Θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα
Η Αυστραλία θα δαπανήσει 100 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (73 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την ανάπτυξη κβαντικής τεχνολογίας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καθώς η Καμπέρα επιλέγει εννέα τεχνολογικούς τομείς, για τους οποίους εκτιμά ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για τα εθνικά της συμφέροντα.
Η κβαντική τεχνολογία, που στηρίζεται στις κεντρικές αρχές της φυσικής, βρίσκεται ακόμη στην «παιδική» ηλικία της, αλλά προσελκύει επενδυτές που οραματίζονται να φέρουν την επανάσταση σε βιομηχανικούς τομείς, από τις υπηρεσίες υγείας και τα οικονομικά μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και την πρόβλεψη του καιρού.
Κατά τους πρόσφατους μήνες, η Αυστραλία υποσχέθηκε τη διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της και τη μείωση της εξάρτησής της από την Κίνα, δίνοντας ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή τομέων, όπως η εκμετάλλευση φυσικών πόρων και τα πολύτιμα ορυκτά, αλλά και η ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλής εκπομπής ρύπων.
Μέσω της επιτάχυνσης υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της, η Αυστραλία θα υποστηρίξει εννέα τεχνολογίες , η πρώτη από τις οποίες είναι η κβαντική τεχνολογία. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας θα διατεθεί για τις εμπορικές χρήσεις της έρευνας στην κβαντική τεχνολογία και την οργάνωση δεσμών με τις παγκόσμιες αγορές, αλλά και τις αλυσίδες τροφοδοσίας.
«Η κβαντική επιστήμη και τεχνολογία έχει τη δυναμική να προκαλέσει επανάσταση σε ένα ευρύ πεδίο βιομηχανικής δραστηριότητας» δήλωσε ο Μόρισον σε μία χθεσινή ομιλία του.
Την ανακοίνωση καλωσόρισε ο τομέας Τεχνολογίας της Πληροφορικής στην Αυστραλία.
«Η κβαντική τεχνολογία έχει τη δυναμική να αποτελέσει μία βιομηχανία με κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία», δήλωσε ο Ρον Γκάουτσι εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Βιομηχανίας Τεχνολογιών Πληροφορικής στην Αυστραλία.
Ο Μόρισον δήλωσε ότι άλλες τεχνολογίες, οι οποίες θα υποστηριχτούν, συμπεριλαμβάνουν την εξέλιξη της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τις επικοινωνίες, την εξόρυξη ορυκτών, τα αυτόνομα οχήματα, αλλά και τα επαναστατικά αντιβιοτικά.
Ο ίδιος προειδοποίησε για τις ηθικές συνέπειες της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών. «Είναι αναγκαίο να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας τι θα πρέπει να γίνει με την τεχνολογία- όχι απλά τι μπορεί να γίνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ