Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης αυστηροποιούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό ή επιβάλουν mini lockdown
Έτσι, η μία χώρα μετά την άλλη καλείται να λάβει περαιτέρω μέτρα, ώστε να αναχαιτίσει την πανδημία. Η Ολλανδία βρίσκεται ήδη σε καθολικό λοκντάουν για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο ανακοίνωσε ότι από τις 26 Δεκεμβρίου μπαίνουν λουκέτα σε κινηματογράφους, θέατρα και αίθουσες συναυλιών. Τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι παραμένουν ανοιχτά, ενώ οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα. Η Ισπανία επανέφερε τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αριθμό-ρεκόρ των 50.000 νέων μολύνσεων μέσα σε 24 ώρες. Στη Μαδρίτη συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, ώστε να εγκρίνει το σχετικό διάταγμα. Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας προέβλεψε χθες ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει αριθμό ρεκόρ μολύνσεων τις επόμενες ημέρες. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί εδώ και μήνες. Εντύπωση προκαλεί ότι η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, με περίπου το 87% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Υπό την πίεση των νέων αυτών δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε νέους περιορισμούς. Από τα Χριστούγεννα κλείνει τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, ενώ πρότεινε στον κόσμο να επιστρέψει στο εργασιακό καθεστώς της τηλεργασίας. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προέτρεψε τους πολίτες να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές τους. Μεταξύ άλλων, έχει αυξήσει τα τεστ, τα οποία αγγίζουν τα 133.000 ημερησίως.
Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την μετάλλαξη. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές. Αντιθέτως, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται εξαιτίας της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά. Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.
Μία νέα έρευνα Βρετανών επιστημών κατέληξε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει πιο ήπια συμπτώματα, σε σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με ενισχυτική δόση έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να καταλήξουν σε νοσοκομείο λόγω της Covid-19. Στη μελέτη του Imperial College αναλύθηκαν δεδομένα από τα επιβεβαιωμένα, με μοριακό τεστ, κρούσματα της Όμικρον που καταγράφηκαν στην Αγγλία στο διάστημα 1-14 Δεκεμβρίου. Ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 είναι 40-45% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα.
Η Δανία είναι από τις χώρες που επίσης βρίσκονται στη δίνη της Όμικρον. Οι αρχές επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ για τέσσερις τουλάχιστον εβδομάδες κλείνουν κινηματογράφοι και θέατρα.
Στη Γαλλία, τουλάχιστον η μία μόλυνση στις τρεις φαίνεται στο εξής να συνδέεται με την 'Ομικρον. Εκφράζονται φόβοι ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 100 χιλιάδες ημερησίως. Έχει ξεκινήσει για τα καλά ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών και η τέταρτη δόση φαίνεται να μην αργεί. Η τηλεργασία έχει επίσης επανέλθει.
Η Σουηδία ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις 28 Δεκεμβρίου όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ για την Covid-19, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί. Η Φινλανδία και η Τσεχία επίσης περιορίζουν την εστίαση. Το Ισραήλ έχει εδώ και δύο ημέρες ανακοινώσει κατόπιν σύστασης μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, θα προσφέρει και τέταρτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Σημειώθηκε, μάλιστα, και ο πρώτος θάνατος από την Όμικρον. Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του. Ήταν πάνω από 60 ετών και είχε κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 αλλά όχι την αναμνηστική δόση.
Στη Γερμανία, ο νέος Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ανακοίνωσε νέους περιορισμούς που περιλαμβάνουν ακόμα και τους εμβολιασμένους. Τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν, οι μαζικές εκδηλώσεις ακυρώνονται, οι αθλητικοί αγώνες θα διεξαχθούν δίχως θεατές. Προς μεγάλη απογοήτευση των πολιτών δεν θα πραγματοποιηθούν ουτε οι παραδοσιακοί πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί. Από τις 28 Δεκεμβρίου και έπειτα, θα επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων. Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Εντύπωση προκαλεί η δημόσια διαφοροποίηση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας πήρε αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική. Κάνοντας λόγο για μία «άνευ προηγουμένου δυναμική του νέου κύματος», ζήτησε τα μέτρα να παρθούν εδώ και τώρα και όχι μετά τα Χριστούγεννα.
Ανησυχία επικρατεί και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. «Θα πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε για την Όμικρον, όχι να πανικοβαλλόμαστε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι». Ο κόσμος σπεύδει να κάνει τεστ, με τις ουρές έξω από τα εξεταστικά κέντρα να θυμίζουν την αρχή της πανδημίας. Από την αρχή του χρόνου, οι πολίτες θα μπορούν να τα παραγγείλουν δωρεάν τεστ μέσω του διαδικτύο, και να τα παραλαμβάνουν στο σπίτι τους.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η Οξφόρδη και η AstraZeneca σχεδιάζουν ένα ειδικό εμβόλιο για την παραλλαγή Omicron. Οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει. Από την πλευρά της, η εκτελεστική διεθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής όμικρον για να καθοριστεί εάν θα απαιτηθεί ένα ειδικά προσαρμοσμένο εμβόλιο.