Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 08:30

COP26: Πώς θα κριθεί η επιτυχία της διάσκεψης για το κλίμα;

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η τελική αποτίμηση της προόδου που θα επιτευχθεί στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που θα διαρκέσει η COP26 στη Γλασκώβη θα είναι δύσκολη. Σε αντίθεση με προηγούμενες συνόδους για το κλίμα στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης του ΟΗΕ δεν πρόκειται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία ή να καταγραφεί μια μεγάλη νίκη.

Στόχος είναι πολλές μικρές νίκες, από τις επίσημες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ως τις νέες δεσμεύσεις που πρόκειται να ανακοινώσουν στη διάρκεια της διάσκεψης χώρες, εταιρείες και επενδυτές.

Η επιτυχία της COP26 θα κριθεί από το αν όλοι αυτοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά μόνο 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθούν κατά 45% ως το 2030 -σε σχέση με τα επίπεδα του 2010- και να μηδενιστούν ως το 2050.

Βάσει των υφιστάμενων δεσμεύσεων των κρατών οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 16% ως το 2030.

Η COP26 θα χρησιμοποιήσει τρία εργαλεία.

Φιλοδοξία

Αρχικά θα καταρτίσει ένα σχέδιο για το πώς οι χώρες θα ενισχύσουν τους στόχους τους για τη μείωση των αεριών του θερμοκηπίου τα επόμενα χρόνια.

Στη διάρκεια της COP26 σίγουρα δεν θα γίνουν αρκετές δεσμεύσεις ώστε ο κόσμος να μπει σταθερά στην τροχιά του περιορισμού της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά μόνο 1,5 βαθμό Κελσίου. Όμως μια αξιόπιστη συμφωνία για την ενίσχυση των φιλοδοξιών πιο συχνά τα επόμενα χρόνια, ίσως καταφέρει να διατηρήσει τον στόχο εφικτό.

Η Δανία και η Γρενάδα έχουν αναλάβει να καταρτίσουν σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η Βρετανία, που φιλοξενεί τη διάσκεψη, εξετάζει μια πρόταση που θα απαιτεί από τις χώρες να ανακοινώσουν νέες, πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις ήδη από το 2023.

Παράλληλα το Λονδίνο προετοιμάζει μερικές άλλες συμφωνίες που αφορούν τη σταδιακή απομάκρυνση από τον άνθρακα, τα καθαρά οχήματα και την αποψίλωση των δασών.

Όλες αυτές μπορούν να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, στην περίπτωση που οι μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως δεν αναλάβουν νέες δεσμεύσεις.

Χρήματα

Το δεύτερο εργαλείο είναι τα χρήματα. Οι πλούσιες χώρες παραδέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι απέτυχαν να εκπληρώσουν μια δέσμευση που ανέλαβαν το 2009 να προσφέρουν 100 δισεκ. δολάρια ετησίως ως το 2020 στις πιο φτωχές χώρες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να αποκτήσουν πιο ανθεκτικά συστήματα για να αντιμετωπίζουν τις σφοδρότερες καταιγίδες, τις πλημμύρες και τις άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η παραδοχή αυτή προκάλεσε την οργή και τη δυσπιστία των αναπτυσσόμενων χωρών και υπονόμευσε το αίτημα των πλούσιων χωρών προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πιο γρήγορα, κάτι που θα απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις για την απεξάρτηση των χωρών από τον άνθρακα.

Η COP26 θα πρέπει να καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα διασφαλίσει ότι τα 100 δισεκ. δολάρια θα φτάσουν στις φτωχές χώρες. Επίσης θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για έναν νέο οικονομικό στόχο για το 2025 και να καταρτίσει κανόνες ώστε οι πλούσιες χώρες να μην αποφύγουν να δώσουν τα χρήματα.

Μια ομάδα χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή ζητεί επίσης να ξεκινήσουν στη Γλασκώβη συζητήσεις για τη χρηματοδότηση «των απωλειών και των ζημιών», δηλαδή προκειμένου να αποζημιώνονται για το αυξανόμενο κόστος της κλιματικής αλλαγής -- από τις πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως τις χαμένες σοδειές.

Η Βρετανία επίσης στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και συγκεντρώνει δεσμεύσεις από τράπεζες και επενδυτές οι οποίοι θα προωθήσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές επενδύσεις και θα καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από την απουσία δωρεών από τις πλούσιες χώρες.

Αναλυτές στην Bernstein εκτιμούν ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να επενδύονται 2 με 4 τρισεκ. δολάρια σε βιομηχανίες που δεν χρησιμοποιούν άνθρακα, προκειμένου ο πλανήτης να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050. Ωστόσο οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το κόστος της αδράνειας, αν δηλαδή η παγκόσμια κοινότητα δεν παρέμβει για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή, θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Κανόνες

Η τρίτη προτεραιότητα της COP26 είναι οι διαπραγματευτές των σχεδόν 200 χωρών που υπέγραψαν το 2015 τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα να καταλήξουν στους κανόνες για την εφαρμογή της συμφωνίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δύσκολες συζητήσεις για την αγορά άνθρακα, για το πώς οι χώρες θα θέτουν στο μέλλον κλιματικούς στόχους και για τα οικονομικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 10:38

Σχετικά Άρθρα

  • Η Volvo Cars εντάσσεται στη Συμμαχία «Accelerating to Zero»
    Η Volvo Cars εντάσσεται στη Συμμαχία «Accelerating to Zero»

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η Volvo Cars ανακοίνωσε την ένταξή της στη Συμμαχία «Accelerating to Zero».

    Η Συμμαχία Accelerating to Zero απαρτίζεται από μία μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων, που δεσμεύονται να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τον ρυθμό μετάβασης προς τις μετακινήσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

    Βασίζεται στη Διακήρυξη της Γλασκώβης για Μηδενικές Εκπομπές στα αυτοκίνητα και τα επαγγελματικά βαν, που υπογράφτηκε στη Σύνοδο COP26 του 2021. Τα μέρη που υπέγραψαν δεσμεύτηκαν να εργαστούν για να μηδενίσουν, έως το 2040, τις εκπομπές άνθρακα σε όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα van που πωλούνται παγκοσμίως. Για τις μεγάλες αγορές (Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ), ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου τέθηκε το 2035.

    Ο σχηματισμός της Συμμαχίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μία διεθνή πλατφόρμα που θα ηγηθεί στην προώθηση οχημάτων μηδενικών εκπομπών (ZEV) σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω στενής συνεργασίας, στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως ο εξηλεκτρισμός των εταιρικών στολών και η ανάπτυξη αποτελεσματικών υποδομών φόρτισης, προκειμένου να δοθεί ώθηση στα αυτοκίνητα και τα van με μηδενικές εκπομπές.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars, Jim Rowan καλωσόρισε τον σχηματισμό της Συμμαχίας και τη συνεργατική προσέγγιση ως τμήμα της παρουσίασής της κατά τη διάρκεια της COP27 και ενθάρρυνε περισσότερους κατασκευαστές να υπογράψουν τη Διακήρυξη και να εισέλθουν στη Συμμαχία.

    Έχοντας ως στόχο να διαθέτει αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030, η Volvo Cars σκοπεύει να επηρεάσει την ταχύτητα μετάβασης του κλάδου του αυτοκινήτου προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.

    Ο ίδιος δήλωσε: «Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι τεχνολογία του παρελθόντος και πρέπει να τους εγκαταλείψουμε για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή».

    Η ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση από τη Volvo του νέου αμιγώς ηλεκτρικού, κορυφαίου μοντέλου της, Volvo EX90. Για τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάζει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ανά έτος. Επιπλέον, η Volvo Cars συντάσσεται με πάνω από 200 επιχειρήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την υπογραφή μίας έκκλησης προς τις εθνικές κυβερνήσεις, οργανωμένης από τον συνασπισμό We Mean Business, προκειμένου να διευρύνουν τους κλιματικούς τους στόχους και να τους εκπληρώσουν.

    Μέχρι σήμερα, μόνο 29 από τις 194 χώρες το έχουν πράξει έπειτα από την COP26, παρόλο που κατά τη Συμφωνία της Γλασκώβης για το Κλίμα είχαν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να το κάνουν. Η έκκληση κάνει ξεκάθαρο ότι ο 1,5 βαθμός για την παγκόσμια υπερθέρμανση είναι περισσότερο ένα όριο πάρα στόχος, και ότι η επείγουσα δράση σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντική για να μην υπερβεί ο κόσμος αυτό το όριο.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από τη Volvo Cars, ο Επικεφαλής Βιωσιμότητας, Anders Kärrberg, ανακοίνωσε ότι η Volvo Cars προσυπογράφει την πρωτοβουλία Call on Carbon. Από κοινού με τις Inter IKEA, H&M Group, SSAB και άλλους, η πρωτοβουλία παροτρύνει τις κυβερνήσεις να εισάγουν ένα αποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικής για τις τιμές άνθρακα.

    «Αναγνωρίζουμε τον ρόλο που έχουν οι τιμές άνθρακα για τη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Anders Kärrberg. «Όταν ανακοινώσαμε την θέσπιση εσωτερικής τιμής άνθρακα, 1.000 σουηδικών κορωνών για κάθε τόνο εκπομπών άνθρακα στην COP26, γίναμε ο πρώτος κατασκευαστής που εφαρμόζει έναν παγκόσμιο μηχανισμό για την τιμολόγηση του άνθρακα, ο οποίος καλύπτει το σύνολο των εκπομπών στην αλυσίδα αξίας.»

    «Προσυπογράφοντας την πρωτοβουλία Call on Carbon, για ακόμα μία φορά επιδεικνύουμε την προθυμία μας να συνεισφέρουμε στην καθοδήγηση ολόκληρου του κλάδου του αυτοκινήτου προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Πρέπει επειγόντως να εργαστούμε για τον αναπροσανατολισμό των οικονομικών μηχανισμών, ώστε να παραμείνουμε εντός του ορίου του 1,5 βαθμού για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Αυτό μπορεί τόσο να προσφέρει σταθερότητα στους επενδυτές όσο και να υποστηρίξει μία ισότιμη μετάβαση για τους εργάτες και τους αγρότες που επηρεάζονται, καθώς και τις οικογένειες και τις κοινότητες που θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών».

    Πηγή: Protothema.gr

  • COP27: Τα καλά και τα κακά νέα στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης
    COP27: Τα καλά και τα κακά νέα στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης

    H σύνοδος για το περιβάλλον έκανε ένα ιστορικό βήμα για την κλιματική δικαιοσύνη, δεν υπήρξε όμως καμία νέα δέσμευση για τις εκπομπές άνθρακα που συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να πέφτουν.

    Έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση πλούσιων και φτωχών χωρών, η οποία συνεχίστηκε στην παράταση της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η COP27 ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής με την υιοθέτηση μιας αμφιλεγόμενης ανακοίνωσης, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά την παροχή βοήθειας στις πιο ευάλωτες χώρες, όχι όμως και νέες δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

    Η COP27 που διήρκεσε περισσότερες από δύο εβδομάδες στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου ολοκληρώθηκε με δύο ημέρες καθυστέρηση, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο μακρές διασκέψεις για το Κλίμα στην ιστορία.

    «Δεν ήταν εύκολο» αλλά «τελικά εκπληρώσαμε την αποστολή μας» δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρ, πρόεδρος της συνόδου.

    Η τελική ανακοίνωση, καρπός συμβιβασμών, έγινε τελικά δεκτή ομόφωνα και ζητεί τη «ταχεία» μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς κανένα νέο στόχο σε σχέση με την προηγούμενη COP της Γλασκώβης.

    «Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές τώρα και αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο αυτή η COP δεν απάντησε» σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

    Η ΕΕ, η οποία είχε καταθέσει πρόταση για ρητή δέσμευση κατάργησης όλων των ορυκτών καυσίμων, αντί μόνο του γαιάνθρακα, δήλωσε την Κυριακή «απογοητευμένη» από την απουσία φιλοδοξίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

    Εκτιμώντας ότι αν δεν γίνει κάτι «αυτή τη δεκαετία» θα είναι πλέον αργά, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς επέκρινε την ανακοίνωση της COP27 σχολιάζοντας ότι «αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι επαρκές βήμα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη».

    «Δεν προβλέπει αρκετές επιπλέον προσπάθειες από τους βασικούς ρυπαντές προκειμένου να αυξήσουν και να επιταχύνουν τη μείωση των εκπομπών» των αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε ο ίδιος.

    Αποζημιώσεις για τους «πλέον ευάλωτους»

    Ωστόσο η τελική ανακοίνωση προβλέπει τη δημιουργία ταμείου για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών» που έχουν ήδη υποστεί οι «ιδιαίτερα ευάλωτες» φτωχές χώρες λόγω των εκπομπών του ανεπτυγμένου κόσμου.

    Μια απόφαση που υποδέχθηκαν με επευφημίες πολλές αντιπροσωπείες και η οποία χαρακτηρίζεται «ιστορική» από όσους την υποστηρίζουν.

    Το ζήτημα των ζημιών και απωλειών απειλούσε να εκτροχιάσει την COP27. Δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης παρά την τελευταία στιγμή, μετά τους πολλούς δισταγμούς που εξέφραζαν για καιρό οι πλούσιες χώρες, και μόνο με όρο ότι θα αποκλειστεί η δυνητική απόδοση νομικών ευθυνών και η καταβολή αποζημιώσεων.

    Οι ανεπτυγμένες χώρες εναντιώνονταν κατηγορηματικά στην ιδέα να δημιουργηθεί τέτοιο ταμείο ειδικού σκοπού.

    Ωστόσο πολλά θέματα παραμένουν ασαφή, καθώς οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της απόφασης, δηλαδή της δημιουργίας του ταμείου και της συγκέντρωσης των κεφαλαίων, αναμένεται να οριστούν από ειδική επιτροπή και να τεθούν προς έγκριση στην COP28, στα τέλη του 2023, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Πισωγύρισμα

    Το κείμενο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκάλεσε επίσης αντιδράσεις, με πολλές χώρες να καταγγέλλουν ότι υστερεί έναντι των δεσμεύσεων που είχαν οριστεί σε προηγούμενες διασκέψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

    Αν και η πρόβλεψη αυτή αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση, με βάσει τις τρέχουσες δεσμεύσεις των χωρών ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί, ενώ ανέφικτος φαίνεται και ο στόχος του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου.

    Σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις των χωρών, ο κόσμος οδεύει προς μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμών Κελσίου ως το τέλος του αιώνα και με τον υφιστάμενο ρυθμό εκπομπών προς το καταστροφικό σενάριο των 2,8 βαθμών Κελσίου.

    Ακόμη ένα θέμα που προκάλεσε αναταράξεις στην COP27 ήταν αυτό του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Πολλές χώρες εκτίμησαν ότι τα κείμενα που πρότεινε η αιγυπτιακή προεδρία αποτελούσαν πισωγύρισμα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί πέρυσι στη Γλασκώβη.

    «Αυτή η COP περιόρισε τις δεσμεύσεις των χωρών να παρουσιάσουν νέους και πιο φιλόδοξους στόχους», κατήγγειλε η Λοράνς Τουμπιανά αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, το 2015.

    Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ζήτημα της μείωσης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά δεν αναφέρονται στις περισσότερες αποφάσεις για το Κλίμα.

    Στο κείμενο της COP26 υπήρχε αναφορά στον άνθρακα, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις, αλλά στο Σαρμ ελ Σέιχ οι «συνήθεις ύποπτοι», σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε ένας απεσταλμένος, αρνήθηκαν για μία ακόμη φορά να υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Σε μια πρωτοφανή αναφορά στο τελικό κείμενο της διάσκεψης προβλέπεται η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με τις ενέργειες «με χαμηλές εκπομπές», μια έκφραση που συνήθως χρησιμοποιείται για την πυρηνική ενέργεια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ KHALED ELFIQI

  • COP27: "Η ΕΕ προτιμά να μην υπάρξει συμφωνία από μια κακή συμφωνία" - η Αίγυπτος καλεί τις χώρες "να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων"
    COP27:

    Η ΕΕ προτιμά «να μην υπάρξει συμφωνία, από μια κακή συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα που διεξάγονται στο πλαίσιο της COP27 στην Αίγυπτο, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

    «Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω και όλοι οι υπουργοί (της ΕΕ) (…) είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν, αν δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα σταθεί στο ύψος των όσων περιμένει ο κόσμος – κυρίως να κάνουμε κάτι για αυτή την κλιματική κρίση», τόνισε.

    Ωστόσο ο Τίμερμανς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί σήμερα ένα θετικό αποτέλεσμα», αν και πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε για κάποια πράγματα που είδαμε και ακούσαμε τις τελευταίες, ας πούμε, 12 ώρες».

    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της Κλιματικής Πολιτικής της ΕΕ υπογράμμισε ότι σκοπός των Ευρωπαίων είναι να κρατήσουν «ζωντανό» τον στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

    Εξάλλου σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τίμερμανς επεσήμανε: «Η ΕΕ είναι ενωμένη στην φιλοδοξία της να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε πάνω σε αυτά που συμφωνήσαμε στη Γλασκώβη», αναφερόμενος στην περσινή COP26 που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία.

    «Το μήνυμά μας προς τους εταίρους μας είναι ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να δεχθούμε ο στόχος του 1,5 βαθμού να πεθάνει εδώ και τώρα», πρόσθεσε.

    Οι διαπραγματεύσεις στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που φέτος διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ είναι δύσκολες, γεγονός που ώθησε τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, πρόεδρο της COP27, να ανακοινώσει ότι οι εργασίες της θα παραταθούν τουλάχιστον για σήμερα, αν και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν χθες Παρασκευή το βράδυ.

    Ο Σούκρι σήμερα επανέλαβε ότι θα δώσει στους αντιπροσώπους από σχεδόν 200 χώρες που έχουν συγκεντρωθεί στην Αίγυπτο περισσότερο χρόνο να εξετάσουν τα κείμενα, καλώντας τους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», σημειώνοντας ότι γνωρίζει ότι υπάρχει πολλή «δυσαρέσκεια» μεταξύ τους.

    «Το θέμα τώρα είναι η βούληση των χωρών. Οι χώρες είναι αυτές που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την ευθύνη να βρουν σημεία σύγκλισης», υπογράμμισε.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της COP27 υπογράμμισε ότι η τελική ανακοίνωση της διάσκεψης «διατηρεί ζωντανό τον στόχο του 1,5 βαθμού».

    Το επίσημο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επαναλαμβάνει τις προηγούμενες δεσμεύσεις περί περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο δεν περιελάμβανε τα αιτήματα κάποιων χωρών – μεταξύ των οποίων η ΕΕ και η Βρετανία— για μια συνολική συμφωνία που θα δεσμεύει τις χώρες να καταβάλλουν πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

    Επίσης στο προσχέδιο δεν υπήρχε αναφορά στην πρόταση της Ινδίας και της ΕΕ να ζητηθεί από τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση όλων των ορυκτών καυσίμων και όχι μόνο του άνθρακα. Στην πρόταση αυτή είχαν αντιταχθεί οι πλούσιες σε πόρους χώρες, κυρίως στην Αφρική.

    Το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες δεν αναφερόταν και σε άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων το βασικό θέμα τριβής μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών: την αποζημίωση των κρατών που έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ OLIVIER HOSLET

  • COP27: Παράταση έως το Σάββατο λόγω αδιεξόδου για το κλίμα
    COP27: Παράταση έως το Σάββατο λόγω αδιεξόδου για το κλίμα

    Συμβιβαστική πρόταση από την ΕΕ για το μείζον ζήτημα των αποζημιώσεων.

    Οι εργασίες της συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή θα συνεχιστούν και το Σάββατο με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο σε βασικά ζητήματα όπως η αποζημίωση των φτωχών χωρών για τις συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης.

    «Είμαι αποφασισμένος να τελειώσω αυτή τη διάσκεψη αύριο» δήλωσε την Παρασκευή ο Σαμέχ Σούκρι, πρόεδρος της COP27 που πραγματοποιείται στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

    «Εξακολουθεί να με ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός των θεμάτων που δεν έχουν επιλυθεί, κυρίως για τα οικονομικά, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις ζημιές και απώλειες» ανέφερε ο Σούκρι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

    «Ζημιές και απώλειες» είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων που αξιώνουν οι φτωχότερες χώρες για τις κλιματικές καταστροφές που προκαλούν οι εκπομπές άνθρακα του βιομηχανικού κόσμου.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει ότι δεν είναι έτοιμες να αποδεχτούν το αίτημα σε αυτή τη σύνοδο.

    Εν μέσω αδιεξόδου πάντως η ΕΕ κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, αποδεχόμενη επί της αρχής τη δημιουργία «ταμείου απάντησης στις απώλειες και ζημιές», στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν και αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα.

    Το προτεινόμενο ταμείο θα καλύπτει μόνο τις «πιο ευάλωτες χώρες» και όχι όλα τα αναπτυσσόμενα κράτη.

    Η πακιστανή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρεχμάν, η οποία προεδρεύει της ισχυρής ομάδας διαπραγματεύσεων G77+Κίνα, δήλωσε σήμερα πως αυτή η επιλογή είναι αποδεκτή «με μερικές αλλαγές που υποβάλαμε» και πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

    Το Πακιστάν επλήγη φέτος από πρωτοφανείς πλημμύρες που κάλυψαν το ένα τρίτο της χώρας, καταστροφή που σύμφωνα με τον ΟΗΕ συνδέεται με την παγκόσμια θέρμανση.

    Το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή δεν περιέχει καμία αναφορά στην πρόταση της ΕΕ, της Βρετανίας και της Ινδίας για ρητή αναφορά στην σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.

    Το κείμενο επαναλαμβάνει την υπόσχεση για σταδιακή κατάργηση του γαιάνθρακα και διατηρεί τον στόχο του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5-2,0 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ KHALED ELFIQI

  • COP27: Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα από την πρόοδο των συνομιλιών – Τι δείχνει το προσχέδιο συμφωνίας
    COP27: Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα από την πρόοδο των συνομιλιών – Τι δείχνει το προσχέδιο συμφωνίας

    «Όχι» σε ρητή δέσμευση για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. ανεπίλυτο παραμένει το ζήτημα του ταμείου αποζημιώσεων.

    Το πρώτο προσχέδιο μιας προσδοκώμενης τελικής συμφωνίας από τη σύνοδο COP27 για το κλίμα δημοσίευσε την Πέμπτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα, επαναλαμβάνοντας πολλούς από τους στόχους του περασμένου έτους, ενώ παράλληλα αφήνει πολλά επίμαχα ζητήματα προς… επίλυση.

    Το έγγραφο των 20 σελίδων χαρακτηρίζεται ως «non-paper», υποδεικνύοντας ότι απέχει πολύ από την τελική έκδοση και ότι απομένουν ακόμη ώρες, αν όχι ημέρες, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσώπων από σχεδόν 200 χώρες. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από το συγκεκριμένο έγγραφο διαπιστώνει κανείς, ότι οι η τελική συμφωνία απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει τις αρχικά φιλόδοξες προσδοκίες και για μια ακόμα φορά η ρητορική που ακολουθείται χάνεται στη… μετάφραση.

    Το προσχέδιο επαναλαμβάνει τον στόχο από το περσινό Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα «να επιταχυνθούν τα μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα και τη σταδιακή κατάργηση και τον εξορθολογισμό των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων».

    Στα λόγια μένει το ταμείο «απώλειας και ζημίας»

    Δεν απαιτεί τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, όπως είχαν ζητήσει η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση .

    Οι αντιπρόσωποι ανησυχούν ότι το βασικό σημείο κολλήματος γύρω από τη δημιουργία ενός ταμείου απώλειας και ζημίας» για τη χρηματοδότηση χωρών που πλήττονται από τις κλιματικές επιπτώσεις θα εμπόδιζε τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής COP27 στην Αίγυπτο.

    Το κείμενο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου – ένα βασικό αίτημα από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες, όπως τα νησιωτικά έθνη. Αντίθετα, «χαιρετίζει» το γεγονός ότι το θέμα εντάχθηκε στο πλαίσιο της φετινής επίσημης ατζέντας.

    Ο στόχος της θερμοκρασίας

    Σχετικά με τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, το έγγραφο υιοθετεί την ίδια γλώσσα που περιλαμβάνεται στη συμφωνία COP26 του περασμένου έτους, τονίζοντας «τη σημασία της καταβολής όλων των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη του στόχου της θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού για διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2°C C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και συνεχίζονται οι προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

    Άλλα ανεπίλυτα ζητήματα περιλαμβάνουν εκκλήσεις για ενίσχυση ενός παγκόσμιου στόχου για χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις ενός θερμότερου κόσμου και σχέδια για αύξηση των στόχων για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν υπερθέρμανση του κλίματος.

    Στο COP26 της Γλασκώβης, οι χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για «επείγουσα κλιμάκωση» των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 45% έως το 2030 για να διατηρήσει τη θέρμανση εντός του ορίου 1,5 βαθμούς Κελσίου, πέρα από το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου.

    Εμπειρογνώμονες για την κλιματική πολιτική δήλωσαν ότι υπάρχει βαθιά ανησυχία για την επίτευξη συναίνεσης από τις συνομιλίες σε πολλά βασικά ζητήματα.

    Το έγγραφο βασίζεται σε αιτήματα που οι εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες επιδίωξαν να συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία. Θα παράσχει τη βάση για διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες, οι οποίες είναι πιθανό να αναδιαμορφώσουν εκ νέου το κείμενο.

    Πηγή: OT.gr - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • COP27: Σε κίνδυνο η συμφωνία για τον κρίσιμο στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου
    COP27: Σε κίνδυνο η συμφωνία για τον κρίσιμο στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου

    Ορισμένες χώρες ζητούν να απαλειφθεί η αναφορά από την τελική ανακοίνωση της συνόδου.

    Πιέσεις προκειμένου να απαλειφθούν οι αναφορές στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού ασκούνται από ορισμένες χώρες στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στην Αίγυπτο χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα μείζον ζήτημα.

    Ορισμένες αντιπροσωπείες ζητούν να μην υπάρχει αναφορά στον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου στην τελική ανακοίνωση της COP27, επιβεβαίωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.

    «Έχετε απόλυτο δίκιο. Υπάρχουν κάποιες λίγες χώρες που έχουν εγείρει το ζήτημα της μη αναφοράς αυτής ή εκείνης της λέξης» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Γνωρίζω όμως ότι η Αίγυπτος δεν σκοπεύει να γίνει η χώρα που φιλοξενεί την αποχώρηση από τα κεκτημένα» των προηγούμενων συνόδων, είπε.

    Στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015, η διεθνής κοινότητα συμφώνησε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Έκτοτε όμως οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται και, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο πλανήτης οδεύει προς αύξηση άνω των 2,7 βαθμών.

    Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου και οι επιπτώσεις είναι ορατές στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι φετινές πλημμύρες στο Πακιστάν που συνδέθηκαν από τον ΟΗΕ με την κλιματική αλλαγή.

    Τις δηλώσεις του Κέρι επιβεβαίωσε η Μέρι Ρόμπιστον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, η οποία δήλωσε στους Irish Times πως «φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους προσπάθειας να πούμε πως ίσως ο στόχος των 1,5 βαθμών δεν είναι πια εφικτός».

    Σύμφωνα με το BBC, η Κίνα και η Ινδία είχαν αμφισβητήσει στη σύνοδο της G20 τον Αύγουστο το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος.

    Στις προσπάθειες αυτές αντιδρά πάντως σθεναρά η ομάδα LDC που εκπροσωπεί 44 Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες. «Στην COP27, ο στόχος των 1,5 βαθμών πρέπει να παραμείνει εφικτός μέσω της ισχυρής δέσμευσης για μείωση των εκπομπών στο μισό έως το 2030» δήλωσε η Μαντλέιν Ντιούφ Σαρ από τη Σενεγάλη, πρόεδρος της LDC.

    Αποζημιώσεις

    Τις προηγούμενες ημέρες, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ επανέλαβαν την άρνησή τους στη δημιουργία ταμείου που θα αποζημιώνει τις φτωχές και ευάλωτες χώρες για τις κλιματικές καταστροφές που προκαλούν οι εκπομπές των βιομηχανικών χωρών.

    Το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις λεγόμενες «ζημιές και απώλειες» τέθηκε για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια, μπήκε όμως για πρώτη φορά στην ατζέντα των συνομιλιών στην COP27.

    Αντί να αποδεχθούν το αίτημα για νέο ταμείο, οι χώρες της G7 παρουσίασαν το σχέδιο «Παγκόσμια Ασπίδα» που θα προσφέρει χρηματοδότηση και ασφάλιση για φτωχές χώρες που πλήττονται από πλημμύρες, ξηρασίες ή άλλες καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

    Σε πρώτη φάση η «Ασπίδα» θα καλύπτει χώρες όπως το Πακιστάν, η Γκάνα, τα Φίτζι και η Σενεγάλη.

    Το σχέδιο αυτό είναι πάντως ανεξάρτητο από τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τις ζημιές και απώλειες, διαβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters η γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβέντζα Σούλτσε.

    «Δεν πρόκειται για κόλπο τακτικής προκειμένου να αποφύγουμε την επίσημη συζήτηση για τη χρηματοδότηση των ζημιών και απωλειών» είπε.

    «Η Παγκόσμια Ασπίδα δεν είναι η μία και μοναδική λύση για τις ζημιές και απώλειες. Σίγουρα όχι. Χρειαζόμαστε μια ευρεία γκάμα λύσεων».

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • Οι συμφωνίες που θα «σώσουν» τον πλανήτη μπορούν να έρθουν από την COP27
    Οι συμφωνίες που θα «σώσουν» τον πλανήτη μπορούν να έρθουν από την COP27

    Ποιοι παράγοντες είναι ικανοί να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης - «Οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

    Το σημαντικότερο ερώτημα στην 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), που διεξάγεται στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022, είναι σύμφωνα με την Greenpeace, το αν οι πιο πλούσιες και ιστορικά πιο ρυπογόνες χώρες, θα πληρώσουν για τις απώλειες και ζημιές που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή.
    Η οργάνωση θεωρεί ότι μπορεί να γίνει σημαντική πρόοδος σε θέματα δικαιοσύνης και στη στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από προηγούμενες, τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές καταστροφές.
    «Η κλιματική κρίση μπορεί να μετριαστεί μέσω της επιστήμης, της αλληλεγγύης και της λογοδοσίας, με ουσιαστικές οικονομικές δεσμεύσεις, για ένα καθαρό, δίκαιο και ασφαλές μέλλον για όλους», υπογραμμίζει.
    Σύμφωνα με την Greenpeace, η COP27 μπορεί να έχει επιτυχία αν γίνουν οι παρακάτω συμφωνίες:
    * Νέα οικονομική βοήθεια στις χώρες και κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, ώστε να αντιμετωπίσουν απώλειες και ζημίες από προηγούμενες, τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές καταστροφές, μέσα από τη δημιουργία μίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τις Απώλειες και Ζημίες.
    * Διασφάλιση ότι η δέσμευση για υποστήριξη 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις φτωχότερες χώρες θα εφαρμοστεί, ώστε να στηριχθεί η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις χώρες αυτές, καθώς και εφαρμογή της δέσμευσης που έκαναν οι πλουσιότερες χώρες στην περσινή COP για διπλασιασμό της οικονομικής υποστήριξης για την προσαρμογή ως το 2025.
    * Συνεισφορά όλων των χωρών με ισότιμο τρόπο σε μία γρήγορη και δίκαιη κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του να μπει άμεσα τέλος σε όλα τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων, όπως συστήνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
    * Να γίνει ξεκάθαρο και σαφές ότι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C είναι η μόνη αποδεκτή ερμηνεία της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και να αναγνωριστούν οι ημερομηνίες κατάργησης της παραγωγής και χρήσης λιγνίτη, αερίου και πετρελαίου, σε ευθυγράμμιση με τον 1,5°C.
    * Να αναγνωριστεί ο ρόλος της φύσης και της βιοποικιλότητας στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και ως σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό σύμβολο, αλλά και το σπίτι της χλωρίδας και της πανίδας. Η προστασία και αποκατάσταση της φύσης πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και με την ενεργό συμμετοχή των αυτοχθόνων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων.
    "Το αίσθημα ασφάλειας και το να εισακούγεσαι, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία όλων μας αλλά και του πλανήτη. Αυτό πρέπει να συμβεί στην COP27, και μπορεί να γίνει αν οι ηγέτες αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η δικαιοσύνη, η λογοδοσία και η οικονομική ενίσχυση των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική κρίση στο παρελθόν, τώρα και στο μέλλον, είναι τρεις από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και στις μετέπειτα πράξεις", δήλωσε ο Yeb Sano, γενικός διευθυντής του γραφείου της Greenpeace στη ΝΑ Ασία και επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace στην COP27.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI
  • Κλιματική αλλαγή: Η τελευταία οκταετία ήταν η θερμότερη που έχουμε ζήσει
    Κλιματική αλλαγή: Η τελευταία οκταετία ήταν η θερμότερη που έχουμε ζήσει

    Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2022 είναι περίπου 1,15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Η σύνοδος COP27 για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε την Κυριακή στην Αίγυπτο με μία ακόμα δυσοίωνη έκθεση: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) ανακοίνωσε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία.

    Την περίοδο 2013-2022, η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία ήταν 1,14 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για το διάστημα 1850-1900, διαπιστώνεται στο σχέδιο της έκθεσης για το Παγκόσμιο Κλίμα.

    Η τάση συνεχίζεται και επιταχύνει την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, το λιώσιμο των παγετώνων στην Ευρώπη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν τον πλανήτη.

    «Μόλις είχαμε τα θερμότερα οκτώ χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ» προειδοποίησε στο Twitter ο WMO. «Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2022 είναι περίπου 1,15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

    We just had the 8 warmest years on record. The global average temperature in 2022 is about 1.15 °C above the pre-industrial level.

    Followers of #COP27: This is the #StateOfClimate.@WMO at @COP27P: https://t.co/fXI9eb9bLT pic.twitter.com/7vzaB4uuW2

    — World Meteorological Organization (@WMO) November 7, 2022

    Στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015, η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε ότι, για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης, η αύξηση της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα πρέπει να συγκρατηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

    Τώρα, ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερο Τάλας προειδοποιεί ότι η επίτευξη του στόχου μοιάζει πλέον απίθανη.

    «Έχουμε τόσο υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ώστε ο στόχος των 1,4 βαθμών της Συμφωνίας του Παρισιού είναι μετά βίας εφικτός» δήλωσε.

    Η προειδοποίηση ήρθε να προστεθεί στις εκθέσεις που δημοσιοποίησε πριν από δύο εβδομάδες ο ΟΗΕ, οι οποίες διαπίστωναν ότι, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν καταθέσει σήμερα οι κυβερνήσεις, η Γη βρίσκεται σε πορεία για αύξηση της θερμοκρασίας κατά συνολικά 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

    Ήδη, «οι χαρακτηριστικές ενδείξεις και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο δραματικές», λέει ο WMO.

    Η έκθεση επισημαίνει ότι οι εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης των ωκεανών διπλασιάστηκε από το 1993 έως σήμερα.

    «Μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια αντιστοιχούν στο 109% της συνολικής ανόδου της στάθμης από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις πριν από σχεδόν 30 χρόνια» αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

    Η επιτάχυνση συνδέεται άμεσα με το λιώσιμο των παγετώνων, το οποίο έφτασε φέτος σε πρωτοφανή επίπεδα στις Άλπεις. Το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας έχασε μάζα για 26 συνεχή χρονιά και τον Σεπτέμβριο το νησί δέχτηκε για πρώτη φορά βροχή αντί για πάγο, σημειώνεται στην έκθεση.

    «Για πολλούς παγετώνες είναι ήδη αργά. Το λιώσιμο θα συνεχιστεί για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια με μείζονες συνέπειες για τη διαθεσιμότητα νερού» είπε ο Τάλας.

    «Ο ρυθμόις ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει διπλασιαστεί σε 30 χρόνια. Αν και συνεχίζουμε να την μετράμε σε μερικά χιλιοστά κατά έτος, σωρευτικά θα φτάσει το μισό με ένα μέτρο ανά αιώνα και αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη και μείζονα απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε ακτές και περιοχές χαμηλού υψομέτρου».

    Με πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να παραμένουν απροετοίμαστες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο ΟΗε αναμένεται να παρουσιάσει στην COP27 πρόταση για ένα παγκόσμιο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Για τη δημιουργία του συστήματος Early Warnings for All απαιτούνται επενδύσεις 3,1 δισ. δολαρίων την επόμενη πενταετία.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch