«Δεν νομίζω» απαντά στο παραπάνω ερώτημα επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος, και αναλύει την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες.
Ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, επισήμανε:
«Αυτή την εβδομάδα είδαμε να βγαίνουν διάφορες έρευνες για τη μετάλλαξη Όμικρον, από τις οποίες προκύπτουν δύο πράγματα. Αυτό που φοβόμασταν ότι η Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές επιβεβαιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε οι ασθενείς να νοσούν βαριά και να καταλήγουν στο νοσοκομείο».
«Θα τελειώσει στη μετάλλαξη Ομικρον η πανδημία;» ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και απάντησε πως, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι κάθε νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα αλλά αποδυναμώνεται σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο.
Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε ότι αν ο κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό από 80% και άνω, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει.
«Ο ιός θα είναι σαν τη γρίπη» είπε.
Προειδοποίησε δε πως «η μετάλλαξη Δέλτα υπάρχει, στα νοσοκομεία είναι ασθενείς με τη Δέλτα και είναι ακόμα σοβαρή».
«Το εμβόλιο ακόμα βοηθάει ακόμα, και ακόμα και αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το νοσοκομείο» υπογράμμισε επίσης ο κ. Γαλιατσάτος.
Τόνισε, τέλος, την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να μην εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις.
Πηγή: iEidiseis.gr