Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 12:19

Desmond Tutu: Οι κυριότεροι σταθμοί στη ζωή του

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο Νοτιοαφρικάνος αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, νομπελίστας Ειρήνης, ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόσα.

Ο πρόεδρος εξέφρασε «εξ ονόματος όλων των Νοτιοαφρικανών τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο, σήμερα Κυριακή», αυτή της κορυφαίας προσωπικότητας στην ιστορία της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Ο θάνατος του αρχιεπισκόπου επί τιμή Ντέσμοντ Τούτου είναι ένα νέο κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας σε μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών που μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Ένας άνδρας εξαιρετικής ευφυΐας, ακεραιότητας, ακατάβλητος απέναντι στις δυνάμεις του απαρτχάιντ, ήταν επίσης τρυφερός και ευάλωτος στη συμπόνια του για αυτούς που υπέστησαν καταπίεση, αδικία και βία υπό το απαρτχάιντ και για τους καταπιεσμένους ολόκληρου του κόσμου», πρόσθεσε ο Ραμαφόσα.

Η υγεία του είχε επιδεινωθεί εδώ και μήνες. Δεν εμφανιζόταν πλέον δημοσίως αλλά πάντα χαιρετούσε τις κάμερες που ήταν παρούσες σε κάθε κίνησή του, χαμογελώντας ή με πειρακτικό βλέμμα, όταν εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 σε νοσοκομείο, ή κατά τη διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων του τον Οκτώβριο.

Ο Τούτου είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τα τελευταία χρόνια είχε νοσηλευθεί αρκετές φορές για να αντιμετωπίσει λοιμώξεις που σχετίζονταν με τη θεραπεία του.

«Τελικά, σε ηλικία 90 ετών, πέθανε γαλήνια στο Oasis Frail Care Centre στο Κέιπ Τάουν σήμερα το πρωί», ανέφερε σε ανακοίνωση εκ μέρους της οικογένειας Τούτου η δρ. Ραμφέλα Μαμφέλε, που εκτελεί χρέη αντιπροέδρου στο ίδρυμα Archbishop Desmond Tutu για την Πνευματική Ιδιοκτησία και ήταν εκ των συντονιστών στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αιτία του θανάτου του.

Παρότι είχε ύψος μόλις 1,68 μ., ο Τούτου, με μεταδοτικό γέλιο, ήταν γίγαντας ήθους, που το 1984 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τη μη βίαιη αντίστασή του στο απαρτχάιντ. Μια δεκαετία αργότερα, έγινε μάρτυρας του τέλους του καθεστώτος αυτού και ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που συστήθηκε για να αποκαλύψει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν εκείνα τα πέτρινα χρόνια.

Κήρυττε κατά της τυραννίας της μειοψηφίας των λευκών και ακόμα και μετά το τέλος της, ποτέ δεν υπαναχώρησε στον αγώνα του για μια δικαιότερη Νότια Αφρική, ζητώντας με εξίσου μαχητικό τρόπο να λογοδοτήσει η πολιτική ελίτ των μαύρων, όπως το ζητούσε και για τους λευκούς Αφρικανούς.

Προς το τέλος της ζωής του, εξέφραζε τη λύπη του που το όνειρό του για το «έθνος του ουράνιου τόξου» δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα.

Σε διεθνές επίπεδο, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μίλησε για σειρά από ζητήματα, από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ ως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τον υποβοηθούμενο θάνατο – θέματα που παγίωσαν τη δημοφιλία του.

Είχε αξιοποιήσει την θητεία του στην κορυφή της ιεραρχίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας για να τονίσει τα δεινά των μαύρων της Νότιας Αφρικής.

Ερωτηθείς, όταν εγκατέλειπε τη θέση του Αρχιεπισκόπου του Κέιπ Τάουν το 1996, εάν υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνει, ο Τούτου δήλωσε: «Ο αγώνας τείνει να κάνει κάποιον περισσότερο τραχύ και να νομίζει ότι έχει πάντα δίκιο. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα με συγχωρήσει για τις όποιες πληγές τυχόν του προκάλεσα».

Μιλώντας δημόσια και ταξιδεύοντας ακούραστα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Τούτου έγινε το πρόσωπο του κινήματος κατά του απαρτχάιντ στο εξωτερικό, την ώρα που πολλοί ηγέτες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), όπως ο Νέλσον Μαντέλα, βρίσκονταν στη φυλακή.

«Η γη μας φλέγεται και ματώνει και ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος αυτής της κυβέρνησης», είπε το 1986.

Παρόλο που οι κυβερνήσεις αγνόησαν την έκκλησή του, βοήθησε να οργανωθούν καμπάνιες μεταξύ των απλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που μάχονταν υπέρ του τέλους του απαρτχάιντ μέσω μποϊκοτάζ σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Ο πρώην σκληροπυρηνικός λευκός πρόεδρος Π. Β. Μπότα είχε ρωτήσει τον Τούτου σε επιστολή τον Μάρτιο του 1968 εάν εργαζόταν για το βασίλειο του Θεού ή για το βασίλειο που είχε υποσχεθεί το τότε εκτός νόμου –κυβερνών σήμερα– ANC.
Επικήδειοι

Από τα πιο δύσκολα καθήκοντά του ήταν να απευθύνει επικήδειους για μαύρους που έχασαν με βίαιο τρόπο τη ζωή τους στη μάχη κατά της κυριαρχίας των λευκών. «Έχουμε κουραστεί να ερχόμαστε σε κηδείες, να εκφωνούμε λόγους κάθε εβδομάδα. Είναι ώρα να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές», είπε κάποτε.

Ο ίδιος έλεγε ότι η στάση του για το απαρτχάιντ είναι περισσότερο ηθική, παρά πολιτική.

«Είναι ευκολότερο να είναι κανείς χριστιανός στη Νότια Αφρική παρά οπουδήποτε αλλού, διότι τα θέματα ηθικής είναι τόσο ξεκάθαρα σε αυτή τη χώρα», είπε κάποτε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τον Φεβρουάριο του 1990, ο Τούτου οδήγησε τον Νέλσον Μαντέλα σε εξώστη στο δημαρχείο του Κέιπ Τάουν, που έβλεπε προς την πλατεία όπου εκείνος απηύθυνε την πρώτη δημόσια ομιλία του ύστερα από 27 χρόνια στη φυλακή. Ο Τούτου ήταν επίσης στο πλάι του Μαντέλα τέσσερα χρόνια αργότερα όταν εκείνος ορκίστηκε πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας.

«Κάποιες φορές οξεία, συχνά τρυφερή, ποτέ φοβισμένη και σπάνια χωρίς χιούμορ, η φωνή του Ντέσμοντ Τούτου θα είναι πάντα η φωνή όσων δεν έχουν φωνή», είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μαντέλα, που πέθανε τον Δεκέμβριο του 2013, περιέγραφε τον φίλο του.

Γιος δασκάλου

Γιος δασκάλου, ο Τούτου γεννήθηκε στο Κλάρκσντορπ, μια συντηρητική πόλη δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, στις 7 Οκτωβρίου του 1931. Η οικογένεια μετακόμισε στη Σοφίαταουν του Γιοχάνεσμπουργκ, μια από τις λίγες μικτές περιοχές της εμπορικής πρωτεύουσας της χώρας, που στη συνέχεια διαλύθηκε υπό τους νόμους του απαρτχάιντ για να χτιστεί το προάστιο των λευκών, το Τριόμφ.

Ανέκαθεν φιλομαθής και παθιασμένος, ο Τούτου αρχικά εργάστηκε ως δάσκαλος. Αλλά είπε ότι τον εξόργιζε το σύστημα εκπαίδευσης για τους μαύρους, για το οποίο Νοτιοαφρικανός πρωθυπουργός δήλωσε κάποτε ότι είχε στόχο να τους προετοιμάσει για τον ρόλο τους ως υπηρετών στην κοινωνία.

Εγκατέλειψε τη διδασκαλία το 1957 και αποφάσισε να ενταχθεί στους κόλπους της εκκλησίας, σπουδάζοντας αρχικά στο Θεολογικό Κολλέγιο Σεντ Πίτερς στο Γιοχάνεσμπουργκ. Χειροτονήθηκε το 1961 και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια, επέστρεψε στη Νότια Αφρική, όπου το χαρισματικό κήρυγμά του τον οδήγησε στη θέση του αρχιμανδρίτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1975.

Το 1986 διορίστηκε ο πρώτος μαύρος αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, και έγινε επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, της τέταρτης μεγαλύτερης στη Νότια Αφρική. Παρέμεινε στη θέση αυτή ως το 1996.

Οι κυριότερες ημερομηνίες στη ζωή του

Ακολουθούν οι ημερομηνίες-κλειδιά της ζωής του.

  • 1931: Γεννιέται στην Κλάρκσντορπ, περίπου 170 χιλιόμετρα δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.
  • 1943: Η οικογένεια Τούτου, που μέχρι τότε ανήκε στους μεθοδιστές, εντάσσεται στην αγγλικανική εκκλησία.
  • 1947: Παθαίνει φυματίωση ενώ φοιτά σε δευτεροβάθμιο σχολείο κοντά στη Σοφίαταουν, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αποκτά φιλική σχέση με ιερέα και γίνεται βοηθός του στην εκκλησία μετά την ανάρρωσή του.
  • 1948: Το Εθνικό Κόμμα –η παράταξη της λευκής μειοψηφίας– επιβάλλει το απαρτχάιντ, το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων, ενόψει των εκλογών του 1948. Κερδίζει την αναμέτρηση χάρη στην υποστήριξη των ψηφοφόρων της λευκής μειονότητας που επιθυμούν διακαώς να διατηρήσουν την κυριαρχία τους επί της πλειοψηφίας των μαύρων.
  • 1955: Παντρεύεται τη Λέα. Αρχίζει να διδάσκει σε γυμνάσιο του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου γυμνασιάρχης είναι ο πατέρας του.
  • 1958: Εγκαταλείπει το σχολείο, αρνούμενος να γίνει μέρος ενός συστήματος διδασκαλίας που προωθεί την ανισότητα σε βάρος των μαύρων μαθητών. Γίνεται ιερέας.
  • 1962: Μεταναστεύει στη Βρετανία για να σπουδάσει θεολογία στο King's College του Λονδίνου.
  • 1966: Επιστρέφει στη Νότια Αφρική. Αρχίζει να διδάσκει θεολογία σε ιεροσπουδαστήριο στο Ίστερν Κέιπ. Αρχίζει να κάνει γνωστές τις απόψεις του, την εναντίωσή του στο απαρτχάιντ.
  • 1975: Γίνεται ο πρώτος μαύρος αγγλικανός αρχιμανδρίτης του Γιοχάνεσμπουργκ.
  • 1980: Με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Νότιας Αφρικής, ο Ντέσμοντ Τούτου είναι επικεφαλής του κλιμακίου των ιεραρχών που επισκέπτεται τον πρωθυπουργό Πίτερ Βέλεμ Μπόθα για να τον καλέσει να βάλει τέλος στο απαρτχάιντ. Αν και η συνάντηση δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα, θα σηματοδοτήσει μια ιστορική στιγμή: την καταγγελία του καθεστώτος του φυλετικού διαχωρισμού από έναν ηγέτη των μαύρων μπροστά στον επικεφαλής της κυβέρνησης των λευκών. Έξαλλη, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάσχεση του διαβατηρίου του Τούτου.
  • 1984: Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να τερματιστεί το σύστημα κυριαρχίας της λευκής μειονότητας επί της μαύρης πλειοψηφίας.
  • 1985: Γίνεται ο πρώτος μαύρος αρχιεπίσκοπος Γιοχάνεσμπουργκ. Τάσσεται δημόσια υπέρ του μποϊκοτάζ της Νότιας Αφρικής και της εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής προκειμένου να πέσει το απαρτχάιντ.
  • 1986: Γίνεται ο πρώτος μαύρος που διορίζεται αρχιεπίσκοπος Κέιπ Τάουν και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας Νότιας Αφρικής. Μαζί με άλλους πνευματικούς ηγέτες, μεσολαβεί για την επίλυση διαφορών μεταξύ μαύρων διαδηλωτών και των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας.
  • 1990: Ο πρόεδρος Φρέντρικ Βίλεμ ντε Κλερκ νομιμοποιεί το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC). Ανακοινώνει το σχέδιό του να αποφυλακίσει τον Νέλσον Μαντέλα.
  • 1991: Νόμοι του απαρτχάιντ και ρατσιστικοί περιορισμοί ακυρώνονται. Ξεκινούν συνομιλίες ανάμεσα στο κράτος και 16 οργανώσεις που δίνουν αγώνα εναντίον του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων.
  • 1994: Αφού ο Μαντέλα καταγάγει σαρωτική νίκη στο τιμόνι του ANC στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, ο Τούτου εισηγείται τον όρο «έθνος του ουράνιου τόξου» με τον οποίο περιγράφει την ένωση των πολλών και διαφόρων φυλών της Νότιας Αφρικής μετά το απαρτχάιντ.
  • 1994: Ο Νέλσον Μαντέλα ζητεί από τον Ντέσμοντ Τούτου να αναλάβει πρόεδρος της υπό σύσταση Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης. Στον ρόλο αυτό θα ακούσει, θα καταγράψει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα δώσει αμνηστία σε δράστες κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών του απαρτχάιντ.
  • 1996: Αποσύρεται από τα ιερατικά καθήκοντά του για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο έργο του στην επιτροπή. Συνεχίζει τον ακτιβισμό του, τασσόμενος υπέρ της ισότητας και υπέρ της συμφιλίωσης. Του απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου αρχιεπισκόπου.
  • 1997: Ενημερώνεται για τη διάγνωση πως έχει καρκίνο του προστάτη. Θα χρειαστεί έκτοτε νοσηλεία και θεραπεία αρκετές φορές.
  • 2011: Ο Δαλάι Λάμα ανακοινώνει την ίδρυση της ετήσιας Ομιλίας για τη Διεθνή Ειρήνη Ντέσμοντ Τούτου. Αλλά το κάνει μέσω δορυφορικής βιντεοσύνδεσης, αφού η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δεν του δίνει βίζα ώστε να είναι παρών ο πνευματικός ηγέτης των θιβετανών.
  • 2013: Ο Τούτου ξεσπά εναντίον του ANC. Λέει πως δεν μπορεί πλέον να ψηφίζει το κόμμα αυτό, διότι δεν αντιμετώπισε όπως όφειλε την ανισότητα, τη βία, τη διαφθορά.
  • 2013: Ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος, για πολλούς η «ηθική πυξίδα» της Νότιας Αφρικής, εκφράζεται υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων δηλώνοντας πως «ποτέ του δεν θα λάτρευε έναν ομοφοβικό θεό».
  • 2021: Ο Τούτου, εμφανώς με εύθραυστη υγεία, οδηγείται με αναπηρικό αμαξίδιο –μολαταύτα, χαμογελαστός– στην παλιά του ενορία, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κέιπ Τάουν, ο οποίος αποτελούσε άλλοτε καταφύγιο για διωκόμενους αγωνιστές κατά του απαρτχάιντ, όπου τελείται ειδική λειτουργία για τα 90ά του γενέθλια.
  • 26η Δεκεμβρίου 2021: Αφήνει την τελευταία του πνοή στο Κέιπ Τάουν, στα 90 του χρόνια.
Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NIC BOTHMA
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 12:47

Σχετικά Άρθρα

  • Πόλεμος Ουκρανία - ΔΝΤ: «Τεράστιο σοκ» στην υποσαχάρια Αφρική - Κίνδυνος λιμού και ταραχών
    Πόλεμος Ουκρανία - ΔΝΤ: «Τεράστιο σοκ» στην υποσαχάρια Αφρική - Κίνδυνος λιμού και ταραχών

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Αφρική ανησυχεί για κοινωνικές ταραχές σε χώρες που πλήττονται ήδη από διατροφική ανασφάλεια

    Για κίνδυνο λιμού και κοινωνικών ταραχών στους ευάλωτους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής, προειδοποιεί το ΔΝΤ αναφορικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ένα επιπρόσθετο «τεράστιο αρνητικό σοκ» στην υποσαχάρια Αφρική με αποτέλεσμα μια αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και κίνδυνο λιμού για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος για την Αφρική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Η κρίση διατροφικής ασφάλειας έχει αυξήσει την πίεση σε χώρες που αγωνίζονταν ήδη να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη πανδημία της COVID-19, διαταραχές στην εκπαιδευτική διαδικασία, απώλεια εισοδήματος και σοβαρά προβλήματα χρέους, δήλωσε ο Αμπέμπε Αέμρο Σελάσι σε μια συνέντευξη. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολο για τις χώρες αυτές να μετριάσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, είπε.

    Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν επίσης τις πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής, ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές στην Υποσαχάρια Αφρική, που εκδίδει κάθε δύο χρόνια και δημοσιοποίησε σήμερα.

    «Είναι μια συνταγή για πολύ, πολύ δύσκολη χάραξη πολιτικής, αλλά και για το κοινωνικό περιβάλλον», είπε ο Σελασί. «Είναι μια κρίση, που πλήττει έντονα σχεδόν εξ ολοκλήρου τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις πιο ευάλωτες χώρες».

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα αποκαλεί τις ενέργειές της εκεί «ειδική επιχείρηση».

    Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για αύξηση του ΑΕΠ στην υποσαχάρια Αφρική το 2021 από το 3,7% στο 4,5%, αλλά προβλέπει ότι θα πέσει στο 3,8% φέτος.

    Μείωσε τις προβλέψεις του για το 2022 για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα και κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα για μια ομάδα 20 «ευάλωτων κρατών» όπως αποκαλούνται. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των οκτώ χωρών της περιοχής που εξάγουν πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 0,8%.

    Το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για τον μέσο πληθωρισμό της περιοχής κατά 4 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, που θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2008. Ο πληθωρισμός θα είναι διψήφιος σε 11 χώρες, με σχεδόν τις μισές από αυτές να είναι ευάλωτες.

    Η έκθεση αναφέρει πως η διατροφική ασφάλεια είναι ήδη ένα κρίσιμο θέμα στην περιοχή του Σαχέλ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μαγαδασκάρη με τα τρόφιμα να αποτελούν περίπου το 40% της κατανάλωσης στην περιοχή, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ οπουδήποτε αλλού.

    Ανέφερε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον έλεγχο του πληθωρισμού και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι εισαγωγείς εμπορευμάτων ιδιαίτερα έχουν περιορίσει το οικονομικό εύρος ζώνης την ώρα που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με αυξανόμενα δανειακά βάρη.

    Ο Σελάσι δήλωσε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για κοινωνικές ταραχές σε χώρες στο Σαχέλ και άλλες που πλήττονται ήδη από διατροφική ανασφάλεια και αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας.

    «Είναι μια στρώση πάνω όλα αυτά», είπε. «Αυτό που συμβαίνει στο Σαχέλ δεν θα μείνει στο Σαχέλ. Θα μεταφερθεί στα πιο παράκτια κράτη και σε άλλες χώρες.»

    Το ΔΝΤ είναι σε εντατικές συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για το ποιες χώρες θα πληγούν πιο πολύ, είπε.

    Μερικές χώρες ζητούν ήδη επείγουσα χρηματοδότηση ή επιπρόσθετα κεφάλαια βάση υπαρχόντων προγραμμάτων του ΔΝΤ, καθώς και περισσότερη ελευθερία στις παραμέτρους για την επίτευξη οικονομικών στόχων, είπε ο Σελασί, που αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

    «Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή από το να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πρόκληση διατροφικής ασφάλειας θα αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», είπε.

    Οι προηγμένες οικονομίες γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά πρέπει να μεταφράσουν τις ανησυχίες τους σε μια σταθερά αυξανόμενη χρηματοδότηση χωρών σε κίνδυνο, πρόσθεσε.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ KIM LUDBROOK

  • Ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν τον Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας για το Νόμπελ Ειρήνης
    Ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν τον Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας για το Νόμπελ Ειρήνης

    Ανοικτή επιστολή για να αλλάξει το καταστατικό

    Ανοικτή επιστολή στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ απέστειλε μια ομάδα Ευρωπαίων πολιτικών ζητώντας την παράταση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων προκειμένου να συμπεριληφθεί η πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και του λαού της Ουκρανίας για το Νόμπελ Ειρήνης.

    Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν δεκάδες ευρωπαίοι πολιτικοί, σύμφωνα με το Ukrinform.

    Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Επιτροπή Νόμπελ θα πρέπει να παρατείνει τη διαδικασία υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης έως τις 31 Μαρτίου 2022 για να επιτρέψει την υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης για τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε στις 31 Ιανουαρίου.

    «Είμαστε μάρτυρες του θάρρους του λαού της Ουκρανίας που άντεξε αυτόν τον πόλεμο που του κήρυξε η Ρωσική Ομοσπονδία. Οι γενναίοι Ουκρανοί άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται για τη διατήρηση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας τους. Άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία ξεσηκώνονται για να αντισταθούν στις δυνάμεις του αυταρχισμού. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να δείξουμε στον λαό της Ουκρανίας ότι ο κόσμος είναι στο πλευρό του», αναφέρει η επιστολή.

    Την επιστολή υπέγραψαν 36 πολιτικοί από την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Η επιστολή είναι ανοιχτή για υπογραφή από πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο έως τις 30 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με ειδικούς, το αίτημα για παραβίαση της διαδικασίας υποψηφιοτήτων αποτελεί μια πρωτοφανή περίπτωση στην ιστορία των βραβείου Νόμπελ. Ωστόσο, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι επίσης ένα πρωτοφανές γεγονός στην μεταπολεμική Ευρώπη.

    Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή Νόμπελ δεν έχει απαντήσει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η αρχή του τέλους για τη μετάλλαξη Omicron; Θέμα εβδομάδων η «εξαφάνισή» της από τη Νότια Αφρική, λένε οι ειδικοί
    Η αρχή του τέλους για τη μετάλλαξη Omicron; Θέμα εβδομάδων η «εξαφάνισή» της από τη Νότια Αφρική, λένε οι ειδικοί

    Μετά τις έρευνες που απέδειξαν την ήπια νόσηση από τη νέα παραλλαγή, επιστήμονες μιλούν για τη μικρή διάρκειά της - Πώς εξελίσσεται η Omicron στη Νότια Αφρική - Πόσο διήρκεσε η περίοδος έξαρσης, πότε άρχισε η αποκλιμάκωση

    Σε μια περίοδο που τα υγειονομικά επιτελεία ανά τον κόσμο «τρέχουν» με φρενήρεις ρυθμούς ώστε να αναχαιτίσουν τη σαρωτική επέλαση της παραλλαγής Omicron, έρευνες για το νέο στέλεχος δημιουργούν μια εστία φωτός μέσα στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας. Μετά τις βρετανικές και νοτιοαφρικανικές μελέτες που θέλουν τη νέα μεταδοτική μετάλλαξη να προκαλεί ήπια νόσηση και να μην οδηγεί, σε μεγάλο ποσοστό, στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, ειδικοί εκτιμούν πως είναι θέμα εβδομάδων η παραλλαγή να εξαφανιστεί από τη Νότια Αφρική.

    Από τις εκτιμήσεις ειδικών στη Νότια Αφρική εξάγεται, δηλαδή, το συμπέρασμα πως η Omicron εκτός από ήπια συμπτωματολογία έχει και μικρή διάρκεια. Στο εν λόγω πόρισμα οδηγεί η παρακολούθηση της διαδρομής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, όπου η έξαρση των μολύνεσων διήρκεσε μόνο ένα μήνα.

    H τελευταία είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας αναθάρρηση.

    Είναι γεγονός, όμως, ότι τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία οι μολύνσεις παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση, ωστόσο το σημαντικό είναι πως οι εισαγωγές, σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, όπως και οι θάνατοι, δεν έχουν ανέβει δραματικά.

    Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης, με τελευταία την Ιταλία που αποφασίσε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και τη μάσκα αυξημένης προστασίας σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους, έχουν χαράξει ένα plan b περιορισμών.

    Το σημαντικό σε αυτή τη φάση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι ότι το στέλεχος Omicron προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με σειρά μελετών, σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

    Τελευταία, μάλιστα, δεδομένα του βρετανικού συστήματος υγείας έδειξαν ότι στην περίπτωση νόσησης με Omicron ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται από 50% έως 70%.

    Εκείνο που προτάσσουν οι επιστήμονες είναι επίσης το γεγονός της σημασίας χορήγησης της τρίτης δόσης που αυξάνει την προστασία ενάντια στην Omicron.

    Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, πάντως, είναι αισιόδοξοι. Εκτιμούν πως η επέλαση της Omicron θα διαρκέσει μερικούς μήνες σε όλο τον κόσμο.

    Στη Νότια Αφρική η μετάλλαξη εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να καταγράφονταν 10.000 ημερήσια κρούσματα. Λίγο αργότερα, όμως, παρατηρήθηκε μείωση και τα περιστατικά έπεσαν στα 5.000 σε καθημερινή βάση.

    Pinakas

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο Φρανσουά Βέντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προέβλεψε, παρατηρώντας τη μείωση των κρουσμάτων, πως η Omicron θα έχει «φύγει» από τη Νότια Αφρική μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

    Ο επιδημιολόγος Σαλίμ Άμπντουλ Καρίμ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη Νότια Αφρική, εκτίμησε ότι η πορεία της Omicron θα είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

    «Η πορεία της Omicron θυμίζει το σχήμα που έχει η βόρεια πλευρά του όρους Έβερεστ» δήλωσε ο καθηγητης στη Washington Post.

    Ωστόσο, ο ιολόγος και διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζον Νκενγκασόνγκ, κρούει τον κώδωνα ώστε ο κόσμος να θωρακιστεί απέναντι στην Omicron.

    Η πορεία της παραλλαγής έδειξε, πάντως, ότι το στέλεχος ακολουθεί εκθετική αύξηση για ένα μήνα, προκαλώντας ήπια νόσηση, και μετά αρχίζει να φθίνει.

    Τα αντανακλαστικά της Ευρώπης

    Σε κατάσταση «ομηρίας» εξακολουθεί να βρίκεται η Γηραιά Ηπειρός καθώς δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί από τα δεσμά της πανδημίας που την κρατούν αγκυροβολημένη στο καθεστώς των μέτρων.

    Στη λίστα των χωρών που έχουν προχωρήσει στην ενεργοποίηση «plan b» έχουν προστεθεί η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Μέτρα επεξεργάζονται και τα υγειονομικά επιτελεία Λονδίνου και Παρισιού μετά τα μαύρα ρεκόρ μολύνσεων.

    Στη Γερμανία, ο νέος Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ανακοίνωσε νέους περιορισμούς που περιλαμβάνουν ακόμα και τους εμβολιασμένους. Τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν, οι μαζικές εκδηλώσεις ακυρώνονται, οι αθλητικοί αγώνες θα διεξαχθούν δίχως θεατές. Προς μεγάλη απογοήτευση των πολιτών δεν θα πραγματοποιηθούν ουτε οι παραδοσιακοί πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί. Από τις 28 Δεκεμβρίου και έπειτα, θα επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων. Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Εντύπωση προκαλεί η δημόσια διαφοροποίηση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας πήρε αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική. Κάνοντας λόγο για μία «άνευ προηγουμένου δυναμική του νέου κύματος», ζήτησε τα μέτρα να παρθούν εδώ και τώρα και όχι μετά τα Χριστούγεννα.

    Η Ισπανία επανέφερε τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

    Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, στην αποψινή του συνεδρίαση, ενέκρινε τα νέα μέτρα που στοχεύουν στον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

    Πιο αναλυτικά, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν, η διάρκεια του πράσινου πάσου εμβολιασμένου μειώνεται από 9 σε 6 μήνες, ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου αποφασίζεται η χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους.

    Οι μάσκες αυξημένης προστασίας -τύπου Ffp2- θα είναι υποχρεωτικές για πρόσβαση σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα, μαγαζιά με ζωντανή μουσική και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

    Παράλληλα, πάντα μέχρι τις 31 Μαρτίου, όλοι οι πελάτες καφέ και εστιατορίων (τόσο οι καθήμενοι, όσο και οι όρθιοι) θα πρέπει να διαθέτουν σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου (τουλάχιστον δυο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊου) ενώ το αρνητικό τεστ, πλέον, δεν θα ισχύει.

    Για την είσοδο σε γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, εκθέσεις, θερμά λουτρά, καζίνο, πολιτιστικά κέντρα, θα απαιτείται υποχρεωτικά το «σούπερ Green Pass». Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κλαμπ και αίθουσες χορού πρόκειται να παραμείνουν κλειστές, ενώ αναβάλλεται -- τουλάχιστον προς το παρόν -- η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση.

    Νέα μέτρα εξετάζονται στη Γαλλία, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται, την ίδια ώρα, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ώστε να εφαρμόσουν καθεστώς ειδικών μέτρων.

    Εάν το NHS δεχτεί υπερβολική πίεση, με τις εισαγωγές στο Λονδίνο να σπάνε το φράγμα των 400, στον αριθμό, τότε η Ντάουνινγκ Στριτ επεξεργάζεται το σχέδιο εφαμογής lockdown για δύο εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα.

    Σε αυτό το προβληματικό σκηνικό, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα για διενέργεια αναμνηστικής δόσης που προστατεύει από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή Omicron.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νόμπελ Ειρήνης: Στους Maria Ressa και Dmitry Muratov
    Νόμπελ Ειρήνης: Στους Maria Ressa και Dmitry Muratov

    Απονεμήθηκε στους δύο δημοσιογράφους για την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία και ειρήνη, ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας

    Στους Maria Ressa και Dmitry Muratov απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 για την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία και ειρήνη, ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας.

    BREAKING NEWS:
    The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/KHeGG9YOTT

    — The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021
    Η Maria Ressa είναι Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler και ο Dmitry Muratov είναι Ρώσος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta

    #NobelPrize laureate Maria Ressa uses freedom of expression to expose abuse of power, use of violence and growing authoritarianism in her native country, the Philippines. In 2012, she co-founded Rappler, @rapplerdotcom, a digital media company for investigative journalism. pic.twitter.com/C8W8NBqY7T

    — The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021

    Dmitry Muratov – awarded the 2021 #NobelPeacePrize – has for decades defended freedom of speech in Russia under increasingly challenging conditions. In 1993, he was one of the founders of the independent newspaper Novaja Gazeta, @novaya_gazeta.#NobelPrize pic.twitter.com/AXF8a3CDGZ

    — The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021

    Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή Νόμπελ επισημαίνει ότι, οι δύο δημοσιογράφοι βραβεύονται για τον θαρραλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, εκπροσωπούν, όπως αναφέρει, όλους τους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν αυτά τα ιδανικά σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες.

    Η Μαρία Ρέσσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να καταπολεμήσει την κατάχρηση της εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στην πατρίδα της, τις Φιλιππίνες.

    Το 2012, ίδρυσε την «Rappler», μια εταιρεία ψηφιακών μέσων για ερευνητική δημοσιογραφία, στο τιμόνι της οποίας παραμένει ακόμη και σήμερα.
    Ως δημοσιογράφος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Rappler», έχει αποδείξει ότι είναι μία ατρόμητη μαχήτρια για την ελευθερία της έκφρασης.

    Η εταιρεία που διευθύνει έχει επικεντρώσει την κριτική της στην αμφιλεγόμενη, όπως επισημαίνει, εκστρατεία κατά των ναρκωτικών.
    Ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο μεγάλος που η εκστρατεία μοιάζει με πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του ίδιου του πληθυσμού της χώρας.
    Η κυρία Ρέσσα και η εταιρεία της Rappler αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, την παρενόχληση αντιπάλων και τη χειραγώγηση του δημόσιου λόγου.

    «Έχω πάθει σοκ», τόνισε η Ρέσα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του οποίου είναι συνιδρύτρια.

    Ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες.

    Το 1993, ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας «Novaja Gazeta» ενώ από το 1995 είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας.
    Η «Novaja Gazeta» θεωρείται η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα στη Ρωσία με κριτική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.

    Η δημοσιογραφία και η επαγγελματική ακεραιότητα της εφημερίδας την έχουν καταστήσει σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τις αμφιλεγόμενες πτυχές της ρωσικής κοινωνίας που σπάνια αναφέρονται από άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1993, η «Novaja Gazeta» έχει δημοσιεύσει κρίσιμα άρθρα για θέματα που αφορούν τη διαφθορά, την αστυνομική βία, τις παράνομες συλλήψεις, την εκλογική απάτη μέχρι τη χρήση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ρωσίας.

    Από το 1993, έξι από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Άννα Πολιτόφσκαγια που έγραψε αποκαλυπτικά άρθρα για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

    Παρά τις δολοφονίες και τις απειλές, ο αρχισυντάκτης Μουράτοφ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της εφημερίδας.
    Υπερασπίζεται με συνέπεια το δικαίωμα των δημοσιογράφων να γράφουν ότι θέλουν αρκεί να συμμορφώνονται με τα επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα της δημοσιογραφίας.

    Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ είναι πεπεισμένη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της πληροφόρησης βοηθούν στη διασφάλιση ενός ενημερωμένου κοινού. Αυτά τα δικαιώματα είναι κρίσιμα προαπαιτούμενα για τη δημοκρατία και προστατεύουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας και της υπεράσπισης αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    Χωρίς την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, θα είναι δύσκολο να προωθήσουμε με επιτυχία την αδελφότητα μεταξύ των εθνών, τον αφοπλισμό και μια καλύτερη παγκόσμια τάξη για να επιτύχουμε στην εποχή μας.

    Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.

    Το Νόμπελ Ειρήνης 2020 απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ένα παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο.

    Πηγή: Protothema.gr

  • ΟΗΕ - Νόμπελ Ειρήνης: Ο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση για παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου
    ΟΗΕ - Νόμπελ Ειρήνης: Ο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση για παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως, μετά τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης των δημοσιογράφων Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ.

    «Τη στιγμή που συγχαίρουμε τους βραβευθέντες, ας επαναβεβαιώσουμε το δικαίωμα στην ελευθερία του Τύπου, ας αναγνωρίσουμε τον θεμελιώδη ρόλο των δημοσιογράφων και ας ενισχύσουμε τις προσπάθειες σε κάθε επίπεδο για τη στήριξη ελεύθερων, ανεξάρτητων και πολλαπλών ΜΜΕ», επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου.

    «Καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη και δίκαιη χωρίς δημοσιογράφους ικανούς να ερευνούν τις παραβιάσεις, να ενημερώνουν τους πολίτες, να ζητούν λογαριασμό από τις ηγεσίες», προστίθεται.

    Ο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του εξαιτίας ενός «λόγου κατά των ΜΜΕ» που ενισχύεται, όπως και για τα «αυξανόμενα περιστατικά βίας και παρενόχλησης σε βάρος δημοσιογράφων, σε προσωπικό επίπεδο και στο διαδίκτυο», που στοχεύουν κυρίως τις γυναίκες δημοσιογράφους

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/SALVATORE DI NOLFI

  • Το «Νόμπελ» Πληροφορικής για το 2020 στους Αμερικανούς πρωτοπόρους των αλγορίθμων και του προγραμματισμού
    Το «Νόμπελ» Πληροφορικής για το 2020 στους Αμερικανούς πρωτοπόρους των αλγορίθμων και του προγραμματισμού

    Το «Νόμπελ» Πληροφορικής, Βραβείο Turing, για το 2020 απονέμεται στους Αμερικανούς πρωτοπόρους των αλγορίθμων και του προγραμματισμού, Άλφρεντ Άχο και Ντέιβιντ Ούλμαν

    Η διεθνής Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (Association of Computing Machinery-ACM) ανακοίνωσε ότι το βραβείο «Turing 2020», γνωστό και ως «Νόμπελ» Πληροφορικής, απονέμεται στους ομότιμους καθηγητές της Επιστήμης των Υπολογιστών Άλφρεντ Βάινο Άχο (Πανεπιστήμιο Κολούμπια Νέας Υόρκης) και Ντέιβιντ Ούλμαν (Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Καλιφόρνια).

    Οι δύο επιστήμονες ανέπτυξαν στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας τους πρωτοποριακούς αλγόριθμους, διάφορα άλλα εργαλεία, καθώς και εμβληματικά εκπαιδευτικά βιβλία που έχουν χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού παγκοσμίως, όπως το κλασσικό πια «Ο Σχεδιασμός και η Ανάλυση των Υπολογιστικών Αλγορίθμων» (1974). Το βραβείο Turing -που απονέμεται από το 1966 προς τιμή του Βρετανού μαθηματικού και πρωτοπόρου της Πληροφορικής Άλαν Τούριννγκ- συνοδεύεται από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, με χρηματοδοτική υποστήριξη από τη Google.
    Κάθε πρόγραμμα που «τρέχει» σήμερα σε κάποια μηχανή (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, αυτοκίνητο κ.ά.), έχει γραφτεί σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού, η οποία στη συνέχεια «μεταφράζεται» σε χαμηλότερου επιπέδου κώδικα που μπορεί να εκτελεστεί από το μηχάνημα. Η τεχνολογία αυτής της «μετάφρασης» -σε μεγάλο βαθμό- οφείλει το ξεκίνημά της στους Άχο και Ούλμαν. Η αρχή έγινε με τη συνεργασία των δύο (αμφότεροι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πρίνστον) στα Εργαστήρια Bell μεταξύ 1967-1969 και μετά συνεχίστηκε για δεκαετίες.

    «Οι Άχο και Ούλμαν έχουν υπάρξει ηγέτες του προγραμματισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η εργασία τους έχει καθοδηγήσει διαδοχικές γενιές προγραμματιστών και ερευνητών μέχρι σήμερα», δήλωσε η Αυστριακή πρόεδρος της ACM, καθηγήτρια Γκαμπριέλε Κότσις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Association for Computing Machinery - ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Νόμπελ Ειρήνης 2020: Το πήρε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού
    Νόμπελ Ειρήνης 2020: Το πήρε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού

    Το Νόμπελ Ειρήνης 2020 ανακοινώθηκε από την Σουηδική Ακαδημία και απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ. Πρόκειται για ένα παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμη αποτελεί την μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Το WFP παρέχει τροφή σε, κατά προσέγγιση, 90 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, από τα οποία 58 εκατομμύρια είναι παιδιά.

    BREAKING NEWS:
    The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2020 Nobel Peace Prize to the World Food Programme (WFP).#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/fjnKfXjE3E

    — The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2020

    Η έδρα του βρίσκεται στη Ρώμη και μέσα από περισσότερες από 80 βάσεις στον κόσμο, το WFP προσπαθεί να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ικανά να παράγουν ή να βρουν αρκετή τροφή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Η οργάνωση συνεπικουρείται από διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που προσφέρουν δωρεές.

    Ανάμεσα στα φετινά φαβορί βρίσκονταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Σουηδή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και οι ηγέτες της επανάστασης στο Σουδάν.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Με το Νόμπελ Φυσικής 2020 τιμήθηκαν τρεις επιστήμονες για τις έρευνές τους πάνω στις «μαύρες τρύπες»
    Με το Νόμπελ Φυσικής 2020 τιμήθηκαν τρεις επιστήμονες για τις έρευνές τους πάνω στις «μαύρες τρύπες»

    Με το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν σήμερα τρεις πρωτοπόροι της έρευνας για τις «μαύρες τρύπες», περιοχές του σύμπαντος από τις οποίες τίποτε δεν μπορεί να διαφύγει: ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ, ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Αμερικανίδα Άντρεα Γκεζ.

    Ο Πένροουζ τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο επειδή ανακάλυψε «πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι μια στιβαρή πρόβλεψη της θεωρίας της γενικής σχετικότητας», ενώ οι Γκέντσελ και Γκεζ τιμήθηκαν για «την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας», εκατομμύρια φορές πιο μεγάλου από τον Ήλιο μας, εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ ανακοινώνοντας το βραβείο στη Στοκχόλμη.

    Ο Ρότζερ Πένροουζ τιμάται με το μισό βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια), ενώ οι δύο άλλοι μοιράζονται το δεύτερο μισό του βραβείου, διευκρίνισε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη.

    Η Άντρεα Γκεζ δήλωσε πως «παίρνει πολύ στα σοβαρά» το γεγονός ότι έγινε η τέταρτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Φυσικής.

    Η μαύρη τρύπα «δεν ξέρουμε τι περιέχει, δεν έχουμε ιδέα, γι' αυτό είναι τόσο εξωτική, είναι μέρος της πλοκής, σπρώχνει τα όρια της κατανόησής μας», είπε ενθουσιασμένη όταν το Ίδρυμα Νόμπελ επικοινώνησε μαζί της.

    Ο Πένροουζ, 89 ετών, χρησιμοποίησε τα μαθηματικά μοντέλα για να αποδείξει ήδη από το 1965 πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να σχηματισθούν και να γίνουν έτσι μια οντότητα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε καν το φως. Οι υπολογισμοί του απέδειξαν πως οι μαύρες τρύπες είναι μια άμεση συνέπεια της θεωρίας της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν.

    Από την αρχή των ετών του 1990, οι Ράινχαρντ Γκέντσελ, 68 ετών, και Άντρεα Γκεζ, 55 ετών, πραγματοποίησαν έρευνες σε μια ζώνη που ονομάζεται Τοξότης Α* στο κέντρο του Γαλαξία.

    Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά βαρύ και αόρατο αντικείμενο --περίπου 4 εκατομμύρια φορές πιο μεγάλο από τη μάζα του Ήλιου μας-- που έλκει τα γύρω άστρα δίνοντας στον γαλαξία μας το χαρακτηριστικό σχήμα στροβίλου που έχει.

    Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι ένα αίνιγμα της αστροφυσικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τόσο μεγάλες. Ο σχηματισμός τους βρίσκεται στην καρδιά των ερευνών της σύγχρονης αστροφυσικής. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταβροχθίζουν με τρελή ταχύτητα όλα τα αέρια που εκπέμπονται από πολύ πυκνούς γαλαξίες που τις περιβάλλουν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο