Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 18:17

Τραγωδία στη Βουλγαρία: Το λεωφορείο μετέφερε 30.000 κροτίδες - Τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στη Βουλγαρία το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 46 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά. Το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Τρίτης, 23 Νοεμβρίου. Οι επιβάτες του ήταν τουρίστες, κυρίως από τη Βόρεια Μακεδονία.

Tα ΜΜΕ της Βορείου Μακεδονίας μεταδίδουν ένα άλλο σενάριο άκρως σοκαριστικό. Αναφέρουν αρχικά ότι υπήρχε μια δεξαμενή λαδιού στο μπροστινό μέρος που λειτούργησε σαν έφλεκτο υλικό και επιπλέον σε κρυφό χώρο μεταφέρονταν παρανόμως 30.000 κροτίδες με ό,τι αυτό σημαίνει για την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς.

Γράφει συγκεκριμένα το infomax της Βορείου Μακεδονίας ότι σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα της βουλγαρικής αστυνομίας, το λεωφορείο του ταξιδιωτικού γραφείου «Besa Trans» κάηκε ολοσχερώς σε λιγότερο από δύο με τρία λεπτά, γεγονός που εξηγεί και το μεγάλο αριθμό νεκρών.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της αστυνομίας, η φωτιά ξεκίνησε στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου. Επικαλούμενο πληροφορίες από την υπό εξέλιξη έρευνα, χωρίς βέβαια κάτι να επιβεβαιώνεται, το Infomax υποστηρίζει ότι στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου υπήρχε παράνομη δεξαμενή λαδιού χωρητικότητας 1.000 λίτρων, που σίγουρα συνέβαλε στην τραγωδία.

Και σημειώνει στη συνέχεια: «Το πιο συγκλονιστικό όμως που ανεπίσημα διαπίστωσε η Infomax είναι ότι το λεωφορείο μετέφερε μεγάλη ποσότητα πυροτεχνιμάτων που επρόκειτο να καταλήξουν στην αγορά της ΠΓΔΜ πριν από τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς.

Εκτός από την πρόσθετη δεξαμενή, το λεωφορείο διέθετε ειδική αποθήκη για λαθρεμπόριο εμπορευμάτων και στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρθηκε πυροτεχνικό υλικό ή περίπου 30 χιλιάδες κροτίδες».

Μάλιστα, σημειώνει το ΜΜΕ της Βορείου Μακεδονίας ότι αυτά τα στοιχεία εξηγούν και τη μαρτυρία Βουλγάρας δημοσιογράφου η οποία ανέφερε ότι όλα τα θύματα βρέθηκαν στη μεσαία πόρτα του λεωφορείου, σημειώνοντας ότι κανείς δεν βρισκόταν στη θέση του και μετά τη σύγκρουση προσπαθούσαν να βγουν έξω. «Αν μετά την πυρκαγιά στο μπροστινό μέρος, που εκδηλώθηκε λόγω της πρόσθετης δεξαμενής λαδιού, το πυροτεχνικό υλικό εξερράγη, είναι ξεκάθαρο γιατί κανείς από τους επιβάτες δεν κατάφερε να διαφύγει», σημειώνει το δημοσίευμα. Κλείνοντας σημειώνει ότι ο οδηγός του λεωφορείου, λίγο πριν το δυστύχημα αισθάνθηκε αδιαθεσία και στο συνοριακό πέρασμα Τουρκίας-Βουλγαρίας ζήτησε από τον συνάδελφό του να τον αντικαταστήσει.

Δεν είχε άδεια κυκλοφορίας το λεωφορείο

Η δημοσιογράφος από τη Βουλγαρία, Μπόικα Ατνάσοβα μεταδίδει μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV όλα τα νέα στοιχεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μικρότερα θύματα είναι δύο 4χρονα διδυμάκια. Την Τρίτη αναγνωρίστηκε μια οικογένεια από τα Σκόπια και μια δασκάλα με την κόρη της. Όπως ανέφερε η κυρία Ατνάσοβα στο OPEN, ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας έκανε γνωστό πως το όχημα δεν είχε άδεια κυκλοφορίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την ακύρωση της άδειας της εταιρείας στην οποία ανήκει το λεωφορείο.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι 20 περίπου λεπτά πριν το τραγικό συμβάν είπαν πως είχαν δει το λεωφορείο σταματημένο σε ένα βενζινάδικο. Το ενδεχόμενο ο οδηγός να είχε αποκοιμηθεί έχει αποκλειστεί. Άλλοι μάρτυρες που επέζησαν της τραγωδίας ανέφεραν πως η ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν μεγάλη και πως μέσα σε 5-10 δευτερόλεπτα έγιναν όλα.

Σήμερα στη Βουλγαρία θα φτάσει ειδική ομάδα από τη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να εξετάσει το δείγμα dna των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Στη Βόρεια Μακεδονία έχει κηρυχτεί τριήμερο εθνικό πένθος και στη Βουλγαρία για μια ημέρα.

Στην Βουλγαρία μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Εξωτερικών βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Ζόραν Ζάεφ όταν και σημειώθηκε η τραγωδία στον βουλγαρικό αυτοκινητόδρομο όπου 46 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

«Είμαι σε επαφή με τον Πρωθυπουργό Στέφαν Γιάνεφ που έχει ήδη επισκεφτεί τους τραυματίες. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν από τους επιζώντες. Μου εξήγησε ότι κοιμόντουσαν στο λεωφορείο όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Κατάφεραν να σπάσουν ένα από τα τζάμια και να σώσουν αρκετούς ανθρώπους. Δυστυχώς οι άλλοι δεν μπόρεσαν να βγουν. Είναι μια φοβερή τραγωδία γιατί τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά - 12 παιδιά είναι κάτω των 18 ετών, και οι υπόλοιποι είναι νέοι ηλικίας 20-30 ετών. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας αλλά επέβαιναν και Σέρβοι. Ενημερωνόμαστε από τις βουλγαρικές αρχές και στη συνέχεια θα μάθουμε ποιοι ήταν οι προορισμοί από τους οποίου επέστρεφαν καθώς και όλε στις υπόλοιπες λεπτομέρειες» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/VASSIL DONEV

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 18:20

Σχετικά Άρθρα

  • Γερμανία: 13χρονη σκότωσε τη μικρή αδερφή της με αιχμηρό αντικείμενο
    Γερμανία: 13χρονη σκότωσε τη μικρή αδερφή της με αιχμηρό αντικείμενο

    Τραγωδία στη Λειψία της Γερμανίας, με μια 13χρονη να τραυματίζει θανάσιμα τη μικρή της αδερφή με αιχμηρό αντικείμενο.

    Η 13χρονη κάλεσε την αστυνομία

    Συγκεκριμένα, η 13χρονη προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στην 7χρονη αδερφή της, με αποτέλεσμα η μικρή να χάσει τη ζωή της. Το περιστατικό έγινε το βράδυ της Παρασκευής (25/10), με τη 13χρονη μάλιστα να έχει καλέσει η ίδια την αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις Αρχές, η 7χρονη βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τη μάχη. Σημειώνεται ότι η 13χρονη βρίσκεται σε κλινική και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, ενώ διατάχθηκε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής της σορού της 7χρονης, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα είναι έτοιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Φιλαθλητικός -  Μπάντμιντον: Τίτος Αντύπας και Χαρά Πετροπούλου στη Βουλγαρία με την Εθνική
    Φιλαθλητικός -  Μπάντμιντον: Τίτος Αντύπας και Χαρά Πετροπούλου στη Βουλγαρία με την Εθνική
    Για την Βουλγαρία ταξιδευουν σήμερα δυο αθλητές του Φιλαθλητικού στο μπαντμιντον προκειμένου να μετέχουν στο Βαλκανικό πρωτάθλημα U15 που θα διεξαχθεί στο Parvomay της γείτονος χώρας.
    Πρόκειται για τους Χαρά Πετροπούλου και Τίτο Αντύπα οι οποίοι έλαβαν την κλήση για το Εθνικό μας συγκρότημα λίγες μέρες πρίν, και μπήκαν στην αποστολή. Είναι μεγάλη τιμή για τα 2 πυργιωτόπουλα να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο εξωτερικό και μάλιστα σε ένα Βαλκανικό πρωτάθλημα, παρότι ηλικιακά είναι αμφότερα μια κατηγορία πιο μικροί, κάτι που είναι ενδεικτικό της αξίας τους. Σε αυτό το τουρνουά που έχει αντικειμενικές δυσκολίες για τους 2 αθλητές του Φιλαθλητικού, στόχος είναι πρώτα από όλα η συγκομιδή εμπειριών πολύτιμων για το μέλλον αλλά και μια πιθανή διάκριση που σίγουρα θα αποτελέσει ενα "ντοπάρισμα" για την δύσκολη συνέχεια των παιδιών αυτών στο αθλημα.
    Η αποστολή στο Parvomay αποτελέιται κατόπιν των κλήσεων του Ομοσπνδιακού Βασίλη Ξάνθου από τους:
    ΑΝΤΥΠΑΣ Τίτος (Φ.Ο. Πύργου)
    ΜΠΟΥΔΟΥΡΗΣ Δημήτριος (Πλάτων Σερρών)
    ΓΙΑΛΑΜΑΣ Μιχαήλ (ΟΑΓΩ Θεσσαλονίκης)
    ΙΩΑΝΝΙΔΗ Αθανασία (ΡΟΥΠΕΛ Σιδηροκάστρου)
    ΚΑΠΟΥΚΡΑΝΙΔΗΣ Κωνσταντίνος (ΚΑΣΤΡΟ Σιδηροκάστρου)
    ΚΕΛΕΚΗΣ Σταύρος (Φ.Ο. ΠΕΥΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
    ΚΟΥΤΟΓΛΙΔΟΥ Βασιλική (ΔΙΑΣ Σιδηροκάστρου)
    ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ Χριστίνα (ΚΑΣΤΡΟ Σιδηροκάστρου)
    ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Χαρά (Φ.Ο. Πύργου)
    ΡΟΔΟΥΣΑΚΗ Μαρία (ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Κομοτηνής)
    ΣΑΡΟΥΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Ιωάννης (ΔΙΑΣ Σιδηροκάστρου)
    ΣΙΜΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Γαβριέλα (ΟΑΓΩ Θεσσαλονίκης)
    Την Παρασκευή 25/10/2024 θα πραγματοποιηθεί το ομαδικό αγώνισμα, ενώ το Σαββατοκύριακο 26-27/10/2024 το ατομικό τουρνουά.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία
    Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών, που έφτασε στη γειτονιά μας.

    Συναγερμός έχει σημάνει στη γειτονική Βουλγαρία για το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

    Όπως ανακοινώθηκε ο ιός H5N1 εντοπίσθηκε ανάμεσα σε 7.669 πουλερικά ορνιθοτροφείου στο χωριό Μαρίτσα και προκάλεσε το θάνατο 764 πουλερικών.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τη στιγμή που η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εποχική έξαρση της θανατηφόρας νόσου.

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών

    Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα πτηνά. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι είτε υψηλής είτε χαμηλής παθογονικότητας ιοί [υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) και γρίπη των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας (LPAI), αντίστοιχα] ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν διαφορετική σοβαρότητα της νόσου και θνησιμότητα στα κοτόπουλα.

    Τα άγρια πτηνά, ιδίως τα υδρόβια πτηνά, είναι ο κύριος λόγος για την εξέλιξη και την εξάπλωση των ιών αυτών. Τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από ΓΠΧΠ μπορεί να παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο και θάνατο στα πουλερικά.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών στα πτηνά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και στην οικονομία, λόγω απωλειών παραγωγής σε μολυσμένες εκμεταλλεύσεις. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν αυξημένη ικανότητα εξέλιξης/μετάλλαξης και ανάμειξης με άλλους ιούς της γρίπης των πτηνών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέων, πιο μολυσματικών στελεχών ή στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται όλο και περισσότερο σε θηλαστικά (π.χ. αγελάδες, άλφακας, ποντικοί, γάτες) αποτελεί τάση που διατηρείται υπό στενή επιτήρηση.

    Η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ. Υπάρχουν κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης εστίας σε δεσποζόμενα πτηνά, καθώς και ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας σε περίπτωση λοιμώξεων σε ζώα. Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, η νομοθεσία της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια διασφαλίζει την επιτήρηση, την ταχεία αντίδραση και τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων.

    Μπορούν να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών άλλα είδη εκτός των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών πλήττει συνήθως τα πτηνά, αλλά άλλα ζώα (θηλαστικά όπως αγελάδες, αλπακίες, ποντικοί, γάτες) μπορούν να μολυνθούν από ιούς της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των βιζόν, της φώκιας, των αγριόχοιρων, των αλεπούδων και των γατών. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης πρόσφατα για πρώτη φορά περιστατικά υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε βοοειδή.

    Η γρίπη των πτηνών αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο;

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά επί του παρόντος ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός και ο κίνδυνος για όσους εργάζονται ή εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά και θηλαστικά είναι χαμηλός έως μέτριος. Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι σχετικά αβλαβή και δεν μολύνουν τον άνθρωπο.

    Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές ενδέχεται να αναπτύξουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη δυνατότητά τους να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Τα κρούσματα στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα) έως σοβαρά συμπτώματα (πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

    Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάδοση του ιού H5N1 από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχουν αναφερθεί ενεργά κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην ΕΕ/στον ΕΟΧ.

    Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα θα πρέπει να φορούν μέσα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν την απροστάτευτη άμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα, σφάγια, περιττώματα, καθώς και με δυνητικά μολυσμένα περιβάλλοντα. Ηκαθοδήγηση του ECDC συνιστά την ενεργό επιτήρηση των εκτιθέμενων ατόμων (όπως παρακολούθηση συμπτωμάτων ή τεστ), τη λήψη προληπτικών μέτρων και/ή τον εμβολιασμό ομάδων κινδύνου.

    Το ECDC παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και επικαιροποιεί αναλόγως τις εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργεί. Η Επιτροπή έχει επίσης θεσπίσει εύρυθμα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε περίπτωση στον άνθρωπο ή στα ζώα. Εάν εμφανιστεί ένα στέλεχος της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών που είναι μολυσματικό μεταξύ των ανθρώπων, η ετοιμότητα και η ταχεία δράση θα είναι καίριας σημασίας.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τους ιούς της γρίπης των πτηνών διατίθενται στην ιστοσελίδα του ECDC που είναι αφιερωμένη στη γρίπη των πτηνών.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών στα πουλερικά για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης;

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία των ζώων, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκρίζωσης μόλις ανιχνευθεί η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών.

    Οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να εφαρμόζουν αμέσως μέτρα για την εξάλειψη της νόσου στην μολυσμένη εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης όλων των πτηνών, της ασφαλούς απόρριψης των σφαγίων και των δυνητικά μολυσμένων υλικών, καθώς και του καθαρισμού και της απολύμανσης. Επιπλέον, πρέπει να οριοθετηθεί απαγορευμένη ζώνη τουλάχιστον 10 km γύρω από την πληγείσα εγκατάσταση, με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ελέγχου στις εγκαταστάσεις της εν λόγω ζώνης όπου εκτρέφονται πτηνά. Οι εθνικές αρχές πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς μετακινήσεων όσον αφορά τη μολυσμένη εγκατάσταση και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη. Εάν κριθεί αναγκαίο, τα μέτρα εξολόθρευσης μπορούν επίσης να επεκταθούν σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται κοντά ή σε εκμεταλλεύσεις που είχαν επαφές με μολυσμένη εκμετάλλευση.

    Εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης στα πτηνά για την αξιολόγηση της κατάστασης της νόσου και τον έλεγχο της εξάπλωσης. Τα μέτρα αυτά διατηρούνται για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την εξάλειψη του ιού από τη μολυσμένη εγκατάσταση.

    Επιπλέον, πραγματοποιείται διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και την αποφυγή περιττών διαταραχών στο εμπόριο. Η περιφερειοποίηση/διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ (που διαχωρίζει τις απαλλαγμένες από ασθένειες ζώνες από εκείνες με λοίμωξη) δημοσιεύεται τακτικά στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Υπάρχουν κανόνες για το εμπόριο πτηνών και ζώων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών;

    Το διεθνές εμπόριο πουλερικών και προϊόντων πουλερικών πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Η παρουσία υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών στα πουλερικά έχει ως αποτέλεσμα περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο ζώντων πτηνών και κρέατος πουλερικών από τη μολυσμένη περιοχή/χώρα.

    Ενώ η γρίπη των πτηνών δεν είναι καταγεγραμμένη νόσος στα θηλαστικά, εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικές απαιτήσεις υγείας των ζώων. Ειδικότερα, μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο μόνο υγιή ζώα και απαιτείται κτηνιατρική πιστοποίηση για το εμπόριο ζώων προς άλλες χώρες.

    Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος πουλερικών και προϊόντων πουλερικών;

    Σύμφωνα με την EFSA, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων πουλερικών. Σε κάθε περίπτωση, το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών από μολυσμένα σμήνη καταστρέφονται και δεν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων πρώτων υλών τροφίμων, η ενδελεχής μαγειρική και η καλή υγιεινή των μαγειρείων μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους κινδύνους που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών σε άγρια πτηνά;

    Τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας από την εισαγωγή και την εξάπλωση ιών της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία, όταν υπάρχει εστία σε άγρια πτηνά. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει παράσχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    • περιορισμός της πρόσβασης των άγριων πτηνών σε πουλερικά και της επαφής με αυτά
    • αποφεύγοντας λίμνες ή άλλες υδάτινες επιφάνειες σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα άγρια πτηνά·
    • περιορισμό, όσο το δυνατόν περισσότερο, των οικόσιτων πτηνών σε περιόδους υψηλού κινδύνου·
    • χρήση υδατοφρακτών υγιεινής και περιορισμός της πρόσβασης των ανθρώπων στους ορνιθώνες.
    • Υπάρχουν εμβόλια για πτηνά κατά της γρίπης των πτηνών;

    Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών μπορεί να εφαρμοστεί υπό συγκεκριμένους όρους. Επί του παρόντος, διεξάγονται εκστρατείες εμβολιασμού για πουλερικά (Γαλλία) ή ζωολογικούς κήπους (Κάτω Χώρες, Ισπανία).

    Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν κατά πόσον χρησιμοποιούν τα εμβόλια αυτά στην επικράτειά τους, για την πρόληψη ή τον έλεγχο νόσων, ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον είναι αναγκαίο.

    Το 2023, η Επιτροπή παρείχε τη νομική πράξη που επιτρέπει τον εμβολιασμό των πτηνών κατά της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, με την οποία διευρύνθηκε η «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο των νόσων. Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τις βέλτιστες επιστημονικά τεκμηριωμένες επιλογές για την αντιμετώπιση της κατάστασης της νόσου και των τοπικών συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε πρόσφατα νέα επιστημονική γνώμη σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της HPAI, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταστήσουν τις στρατηγικές εμβολιασμού τους ακόμη πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (κώδικας χερσαίων ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων), ο εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει το καθεστώς μιας χώρας ή μιας ζώνης ως απαλλαγμένης από HPAI, εάν από την κατάλληλη επιτήρηση προκύψει ότι δεν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τραγωδία στο λούνα παρκ: «Έχω έγγραφα με απευθείας αναθέσεις από τον δήμο» καταγγέλλει ο πατέρας του 19χρονου
    Τραγωδία στο λούνα παρκ: «Έχω έγγραφα με απευθείας αναθέσεις από τον δήμο» καταγγέλλει ο πατέρας του 19χρονου

    Ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ θα καταθέσει στον εισαγγελέα «έγγραφα με απευθείας αναθέσεις»

    Σε κλίμα οδύνης ολοκληρώθηκε το τρισάγιο στη μνήμη του 19χρονου που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα σε λούνα παρκ στην Χαλκιδική.

    Ο πατέρας του 19χρονου προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες για τα παιχνίδια και τα μηχανήματα του επιχειρηματία του λούνα παρκ.

    «Έχω στα χέρια μου επίσημα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν τη σχέση του δήμου με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, με απευθείας αναθέσεις του 2021, χωρίς να υπογράφει και να υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου», κατήγγειλε ο πατέρας.

    Διαβάστε περισσότερα στο in.gr

  • Αρτέμιδα Ζαχάρως: Άσβηστες οι μνήμες - Τελέστηκαν οι επιμνημόσυνες δεήσεις
    Αρτέμιδα Ζαχάρως: Άσβηστες οι μνήμες - Τελέστηκαν οι επιμνημόσυνες δεήσεις

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, όπου συμπληρώνονται 17 χρόνια από την αποφράδα 24η Αυγούστου του 2007, στην μοιραία στροφή της Αρτέμιδας Ζαχάρως, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι των ανθρώπων που χάθηκαν εκεί, συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποδείξουν πως οι μνήμες από τη μεγάλη τραγωδία παραμένουν άσβηστες.

    Το πρωί τελέστηκε με μέριμνα του Πυροσβεστικού Σώματος η επιμνημόσυνη θέση για τους τρεις εποχικούς πυροσβέστες που έχασαν εκεί τη ζωή τους, πεσόντες στο καθήκον. Τον Ανδρέα Τζούμα, τον Γιάννη Δρακόπουλο και τον Θανάση Νιάρχο.

    Παρόντες ήταν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Αρχιπύραρχος Περικλής Κουλκουβίνης, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και άγημα. Επίσης ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος και ο βουλευτής Ηλείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός που παραβρέθηκαν και το απόγευμα.

    Artemida mnim 2

    Artemida mnim 3

    Artemida mnim 4

    Artemida mnim 5

    Artemida mnim 6

    Το απόγευμα τελέστηκαν διαδοχικά χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ολυμπίας και Τριφυλίας κ.κ. Χρυσόστομου, δύο δεήσεις. Η μια στο ξωκλήσι που έχτισε στη μνήμη των παιδιών, της συζύγου και της μητέρας του, που χάθηκαν στις φλόγες, ο Γιώργος Παρασκευόπουλος. Η δεύτερη στα εικονοστάσια - μνημεία που έχουν στηθεί, στο σημείο όπου εκείνο το μεσημέρι ακινητοποιήθηκαν πολίτες και πυροσβέστες από τις φλόγες και χάθηκαν σε αυτές. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Μητροπολίτης Ολυμπίας και Τριφυλίας κ.κ. Χρυσόστομος, βρίσκεται στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων από την πρώτη στιγμή καθώς επισκέφθηκε το χώρο της τραγωδίας λίγες ώρες μετά την εξέλιξή της το πρωί της 25ης Αυγούστου 2007.

    Artemida mnim 7 2

    Artemida mnim 8 2

    Artemida mnim 9 2

    Artemida mnim 10 2

    Artemida mnim 11 2

    Artemida mnim 12 2

    Artemida mnim 13 2

    Κώστας Μητρόπουλος: Συνεχίζουμε να βιώνουμε τις συνέπειες της τραγωδίας

    Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Μητρόπουλος σε δήλωσή του χθες τόνισε ότι “… συμπληρώνονται 17 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας. Μία πυρκαγιά που οι συνέπειες είναι αισθητές ακόμα και σήμερα στον τόπο μας. Το 2007 αποτέλεσε μία τραγική περίοδο. Βιώσαμε τον άδικο και σκληρό χαμό 63 συνανθρώπων μας. 27 εκ των οποίων εδώ στην στροφή του θανάτου, στην μαρτυρική Αρτέμιδα που εγκλωβίστηκαν, τους έπιασαν οι φλόγες και βρήκαν τραγικό τέλος. Η πυρκαγιά του 2007 είναι μία ανοιχτή πληγή που συνεχίζουμε να υφιστάμεθα τις συνέπειες της σε όλους τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πυλώνες της περιοχής μας. Η 24η Αυγούστου είναι μία επέτειος με βαθιές απώλειες σε όλες τους τομείς. Προσπαθούμε σε αυτό το δύσκολο συναισθηματικό περιβάλλον να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να ματαιώσουμε, να μετουσιώσουμε την οργή και την θλίψη σε δημιουργία και να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας. Το οφείλουμε άλλωστε στους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στις φλόγες αλλά και στις νέες γενιές που έρχονται. Ας είναι αιωνία η μνήμη των συνανθρώπων μας και ας βοηθήσουμε όλοι μαζί , ώστε αυτή η περιοχή να μπορέσει να σταθεί γερά στα πόδια της”.

    Κώστας Αλεξανδρόπουλος: Βαθιές πληγές στην τοπική κοινωνία

    Ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι “… η καταστροφική πυρκαγιά του 2007 έχει αφήσει βαθιές πληγές στην τοπική κοινωνία του Δήμου Ζαχάρως, με κορυφαίο βέβαια το δράμα από τον τραγικό θάνατο των 27 συμπολιτών μας, τον οποίο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και βεβαίως οι οικογένειές τους, οι οποίες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα από αυτή την πυρκαγιά. Αυτό το οποίο όμως είναι τραγικό ακόμα για την πορεία της ανάπτυξης του Δήμου μας, είναι ότι μετά από μία πρώτη πρόταση που έγινε από την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μια καλή πρόταση η οποία δεν υλοποιήθηκε, από το ´10 και μετά, όλες οι κυβερνήσεις, έδειξαν μία αρνητική στάση απέναντι στις προσπάθειες ανάπτυξης του Δήμου μας μετά από αυτή την καταστροφή. Τα θεσμικά δεσμά τα οποία έχουν βάλει με νομοθετικά διατάγματα και το προεδρικό διάταγμα, είναι τέτοια τα οποία δεν επιτρέπουν κανενός είδους ανάπτυξη και κυρίως τουριστική. Η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει διατυπώσει σαφώς την θέση της και την αντίθεσή της σε αυτές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες από όλα τα κόμματα από το 2010 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή τον αγώνα της. Ελπίζω και η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Ζαχάρως να προσαρμοστεί στην ορθή κατά τη γνώμη μας στάση που έχει κρατήσει η τέως δημοτική αρχή της οποίας είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος”.

    Καλαματιανός: Αγιάτρευτο το τραύμα της απώλειας

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός από την πλευρά του τόνισε ότι “… 17 χρόνια μετά η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν παραμένει ζωντανή. Το τραύμα της απώλειας παραμένει αγιάτρευτο, οι συνέπειες της καταστροφής παραμένουν ανοιχτές πληγές. Χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε να συμβούν ξανά τέτοιες τραγωδίες. Οφείλουμε, να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θα δίνες έμφαση στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στην αποκατάσταση των συνεπειών των πυρκαγιών. Οφείλουμε να οχυρώσουμε, να κάνουμε πιο ανθεκτική την πολιτεία την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον”.

  • Χαλκιδική: Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου μετά την αυτοψία στο λούνα παρκ - «Θα χάσουν τον ύπνο τους»
    Χαλκιδική: Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου μετά την αυτοψία στο λούνα παρκ - «Θα χάσουν τον ύπνο τους»

    Νέα ερωτήματα προκύπτουν για την τραγωδία στη Χαλκιδική, για τη σωρεία παραλήψεων και παρατυπιών στο λούνα παρκ, που λειτουργούσε χωρίς άδεια.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής (23/8) ο πατέρας του παιδιού πήγε ξανά στον τόπο της τραγωδίας, μαζί με δικό του πραγματογνώμονα τονίζοντας ότι περιμένει να αποδοθεί Δικαιοσύνη και ευθύνες κατά παντός υπευθύνου.

    «Δεν θα μου ξεφύγουν από πάρα πολύ ψηλά μέχρι πάρα πολύ χαμηλά. Θα χάσουν τον ύπνο τους, όπως τον χάσαμε και εμείς μέχρι να πάμε κοντά του.Είναι ντροπή για τον κόσμο να χάνει τα παιδιά του. Πολύ μεγάλη ντροπή. Η υπόθεση αυτή θα πάρει μια συγκεκριμένη τροπή. Δεν θα μείνει κανένας εκτός από το κάδρο αυτής της ιστορίας» ξέσπασε ο πατέρας.

    Ο πατέρας, μαζί με τους νομικούς συμβούλους και τον τεχνικό σύμβουλο που έχει ορίσει η οικογένεια, κατέθεσαν σήμερα στην Εισαγγελία και υπόμνημα ερωτημάτων, ενώ αργότερα βρέθηκαν και στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας, όπου ζήτησαν και έλαβαν την δικογραφία.

    «Όλα ήταν σάπια στο μηχάνημα»

    Αυτό που διαπίστωσε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, όπως είπε σε δηλώσεις του, ήταν δεν βρήκε άρτιο το κατασκεύασμα, ότι όλες οι καρέκλες στα σημεία έδρασης και στήριξης στο συγκεκριμένο, επίμαχο μηχάνημα ήταν σάπια, «ήταν και είναι άκρως επικίνδυνες», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν έπρεπε να δοθεί από κανέναν πιστοποίηση» συμπλήρωσε.

    «Είδα μια απαράδεκτη κατάσταση. Δεν υπάρχει άρτια τεχνικό κατασκεύασμα. Τίποτα. Και πέραν αυτού, το συγκεκριμένο μηχάνημα και όλες οι καρέκλες οι οποίες υπάρχουν επάνω, γιατί υπάρχουν τέσσερα σετ από καρέκλες στα σημεία έδρασης, και στήριξης είναι όλα σάπια. Ήταν άκρως επικίνδυνες Και όχι, δεν γίνανε επικίνδυνες χθες» τόνισε.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τραγωδία σε λούνα πάρκ στη Χαλκιδική: «Τα μηχανήματα δεν είχαν άδεια», λέει η δήμαρχος Κασσάνδρας
    Τραγωδία σε λούνα πάρκ στη Χαλκιδική: «Τα μηχανήματα δεν είχαν άδεια», λέει η δήμαρχος Κασσάνδρας

    Συγκλονίζει ο θάνατος του 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του.

    Το τραγικό συμβάν συνέβη μπροστά στα μάτια της μητέρας και του αδερφού του όταν το παιχνίδι στο οποίο είχε ανέβει έσπασε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα..

    Σύμφωνα με την δήμαρχο Κασσάνδρας το λούνα παρκ ήταν σε ιδιωτικό χώρο και φέτος δεν είχε κάνει γνωστοποίηση, η διαδικασία που ακολουθείται δηλαδή για την ανανέωση της άδειας.

    Όπως είπε η κ. Χαλκιά στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο δήμος ήταν ήδη -πριν την τραγωδία- στη διαδικασία για την υποβολή κυρώσεων.

    «Άδεια έπρεπε να είχαν τα μηχανήματα. Αυτό δεν το κάνει ο δήμος, όπως λέει η ΚΥΑ το υπουργείο Ανάπτυξης», ανέφερε. «Το θέμα είναι ότι έρχονται και στήνουν μηχανήματα… γιατί δεν ήταν αδειοδοτημένα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για τα άλλα δύο λουνα παρκ στην περιοχή είπε ότι έχουν κάνει τη γνωστοποίηση.

    Η κ. Χαλκιά αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος ο οποίος όπως είπε καλείται να διαχειριστεί 1.000.000 κόσμο τους θερινούς μήνες.

    Όπως είπε εδώ και τρία χρόνια εγκρίθηκαν 11 δημοτικοί αστυνομικοί και ακόμα δεν έχει έρθει κανείς.

    Σε ότι αφορά το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου συνέβη το περιστατικό με τους πυροβολισμούς η δήμαρχος ανέφερε ότι οκτώ φορές από τον περασμένο Μάιο το είχαν σφραγίσει καθώς είχε προβλήματα που δεν έπρεπε να είναι ανοιχτό.

    «Δόθηκε η άδεια αφού λύθηκαν όλα τα θέματα και μου έκαναν μήνυση για διαφυγόντα κέρδη», σημείωσε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα

    Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, δήλωσε ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ Τζέιμς Ο' Μπράιεν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

    Οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιεν. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι επαφές των Αμερικανών νομοθετών είναι χρήσιμες ώστε η Βόρεια Μακεδονία να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία.
    «Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις για αυτήν. Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα. Και νομίζω ότι η συνάντηση που είχατε αλλά και άλλες έχουν βοηθήσει στο να παραμείνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας φίλος και όχι ένα εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο και για την Αλβανία», τόνισε χαρακτηριστικά.
    Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούν επισήμως το συνταγματικό όνομα, αλλά ότι θα χρησιμοποιήσουν το όνομα «Μακεδονία» σε δηλώσεις ως μια πράξη που απορρέει από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού.
    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ότι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η erga omnes χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος. Αυτή υποχρεώνει τους κυβερνώντες να χρησιμοποιούν το Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

    Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια 'Αντζελα 'Αγκελερ έχει επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσής των συμφωνιών με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτές οι συμφωνίες έγιναν. Καμία επαναδιαπραγμάτευση των Πρεσπών, καμία επαναδιαπραγμάτευση της προόδου προς την ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σαφές».
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch