Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 11:55

Φάρμακα για κορωνοϊό: Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα - Θα είναι έτοιμα τέλος του 2021, λέει ο Μπουρλά

Γράφτηκε από την

Τρία αντιικά χάπια, με τελευταίο αυτό της Merck, δείχνουν ότι λειτουργούν αποτελεσματικά έναντι της λοίμωξης

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για τα νέα φάρμακα κατά του κορωνοϊού.

Την αισιοδοξία του ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν καλά νέα για το φάρμακο κατά της Covid-19 εξέφρασε μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, είπε ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία του κάνει κλινικές μελέτες για φάρμακο το οποίο θα χορηγείται από το στόμα και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό».

«Έχουμε καλά νέα για το θέμα των φαρμάκων. Εκτός από τα μονοκλωνικά που παίρνουν τον δρόμο τους, έχουμε και νέα φάρμακα κατά του covid. Είναι σε φάση μελέτης αλλά τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Άρα θα έχουμε μέσα θεραπευτικά στα χέρια μας», τόνισε μέσα στην εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Πιστεύω ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν οριοθετηθεί οι εγκρίσεις σε όλα», σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά τη δαπάνη τους, η κ Γκάγκα τόνισε ότι φυσικά θα καλύπτεται και για αυτά τα φάρμακα, όπως συμβαίνει γενικά με τα ακριβά φάρμακα σαν και αυτό αν σκεφτεί κανείς ότι μία δόση κοστίζει 2000 ευρώ.

Με δρομολογημένη τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε Έλληνες ασθενείς, βαθιές ανάσες επιτρέπουν σε όλους όσοι βρίσκονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού και τα αποτελέσματα της μελέτης για το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24 που διεξάγεται σε κλινικές COVID-19 στην Ελλάδα και το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα αναπτύχθηκε στο Ισραήλ από την ομάδα του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ στο Ιατρικό Κέντρο Σουράσκι του Τελ Αβίβ και η κλινική δοκιμή του και στην Ελλάδα είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο. Τα δύο ελληνικά νοσοκομεία που συμμετέχουν στη μελέτη είναι το «Σωτηρία» και το Αττικόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «protothema.gr», ολοκληρώθηκε η Φάση 2 της μελέτης στα εν λόγω νοσοκομεία με πολύ καλά αποτελέσματα που ουσιαστικά δίνουν το πράσινο φως για την επόμενη και τελευταία φάση της εισπνεόμενης θεραπείας που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας των εξωσωμάτων. Με τη βοήθεια των εξωσωμάτων, ειδικές πρωτεΐνες μπορούν να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να συμβάλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος που δέχεται την επίθεση από τον κορωνοϊό.

Η ομάδα των επιστημόνων, που αποτελείται από τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, τη διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» και πλέον αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναμένεται να δημοσιεύσει μέσα στον Οκτώβριο τα θετικά αποτελέσματα της χορήγησης του φαρμάκου στους 90 νοσηλευόμενους με μέτρια συμπτώματα λοίμωξης COVID-19 που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή.

Το 93% των ασθενών που το έλαβαν πήρε εξιτήριο εντός πέντε ημερών. Με βάση τα ενθαρρυντικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί θεωρείται βέβαιο ότι θα δρομολογηθεί και η επόμενη φάση της μελέτης στα ίδια νοσοκομεία, κάτι που χρονικά τοποθετείται στις αρχές του 2022. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους πιθανόν να υποβληθεί αίτημα έγκρισης του φαρμάκου στις ρυθμιστικές αρχές.

Η Φάση 2 της κλινικής μελέτης επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της προηγούμενης, της Φάσης 1, που είχε ολοκληρωθεί στο Ισραήλ τον περασμένο χειμώνα. Σε αυτήν, επίσης ασθενείς με μέτρια συμπτώματα COVID-19 είχαν λάβει εξιτήριο εντός πέντε ημερών. Ο καθηγητής Αρμπέρ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Jerusalem Post», ανέφερε ότι στόχος της έρευνας στην Ελλάδα ήταν να αποδειχθεί η ασφάλεια του φαρμάκου. «Μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε καμία παρενέργεια», δήλωσε.

Πάντως, κατά πληροφορίες, η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία ELPEN, η οποία στηρίζει την κλινική μελέτη στη χώρα μας, προεξοφλεί την περαιτέρω θετική εξέλιξη στην έρευνα καθώς και στη διαδικασία έγκρισης της θεραπείας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως μαρτυρά η σχετική προετοιμασία σε επίπεδο υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού για την παραγωγή του καινοτόμου εισπνεόμενου φαρμάκου για τη λοίμωξη COVID-19.

Τα τρία νέα χάπια

Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της σε τρεις υποσχόμενες θεραπείες σε μορφή χαπιού για τη λοίμωξη COVID-19.

Η Merck ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η δραστική ουσία μολνοπιραβίρη κατά της COVID-19, που έχει αναπτύξει και μελετά με την εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics, μείωσε κατά 50% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που μολύνθηκαν από τον ιό. Το σχήμα της θεραπείας προβλέπει την κατ’ οίκον χορήγηση του σκευάσματος δύο φορές την ημέρα επί πέντε ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται αμέσως μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Οι δυο εταιρείες θα υποβάλουν αίτηση για έγκριση του φαρμάκου στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), καθώς και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές στον υπόλοιπο κόσμο. Εάν εγκριθεί η χρήση του, θα πρόκειται για το πρώτο αντιικό σε χάπι για τη θεραπεία της COVID-19. Οι δύο εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν έτοιμες 10 εκατομμύρια δόσεις, ενώ παράλληλα έχουν εκχωρήσει δικαιώματα παραγωγής του φαρμάκου σε παραγωγούς γενόσημων φαρμάκων για να καλυφθούν οι ανάγκες και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στη μάχη για την ανάπτυξη αντιικού φαρμάκου (χαπιού) βρίσκεται και η αμερικανική εταιρεία Pfizer, η οποία βεβαίως έχει ταυτιστεί με τη νικηφόρα εμβολιαστική μάχη κατά του κορωνοϊού κυκλοφορώντας το εμβόλιο mRΝΑ. Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα πως έχει ξεκινήσει μια μεγάλη μελέτη για τη δοκιμή ενός από του στόματος αντιικού φαρμάκου για την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19.

Επίσης, η εταιρεία διεξάγει κλινική μελέτη και για άλλη θεραπεία με ενδοφλέβια έγχυση για ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα. Σημειώνεται ότι και οι δύο θεραπείες στοχεύουν στο να εμποδίζουν τη λειτουργία της πρωτεάσης, ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να αναπαραχθεί στο σώμα.

Τέλος, οι εταιρείες Roche και Atea διεξάγουν κλινική μελέτη για την ανάπτυξη της ουσίας AT-527, ωστόσο βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα παραγωγής, καθώς η ουσία είναι σύνθετη και επομένως δεν μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα περιέχονται στη φαρέτρα των φαρμάκων για τη λοίμωξη COVID-19 και περιλαμβάνονται ήδη στο θεραπευτικό πρωτόκολλο που ακολουθείται στις κλινικές του ΕΣΥ για όσους πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στις υπό εξέλιξη κλινικές μελέτες. Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, τα μονοκλωνικά
αντισώματα μπορούν να εισάγονται και να χορηγούνται σε νοσηλευόμενους με COVID-19 προκειμένου να αποφευχθεί η βαριά νόσηση.

Η Ελλάδα θα λάβει την ποσότητα που της αναλογεί από τη δεξαμενή των περίπου 275.000 κοκτέιλ αντισωμάτων που έχει προμηθευτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση από τις αμερικανικές εταιρείες που τα παράγουν.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί περίπου 5.250 δόσεις της συγκεκριμένης θεραπείας - αριθμός που δικαιολογεί απολύτως τους επιστήμονες που επιμένουν πως και σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, δηλαδή ο εμβολιασμός.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δύο κρίσιμα δεδομένα, τη χρονοβόρα τεχνική παραγωγής των αντισωμάτων και την εν εξελίξει διαδικασία έγκρισης της θεραπείας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ελληνες επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καταρτίζουν τις θεραπευτικές ενδείξεις για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το πράσινο φως θα ανάψει για όσους αντιμετωπίζουν τεκμηριωμένα υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποκείμενων νοσημάτων.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 18:15

Σχετικά Άρθρα

  • Κορονοϊός: 24 νέοι θάνατοι και 538 εισαγωγές - Η κατάσταση στο μέτωπο της γρίπης
    Κορονοϊός: 24 νέοι θάνατοι και 538 εισαγωγές - Η κατάσταση στο μέτωπο της γρίπης

    Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Μείωση καταγράφει η θετικότητα στον κορονοϊό στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 31/10.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 24.

    Στο μέτωπο της γρίπης δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Συνοπτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 644.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν επτά.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 24. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 27.
    • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Το στέλεχος που επικρατεί στις ανιχνεύσεις είναι το KP.3,
      ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
    • Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα
      περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σε δύο μέτρια και στις υπόλοιπες επτά χαμηλά (παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με την προηγούμενη
      εβδομάδα).
    • Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί
      συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Ιός της γρίπης

    • Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
      μόνο θετικών δειγμάτων.
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 43/2024 έχει καταγραφεί ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο
      κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ (υπότυπος Α(Η3)).
    • Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 43/2024, μεταξύ 367 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ούτε στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

    Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ακρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 – Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια Υγεία
    Ακρίβεια και ελλείψεις σε φάρμακα φέρνει το 2025 – Τι προβλέπει ο Εconomist για την παγκόσμια Υγεία

    Το 2025 φέρνει περισσότερα προβλήματα στην παγκόσμια υγεία - λόγω γήρανσης και κλιματικής αλλαγής, και περισσότερα κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες. Έκθεση του Εconomist Intelligence Unit.

    Χαράς ευαγγέλια για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους επενδυτές στη βιομηχανία ιατρικού τουρισμού φέρνουν οι προβλέψεις του Εconomist Intelligence Unit (ΕUI) για τις τάσεις στην υγεία το 2025.

    Για τους λαούς, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το μέλλον δεν προβλέπεται τόσο ρόδινο.

    Η «Μονάδα Πληροφοριών» του περιοδικού Economist, που διεξάγει έρευνες επί πληρωμή για επιχειρηματικούς κλάδους ανά χώρα, παρουσιάζει τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις τάσεις για τη βιομηχανία της υγείας τη χρονιά που έρχεται. Η ανάλυση απευθύνεται πρωτίστως σε στελέχη του διεθνούς προσοδοφόρου κλάδου των υπηρεσιών ιατροφαρμακευητικής περίθαλψης. Έχει ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον για το τι επιφυλάσσει το 2025 στους απλούς πολίτες.

    Οι φτωχοί θα υποφέρουν

    Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

    • Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν τον πληθωρισμό το 2025, με αύξηση σχεδόν 6% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ και 1,9% σε πραγματικούς όρους. Το μερίδιο των ιδιωτικών δαπανών, το οποίο υστερούσε σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα ανακάμψει καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί.
    • Με τις δημόσιες δαπάνες υγείας υπό πίεση, τα κράτη δεν θα πετύχουν τους στόχους του ΟΗΕ για καθολική υγειονομική κάλυψη το 2025.
    • Η κλιματική αλλαγή και οι πόλεμοι θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την ανθρώπινη υγεία.
    • Ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας θα αυξηθεί κατά 4,7% το 2025, εν μέρει λόγω της υψηλότερης ζήτησης για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και για ψυχοφάρμακα, καθώς και της συνεχιζόμενης ισχύος του δολαρίου.
    • Η συζήτηση για τη ρύθμιση του φαρμακευτικού τομέα θα παραμείνει έντον, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, εν μέσω των προσπαθειών για τη συγκράτηση των τιμών και τη βελτίωση του ανταγωνισμού.
    • Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επενδύσουν στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων και να αποφύγουν την υπερβολική εξάρτηση από τις κινεζικές εισροές.

    Ο κόσμος γερνάει

    Ένας από τους λόγους που θα αυξηθούν οι δαπάνες υγείας είναι ότι ο πληθυσμός στον ανεπτυγμένο κόσμο, γερνάει. Το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, αυξάνοντας τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, σημειώνει ο EUI, οι κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν την περίθαλψη, καθώς οι προϋπολογισμοί «εκτρέπονται στην άμυνα, τις πράσινες επιδοτήσεις και τις δαπάνες υποδομών».

    H EE θα συνεχίσει να παλεύει με ελλείψεις αντιβιοτικών, ινσουλίνης και παυσίπονων

    Οι στόχοι του ΟΗΕ για να έχουν ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι καθολική πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη δεν πρόκειται να επιτευχθούν ούτε το 2025 – έτος ορόσημο.

    Το κόστος για υγειονομική περίθαλψη θα εξακολουθήσει να είναι δυσβάσταχτο για τους φτωχότερους πληθυσμούς, που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην μισο-άδεια τσέπη τους, προβλέπει ο ΕΙU

    Iατρικός τουρισμός

    Eνώ περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γης, δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει άλλα προβλήματα.

    Ο ιατρικός τουρισμός θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα της υγείας και των φαρμακευτικών προϊόντων το 2025, καθώς οι υψηλές τιμές στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη αναγκάζουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη υγειονομική περίθαλψη. Χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό, στοχεύουν να γίνουν κορυφαίοι προορισμοί για ιατρικό τουρισμό. Παράλληλα όμως ζητούνται πιο αυστηροί κανόνες για την ποιότητα των υπρηεσιών για τους «τουρίστες υγείας», καθώς δεν έιναι λίγα τα περιστατικά επεμβάσεων και θεραπειών που πήγαν στραβά.

    Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στον ιατρικό τουρισμό, ιδίως στην ακμάζουσα βιομηχανία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

    Ακριβότερα φάρμακα και ελλείψεις

    Οι πωλήσεις φαρμάκων θα αυξηθούν σημαντικά σε αξία, κατά 4,7% το 2025 – υποβοηθούμενες από τη ζήτηση για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, θεραπείες ψυχικής υγείας και φάρμακα για την άνοια.

    Παρά τις ρυθμίσεις για έλεγχο των ανατιμήσεων στα φάρμακα, ο ΕUI προβλέπει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές.

    Η φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ, που σκόπευε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή παραγωγή και πιο προσιτά τα φάρμακα για τους πολίτες έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Η βασική αιτία είναι ο φόβος ότι οι αυστηρότερες ρυθμίσεις θα αποθάρρυναν τους επενδυτές φαρμακοβιομήχανους.

    Το 2025 θα σημαδευτεί επίσης από αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων.

    Οι ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων για το διαβήτη όπως το Ozempic, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2025, ενώ η ΕΕ θα συνεχίσει να παλεύει με ελλείψεις αντιβιοτικών, ινσουλίνης και παυσίπονων.

    Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα θέσει την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του 14ου τετραετούς γενικού προγράμματός του, το οποίο ξεκινά το 2025.

    Θα καλέσει τις κυβερνήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα: περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι ζουν σήμερα σε περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Τον Μάρτιο θα διοργανωθεί στην Κολομβία παγκόσμιο συνέδριο για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, με την υποστήριξη του ΠΟΥ.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της καμπάνιας «υπόσχεση για το κλίμα 2025» ο οργανισμός Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών θα καλέσει ιδιωτικούς φορείς και εταίρους της κοινωνίας των πολιτών να υποστηρίξουν νέες δεσμεύσεις από τα αναπτυσσόμενα κράτη, στην προσπάθεια η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου και να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

    Πηγή: in.gr

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ