Η επιδείνωση της ασφάλειας στην Κολομβία, η οποία πλήττει «με δυσανάλογο τρόπο» τους αυτόχθονες και τους αφροκολομβιανούς σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αποτελεί «μεγάλη πρόκληση» για τη συμφωνία ειρήνης, τονίστηκε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Μπροστά στις «τεράστιες απειλές» με τις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τη «δυσανάλογη» βία, η κυβέρνηση και οι θεσμοί της Κολομβίας πρέπει να «αξιοποιήσουν τους μηχανισμούς» που προβλέπονταν στη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη πριν από σχεδόν πέντε χρόνια ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την οργάνωση πρώην ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία, ο μεξικανός διπλωμάτης Κάρλος Ρουίς Μασιέ.
Μεταξύ των μηχανισμών αυτών είναι και αυτός της προστασίας των πρώην ανταρτών που κατέθεσαν τα όπλα, θύμισε, τονίζοντας ότι τουλάχιστον 296 εξ αυτών έχουν δολοφονηθεί από οργανώσεις εκτός νόμου και συμμορίες κακοποιών.
Η βία πλήττει επίσης τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στηλίτευσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ. Κάλεσε εξάλλου να καταβληθεί δημοσιονομική προσπάθεια από την κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης. Από το 2017 μέχρι το 2020, μόλις το 65% του προϋπολογισμού που προβλεπόταν για την εφαρμογή της συμφωνίας δαπανήθηκε πράγματι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι αρχές δεν πρέπει να φεισθούν καμιάς προσπάθειας για να επιταχυνθεί η πρόσβαση στη γη και στη στέγη για τους πρώην αντάρτες, ανέφερε ο Κάρλος Ρουίς Μασιέ. Η πρόσβαση «στη γη είναι θεμελιώδης παράγοντας για να εδραιωθεί η ειρηνευτική διαδικασία», εκτίμησε.
Η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, η Μάρτα Λουσία Ραμίρες, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει 118 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία ωφελήθηκαν 13.216 πρώην αντάρτες που κατέθεσαν τα όπλα. Τα δύο εκατομμύρια, διευκρίνισε, καταβλήθηκαν για την αγορά γαιών.
Τα 60 χρόνια που διαρκεί, η εμφύλια ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία έχει πάνω από 9 εκατομμύρια θύματα (260.000 και πλέον νεκρούς, πάνω από 80.000 αγνοούμενους και εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ