Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 15:10

Τον μαζικό εμβολιασμό των παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική με το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας συνιστά ο ΠΟΥ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Μια ιστορική στιγμή»: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε χθες τη μαζική ανοσοποίηση, με το πρώτο ανθελονοσιακό εμβόλιο, των παιδιών που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες επικίνδυνες ζώνες, κάτι που θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.

Η ελονοσία, μια ασθένεια γνωστή από την αρχαιότητα, εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, ρίγη και εφίδρωση.

Κάθε δύο λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία κάπου στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Το πολυαναμενόμενο ανθελονοσιακό εμβόλιο για τα παιδιά είναι μια επαναστατική πρόοδος για την επιστήμη, την ιατρική και τον αγώνα κατά της ελονοσίας», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Η χρήση αυτού του εμβολίου σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα εργαλεία για την πρόληψη της ελονοσίας θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο», πρόσθεσε.

Το RTS,S είναι ένα εμβόλιο που δρα εναντίον του παράσιτου πλασμώδιου (Plasmodium falciparum) το οποίο μεταδίδεται από τα κοινά κουνούπια. Το παράσιτο αυτό είναι το πιο θανατηφόρο σε παγκόσμια κλίμακα και κυριαρχεί στην Αφρική.

Για την Αφρική, όπου η ελονοσία σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, το εμβόλιο αυτό είναι συνώνυμο με την ελπίδα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ασθένεια θα καταστεί ανθεκτική στις θεραπείες.

«Επί αιώνες, η ελονοσία στοίχειωνε την υποσαχάρια Αφρική, προκαλώντας τεράστια οδύνη» σχολίασε ο Δρ Ματσιντίσο Μοέτι, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την αφρικανική ήπειρο.

Συνολικά, πέντε είδη παρασίτων του γένους Plasmodium (όλα μεταδίδονται από τα κουνούπια) ευθύνονται για την ασθένεια. Το Plasmodium falciparum είναι το πλέον παθογόνο και ευθύνεται για τα θανατηφόρα κρούσματα.

«Ελπίζαμε εδώ και πολύ καιρό να υπάρξει ένα αποτελεσματικό ανθελονοσιακό εμβόλιο και τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε ένα που συνιστάται για γενικευμένη χρήση», πρόσθεσε ο Μοέτι.

Από το 2019 τρεις χώρες, η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι, άρχισαν να χορηγούν το εμβόλιο αυτό σε επιλεγμένες περιοχές με μέτρια έως σοβαρή διάδοση της ασθένειας. Δύο χρόνια μετά την έναρξη αυτής της πρώτης δοκιμής σε ευρεία κλίμακα έχουν χορηγηθεί 2,3 εκατομμύρια δόσεις.

Το RTS,S παρασκευάζεται από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK και είναι το πρώτο εμβόλιο –και μέχρι στιγμής το μοναδικό– που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ακόμη και της σοβαρής νόσησης που απειλεί τη ζωή, στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης έδειξαν ότι το εμβόλιο, όταν χορηγείται σε τέσσερις δόσεις, προλαμβάνει τα 4 στα 10 κρούσματα της ελονοσίας και τις 3 στις 10 σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή νοσήσεις.

Το επόμενο βήμα για τον ΠΟΥ είναι η χρηματοδότηση της εκστρατείας εμβολιασμού. Η Συμμαχία για το Εμβόλιο (Gavi) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει, σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους παράγοντες, «εάν και πώς θα χρηματοδοτήσει ένα νέο πρόγραμμα εμβολιασμού στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».

Ένα άλλο εμβόλιο, που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Matrix-M, γεννά επίσης πολλές ελπίδες αφού τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι στις δοκιμές της δεύτερης φάσης έδειξε ότι έχει αποτελεσματικότητα 77%. Το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να πάρει άδεια σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Τον Ιούλιο, η γερμανική εταιρεία BioNTech ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να εφαρμόσει την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (χρησιμοποιείται ήδη στο εμβόλιο κατά της Covid-19) για να αναπτύξει ένα εμβόλιο για την ελονοσία και ότι θα ξεκινήσει δοκιμές το επόμενο έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 11:13

Σχετικά Άρθρα

  • ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 
    ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 

    Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου.

    «Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

    «Αυτή η έλλειψη εγείρει μεγάλα προβλήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης των επιδημικών εξάρσεων και εμποδίζει τις προσπάθειες με σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου», συνέχισε.

    Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, εξήγησε η υπηρεσία δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ως τη 14η Οκτωβρίου, η διεθνής ομάδα συντονισμού για την προμήθεια εμβολίων έλαβε αιτήματα για εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα από πλευράς του Μπανγκλαντές, του Σουδάν, του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Μιανμάρ.

    Τα αιτήματα συνολικά ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια δόσεις, όμως μπόρεσαν να σταλούν μόνο 7,6 εκατ. δόσεις.

    Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 θάνατοι ως την 29η Σεπτεμβρίου φέτος. «Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι κατά 16% χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς, η αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 126% είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε.

    Από τον περασμένο μήνα, νέες εξάρσεις της χολέρας έχουν αναφερθεί στον Νίγηρα (705 κρούσματα, 17 θάνατοι) και στην Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς θάνατο), κάτι που αυξάνει στις 30 τον αριθμό των χωρών που επλήγησαν μέσα στο 2024, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

    Αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο — χώρα όπου πλέον μαίνεται πόλεμος.

    Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης εκεί είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας της επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

    Η χολέρα, λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, ή νερού, ή περιττωμάτων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά και δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, πάνω απ’ όλα τα μικρότερα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB

  • ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική είναι αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας
    ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική είναι αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη νότια Αφρική βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητές του να παράσχει βοήθεια περιορίζονται από την ελλιπή χρηματοδότησή του.

    Εν μέσω πρωτοφανούς ξηρασίας, πέντε χώρες, αριθμός ρεκόρ, έχουν κηρύξει «κατάσταση καταστροφής» και ζητούν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, υπενθύμισε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ. Πρόκειται για το Λεσότο, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε. Η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη έχουν επίσης επηρεαστεί σοβαρά και περίπου 21 εκατομμύρια παιδιά είναι υποσιτισμένα.

    «Εάν δεν λάβουμε πρόσθετους πόρους, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βιώσουν τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, χωρίς βοήθεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του WFP, Τόμσον Φίρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

    Το WFP σχεδιάζει να προσφέρει τρόφιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετρητά, σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις επτά χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα, για να καλύψει τη δύσκολη περίοδο μέχρι την επόμενη συγκομιδή, τον Μάρτιο. Σημείωσε όμως ότι έχει λάβει μόνο το ένα πέμπτο από τα περίπου 369 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται.

    «Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, τα ζώα χάθηκαν και τα παιδιά είναι τυχερά αν τρώνε ένα γεύμα την ημέρα. Η κατάσταση είναι φρικτή και χρειάζεται να αναλάβουμε δράση», τόνισε ο Φίρι.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Η νέα πανδημία είναι προ των πυλών – Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας
    Η νέα πανδημία είναι προ των πυλών – Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB) παρουσιάστηκε στην 15η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο και αποκαλύπτει πληθώρα κινδύνων που αυξάνουν την πιθανότητα νέων πανδημιών

    Πρόσφατες επιδημίες του ιού Marburg, της Mpox και του τελευταίου στελέχους της γρίπης των πτηνών (H5N1) υπενθυμίζουν έντονα την ευαλωτότητα του κόσμου σε πανδημίες. Μόνο το 2024 έχουν ήδη σημειωθεί 17 επιδημίες επικίνδυνων ασθενειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κάθε νέα επιδημία αποκαλύπτει αδυναμίες στην παγκόσμια ετοιμότητα για πρόληψη μιας νέας πανδημίας, με τον ΠΟΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προετοιμασία των υγειονομικών συστημάτων.

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB) παρουσιάστηκε στην 15η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο και αποκαλύπτει πληθώρα κινδύνων που αυξάνουν την πιθανότητα νέων πανδημιών. Συγκεκριμένα, περιγράφει 15 βασικούς παράγοντες κινδύνου για πανδημίες, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται σε πέντε ξεχωριστές ομάδες: κοινωνικοί, τεχνολογικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και πολιτικοί.

    Το GPMB, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, παρακολουθεί τους παράγοντες κινδύνου πανδημίας και επιβλέπει την παγκόσμια ετοιμότητα. Η έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη να κατανοηθεί η παγκόσμια ευαλωτότητα σε απειλές και καλεί για μια ριζική αναπροσαρμογή της συλλογικής προσέγγισης στην προετοιμασία για πανδημίες.

    Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ και εντός των χωρών, οι ανισότητες, η εντατική κτηνοτροφία και η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών από τον άνθρωπο στα ζώα είναι μερικές από τις κύριες απειλές που αναφέρονται στην έκθεση. Η έκθεση επίσης εντοπίζει νέους κινδύνους, εκτός από τους γνωστούς και διαχρονικούς. Η ψηφιακή συνδεσιμότητα επέτρεψε στους επιστήμονες να αναλύουν και να κοινοποιούν τα δεδομένα των παθογόνων γρήγορα και να προσαρμόζουν τις απαντήσεις τους με ταχύτερο ρυθμό. Ωστόσο, αυτό το ψηφιακό αποτύπωμα εκθέτει τα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες σε κινδύνους. Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι αυξημένες απειλές για τη βιοασφάλεια και η ταχεία διάδοση παραπληροφόρησης αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    «Η επόμενη πανδημία δεν θα περιμένει να τελειοποιήσουμε τα συστήματά μας», δήλωσε η Joy Phumaphi, Πρόεδρος του GPMB και πρώην Υπουργός Υγείας της Μποτσουάνα. «Πρέπει να επενδύσουμε τώρα σε ανθεκτικά και δίκαια συστήματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αντέξουμε τις προκλήσεις του αύριο».

    Η έκθεση εντοπίζει τους πολύπλοκους και αλληλεξαρτώμενους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο πανδημιών. Ωστόσο, τονίζει επίσης ότι η προθυμία να εισαχθεί ευελιξία στην αντίδραση, να προστατευθεί προληπτικά η κοινωνία και να γίνουν επενδύσεις σε συνεργατικές προσπάθειες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο και να ενισχύσει την ετοιμότητα.

    Για να προστατευθούν αποτελεσματικά, όλα τα έθνη πρέπει να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους, να δώσουν προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία και να διασφαλίσουν ότι οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε όλες τις κοινότητες, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες και μειονεκτικές. Το ΑΕΠ από μόνο του δεν αποτελεί μέτρο ανθεκτικότητας σε μια πανδημία.

    Η προετοιμασία θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές που καλύπτουν τις διασυνδέσεις της ανθρώπινης, ζωικής και περιβαλλοντικής υγείας. Η έκθεση καλεί για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των τομέων για την άμβλυνση των κινδύνων που σχετίζονται με πανδημίες, αναγνωρίζοντας ότι η υγεία ενός τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των άλλων.

    «Έχουμε ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας να επανεξετάσουμε την παγκόσμια ετοιμότητα: να αξιολογήσουμε τους κινδύνους που εκτείνονται πέρα από τον τομέα της υγείας και να αντιμετωπίσουμε μερικούς από αυτούς πιο προληπτικά, προσαρμοσμένοι σε κάθε πλαίσιο», δήλωσε η κ. Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, επίσης Πρόεδρος του GPMB και πρώην Πρόεδρος της Κροατίας. «Η επαγρύπνηση, η προσαρμοστικότητα και η συνεργασία πρέπει να καθορίσουν την προετοιμασία μας τώρα, ώστε να είναι ενσωματωμένα στην αντίδραση».

    Η έκθεση παρέχει ένα πλαίσιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να προσαρμόσουν τις υπάρχουσες στρατηγικές υγείας και να ενισχύσουν τα προστατευτικά μέτρα ενάντια σε μελλοντικές πανδημίες. Τι σημαίνει αυτό; Τακτική αναθεώρηση των σχεδίων πρόληψης και αντίδρασης και ευελιξία ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις καταστάσεις. Η επόμενη πανδημία δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Covid-19, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά τα μαθήματα από αυτήν την εμπειρία πρέπει να καθοδηγούν, χωρίς να καθορίζουν, την προετοιμασία.

    Η ανθεκτικότητα σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις εξαρτάται από την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, τη βελτιωμένη τεχνολογία, τις δίκαιες υγειονομικές υποδομές και την ενισχυμένη κατανόηση της δυναμικής φύσης όλων των παραγόντων κινδύνου πανδημιών. Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει συλλογική ευθύνη για την πρόληψη και την αντίδραση σε ασθένειες, αντί να θεωρεί την ετοιμότητα ως δραστηριότητα σε επίπεδο μεμονωμένης χώρας ή τομέα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI

  • Η ψυχική υγεία των εργαζομένων προτεραιότητα του ΠΟΥ
    Η ψυχική υγεία των εργαζομένων προτεραιότητα του ΠΟΥ

    Ολοκληρωμένες δράσεις ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με στόχο να εξαλειφθεί το στίγμα στην εργασία και οι παράγοντες που καθιστούν τα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα προβληματικά

    Στην «ψυχική υγεία στην εργασία» είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η άρρηκτη σχέση που συνδέει την ψυχική υγεία με το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Δεδομένου ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει στο εργατικό δυναμικό, ο αντίκτυπος της εργασίας -θετικός ή αρνητικός- στην ψυχική υγεία είναι καθοριστικής σημασίας.

    Σε συνεργασία με πολλούς φορείς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναδεικνύει την ανάγκη για ασφαλείς και υποστηρικτικούς χώρους εργασίας, που προστατεύουν και προάγουν ενεργά την ψυχική ευεξία.

    Βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι ότι η ευημερία και η εργασία είναι έννοιες αλληλένδετες. Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον δεν είναι απλώς μια ωραία συνθήκη, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας. Μια θετική εργασιακή κουλτούρα ενισχύει την ευημερία και τη σταθερότητα, ενώ οι τοξικές συνθήκες εργασίας μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία και να μειώσουν την παραγωγικότητα.

    Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και υποστηρίζονται στην εργασία τους, τείνουν να είναι πιο αφοσιωμένοι, παραγωγικοί και ικανοποιημένοι. Από την άλλη, οι κακές συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων και του υψηλού στρες, μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία, μειώνοντας την ικανοποίηση από την εργασία και την αποδοτικότητα.

    Οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε πολυάριθμους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία, όπως ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η έλλειψη εργασιακού ελέγχου, οι χαμηλοί μισθοί, η εργασιακή ανασφάλεια και οι ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, η έκθεση στην παρενόχληση, τις διακρίσεις και τα άκαμπτα ωράρια επιδεινώνουν περαιτέρω αυτές τις προκλήσεις, επηρεάζοντας τη συνολική ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία υποστηρικτικών και παραγωγικών χώρων εργασίας.

    Συνέπειες που ξεπερνούν τα άτομα

    Οι ειδικοί τονίζουν, μάλιστα, ότι οι συνέπειες ενός προβληματικού εργασιακού περιβάλλοντος επεκτείνονται πέρα από το άτομο. Η κακή ψυχική υγεία οδηγεί σε μειωμένη απόδοση, αυξημένες απουσίες και υψηλότερη εναλλαγή προσωπικού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάθλιψη και το άγχος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 12 δισεκατομμυρίων εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο, που κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

    Εργασία χωρίς αποκλεισμούς

    Το στίγμα και οι διακρίσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια ή να διατηρήσουν την εργασία τους ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ευαισθητοποίηση και η προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας σχετικά με την ψυχική υγεία μπορεί να συμβάλει στην άρση αυτών των εμποδίων, προωθώντας μια κουλτούρα συμμετοχικότητας και κατανόησης στο χώρο εργασίας.

    Οι δράσεις των εργοδοτών αποτελούν κυρίαρχο και αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης των ζητημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον. Η παροχή εύλογων διευκολύνσεων, η οργάνωση υποστηρικτικών συναντήσεων, η δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας και η δημιουργία ασφαλών χώρων για ανοιχτό διάλογο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον. Η εκπαίδευση των διευθυντών για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση μιας υποστηρικτικής εργασιακής κουλτούρας.

    Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία πολιτικών που προλαμβάνουν τους κινδύνους για την ψυχική υγεία, προάγουν την ευημερία και δημιουργούν υποστηρικτικούς χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα. Επενδύοντας σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και ενισχύοντας τη νομοθεσία που προστατεύει την ψυχική υγεία στην εργασία, δημιουργείται η ελπίδα για ένα βιώσιμο και υγιές εργατικό δυναμικό.

    Τα άτομα μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της δικής τους ψυχικής υγείας. Η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, η αναζήτηση υποστήριξης από έμπιστους συναδέλφους ή επαγγελματίες υγείας και η συνεχής παρακολούθηση της ψυχικής υγείας αποτελούν κρίσιμες στρατηγικές αυτο-φροντίδας.

    Η δέσμευση του ΠΟΥ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στην εργασία μέσω των ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων δράσης του. Με την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας σε ευρύτερες πολιτικές υγείας, περιβάλλοντος και κοινωνικές πολιτικές, ο ΠΟΥ στοχεύει στη μείωση του στίγματος, την αύξηση της πρόσβασης στη φροντίδα και τη δημιουργία ασφαλέστερων και πιο συμμετοχικών χώρων εργασίας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του οργανισμού προσφέρουν σαφείς συστάσεις για την προώθηση της ψυχικής υγείας, την πρόληψη των καταστάσεων ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των ατόμων στο εργατικό δυναμικό.

    Καθίσταται, λοιπόν, ζωτικής σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι -κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενοι και κοινότητες- να αναλάβουν δράση για τη δημιουργία χώρων εργασίας που προστατεύουν και προάγουν την ψυχική ευημερία. Τα ασφαλή και υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα όχι μόνο ενισχύουν την ατομική παραγωγικότητα, αλλά συμβάλλουν και στη συνολική κοινωνική ευημερία. Ας καταστήσουμε την ψυχική υγεία προτεραιότητα σήμερα για ένα υγιέστερο και πιο παραγωγικό αύριο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΠΟΥ: Επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της θέσης του αλκοόλ στην ευρωπαϊκή κοινωνία
    ΠΟΥ: Επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της θέσης του αλκοόλ στην ευρωπαϊκή κοινωνία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική χρήση και κατάχρηση του αλκοόλ στην Ευρώπη

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Redefine alcohol», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλεί τους Ερωπαίους πολίτες να αναπροσδιορίσουν την σχέση τους με το αλκοόλ μέσα από ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί.

    Σύμφωνα με επίσημες αναφορές του, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ έχει το υψηλότερο ποσοστό αλκοολικών και την υψηλότερη πρόσληψη στον κόσμο.

    Κοπεγχάγη, 2 Οκτωβρίου 2024

    Το αλκοόλ ευθύνεται για σχεδόν 1 στους 11 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Η νέα εκστρατεία του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη έχει ως στόχο να αλλάξει αυτό το γεγονός.

    Συνδέεται με περισσότερες από 200 ασθένειες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον επτά είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

    Το αλκοόλ είναι σήμερα άμεσα υπεύθυνο για το 8,8% – 1 στους 11 – των συνολικών θανάτων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Ωστόσο, παρά αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τα επιζήμια αποτελέσματα, λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

    Καθώς ο κόσμος γιορτάζει τον Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μόνο το 21% των γυναικών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες γνώριζαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού – ενός κινδύνου που ξεκινά ήδη από τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ.

    Εκστρατεία Επιμόρφωσης

    Γι’ αυτό το λόγο το Περιφερειακό Γραφείο ξεκινά μια νέα περιφερειακή εκστρατεία για να καλύψει αυτό το κενό πληροφόρησης, μοιράζοντας τις τελευταίες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία και ενθαρρύνοντας ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τις βλάβες που συχνά παραβλέπονται.

    Η εκστρατεία «Επαναπροσδιορίστε το αλκοόλ» καλεί τους Ευρωπαίους να προβληματιστούν σχετικά με τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις τους με το αλκοόλ, προτρέποντας να επανεξετάσουν το ρόλο που έχει στην καθημερινή ζωή, τις γιορτές και τις παραδόσεις.

    Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τους κρυμμένους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ και στην έμπνευση για πιο υγιεινές επιλογές.

    Kοινωνικά προβλήματα

    «Πέρα από τις σωματικές του επιπτώσεις, το αλκοόλ συμβάλλει και σε ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα», εξηγεί ο Δρ Γκάουντεν Γκαλέα, Στρατηγικός Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη και Διευθυντής της Ειδικής Πρωτοβουλίας για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και την Καινοτομία.

    Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει καθοριστικά στη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας

    «Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει καθοριστικά στη βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, στους οδικούς τραυματισμούς και σε άλλες μορφές βλάβης που επηρεάζουν όχι μόνο τους πότες, αλλά ευρύτερα τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους.

    «Τελικά, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για την υγεία και τη συμπεριφορά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκστρατεία «Redefine alcohol» μοιράζεται τεκμηριωμένες πληροφορίες και ενθαρρύνει τα άτομα να επανεξετάσουν τις συνήθειες και τις σχέσεις τους με το αλκοόλ, ενώ παράλληλα προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις υγειονομικές αρχές να συμβάλουν στην επίτευξη μιας ευρύτερης πολιτισμικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο αυτό αντιμετωπίζεται και ρυθμίζεται στην κοινωνία».

    Αληθινές Ιστορίες

    Το Περιφερειακό Γραφείο θα μοιραστεί ισχυρές ιστορίες καθ’ όλη τη διάρκεια των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας γνώσεις από Ευρωπαίους φορείς αλλαγής που άλλαξαν τη ζωή τους επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με το αλκοόλ και συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει πλέον θέση στη ζωή τους.

    Οι ιστορίες αυτές αναδεικνύουν τα πολλά οφέλη από τη μείωση ή την ολική διακοπή του αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης σωματικής και ψυχικής υγείας που συνδέεται με καλύτερο ύπνο, συγκέντρωση και ενέργεια, βαθύτερους δεσμούς και σχέσεις και μεγαλύτερη εκτίμηση της ζωής συνολικά.

    «Οι ατομικές επιλογές είναι σημαντικές, αλλά δεν αρκούν», δήλωσε ο Δρ Γκαλέα. «Στην περιοχή μας, το αλκοόλ είναι πολύ φθηνό, πολύ διαθέσιμο και πολύ έντονα προωθούμενο. Πρέπει να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα όπου οι πιο υγιεινές αποφάσεις θα είναι πιο εύκολες για όλους. Ένα προϊόν που προκαλεί τόση ζημιά όσο το αλκοόλ θα πρέπει να ρυθμίζεται αυστηρότερα. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει – αλλά χρειαζόμαστε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να δώσουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία».

    Στην περιοχή μας, το αλκοόλ είναι πολύ φθηνό, πολύ διαθέσιμο και πολύ έντονα προωθούμενο

    Χάραξη πολιτικών για την υγεία

    Μέσω της συνεργασίας με τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις κοινότητες και τους υπέρμαχους της υγείας, το «Redefine alcohol» προωθεί ένα περιβάλλον που διευκολύνει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, συμβάλλοντας σε μια ασφαλέστερη και υγιέστερη Ευρώπη.

    Η επικοινωνιακή εκστρατεία αποτελεί μέρος του έργου EVID-ACTION (Evidence into Action Alcohol Project) του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο ξεκίνησε το 2022. Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, αποσκοπεί στη μετάφραση της έρευνας σε εφαρμόσιμες πολιτικές για τη μείωση της βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ σε 30 χώρες της Ευρώπης και συμβάλλει στους στόχους του σχεδίου «Η Ευρώπη νικά τον καρκίνο».

    Πηγή: In.gr
  • ΠΟΥ: Ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox
    ΠΟΥ: Ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox

    Πρόκειται για τεστ PCR που επιτρέπει την ανίχνευση του DNA του ιού σε δείγματα από δερματικές βλάβες

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε το πρώτο διαγνωστικό τεστ για τον ιό mpox στη διαδικασία Χορήγησης Εσπευσμένης Άδειας Κυκλοφορίας (Emergency Use Listing/EUL), κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης σε εξετάσεις για τον ιό mpox.

    Το Alinity m MPXV, όπως είναι η επωνυμία του, είναι ένα τεστ PCR που επιτρέπει την ανίχνευση του DNA του ιού σε επιχρίσματα από δερματικές βλάβες. Κατασκευάστηκε από την Abbott Molecular Inc. και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα διενέργειας τεστ σε χώρες που πλήττει ο ιός mpox, όπου η ανάγκη για ταχεία και ακριβή διάγνωση έχει αυξηθεί σημαντικά. Η έγκαιρη διάγνωση του mpox επιτρέπει τη γρήγορη θεραπεία και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

    «Η ένταξη αυτού του πρώτου διαγνωστικού τεστ για τον mpox στη χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διάθεση περισσότερων διαγνωστικών εργαλείων στις πληγείσες χώρες» αναφέρει στη σχετική δημοσίευση Δρ Yukiko Nakatani, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Πρόσβαση σε Φάρμακα και Υγειονομικά Προϊόντα. «Η αύξηση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας έχει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τις χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους, ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές» πρόσθεσε.

    Μέχρι στιγμής, στον ΠΟΥ έχουν υποβληθεί τρία ακόμα αιτήματα για αξιολόγηση EUL, και οι συζητήσεις συνεχίζονται με άλλους κατασκευαστές in vitro διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων (IVD) για τον mpox, ώστε να διευρυνθεί το φάσμα διαγνωστικών επιλογών με εγγυημένη ποιότητα. «Αυτό θα ενθαρρύνει χώρες που δεν έχουν εγκρίνει τα ιατρικά προϊόντα μέσω των δικών τους διαδικασιών έγκρισης να προμηθευτούν τα αναγκαία τεστ μέσω οργανισμών του ΟΗΕ και άλλων συνεργαζόμενων προμηθευτών» αναφέρει ο ΠΟΥ.

    Πρόκληση η παρακολούθηση του ιού στην Αφρική

    Παρά τις προσπάθειες, η περιορισμένη διαγνωστική ικανότητα και οι καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων mpox παραμένουν πρόβλημα στην Αφρική, συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού. Το 2024, έχουν αναφερθεί πάνω από 30.000 ύποπτα κρούσματα σε ολόκληρη την περιοχή, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μπουρούντι και στη Νιγηρία. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχουν εξεταστεί φέτος μόλις το 37% των ύποπτων κρουσμάτων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Πάνω από 850 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της mpox στην Αφρική μέσα στο 2024
    Πάνω από 850 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της mpox στην Αφρική μέσα στο 2024

    Η ευλογιά των πιθήκων έχει επισήμως εντοπιστεί σε 16 αφρικανικές χώρες

    Συνολικά 866 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της mpox στην Αφρική από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη από την υγειονομική υπηρεσία Africa CDC, η οποία υπογράμμισε πως «η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο» στην ήπειρο.
    Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφτεί 34.297 κρούσματα στις πέντε αφρικανικές περιφέρειες, επισήμανε η υγειονομική υπηρεσία της Αφρικανικής Ένωσης.
    Η mpox έχει επισήμως εντοπιστεί σε 16 αφρικανικές χώρες, κατά την ίδια πηγή.

    «Η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο», επέμεινε ο Δρ. Ζαν Κασέγια, ο γενικός διευθυντής των αφρικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νόσων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Περί τα 2.500 νέα κρούσματα εβδομαδιαίως καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, συνέχισε, επικρίνοντας το γεγονός πως ο δείκτης των εργαστηριακών εξετάσεων για την επιβεβαίωση της παρουσίας της νόσου παραμένει «πολύ χαμηλός».

    Οι υγειονομικές αρχές στην Γκάνα ανακοίνωσαν χθες πως η χώρα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της mpox φέτος.

    Ο ασθενής, μικρό αγόρι σε βορειοδυτική περιοχή της χώρας, κάπου 475 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Άκρα, παρουσιάζει συμπτώματα του ιού, ιδίως δερματικές αλλοιώσεις, πυρετό και σωματικούς πόνους, εξήγησε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας υγείας της Γκάνας (GHS), ο Πάτρικ Κούμα Αμποάγκιε, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

    Ενώ το παιδί επιτράπηκε να βγει από το νοσοκομείο και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή, οι αρχές έχουν εντοπίσει και θέσει υπό επιτήρηση 25 πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

    «Το ύποπτο κρούσμα της mpox απομονώθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης» της ασθένειας, σύμφωνα με τον κ. Κούμα Αμποάγκιε.

    Άλλα περίπου 230 ύποπτα κρούσματα τελούν υπό επιτήρηση στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής, ενημέρωσαν χθες το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στην GHS.
    Η mpox, παλιότερα γνωστή με την ονομασία ευλογιά των πιθήκων, είναι ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, καθώς και μεταξύ ανθρώπων, και προκαλεί πυρετό, μυικούς πόνους και δερματικές αλλοιώσεις, ιδίως εξανθήματα. Μπορεί να είναι θανατηφόρα.

    Η νέα έξαρση της mpox στην ήπειρο και η εμφάνιση νέας παραλλαγής του ιού (clade 1b) ώθησαν τον ΠΟΥ να κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε διεθνές επίπεδο στα μέσα Αυγούστου.

    Η clade 1b έχει εντοπιστεί στη ΛΔ Κονγκό, στο Μπουρούντι, στην Κένυα, στην Ουγκάντα και στη Ρουάντα, σύμφωνα με τα Africa CDC.

    Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη ΛΔ Κονγκό, επίκεντρο της επιδημίας, που αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει προχθές Τετάρτη, αναβλήθηκε επ’ αόριστον από τις υγειονομικές αρχές της πελώριας χώρας.

    Αναμένεται να αρχίσει σε δυο ημέρες, υπογράμμισε πάντως ο Δρ. Κασέγια στους δημοσιογράφους.

    Η Ρουάντα άρχισε εμβολιασμούς τη 17η Σεπτεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM
  • Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια
    Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια

    Ξεκινάει η περίοδος του εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τους πολίτες να μπορούν να βρουν εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές της νόσου.

    Όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει και φέτος όπως και πέρυσι, τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης.

    Τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού. Συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του COVID-19, σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.«Εμβολιαστείτε έγκαιρα και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας», αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Υγείας.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο