Κόσμος

Έλον Μασκ: Δορυφόροι του Starlink παραλίγο να συγκρουστούν με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας

Έλον Μασκ: Δορυφόροι του Starlink παραλίγο να συγκρουστούν με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας

Η Κίνα προχώρησε σε διάβημα στο γραφείο Υποθέσεων Διαστήματος του ΟΗΕ - Έντονη οργή από τους χρήστες στα social media που μιλούν για «διαστημικά σκουπίδια»

Σε επικίνδυνη τροχιά βρέθηκαν όχι μία, αλλά δύο φορές δορυφόροι του συστήματος Starlink της SpaceX, καθώς πλησίασαν επικίνδυνα τον διαστημικό σταθμό της Κίνας.

Η παρολίγον πρόσκρουση προκάλεσε την έντονη οργή του Πεκίνου, που προέβη σε διάβημα προς τον ΟΗΕ. Ειδικότερα, με επιστολή προς το Γραφείο Υποθέσεων Διαστήματος, η Κίνα διαμαρτυρήθηκε για τους δορυφόρους του Έλον Μασκ, που πλησίασαν πολύ κοντά, με κίνδυνο πρόσκρουσης στον διαστημικό σταθμό την 1η Ιουλίου και την 21η Οκτωβρίου.

«Για λόγους ασφάλειας, ο Διαστημικός Σταθμός της Κίνας εφάρμοσε προληπτικά μέτρα αποφυγής σύγκρουσης» αναφέρεται στο έγγραφο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τα περιστατικά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση χρηστών από την Κίνα, που καταφέρθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Έλον Μασκ, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της SpaceX.

Μάλιστα, σε αναρτήσεις τους στο κινεζικό twitter, Weibo, χρήστες χαρακτηρίζουν τους δορυφόρους του Starlink «διαστημικά σκουπίδια» και «αμερικανικά όπλα διαστημικού πολέμου».
Μέτρα από τις κυβερνήσεις ζητούν οι επιστήμονες

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι γενικότερο, καθώς πάνω από 30.000 δορυφόροι και άλλα μεγάλα αντικείμενα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων.

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει περίπου 1.900 δορυφόρους που παρέχουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ συνολικά αναμένεται ότι θα εκτοξευθούν τουλάχιστον 30.000.

Ελιγμοί για διαστημικά σκουπίδια

Για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, στον οποίο η Κίνα δεν είναι ευπρόσδεκτη, χρειάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσει ελιγμό για να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια.

Αυτή τη φορά, το πρόβλημα οφειλόταν στο κατώτερο στάδιο αμερικανικού πυραύλου Pegasus που είχε εκτοξευθεί το 1994 και παραμένει έκτοτε σε χαμηλή γήινη τροχιά και επρόκειτο να περάσει μερικά εκατοντάδες μέτρα από το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η NASA είχε αναβάλει διαστημικό περίπατο για την αντικατάσταση κεραίας στο εξωτερικό του ISS λόγω πιθανότητας πρόσκρουσης άλλων διαστημικών σκουπιδιών.

Η αμερικανική υπηρεσία δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για θραύσματα από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου στις 14 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα την εξάπλωση σε χαμηλή γήινη τροχιά 1.700 μεγάλων θραυσμάτων και άγνωστου αριθμού μικρότερων συντριμμιών.

Μετά τη δοκιμή, κατά την οποία χτυπήθηκε ανενεργός στρατιωτικός δορυφόρος της Ρωσίας, οι επτά αστροναύτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στον ISS κατέφυγαν προληπτικά στα σκάφη Crew Dragon και Soyuz που βρίσκονται σταθμευμένα στον σταθμό, για την περίπτωση που χρειαζόταν εκκένωση.

Ακόμα ένα περιστατικό είχε συμβεί τον Νοέμβριο όταν ο ISS πραγματοποίησε μανούβρα για να αποφύγει εξάρτημα παλιού κινεζικού δορυφόρου.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup