Ζοφερό προβλέπει το μέλλον της Τουρκίας το 2022 ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, ενώ αβέβαιο βλέπει και το μέλλον των τουρκικών τραπεζών.
Στην έκθεσή του για τις προοπτικές του τουρκικού τραπεζικού τομέα για το 2022, ο οίκος Fitch δηλώνει ότι οι κίνδυνοι που ενέχουν οι δύσκολες συνθήκες λειτουργίας και η μείωση της εμπιστοσύνης των εγχώριων επενδυτών δημιουργούν μία αρνητική κατάσταση στις τουρκικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον Fitch, η πιθανότητα κρατικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα έχει αυξηθεί και οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα για το 2022 θεωρούνται ζοφερές.
Όσον αφορά το μέτρο της εγγύησης των καταθέσεων σε λίρες, που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο Fitch σχολιάζει ότι η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας θα είναι θετική για τις τράπεζες και τις καταθέσεις, αλλά το εύρος και οι επιπτώσεις του προγράμματος παραμένουν ασαφείς.
Απίστευτες εικόνες σε ζαχαροπλαστεία και κουρεία
Κούρεψε έναν άντρα ζωγραφίζοντας στο φαλακρό πίσω μέρος της κεφαλής του μία τουρκική σημαία σε πρώτο πλάνο κι από κάτω -στα πόδια της σημαίας- το δολάριο και το ευρώ.«Έφτιαξα ένα σχέδιο, ένα σύμβολο που δείχνει τη δύναμη της Τουρκίας μας. Ότι είναι πάνω από το δολάριο και το ευρώ». Το «μοντέλο» σχολίασε το σχέδιο στο κεφάλι που του έκανε ο κουρέας ως εξής: «Δολάριο out, Λίρα in».
Το δολάριο έπεσε γιατί μπήκαν 40 δις στην αγορά, όχι από δηλώσεις Ερντογάν
Ο αρχηγός του Κόμματος της Ανεξάρτητης Τουρκίας, Χουσεΐν Μπάς, ισχυρίζεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία για το δολάριο μειώθηκε δραστικά τα τελευταία 24ωρα, επειδή κάποιος στην Τουρκία έβαλε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν προβλέπουν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.
Βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είπε ότι έχει ανοίξει ο χώρος για μειώσεις των επιτοκίων και αναμένει από την κεντρική τράπεζα να τα μειώσει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το νέο έτος «για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.
Άλλος βουλευτής, ο οποίος είναι κι επιχειρηματίας, είπε ότι αναμένει μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο, επειδή η Κεντρική Τράπεζα θα δώσει χρόνο στο νέο «σύστημα να διευθετηθεί».
Πηγή: Ethnos.gr