν την εμφάνισή τους στον Ειρηνικό.

    Δικαστικά έγγραφα και εκθέσεις της βιομηχανίας δείχνουν ότι το πλοίο μετέφερε κράνη ποδηλάτων αξίας άνω των 100.000 δολαρίων και χιλιάδες χαρτοκιβώτια με Crocs, καθώς και ηλεκτρονικά είδη και άλλα πιο επικίνδυνα εμπορεύματα: μπαταρίες, αιθανόλη και 54 δοχεία με πυροτεχνήματα.

    Ένα ακόμα σοκαριστικό περιστατικό καταγράφηκε φέτος το καλοκαίρι όταν οι άνεμοι ξέβρασαν χιλιάδες πλαστικά σφαιρίδια στην ακτή κοντά στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, τρία χρόνια μετά την μαζική πυρκαγιά στο πλοίο X-Press Pearl που έκαιγε για μέρες και βύθισε το σκάφος.

    Η καταστροφή οδήγησε σε περισσότερα από 1.400 κατεστραμμένα εμπορευματοκιβώτια στη θάλασσα – απελευθερώνοντας δισεκατομμύρια πλαστικά σφαιρίδια, γνωστά ως nurdles, καθώς και χιλιάδες τόνους νιτρικού οξέος, μολύβδου, μεθανόλης και υδροξειδίου του νατρίου, όλα τοξικά για τη θαλάσσια ζωή.

    Σύντομα οι εθελοντές συνέλεξαν χιλιάδες νεκρά ψάρια, τα βράγχια των οποίων ήταν γεμάτα με πλαστικό και σχεδόν 400 νεκρές θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση, περισσότερα από 40 δελφίνια και έξι φάλαινες. «Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη» είπε στο Associated Press η Hemantha Withanage, κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής.

    Ο κίνδυνος για τον βυθό

    Ο ειδικός του Ερευνητικού Ινστιτούτου Monterey Bay στην Καλιφόρνια σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων εντόπισε το κοντέινερ το 2004 σε βάθος 1.280 μέτρων κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με κοράλλια. Όπως είπε, όταν τόσο βαριά φορτία καταλήγουν στο βυθό συνθλίβουν τα πάντα και με την πάροδο του χρόνου, την αλλαγή ροής του νερού και των ιζημάτων, να μεταβάλλουν όλο το οικοσύστημα στο σημείο επηρεάζοντας τα ζωικά και φυτικά είδη.

    Οι εικόνες δείχνουν ότι το εμπορευματοκιβώτιο προερχόταν από το Med Taipei, το οποίο είχε χάσει δωδεκάδες κιβώτια σε φουρτουνιασμένη θάλασσα σε ένα ταξίδι μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες. Το 2006, οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές του πλοίου κατέληξαν σε διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να καταβάλουν 3,25 εκατομμύρια δολάρια για εκτιμώμενες ζημιές στο θαλάσσιο περιβάλλον.

    Η αμερικανική ακτοφυλακή δεν έχει τη δικαιοδοσία να υποχρεώσει τους πλοιοκτήτες να ανακτήσουν εμπορευματοκιβώτια, εκτός εάν απειλούν ένα θαλάσσιο καταφύγιο ή περιέχουν πετρέλαιο ή χαρακτηρισμένα επικίνδυνα υλικά.

    Συγκρούσεις με κοντέινερ

    Δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντολόγοι που ανησυχούν. Ορισμένα χαμένα εμπορευματοκιβώτια επιπλέουν για μέρες πριν βυθιστούν – θέτοντας σε κίνδυνο σκάφη όλων των μεγεθών, από εμπορικά σκάφη μέχρι ιστιοφόρα αναψυχής.

    Ο αθλητικός οργανισμός World Sailing έχει αναφέρει τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις στις οποίες τα πληρώματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σκάφη λόγω συγκρούσεων με κοντέινερ. Το 2016, ο ιστιοπλόος Thomas Ruyant βρισκόταν 42 ημέρες σε έναν αγώνα όταν το κύτος του ιστιοπλοϊκού του σκάφους έσπασε από μια ξαφνική σύγκρουση με κάτι που φαινόταν να είναι ένα πλωτό εμπορευματοκιβώτιο.

    «Ανατριχιάζω και μόνο που το σκέφτομαι», είπε σε ένα βίντεο που έστειλε από το κατεστραμμένο σκάφος του καθώς κατευθυνόταν προς την ακτή.

    Στη Σρι Λάνκα, οι συνέπειες του ατυχήματος του X-Press Pearl παραμένουν, τρία χρόνια μετά τη βύθιση του πλοίου. Οι αλιείς είδαν τα αποθέματα βασικών ειδών να συρρικνώνονται και οι πληθυσμοί μακρόβιων, αργά αναπαραγόμενων ζώων, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, μπορεί να χρειαστούν αρκετές γενιές για να ανακάμψουν.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Εξερράγη το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες (photos & video)
    Εξερράγη το ηφαίστειο Τάαλ στις Φιλιππίνες (photos & video)

    Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι - Χαμηλό παραμένει το επίπεδο συναγερμού

    Το ηφαίστειο Τάαλ των Φιλιππίνων, νοτίως της πρωτεύουσας Μανίλα, εξερράγη, εκλύοντας ατμό σε ύψος άνω των 2 χλμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σεισμολογική υπηρεσία της χώρας.

    Το Τάαλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ νοτίως της Μανίλα, είναι ένα από τα μικρότερα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και κάποιες από τις προηγούμενες εκρήξεις του έχουν επηρεάσει την πρωτεύουσα και τις αερομεταφορές.
    Ο επικεφαλής της σεισμολογικής υπηρεσίας Τερεσίτο Μπακολκόλ περιέγραψε την έκρηξη ως φρεατομαγματική, όπου το μάγμα συναντά θύλακα νερού, παράγοντας ατμό.
    Το ηφαίστειο βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη λίμνη κοντά στην πόλη Ταγκαϊτάι, στην επαρχία Καβίτε.

    «Αυτή η φρεατομαγματική έκρηξη περιορίστηκε στο νησί του ηφαιστείου. Εξετάζουμε εάν πέφτει στάχτη στην ανατολική πλευρά, ωστόσο δεν γίνεται ακόμα εκκένωση», δήλωσε ο Μπακολκόλ τηλεφωνικά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην κατώτερη βαθμίδα και ότι δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για τραυματισμούς.

    Παρόλο που το ύψος του ηφαιστείου φθάνει μόλις τα 311 μέτρα, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Η έκρηξή του το 1911 στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.300 ανθρώπους.

    Τον Ιανουάριο του 2021, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφού τα αέρια που εκλύθηκαν και η στάχτη που εκτοξεύθηκε έφθασαν σε ύψος 1 χλμ.

    Ένα χρόνο νωρίτερα, η στάχτη και ο καπνός από το Τάαλ έφθασαν σε ύψος 15 χλμ, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να δημιουργηθούν εκτεταμένα προβλήματα στην πρωτεύουσα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη - Ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη
    Βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη - Ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη

    Σε κατάσταση συνεγερμού έχουν τεθεί οι Αρχές στη Χαβάη καθώς άρχισε να βρυχάται πάλι το ηφαίστειο Κιλαουέα, ένα από τα πλέον ενεργά στον πλανήτη.

    Παράλληλα καταγράφηκαν περίπου 17 σεισμοί εντοπίστηκαν σε μικρό εστιακό βάθος

    Οι εκρήξεις στο Κιλαουέα υπήρξαν καταστροφικές στο παρελθόν. Το 2018, περισσότερες από 600 ιδιοκτησίες καταστράφηκαν από την ισχυρή ροή λάβας που εκτεινόταν από την κορυφή της Κιλαουέα μέχρι τον ωκεανό.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ισημερινός: Ηφαίστειο βρυχάται, νέφος τέφρας πλήττει κοινότητες (video)
    Ισημερινός: Ηφαίστειο βρυχάται, νέφος τέφρας πλήττει κοινότητες (video)

    Ακούστηκαν ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις σε πέντε επαρχίες γύρω από το Σανγκάι, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο

    Νέφος ηφαιστειακής τέφρας που σχηματίστηκε εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας στο Σανγκάι, ηφαίστειο στον κεντρικό Ισημερινό, έπληξε χθες Τετάρτη τέσσερις κοινότητες της χώρας, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.
    «Ελαφριές πτώσεις τέφρας αναφέρθηκαν στην επαρχία Τσιμποράσο, στα καντόνια Γουαμότε και Κουμαντά», ανέφερε μέσω X η Εθνική Γραμματεία Διαχείρισης Κινδύνων (SNGR).
    «Πτώσεις τέφρας» αναφέρθηκαν σε άλλες δυο κοινότητες, στην επαρχία Γουάγιας, στη Ναρανχίτο και στη Μιλάγκρο, κατά μήκος των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάπου διακόσια χιλιόμετρα από τον κώνο του ηφαιστείου, πρόσθεσε αργότερα χθες η SNGR.

    Σε αυτές τις τέσσερις κοινότητες ζουν κάπου 400.000 κάτοικοι.

    Ακούστηκαν ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις σε πέντε επαρχίες γύρω από το Σανγκάι, ως ακόμη και στην πρωτεύουσα Κίτο, ανέφεραν ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «ασυνήθιστης» δραστηριότητας στο ηφαίστειο, με ως και 15 εκρήξεις το λεπτό για περίπου 19 ώρες.

    Οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης εικονίζει αυτοκίνητα καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και αγρότες που καθαρίζουν τις καλλιέργειές τους.
    Το Σανγκάι, που υψώνεται ως τα 5.230 μέτρα, βρίσκεται σε μόνιμη εκρηκτική δραστηριότητα από το 1628, σύμφωνα με τα δεδομένα του εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής (IG). Το νέφος τέφρας, που έφθασε σε υψόμετρο τριών χιλιομέτρων, μετακινείται προς «επαρχίες δυτικά του ηφαιστείου», προς τον δυτικό Ισημερινό, πρόσθεσε το IG.

    Όπως και τα Σιέρα Νέγρα και Τσίλες-Σέρο Νέγρο, άλλα δυο ηφαίστεια, το Σανγκάι παρέμενε πάντως καταταγμένο σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού, παρά την αύξηση της δραστηριότητας, ενώ το γειτονικό Ρεβενταδόρ βρισκόταν σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού.

    Προχθές Τρίτη, το Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανέφερε πως κάτοικοι γειτονικών περιοχών άκουσαν «βρυχηθμούς» και «κρότους» εξαιτίας της δραστηριότητας του στρωσιγενούς ηφαιστείου, στην επαρχία Μορόνα Σαντιάγο, στον Αμαζόνιο, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Κίτο.

    Το φαινόμενο, που έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, οφείλεται σε ιδιαίτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες που επιτρέπουν την μετάδοση των ήχων αυτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

    Η δραστηριότητα του Σανγκάι, που βρίσκεται σε εθνικό πάρκο, δεν προσελκύει γενικά προσοχή, διότι σπανίως επηρεάζει κατοικημένες περιοχές, αντίθετα με άλλο ηφαίστειο, το Τουνγκουράουα, στις πλαγιές του οποίου βρίσκονται κοινότητες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Ιταλία: «Βρυχάται» και πάλι το ηφαίστειο Στρόμπολι στη Σικελία - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
    Ιταλία: «Βρυχάται» και πάλι το ηφαίστειο Στρόμπολι στη Σικελία - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

    Από στόμιο που δημιουργήθηκε σε ύψος επτακοσίων μέτρων, συνεχίζεται η εκτόξευση πυρακτωμένων πετρωμάτων, όπως και λάβας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μεγάλο «σύννεφο στάχτης»

    Η δραστηριότητα του ηφαιστείου που βρίσκεται στο νησί Στρόμπολι, κοντά στη Σικελία, ανησυχεί την Ιταλική Πολιτική Προστασία. Το ηφαίστειο εκρήγνυται σχεδόν αδιάλειπτα αλλά τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο έχει σαφώς ενταθεί.
    Λάβα και πετρώματα έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, στο μικρό αυτό νησί του αρχιπελάγους των Εόλιε, των Αιολίδων Νήσων. Η Ιταλική Πολιτική Προστασία όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται σε φάση «προληπτικού συναγερμού» αν και μέχρι τώρα δεν απειλούνται τα σπίτια των λιγοστών κατοίκων.
    Από στόμιο που δημιουργήθηκε σε ύψος επτακοσίων μέτρων, συνεχίζεται η εκτόξευση πυρακτωμένων πετρωμάτων, όπως και λάβας ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μεγάλο «σύννεφο στάχτης».

    Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τους κατοίκους και τους τουρίστες να πληροφορούνται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, ερχόμενοι σε επαφή και με τους εκπροσώπους της στο νησί. Tο νησί Στρόμπολι δεν ξεπερνά σε έκταση τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι μόνιμοι κάτοικοί του, τον χειμώνα, είναι μόλις 497.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ORIETTA SCARDINO
  • Η τριπλή απειλή για τους ωκεανούς του κόσμου
    Η τριπλή απειλή για τους ωκεανούς του κόσμου

    Οι ωκεανοί του πλανήτη αντιμετωπίζουν μια «τριπλή απειλή» από την υπερθέρμανση, την απώλεια οξυγόνου και την οξίνιση, με τις ακραίες συνθήκες να γίνονται πολύ πιο έντονες τις τελευταίες δεκαετίες και να ασκούν τεράστια πίεση στη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας επιφάνειας των ωκεανών είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις τρεις απειλές που τους πλήττουν ταυτόχρονα, οι οποίες ενθαρρύνονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με τον Guardian. Στα ανώτερα 300 μέτρα του επηρεαζόμενου ωκεανού, αυτά τα σύνθετα γεγονότα διαρκούν τώρα τρεις φορές περισσότερο και είναι έξι φορές πιο έντονα από ό,τι ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αναφέρει η σχετική μελέτη.

    Ο επικεφαλής συγγραφέας της, Joel Wong, ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, προειδοποιεί ότι οι ωκεανοί του κόσμου έχουν ήδη οδηγηθεί σε μια νέα ακραία κατάσταση λόγω της κλιματικής κρίσης. «Οι επιπτώσεις έχουν ήδη γίνει ορατές και αισθητές», επισημαίνει, αναφέροντας το γνωστό παράδειγμα της θερμικής «κηλίδας» που προκάλεσε τον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής στον Ειρηνικό Ωκεανό. «Έντονα ακραία φαινόμενα όπως αυτά είναι πιθανό να επαναληφθούν στο μέλλον και θα διαταράξουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την αλιεία σε όλο τον κόσμο», προσθέτει.

    Το τίμημα της απορρόφησης άνθρακα

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο AGU Advances, ανέλυσε τα περιστατικά ακραίας θερμότητας, αποξυγόνωσης και οξίνισης και διαπίστωσε ότι τέτοια ακραία γεγονότα μπορούν να διαρκέσουν έως και 30 ημέρες, με τους τροπικούς και τον βόρειο Ειρηνικό να πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπρόσθετες απειλές.

    Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν θορυβηθεί από την αδυσώπητη περαιτέρω αύξηση της θερμότητας στον ωκεανό, η οποία έχει φθάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες. Αλλά πέρα από τη ζέστη, η οποία αναγκάζει τα ψάρια και άλλα είδη να μετακινηθούν, αν μπορούν, σε πιο κατάλληλα κλίματα, οι ωκεανοί πληρώνουν επίσης ένα άλλο βαρύ τίμημα για την απορρόφηση τεράστιων ποσοτήτων θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, που διαφορετικά θα θέρμαιναν περαιτέρω την ατμόσφαιρα για τους ανθρώπους στη στεριά. Το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα καθιστά το θαλασσινό νερό πιο όξινο, διαλύει τα κελύφη των θαλάσσιων πλασμάτων και στερεί από τον ωκεανό οξυγόνο.

    To «Μεγάλο Θανατικό»

    Ο συνδυασμός της πτώσης των επιπέδων οξυγόνου, της αυξανόμενης οξίνισης και της ραγδαίας αύξησης της θερμότητας των ωκεανών παρατηρήθηκε επίσης στο τέλος της Πέρμιας περιόδου πριν από περίπου 252 εκατ. χρόνια, όταν η Γη βίωσε το μεγαλύτερο γνωστό γεγονός εξαφάνισης στην ιστορία της, γνωστό ως «Μεγάλο Θανατικό».

    «Αν κοιτάξετε το αρχείο των απολιθωμάτων, μπορείτε να δείτε ότι υπήρχε το ίδιο μοτίβο στο τέλος της Πέρμιας περιόδου, όπου τα δύο τρίτα των θαλάσσιων γενών εξαφανίστηκαν», αναφέρει η η Andrea Dutton, γεωλόγος και κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Δεν έχουμε πανομοιότυπες συνθήκες με αυτές τώρα, αλλά αξίζει να επισημάνουμε ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές που συμβαίνουν είναι παρόμοιες».

    «Οι ωκεανοί δεν είναι απλώς ένα ωραίο σκηνικό για τις selfies σας το καλοκαίρι, αλλά βασιζόμαστε σε αυτούς για τη ζωή μας, είναι πολύ σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό», καταλήγει η Dutton.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ινδονησία: Νέες εκρήξεις στο ηφαίστειο Ίμπου
    Ινδονησία: Νέες εκρήξεις στο ηφαίστειο Ίμπου

    Τρεις νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο ηφαίστειο Ίμπου στην ανατολική Ινδονησία, το οποίο είναι πολύ ενεργό από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα στήλη τέφρας να υψωθεί 5 χιλιόμετρα πάνω από την κορυφή του, σύμφωνα με τις αρχές.

    Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά, η πρώτη λίγο μετά τη 1:00 (τοπική ώρα, 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 7:46 και στις 8:11 τοπική ώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας.

    Από την πρώτη έκρηξη μια στήλη τέφρας έφθασε σε ύψος άνω των 5 χιλιομέτρων από την κορυφή ενώ η τελευταία έκρηξη διήρκεσε περίπου δύο λεπτά, διευκρίνισε στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μουχάμαντ Ουάφιντ.

    Το ηφαίστειο, στο οποίο έχουν σημειωθεί περίπου εκατό εκρήξεις από την αρχή της χρονιάς, έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο πιο υψηλό από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού του ινδονησιακού συστήματος. Οι αρχές είχαν αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο του συναγερμού στα μέσα Μαΐου.

    Ο πληθυσμός έχει κληθεί να μην εισέρχεται σε μια ζώνη αποκλεισμού που εκτείνεται σε απόσταση τεσσάρων έως επτά χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα, να φοράει αναπνευστικές μάσκες και να προστατεύει τα μάτια.

    Το Ίμπου είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερες από 21.000 εκρήξεις του.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2022, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι ζουν στο νησί Χαλμαχέρα.

    Στις 17 Μαΐου, εκατοντάδες άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο ηφαίστειο απομακρύνθηκαν προληπτικά έπειτα από μια νέα έκρηξη η οποία είχε οδηγήσει στην αύξηση του συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ PVMBG/ HANDOUT

  • Συναγερμός στις Φιλιππίνες μετά από έκρηξη ηφαιστείου: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους - Εικόνες χάους
    Συναγερμός στις Φιλιππίνες μετά από έκρηξη ηφαιστείου: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους - Εικόνες χάους

    Τουλάχιστον 2.800 που απομακρύνθηκαν μετά την έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες βρήκαν σήμερα καταφύγιο σε κέντρα έκτακτης ανάγκης για να προστατευθούν από την τέφρα και τις αναθυμιάσεις, σύμφωνα με τις αρχές.

    Η έκρηξη στο όρο Κανλάον, στο νησί Νέγκρος των Φιλιππίνων, διήρκησε έξι λεπτά χθες βράδυ, εκτοξεύοντας ηφαιστειακή τέφρα και πέτρες και εκλύοντας αέρια σε ύψος 5 χιλιομέτρων, όπως δήλωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων.

    Η υπηρεσία αυτή αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού από την 1 στη βαθμίδα 2 σε πεντάβαθμη κλίμακα, προειδοποιώντας για πιθανές νέες εκρήξεις.

    Έκλεισαν επιχειρήσεις - Ακυρώθηκαν πτήσεις

    Οι αρχές στην πόλη Κανλάον, στην ανατολική επαρχία της νήσου Νέγκρος, έδωσαν εντολή στους κατοίκους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στο ηφαίστειο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ανακοίνωσαν ότι όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές.

    Οι αρχές ακύρωσαν επίσης αρκετές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μπακολόντ, που είναι αυτό το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο ηφαίστειο στην πρωτεύουσα του νησιού.

    Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο λεγόμενο «δακτυλίδι της φωτ

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς