Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 07:37

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι διαδέχεται τον Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είναι ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), καθώς στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα επικράτησε με μεγάλη διαφορά των άλλων δύο διεκδικητών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία. Ο Κοβάτσεφσκι διαδέχεται στην ηγεσία του SDSM τον Ζόραν Ζάεφ. ο οποίος παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος μετά τη βαριά του ήττα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία από το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE. Ο Ζόραν Ζάεφ ηγείται του SDSM από το 2013.

O Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι έλαβε ποσοστό περίπου 85% στις σημερινές εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ψήφισαν τα μέλη του SDSM, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ από την εκλογική επιτροπή του κόμματος. Ο 47χρονος Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ήταν ο "εκλεκτός" του Zόραν Ζάεφ να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος είναι σχετικά άγνωστος στην κοινή γνώμη της χώρας. Αναλαμβάνει τα "ηνία" των Σοσιαλδημοκρατών σε μία δύσκολη γι΄ αυτούς στιγμή, καθώς το κόμμα υπέστη μία συντριπτική ήττα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, χάνοντας τόσο στην πρωτεύουσα Σκόπια όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ο Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί, όπως έχει γνωστοποιήσει ο ίδιος, και από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας τον δρόμο στο νέο αρχηγό του SDSM να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, το μικρό αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (Alternativa) κατέληξε σε συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βόρειας Μακεδονίας. Βάσει της συμφωνίας, η «Εναλλακτική» θα αναλάβει τρία υπουργεία στην κυβέρνηση (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς) στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» κρινόταν πιθανότατα απαραίτητη, προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση, με κάπως διαφορετικό σχήμα, να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ μετά τις δημοτικές εκλογές απώλεσε προσωρινά την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς το μικρό αλβανικό κόμμα "BESA" εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό και πέρασε στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο, με τη συμμετοχή της «Εναλλακτικής» και με τη στήριξη ενός ακόμη Αλβανού βουλευτή από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ανέκτησε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σήμερα στηρίζεται από 64 βουλευτές, εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής. Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται, συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Σήμερα εξάλλου πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια και το τακτικό συνέδριο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, στο οποίο αρχηγός επανεξελέγη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ήταν και μοναδικός υποψήφιος.Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε εκλεγεί πρώτη φορά στην ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Δεκέμβριο του 2017, με τις "ευλογίες" του τότε ισχυρού άνδρα του κόμματος, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος στο ενδιάμεσο διέφυγε στην Ουγγαρία όπου έλαβε πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγει την έκτιση ποινής δύο ετών για υπόθεση διαφθοράς, το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός στα Σκόπια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 10:18

Σχετικά Άρθρα

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθούν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα

    Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, δήλωσε ο Αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ Τζέιμς Ο' Μπράιεν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

    Οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιεν. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι επαφές των Αμερικανών νομοθετών είναι χρήσιμες ώστε η Βόρεια Μακεδονία να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία.
    «Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις για αυτήν. Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα. Και νομίζω ότι η συνάντηση που είχατε αλλά και άλλες έχουν βοηθήσει στο να παραμείνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας φίλος και όχι ένα εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο και για την Αλβανία», τόνισε χαρακτηριστικά.
    Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούν επισήμως το συνταγματικό όνομα, αλλά ότι θα χρησιμοποιήσουν το όνομα «Μακεδονία» σε δηλώσεις ως μια πράξη που απορρέει από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού.
    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ότι μια από τις σημαντικότερες πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η erga omnes χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος. Αυτή υποχρεώνει τους κυβερνώντες να χρησιμοποιούν το Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

    Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια 'Αντζελα 'Αγκελερ έχει επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσής των συμφωνιών με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτές οι συμφωνίες έγιναν. Καμία επαναδιαπραγμάτευση των Πρεσπών, καμία επαναδιαπραγμάτευση της προόδου προς την ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σαφές».
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Τουρκία και Β. Μακεδονία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά ο Μητσοτάκης συνεχίζει την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική
    ΣΥΡΙΖΑ: Τουρκία και Β. Μακεδονία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά ο Μητσοτάκης συνεχίζει την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική

    «Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι στάση αταλάντευτη» αναφέρει η Κουμουνδούρου.

    Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το περιστατικό επακούμβησης σκάφους του Λιμενικού με τουρκικό αλιευτικό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και την προκλητική στάση της Β. Μακεδονίας.

    «Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο ώρες μετά την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τον κυβερνητικό εφησυχασμό περί «ήρεμων νερών».

    Η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της, όπως προκύπτει από το περιστατικό επακούμβησης σκάφους του Λιμενικού με τουρκικό αλιευτικό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Ζουράφα, αλλά ακόμη χειρότερα σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό λιμενικό εντάσσει την Ζουράφα στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας του, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας», αναφέρει η Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Σε δύο μόλις ημέρες, τόσο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας όσο και η τουρκική πλευρά παραβιάζουν ευθαρσώς το διεθνές δίκαιο σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και ο διεθνώς αποδυναμωμένος κύριος Μητσοτάκης συνεχίζει ατάραχος την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του.

    Τελικά η απόσταση από την περικεφαλαία του «Μακεδονομάχου» μέχρι τον διπλωματικό λήθαργο, είναι πολύ μικρή...»

    Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι στάση αταλάντευτη, μακριά από κάθε υπόνοια εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».​

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μητσοτάκης: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας αν η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών»
    Μητσοτάκης: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας αν η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

    Όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Βόρεια Μακεδονία, τη συνάντηση με τον Ερντογάν και την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος συνεχίζει να μην τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

    Ερωτηθείς αν η Ελλάδα σκέφτεται να κάνει χρήση των προβλέψεων του άρθρου 19 της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της συμφωνίας ως προς το συνταγματικό της όνομα έναντι όλων. Αποκαλεί τη χώρα του ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ εντός συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από την συμφωνία. Θέλω βέβαια να επισημάνω ότι εντός της αίθουσας και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε την συνταγματική ονομασία της χώρας του. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι με τον έναν ή τον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική».

    »Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοί μας. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει όμως το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα προφανώς (...) Πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».

    Για το Κυπριακό

    Για το Κυπριακό, σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν το έθεσε στη συνάντησή τους κι αν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Καταρχάς η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε εκφράσει την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι υπάρχει πρωτοβουλία του ΟΗΕ και πράγματι η ειδική απεσταλμένη έχει καταθέσει το πρώτο πόρισμά της στον ΓΓ, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του περιεχομένου του, προφανώς δεν μπορώ να τοποθετηθώ επ' αυτού.

    »Η ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Είναι μια θέση από την οποία η Αθήνα και η Λευκωσία, η Λευκωσία και η Αθήνα δεν αποκλίνουν. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο την 20ή Ιουλίου προσκεκλημένος του προέδρου Χριστοδουλίδη για να συμμετέχω (...) σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο. Από εκεί πέρα θα συζητήσω και αύριο με τον Γενικό Γραμματέα με ποιο τρόπο θα μπορούσε ο ίδιος να εμπλακεί σε μια ακόμα προσπάθεια την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο δεύτερη διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό προσεχώς και ποιο θα είναι το σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν έχω να σας πω κάτι επ' αυτού. Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

    Για τη συνάντηση με Ερντογάν

    Για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ για να συμμετέχω σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο προεδρικό Μέγαρο και από εκεί και πέρα θα συζητήσω αύριο με τον Γενικό Γραμματέα για το πώς μπορεί να συμβάλει για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων».

    Για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγορεί πως παραδέχτηκε κενά στην ελληνική εθνική άμυνα με αφορμή την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

    «Μα δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Θα ήθελα με την ευκαιρία να υπενθυμίσω σε όλους όσοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση δυο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και του υπουργείου εθνικής Άμυνας, κι έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

    »Άρα επ' αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεων μου και θέλω επίσης να επισημάνω ότι μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε χρήματα (...) για να το καταστρέψουμε. Αυτά για εκείνους οι οποίοι διακινούν (...) τέτοια σενάρια. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ας αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων το 2019. Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μετά από δεκαετή κρίση, είμαστε μια από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και αξίζει απλά να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, τα ελικόπτερα Romeo τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Μπελαρά οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 και το 2026 και να διαπιστώσει κανείς πραγματικά αν σήμερα η χώρα είναι πιο ισχυρή και πιο ασφαλής από ο,τι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά το 2019 τη διακυβέρνηση του τόπου».

    Για το ευρωπαϊκό Iron Dome

    Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια εξέλιξη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας για την ευρωπαϊκή ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας και πώς απαντά στην κριτική για το ότι η παράδοση F-16 στο Κίεβο αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Για το ζήτημα της πρωτοβουλίας μας θέλω να θυμίσω (...) ότι είναι ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Αλλά αυτό το οποίο νομίζω κατέστη σαφές και σε αυτή τη σύνοδο είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τη δική της αμυντική ικανότητα. Να δαπανήσει περισσότερους πόρους αλλά ταυτόχρονα να το κάνει με πιο έξυπνο τρόπο. Και ότι αυτό δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αντίθετα ενισχύει το ΝΑΤΟ. Και ότι είναι πολύ πιθανόν, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ως Ευρωπαίοι τη δική μας άμυνα, να χρειαστεί να αναζητήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν των εθνικών προϋπολογισμών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν τα όριά τους, ειδικά σε περίοδο δημοσιονομικής σύσφιξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό η πρόταση την οποία κατέθεσα με τον πολωνό πρωθυπουργό έχει τη διάσταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε εκεί ακόμα, δεν έχουμε πετύχει κάποια ευρωπαϊκή συμφωνία για κάτι τέτοιο, όμως είναι μια πρόταση η οποία έχει ακουστεί θετικά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    »Από εκεί και πέρα, θέλω να είμαι σαφής ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει F-16 (...) Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν κάνει αυτή την επιλογή. Αλλά σκοπός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Φαντάζομαι είδατε κι εσείς τις σκηνές από τη φρικτή ρωσική επίθεση εναντίον παιδιατρικού νοσοκομείου πριν από λίγες μέρες, του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι Ουκρανοί. Και αν θέλουμε να μιλάμε για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό συνθήκες συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Και για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο εκπέμφθηκε με πολύ μεγάλη ένταση από όλους τους συναδέλφους μου, με μια εξαίρεση – μπορείτε να αντιληφθείτε ποια. Αλλά το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο σε αυτή την προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να συζητούμε για μια δίκαιη λύση, αλλά με συνθήκες αξιοπρέπειας και σχετικής ισοτιμίας».

    Για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν ζητήθηκε από την Ελλάδα να ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα. «Έχω επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300. Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, πάντα –να το επαναλάβω αυτό– με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην πολύ δύσκολη μάχη την οποία δίνει».

    Ερωτηθείς αν υπήρξε προβληματισμός των συμμάχων για την απόφαση του ΝΑΤΟ να προμηθεύσει με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως για το θέμα έχει απαντήσει ήδη.

    Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν έγινε συζήτηση, έστω «στο πόδι» για ελληνικά εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πάντα στις παρυφές αυτών των συναντήσεων κορυφής έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε, έστω σύντομα, ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Και με τον πρόεδρο Μπάιντεν σύντομα, και λίγο πιο εκτενώς με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον Άντονι Μπλίνκεν, επαναβεβαιώσαμε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συζητήσαμε κάποιες κοινές προκλήσεις και τα θέματα τα οποία μας απασχολούν (...) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις αλυτρωτικές αναφορές της Σιλιάνοφσκα για «Μακεδόνες του Αιγαίου»
    ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε τις αλυτρωτικές αναφορές της Σιλιάνοφσκα για «Μακεδόνες του Αιγαίου»

    Τις αναφορές της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

    Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να «αφυπνισθεί» από τον «διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει» και να διεθνοποιήσει το ζήτημα, προκειμένου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να βρεθεί αντιμέτωπη προ των ευθυνών της.

    Ευθύνες, που, όμως αναφέρουν «αφορούν τόσο την ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ, όσο και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την Συμφωνία των Πρεσπών βάσει αμερικανικής νομοθεσίας του 2021».

    «Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει, προκειμένου η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφωθούν επιτέλους με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και να σταματήσουν να επιδίδονται σε έναν ανέξοδο και ψευδεπίγραφο εθνικισμό» συμπληρώνουν.

    Καταλήγουν, επίσης με αιχμές στην κυβέρνηση πως «η Νέα Δημοκρατία, φέρει βαρύτατες ευθύνες για την ζημία που έχει προκαλέσει στα εθνικά μας συμφέροντα, στο όνομα της ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της, αποφεύγοντας όλα αυτά τα χρόνια οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».​

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσίπρας και Ζάεφ βράβευσαν τον Νίμιτς - «Να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»
    Τσίπρας και Ζάεφ βράβευσαν τον Νίμιτς - «Να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

    Στον Μάθιου Νίμιτς, τον Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019) απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν -σήμερα και αύριο στο Ωδείο Αθηνών-, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ.

    Σε μια ειδική τελετή στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, απένειμαν το βραβείο στον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του έκανε έκκληση «σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν την συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση».

    Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή του το γεγονός ότι έλαβε αυτό το βραβείο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ και τους πρώην ΥΠΕΞ των δύο χωρών «που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία». Ευχαρίστησε και τους ΓΓ του ΟΗΕ που τον στήριξαν (Κόφι Αναν, Μπαν Κι Μουν, Αντόνιο Γκουτέρες) στην 20ετή προσπάθεια του και κυρίως τους λαούς των δύο χωρών, όπως είπε. «Η μεγαλύτερη συνεισφορά η δική μου ήταν ότι παρέμεινα εκεί για 20 χρόνια και εργάστηκα πάνω στο πρόβλημα και θα πω ότι για έναν διαμεσολαβητή τα πρώτα 18 χρόνια άκουγα τα δύο μέρη, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια να συνεισέφερα κάτι», «ο κύριος ρόλος που έπαιξα ήταν να ακούω τα δύο μέρη, να προσπαθώ να διατηρήσω την εμπιστοσύνη τους, να κατανοώ τις ανησυχίες τους και να βοηθώ να εξερευνούν λύσεις».

    Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή». Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως «οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ' τις δύο πλευρές να πουν "αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά", αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί», φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών».

    Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι συμβιβασμοί «και επειδή είναι συμβιβασμοί είναι ατελής και οι άνθρωποι μπορούν πάντα να βρουν κάποια σημεία αρνητικά, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις συμφωνίες». «Αυτές οι συμφωνίες είναι το πλαίσιο του πολιτισμού μας, αν δεν τις ακολουθήσουμε, αν δεν την σεβόμαστε τότε αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση λοιπόν σήμερα προς όλους, όλες οι πλευρές, να μην υπονομεύουν αυτές τις συμφωνίες και ιδιαιτέρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, ζούμε στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες που βρίσκονται εκεί ώστε αυτοί που είναι στην εξουσία να τις ακολουθούν», ανέφερε σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της διοργάνωσης.

    Σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο Metaverse» όπου είναι ωραία, «αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις τα γυαλιά (σ.σ. της εικονικής πραγματικότητας) και να επιστρέψεις στο πραγματικό κόσμο, ο όποιος έχει πραγματικούς κινδύνους». «Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    Στη διάσκεψη παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Τσίπρας - Ζάεφ: Κοινή παρέμβαση για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς
    Τσίπρας - Ζάεφ: Κοινή παρέμβαση για μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς

    Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο Ωδείο Αθηνών

    «Καθώς η Ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς - και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί - ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση» τονίζουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στο κοινό άρθρο που υπογράφουν στο euractiv.gr.

    Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και λίγες μέρες μετά την νίκη της δεξιάς στη Βόρεια Μακεδονία που την θέτει σε αμφισβήτηση, οι δύο ηγέτες που σφράγισαν την ειρήνη και την ανάπτυξη μέσα από την Συμφωνία, τονίζουν ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκλιση.

    «Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου όπου θα συμμετέχουν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στο άρθρο τους υπογραμμίζουν ότι «ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος».

    Αναλυτικά, το κοινό άρθρο που υπογράφουν Τσίπρας και Ζάεφ αναφέρει:

    «Για σχεδόν 30 χρόνια, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δύο χώρες μας ήταν διχασμένες λόγω του «ονοματολογικού», γεγονός που όχι μόνον εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας, αλλά και αποδυνάμωσε την περιφερειακή σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το 2003 επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ωστόσο, μέχρι το 2014 αυτή η δυναμική χάθηκε και η διαδικασία διεύρυνσης πάγωσε επίσημα για πέντε χρόνια. Η επιρροή και ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή διαβρώθηκαν, αφήνοντας χώρο να ενεργοποιηθούν επικίνδυνοι κρατικοί και μη κρατικοί φορείς με επικίνδυνες ατζέντες. Σε αυτό το πολιτικό κενό, οι χώρες της περιοχής κλήθηκαν να διαχειριστούν τη σοβαρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πάνω από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να διασχίζουν τη βαλκανική οδό, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν τη μία πολιτική κρίση μετά την άλλη.

    Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018, συμφωνήσαμε σε μερικά θεμελιώδη σημεία: Ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ότι οι λαοί μας και η περιοχή, άξιζαν κάτι καλύτερο από το να εγκλωβιστούν βαθύτερα σε έναν φαύλο κύκλο αστάθειας και εθνικισμού. Ότι ο στόχος μας δεν θα ήταν να προσποιηθούμε ότι διαπραγματευόμαστε, να αποτύχουμε και στη συνέχεια να επιδιώξουμε να κερδίσουμε το blame game, όπως είχαμε δει άλλους να κάνουν. Αποφασίσαμε ότι οι διαπραγματευτές μας δεν θα έφευγαν από την αίθουσα μέχρι να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που θα έπρεπε να επωμιστούμε οι ίδιοι.

    Σε αυτήν τη βάση, δώσαμε εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών μας, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Όπως αναμενόταν, αντιμετωπίσαμε έντονες αντιδράσεις από τις συντηρητικές αντιπολιτεύσεις στις χώρες μας - τον σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Παρόλα αυτά, καταλήξαμε σε μια συμφωνία που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό των εθνικών μας θέσεων, έθεσε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας και χαιρετίστηκε στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ως η σημαντικότερη και η πιο επιτυχημένη διπλωματική πρωτοβουλία για την ειρήνη εδώ και χρόνια.

    Η Συμφωνία έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποκατέστησε τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή και ανέδειξε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Επιπλέον, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στην επίλυση συγκρούσεων, ιδίως δεδομένου ότι η Συμφωνία αναγνωρίστηκε επίσημα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κυρίως, απέδειξε ότι ακόμη και όταν το φορτίο της ιστορίας είναι βαρύ, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και η προοπτική για λύση. Ο τόπος των Πρεσπών -κάποτε μια περιοχή που σπαράχθηκε από τον πιο βίαιο εμφύλιο στην Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες πριν από 75 χρόνια- σήμερα στέκεται ως σύμβολο ειρήνης - όχι σύγκρουσης. Ως σύμβολο ελπίδας αντί για πόνου.

    Ωστόσο, τα τελευταία έξι χρόνια δεν είδαμε τις εξελίξεις που ελπίζαμε. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας πάγωσε, πρώτα από τη Γαλλία και τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρία. Οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνονται καθώς η διαδικασία των Βρυξελλών παραμένει στάσιμη και η ρητορική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνεται όλο και πιο επιθετική. Η δυναμική της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια διατρέχει υψηλό κίνδυνο και δεν φαίνεται να ενισχύεται, ακόμη και με την απόφαση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία ή να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στο Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν από τα Δυτικά Βαλκάνια, απογοητευμένοι όχι μόνο από τις ηγεσίες τους, αλλά και από την αδυναμία ή την απροθυμία της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

    Σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων ανταγωνισμών, περιφερειακής αστάθειας και συγκρούσεων, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ως δύναμη που υποστηρίζει ενεργά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου, όπου κι αν αυτές βρίσκονται υπό απειλή. Ωστόσο, μπορεί να καταστεί ισχυρή διεθνής διπλωματική δύναμη μόνον αν είναι αξιόπιστη πρώτα στη δική της γειτονιά.

    Μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, η νέα ηγεσία προέβη σε προκλητικές δηλώσεις, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών. Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκληση. Η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά.

    Ταυτόχρονα, εάν η Συμφωνία τηρηθεί πλήρως, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της κάθε προσέγγιση «business-as-usual» που έχουμε δει τα τελευταία έξι χρόνια και να υιοθετήσει μια ενεργητική, σταδιακή προσέγγιση στη διεύρυνση, όπως προτείνεται από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικούς. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών έχει οφέλη για τους λαούς των Βαλκανίων και τις ηγεσίες τους. Ότι οι θυσίες ανταμείβονται και δεν αγνοούνται κυνικά.

    Καθώς η ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς -και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί- ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ενότητας δεν θα είναι αρκετή. Ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος. Η απόφαση έκδοσης κοινού χρέους για τη συγχρηματοδότηση του Next Generation EU, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους σκέψης.

    Σε αυτό το πνεύμα, στις 17-18 Ιουνίου 2024, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, τα Ινστιτούτα μας θα εγκαινιάσουν τη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» στην Αθήνα, φιλοξενώντας εξέχοντες κυβερνητικούς ηγέτες και αξιωματούχους, από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. Στόχος μας θα είναι να στηρίξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας και να αναδείξουμε την ευθύνη της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουμε έναν ειλικρινή και προωθητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και της περιοχής - μια συζήτηση που είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ δεδομένης της ανόδου της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, όπως και της εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ ANDREA BONETTI
  • Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων
    Νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων

    Παρά τα σαφή μηνύματα από Μητσοτάκη και Βρυξέλλες για τον κίνδυνο εκτροπής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας της, η Σιλιάνοφσκα ελπίζει στη στήριξη του ποντίφικα

    Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Γκορνάντα Σιλιάνοφσκα προς την Αθήνα και οι κουτοπονηρτιές της για να μην εφαρμόζει στην πράξη τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε σήμερα με τον ποντίφικα στο Βατικανό και σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών (!) για τη σταθερή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    «Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφικα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των πολιτών της Μακεδονίας τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρει χαρκατηριστικά η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας η οποία θα έπρεπε να μιλήσει εκ μέρους των «πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» (citizens of the republic of North Macedonia).

    Δείτε την ανάρτησή της

    Στα αξιοσημείωτα της ανάρτησης που έκανε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι εμφανίζεται να κόπτεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, την οποία τορπιλίζει στην πράξη με την αδιαφορία της για τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα από τη Δυτική Μακεδονία ξεκαθάρισε ότι ο ευρωπαικός δρόμος της γειτονικής χώρας θα παραμέινει κλειστός όσο η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει να μην εφαρμόζει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κίνήθηκε σήμερα και ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η ηγεσία του @VMRO_DPMNE θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών & να χρησιμοποιεί με συνέπεια το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για εμάς ως @EPP. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει & η ΕΕ δεν θα το αποδεχτεί αυτό» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Μ. Βέμπερ προς τα Σκόπια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το VMRO-DPMNE το οποίο κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος.

    Οι κουτοπονηριές στην ιστοσελίδα της

    Η νέα πρόκληση της Σιλιάνοφσκα έρχεται μια ημέρα μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, σύμφωνα με τις οποίες στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

    Για να βρει, δε, κανείς τη συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», πρέπει να αναζητήσει την περιγραφή της χώρας στην κατηγορία "MK", όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

    Παράλληλα στην κατηγορία "Πρόεδρος" αναφέρεται επίσης απλά ο όρος χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης ενώ στην ενημέρωση για συναντήσεις της Σιλιάνοφσκα με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι «η Πρόεδρος είχε συναντήσεις».
    Το μήνυμα Μητσοτάκη

    Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σταματήσει τις λεκτικές προκλήσεις και την έμπρακτη αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Μιλώντας στη Φλώρινα ο πρωθυπουργός ανέφερε ρητά ότι αν η νέα ηγεσία των Σκοπίων επιμείνει στην προκλητική ρητορική τότε ο ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός.

    «Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Georgi Licovski

  • Βόρεια Μακεδονία: Νέα πρόκληση - Η ιστοσελίδα της προέδρου δεν αναγράφει την ονομασία της χώρας
    Βόρεια Μακεδονία: Νέα πρόκληση - Η ιστοσελίδα της προέδρου δεν αναγράφει την ονομασία της χώρας

    Ανανεώθηκε σήμερα (21/5) η επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, μετά και την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα.

    Τι έχει συμβεί στην ιστοσελίδα της Προέδρου

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

    H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία«MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται επίσης απλά «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

    Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

    Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Μαΐου, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του μέχρι πρότινος Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Georgi Licovski

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς