Το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού έλαβε έκτακτη άδεια από τις ΗΠΑ.
Το χάπι της Pfizer πήρε το «πράσινο φως» για να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή υγείας των ΗΠΑ εγκρίνει για επείγουσα χρήση το Paxlovid, που είναι κατά του κορονοϊού.
BREAKING: Pfizer oral COVID-19 pill gets U.S. authorization for at-home use https://t.co/2KkwAv1S6U pic.twitter.com/bqoaeVKdZH
— Reuters (@Reuters) December 22, 2021
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν αποτελεσματικότητα 89%.
«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου και για τους ενήλικες υψηλού κινδύνου», είχε επισημάνει σε ανάρτηση στο Twitter, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, τα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και ενάντια στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μεταδίδεται πιο γρήγορα και εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό.
Final results from a Phase 2/3 study of our novel oral antiviral candidate in high-risk adults affirm that this potential treatment for COVID-19, if authorized or approved, could help save the lives of people around the world: https://t.co/H5QEZsxdjJ
— Albert Bourla (@AlbertBourla) December 14, 2021
Τι γνωρίζουμε έως τώρα για το χάπι
Το χάπι της Pfizer, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332 είναι της κατηγορίας των φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτέασης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.
Το χάπι χορηγήθηκε συνδυαστικά με ένα φάρμακο κατά του HIV το οποίο βοήθησε στην επιβράδυνση της διάσπασης του χαπιού της Pfizer ώστε να αυτό να μείνει ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο ανθρώπινο σώμα.
Η εταιρεία δημοσίευσε πως τα αποτελέσματά της βασίζονται σε ενδιάμεση κλινική μελέτη μεταξύ 1.219 ενηλίκων με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και επιβεβαιωμένη νόσηση εντός πέντε ημερών ενώ τους χορηγήθηκε και χαμηλή δόση ριτοναβίρης που είναι για τον HIV.
Καταγράφηκαν έξι νοσηλείες, κανένας θάνατος μεταξύ των 607 ασθενών που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων της Covid-19. Στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντι-ιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε σχετική ανακοίνωση.
Today, we announced results from the Phase 2/3 studies of our #COVID19 oral #antiviral. Learn more about these results & the potential impact this treatment candidate could have on people around the world, if authorized or approved: https://t.co/IlIDtaj8U4 pic.twitter.com/33MKG5wqZs
— Pfizer Inc. (@pfizer) December 14, 2021
Τι αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος
Σημειώνεται, πως ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση που έκανε στο Facebook στις 5/11 αναφέρθηκε στο Paxlovid.
Ο καθηγητής της Πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του φαρμάκου Paxlovid, ενώ τόνισε πως μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας, αλλά σε ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν νοσηλευτεί.
Αναλυτικά η ανάρτηση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος:
«Το αντιικό φάρμακο της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία από τον κορονοϊό κατά 89%.
Το Paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 89% σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες που είχαν κολλήσει τον ιό και είχαν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρή λοίμωξη COVID-19
Οι ασθενείς έλαβαν την θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 0,8% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (3/389) μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 7,0% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και νοσηλεύτηκαν ή κατέληξαν (27/385 νοσηλεύτηκαν και 7 από αυτούς πέθαναν).
Παρόμοιες μειώσεις στη νοσηλεία παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 1,0% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (6/607 νοσηλεύτηκαν), σε σύγκριση με το 6,7% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (41/612 νοσηλεύτηκαν και 10 κατέληξαν).
Επίσης στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης έως την ημέρα 28, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid σε σύγκριση με 10 (1,6%) θανάτους σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Η Pfizer σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα ως μέρος της συνεχιζόμενης κυλιόμενης υποβολής της στον FDA των ΗΠΑ για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) το συντομότερο δυνατόν..».
Πηγή: iEidiseis.gr