Κόσμος

Μιανμάρ: Να σταματήσει η βία αξιώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μιανμάρ: Να σταματήσει η βία αξιώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε βαθιά ανησυχία χθες Τετάρτη για την κλιμάκωση της βίας στη Μιανμάρ, με σπάνια ομόφωνη ανακοίνωσή του για τη χώρα της Ασίας έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, αξιώνοντας να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και ο στρατός να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Υπάρχουν πληροφορίες περί συγκέντρωσης βαρέων όπλων και στρατιωτικών μονάδων στην επαρχία Τσιν, που αφήνουν να εννοηθεί πως επίκειται πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον οργανώσεων που σχηματίστηκαν αφού ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της νομπελίστριας ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι κλείνοντας έτσι τη δεκαετή δημοκρατική παρένθεση.

Τα κράτη μέλη του ΣΑ «εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την πρόσφατη βία απ’ άκρου σ’ άκρο της Μιανμάρ. Καλούν να σταματήσει αμέσως η βία και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών», αναφέρει το κείμενο.

Η χούντα της Μιανμάρ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την κατάσταση στην Τσιν, παραμεθόρια επαρχία όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη: έχει μετατραπεί σε εστία της αντίστασης εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η οικονομία της πάλαι ποτέ Βιρμανίας έχει παραλύσει εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων και της αιματηρής βίας μετά το πραξικόπημα· η χούντα δυσκολεύεται να κυβερνήσει, ενώ αντιμετωπίζει παραστρατιωτικές ομάδες και οργανώσεις ανταρτών που ανήκουν σε διάφορες εθνικές μειονότητες και ξαναπήραν τα όπλα, συμμαχώντας με μια σκιώδη κυβέρνηση. Οι στρατηγοί αποκαλούν συλλήβδην όσους αντιστέκονται στο καθεστώς «τρομοκράτες».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) καλούν τον στρατό να ασκήσει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», υπογραμμίζεται στο κείμενο, το οποίο προετοιμάστηκε από τη Βρετανία.

«Ενθαρρύνουν τον διάλογο και την συμφιλίωση» κατά «τη βούληση και τα συμφέροντα του λαού της Μιανμάρ».

Στην ανακοίνωση του ΣΑ απευθύνεται ακόμη εκ νέου η έκκληση να προσφερθεί πλήρης, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη και να προστατεύεται η ασφάλεια των εργαζόμενων σε ιατρικούς οργανισμούς και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα