Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 17:06

Άνεμος αναδύεται από το κέντρο της Γης μέσα από κρυφό πέρασμα στον Παναμά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μία συγκλονιστική ανακάλυψη υποστηρίζουν πως έκαναν επιστήμονες που μελετούν υπόγεια περάσματα στον Παναμά.

Ανακάλυψαν ένα μυστικό πέρασμα κάτω από τη χώρα μέσα από το οποίο υποστηρίζουν πως φυσάει άνεμος που προέρχεται από το μανδύα της Γης.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Παναμάς παρότι βρίσκεται μεταξύ ηφεστειογενών χωρών έχει λίγα ενεργά ηφαίστεια από οποιαδήποτε άλλη στην κεντρική Αμερική.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. (Δείτε την επιστημονική έρευνα: ΕΔΩ).

Ο αέρας έρχεται από τα 1.600 χιλιόμετρα

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το άνοιγμα που ανακαλύφθηκε βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) κάτω από το κέντρο του Παναμά και σύμφωνα με τη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας είναι δυνατόν να πρόκειται για το πάνω μέρος ενός αεραγωγού που φτάνει πολύ πιο βαθιά μέσα στον μανδύα της Γης, δηλαδή, ο αέρας να ταξιδεύει ακόμα και 1.600 χιλιόμετρα (1.000 μίλια) από το σημείο προέλευσής τους κάτω από τα νησιά Γκαλαπάγκος.
Το 70% του όγκου της Γης

Να σημειωθεί πως ο μανδύας της Γης βρίσκεται από το βάθος των 30 χιλιομέτρων μέχρι τα 2.900 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και καταλαμβάνει το 70% του όγκου της.
Η τεκτονική πλάκα Cocos

Η δίοδος που μοιάζει με παράθυρο βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα Cocos, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία μιας σειράς ηφαιστείων που ονομάζεται ηφαιστειακό τόξο της Κεντρικής Αμερικής ωθώντας τον ωκεάνιο φλοιό κάτω από τις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής, της Καραϊβικής και του Παναμά.

Σχεδιάγραμμα που απεικονίζει τα πετρώματα, την βύθιση των πλακών και τους αεραγωγούς
Σχεδιάγραμμα που απεικονίζει τα πετρώματα, την βύθιση των πλακών και τους αεραγωγούς

Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται καταβύθιση, είναι υπεύθυνη για τη ροή της λάβας στην επιφάνεια και τους ισχυρούς σεισμούς.

Ωστόσο, ο ηφαιστειακός σχηματισμός σταματά στο δυτικό Παναμά, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντέιβιντ Μπέκερτ, από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole (WHOI) στη Μασαχουσέτη.
Εξωτικές γεωχημικές υπογραφές

Οι ερευνητές μελετούσαν τη δυναμική της καταβύθισης συλλέγοντας δείγματα πετρωμάτων και ρευστών στην περιοχή όταν βρήκαν «εξωτικές γεωχημικές υπογραφές» που μοιάζουν με αυτές που βρέθηκαν στα Γκαλαπάγκος.

Η ομάδα «μέτρησε μια απροσδόκητη σύνθεση ηφαιστειακού αερίου, όπως όταν ένας άνθρωπος έχει μια σπάνια ομάδα αίματος», πρόσθεσε ο Μπέκερτ.
Παράθυρο στην τεκτονική πλάκα

Χρησιμοποιώντας σεισμική απεικόνιση και μοντελοποίηση για τη χαρτογράφηση της περιοχής, ο Μπέκερτ είπε στο Live Science ότι η ομάδα βρήκε μια «τρύπα, ένα παράθυρο μέσα από την τεκτονική πλάκα» που αφήνει το υλικό του μανδύα να περάσει.

Ο επιστήμονας του WHOI, Peter Barry, συνέκρινε αυτήν την πλευρική ροή υλικού από το βάθος της Γης με έναν «άνεμο που έρχεται βαθιά μέσα από το μανδύα και πνέει μέσα από το παράθυρο στη ζώνη καταβύθισης».

Αυτό το "πλακοπαράθυρο" κάτω από τον Παναμά καθιστά δυσκολότερο την παγίδευση του νερού - που απαιτείται για τη δημιουργία ρέοντος μάγματος και την προώθηση του σχηματισμού ηφαιστείων - στην περιοχή, είπε ο Bekaert, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για την έλλειψη ενεργών ηφαιστείων στον Παναμά.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 12:29

Σχετικά Άρθρα

  • Παναμάς: Άνδρας βγάζει όπλο και πυροβολεί εν ψυχρώ δύο διαδηλωτές - Συγκλονιστικό βίντεο
    Παναμάς: Άνδρας βγάζει όπλο και πυροβολεί εν ψυχρώ δύο διαδηλωτές - Συγκλονιστικό βίντεο

    Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη - Βγήκε από το αυτοκίνητο του, απείλησε τους διαδηλωτές που είχαν κλείσει το δρόμο και σκότωσε δύο από αυτούς

    Δυο άνθρωποι που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική κινητοποίηση στον Παναμά χθες Τρίτη έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες αγνώστου, ο οποίος δεν δίστασε να τους πυροβολήσει εν ψυχρώ μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους.

    «Μη μπορώντας να προχωρήσει λόγω του κλεισίματος του δρόμου, ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητο, απείλησε τους διαδηλωτές και πυροβόλησε δύο από αυτούς. Το ένα από τα θύματα ήταν δάσκαλος και το άλλο σύζυγος παιδαγωγού», αναφέρει η La Prensa Panama που ανάρτησε το βίντεο.

    Οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών ακολουθούν τις μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διαμαρτυρία εναντίον της σύμβασης με την καναδική εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού «First Quantum Minerals» έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.

    Η εισαγγελία του Παναμά ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση, χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια για το πρόσωπο αυτό.

    Τα μπλόκα που έχουν στήσει διαδηλωτές στοιχίζουν σε παναμαϊκές εταιρείες 80 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με σύνδεσμο επικεφαλής επιχειρήσεων. Τα σχολεία είναι κλειστά για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ πάνω από 150.000 ιατρικά ραντεβού δεν έγιναν.

    Συνδικάτο εκπαιδευτικών του Παναμά (το ASOPROF) ανέφερε μέσω X ότι ο φερόμενος ως δράστης των δυο δολοφονιών είναι Αμερικανός — κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές.

    Αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο έχουν καλέσει επανειλημμένα να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, όμως συνδικάτα οικοδόμων και εκπαιδευτικών λένε πως θα συνεχίσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση με την First Quantum Minerals.

    Η νέα σύμβαση, που συμφωνήθηκε την 20ή Οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους με απόφαση της κυβέρνησης. Επιτρέπει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατ. δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής. Η κυβέρνηση λέει πως η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, όμως οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν κάθε άλλο παρά συμφωνούν.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Καναδάς: Χειρότερος ο αέρας σε όλη τη χώρα λόγω των πυρκαγιών που έκαναν στάχτη 60 εκατ. στρέμματα
    Καναδάς: Χειρότερος ο αέρας σε όλη τη χώρα λόγω των πυρκαγιών που έκαναν στάχτη 60 εκατ. στρέμματα

    Η καναδική κυβέρνηση απηύθυνε χθες έκκληση για επαγρύπνηση - Η κατάσταση «έχει αληθινή επίπτωση στη σωματική και ψυχική μας υγεία» τόνισε ο υπουργός Υγείας

    Εξήντα εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν από τον Ιανουάριο στον Καναδά, επιφάνεια 18 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που απηύθυνε χθες Δευτέρα έκκληση για επαγρύπνηση λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα σε όλη τη χώρα.
    «Οι Καναδοί είναι αντιμέτωποι με χωρίς προηγούμενο συνέπειες των δασικών πυρκαγιών και το πιο ανησυχητικό είναι πως η κορύφωση της περιόδου δεν θα έρθει πιθανόν παρά σε εβδομάδες ακόμη», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Ντικλό, ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
    Η κατάσταση «έχει αληθινή επίπτωση στη σωματική και ψυχική μας υγεία», πρόσθεσε.
    Συνολικά, 423 πυρκαγιές παραμένουν ενεργές στη χώρα, οι μισές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, κι αυτό αφορά τόσο το ανατολικό, όσο και το δυτικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φέτος εξαιτίας των πυρκαγιών.
    «Ανεξαρτήτως του πού ζείτε στον Καναδά, ο καπνός μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία», πλειοδότησε η Τερίσα Ταμ, διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά.
    Η κυρία Ταμ προειδοποίησε εναντίον των πολλών ρυπαντικών στοιχείων, ειδικά των μικροσωματιδίων στον καπνό, που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία.
    Στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις πυρκαγιές οι αρχές άνοιξαν κέντρα όπου ο αέρας φιλτράρεται και συνιστούν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις εξόδους και να χρησιμοποιούν μάσκες όταν βγαίνουν.
    Νέο κύμα καύσωνα θα πλήξει τμήμα του ανατολικού Καναδά, ιδίως το Κεμπέκ, από σήμερα.
    Θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τις φυσιολογικές αναμένονται κυρίως σε τομείς που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα από τις φωτιές.
    Ο Καναδάς, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής θέσης του βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, είναι αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, την ένταση και τη συχνότητα των οποίων επαυξάνει η κλιματική αλλαγή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μηλιές Αρχ. Ολυμπίας: Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, βροχή και αέρας κατέστρεψαν καλλιέργειες και δρόμους
    Μηλιές Αρχ. Ολυμπίας: Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, βροχή και αέρας κατέστρεψαν καλλιέργειες και δρόμους

    Δεν έχει μείνει καλλιέργεια ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ηλεία, με τους παραγωγούς να είναι πλέον σε απόγνωση αφού πρόκειται για μια συνθήκη, η οποία φαίνεται να παγιώνεται και να αλλάζει οριστικά όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα τόσο για το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή όσο και για τα είδη των καλλιεργειών που ευδοκιμούν.

    Στην ορεινή Ηλεία και ειδικότερα στις Μηλιές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο καιρός μεταβλήθηκε από την μια στιγμή στην άλλη πιάνοντας τους παραγωγούς απροετοίμαστους και προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε μια σειρά καρποφόρων δέντρων, όπως καστανιές, κερασιές και καρυδιές αλλά και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα κάποιοι δρόμοι να είναι πλέον απροσπέλαστοι και οι αγρότες να μην μπορούν να μεταβούν στα κτήματά τους.

    Η μανία της φύσης μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη, αφού εκτός από την σφοδρή χαλαζόπτωση και βροχόπτωση που ξέσπασε απότομα, ο αέρας που ακολούθησε ξερίζωσε ακόμα και δέντρα μέσα στο δρυοδάσος.

    Mpotsas

    Ο Μιλτιάδης Μπότσας περιέγραψε στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr όλα όσα συνέβησαν, σημειώνοντας ότι: «Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στους αγρότες και προσωπικά σε μένα. Το πρωί είμαστε με τον καταστροφέα και κόβαμε τα χορτάρια. Ενώ είχε ήλιο και δουλεύαμε και χωρίς φανέλα, το απόγευμα ξαφνικά άρχισε να ρίχνει πάρα πολύ χαλάζι και στη συνέχεια έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ζημιά.

    Το χαλάζι έχει διαπεράσει το καρύδι από τη μία μεριά στην άλλη και η ζημιά φτάνει στο 100%. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να έρθει άμεσα να κάνει την εκτίμηση. Παράπονο από τον ΕΛΓΑ δεν έχουμε, οπότε έχουμε ζημιά πραγματικά μας έχει αποζημιώσει, το μόνο που θέλουμε είναι να έρθει εγκαίρως και να κάνει καταγραφή. Εδώ στην περιοχή εκτός από την καλλιέργεια την δική μου προκάλεσε ζημιές στα σιτηρά, στους ελαιώνες, τα αμπέλια και γενικά να σε όλες τις καλλιέργειες. Και στους δρόμους έχει προκαλέσει ζημιές, τεράστια ρυάκια και δεν μπορούμε να περάσουμε με τα αγροτικά αυτοκίνητα. Γι’ αυτό ζητάμε από τον Δήμο να έρθει να κάνει εργασίες προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στα χωράφια μας».

    Pipas

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Πίπας τόνισε πως: «Προχθές έριξε χαλάζι σε σχήμα καρυδιού το οποίο χάλασε γενικά πολλές καλλιέργειες τις καρυδιές, τις καστανιές, τα κεράσια και τώρα περιμένουμε να έρθει ο ανταποκριτής και να κάνει έναν έλεγχο προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε. Χάλασε τους δρόμους και πλέον δεν είναι προσβάσιμη να πάμε στους αγρούς αλλά και πολλές άλλες ζημιές. Έπεσαν δέντρα και ξεριζώθηκαν ακόμα δέντρα και από το δρυoδάσος. Έγινε μεγάλη καταστροφή. Και στα αμπέλια φυσικά και στις ελιές που είναι τώρα στον καρποδεσία τους έγινε τεράστια ζημιά».

    Lentzos

    Εν αναμονή των καιρικών συνθηκών είναι ο Ηλίας Λέντζος, ο οποίος επεσήμανε ότι: «Είχαμε πολλές βροχές και έχει κάνει τεράστιες ζημιές. Ζημιές που έχουν προκληθεί αφορούν όλες τις καλλιέργειες και περιμένουμε να δούμε τώρα πως θα εξελιχθεί ο καιρός».

    Pipas2

    Λίγο πριν πάρουν την σοδιά από τα σιτηρά τους πρόλαβε ο καιρός και τα κατέστρεψε όλα ανέφερε τέλος ο Γιώργος Πίπας. «Οι βροχοπτώσεις αυτές ήταν παρατεταμένες και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και στις δενδρώδεις και στα σιτηρά. Στα σιτηρά τώρα σε 20 μέρες θα παίρναμε την σοδειά. Δυστυχώς όμως καταστράφηκαν ολοσχερώς. Και σε περιπτώσεις που δεν είναι ολοσχερώς είναι γύρω στα 70 με 80%. Οι ελιές είναι πάνω στην καρποφορία τους τώρα, ήταν έτοιμες να δέσουν αλλά από την παρατεταμένη βροχή και το χαλάζι έχουν προκληθεί ζημιές και εκεί όπως και στα αμπέλια, στα καρποφόρα δέντρα ακόμα και στους δρόμους που λόγω των βροχοπτώσεων υπέστησαν μεγάλες ζημιές και σε πολλά σημεία δεν είναι προσπελάσιμοι. Χρειάζεται επειγόντως να έρθει κάποιος από τον ΕΛΓΑ να εκτιμήσει τις ζημιές των παραγωγών και από την μεριά του Δήμου να γίνουν συντηρήσεις στους δρόμους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πίππας.

    milies 2

    milies 3

    milies 4

    milies 5

    milies 6

  • Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ενέργεια από την υγρασία του αέρα
    Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ενέργεια από την υγρασία του αέρα

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια συσκευή που μπορεί να παράγει συνεχώς ηλεκτρισμό από την υγρασία του αέρα, προσφέροντας μια ματιά σε μια πιθανή βιώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να κατασκευαστεί από σχεδόν οποιοδήποτε υλικό και να λειτουργεί με την υγρασία του περιβάλλοντος που μας περιβάλλει, αναφέρει μια νέα μελέτη του UMass Amherst.

    Η νέα «γεννήτρια αέρα», ή Air-gen, είναι κατασκευασμένη από υλικά με τρύπες μήκους κάτω των 100 νανόμετρων, που είναι χιλιάδες φορές μικρότερη από μια ανθρώπινη τρίχα.

    Αυτό το σχήμα μπορεί να τραβήξει ηλεκτρική ενέργεια από σταγονίδια νερού στον αέρα για πολύ μεγαλύτερες περιόδους από τις προηγούμενες κατασκευές που δοκιμάστηκαν, αναφέρουν οι ερευνητές, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε τελικά να παρέχει μια συνεχή και βιώσιμη πηγή ενέργειας.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χρησιμεύοντας ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.

    Το μυστικό είναι στους νανοπόρους. Κάθε υλικό πρέπει να είναι γεμάτο νανοπόρους, όχι μεγαλύτερους από 100 νανόμετρα σε διάμετρο, περίπου δηλαδή το 1/1000 του πάχους μίας ανθρώπινης τρίχας. Οι νανοπόροι συλλαμβάνουν τα μικροσκοπικά σταγονίδια της υγρασίας του αέρα, κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουν “generic Air-gen effect”.

    “Η βάση για την ισχύ ευρείας κλίμακας είναι ότι ο αέρας περιέχει τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας", είπε ο Jun Yao, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στο UMass Amherst. "Επομένως, αν κάνουμε το Air-gen μεγαλύτερο, μπορούμε να πάρουμε ισχύ μεγαλύτερου όγκου - αυτός ο όγκος μπορεί σίγουρα να επεκταθεί στη χρήση για καθημερινές λειτουργίες."

    Αν έχετε δει ποτέ έναν κεραυνό να διασχίζει τον ουρανό, έχετε ήδη ρίξει μια κλεφτή ματιά στην αναξιοποίητη δύναμη που κρύβεται στον ατμοσφαιρικό αέρα.

    Αυτή η ενέργεια τροφοδοτείται από τα ηλεκτρικά φορτία των σταγονιδίων νερού στον αέρα, ένα φαινόμενο που έχει εμπνεύσει πολλές προσπάθειες συγκομιδής υγρασίας προκαλώντας ανισορροπίες στα φορτισμένα νερά με ειδικές συσκευές.

    Πολλές από αυτές τις τεχνικές λειτουργούν μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα ή απαιτούν ακριβά υλικά, τα οποία παρουσιάζουν πρακτικές προκλήσεις για αποτελεσματικότητα και επεκτασιμότητα.

    Τα σταγονίδια λοιπόν, εισέρχονται στους νανοπόρους και ταξιδεύουν από την κορυφή της μεμβράνης (η οποία μπορεί να είναι κάποια πρωτεΐνη ή οξείδιο του γραφενίου) μέχρι τη βάση της. Κατά τη διαδικασία αυτή έρχονται σε επαφή με τις πλευρές των πόρων. Η κίνηση αυτή φορτίζει το υλικό και επειδή περισσότερες σταγόνες εισέρχονται από την κορυφή της μεμβράνης, δημιουργείται μία ανισορροπία φορτίου μεταξύ των δύο πλευρών.

    Η ιδέα είναι απλή απλά δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα η συσκευή και τώρα η κατασκευή αυτή ανοίγει όλων των ειδών τις δυνατότητες.

    Μπορούμε να φανταστούμε συσκευές παραγωγής ενέργειας οποιουδήποτε είδους υλικού σε περιβάλλον δάσους και ένα άλλο σε μία έρημο.

    Κάπως έτσι ίσως ανοίξει τελικά μία τεράστια πόρτα για τη συλλογή καθαρού ηλεκτρισμού από τον αέρα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τρομακτικά στοιχεία: Τα τζάκια και οι ρύποι των ΙΧ πήγαν την ποιότητα του αέρα 30 χρόνια πίσω!
    Τρομακτικά στοιχεία: Τα τζάκια και οι ρύποι των ΙΧ πήγαν την ποιότητα του αέρα 30 χρόνια πίσω!

    Τρομακτικά στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Nίκος Mιχαλόπουλος ο οποίος αποκάλυψε ότι η αυξημένη χρήση καύσιμης ύλης που εντάθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης οδήγησε στην επιβάρυνση του αέρα σε επικίνδυνα επίπεδα.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ για την ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται το τελευταίο καιρό σε μεγάλα αστικά κέντρα ο κ. Μιχαλόπουλος είπε ότι όντως ξεκίνησε από την οικονομική κρίση το 2010.

    Ποια είναι η χειρότερη μορφή καυσίμου

    «Τα καύσιμα, όσο πιο στερεά είναι δηλαδή αν και με ξύλο ή κάρβουνο είναι πολύ πιο επικίνδυνα και λιγότερο θερμιδογόνα σε σχέση με ένα καύσιμο το οποίο είναι σε αέρια μορφή» είπε. Μιλώντας για την ατελή καύση που συμβαίνει στα τζάκια εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα όλες τις ενώσεις οι οποίες υπάρχουν με φυσικά στο ξύλο.

    «Εκπέμπουν μία σειρά από ενώσεις οι οποίοι είναι ιδιαίτερα καρκινογόνες» επισήμανε ο ειδικό. «Στο ενεργειακό τζάκι εκπέμπουμε όλα ότι είναι στην ατμόσφαιρα, ενώ στο ανοιχτό τζάκι ουσιαστικά έχουμε ένα μέρος από τις επιπτώσεις και εμείς», διευκρίνισε.

    Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει την καύση ξυλείας, το οποίο χαρακτήρισε ως τη χειρότερη μορφή καυσίμου.

    Απαντώντας στο τι μπορεί να κάνει ο κόσμος είπε ότι «υπάρχει η ανάγκη και υπάρχει και η μόδα. Η Αθήνα φουντώνει σε επίπεδα σωματιδίων τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές», πρόσθεσε ο ειδικός.

    Και όπως τόνισε στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν άλλες ρυπογόνες πηγές, τα τζάκια είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας αύξησης της ατμοσφαιρικής μόλυνσης με την κίνηση των αυτοκινήτων.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ

  • Τα πήρε όλα και τα σήκωσε ο αέρας στη Ναύπακτο - Δείτε βίντεο
    Τα πήρε όλα και τα σήκωσε ο αέρας στη Ναύπακτο - Δείτε βίντεο

    Οι ισχυρές ριπές έδιωξαν τους λουόμενους από τις παραλίες ενώ αναζήτησαν καταφύγιο σε καταστήματα

    Αναστάτωση έφεραν την Κυριακή οι ισχυρές ριπές του ανέμου στις παραλίες της Ναυπακτίας.

    Σε όλες στις παραλίες της Κάτω Βασιλικής ο κόσμος βγήκε από τη θάλασσα και βρήκε καταφύγιο στα καταστήματα, εκτός από την παραλία της Λιμνοπούλας που άδειασε μέσα σε λίγα λεπτά.


    Την ίδια ώρα οι άνθρωποι των καταστημάτων έτρεξαν να κλείσουν τις ομπρέλες, ωστόσο αρκετά φουσκωτά τα πήρε ο αέρας.

    Πηγή:Nafpaktianews.gr

  • Κορονοϊός – Μελέτη: Πόσο αυξάνονται τα κρούσματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση
    Κορονοϊός – Μελέτη: Πόσο αυξάνονται τα κρούσματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση

    Μια ιταλική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η μακρόχρονη έκθεση των ανθρώπων σε ρύπανση του αέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μόλυνση από κορονοϊό . Κάθε μέση ετήσια αύξηση των μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας κατά ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα (1 μg/m3) εκτιμήθηκε ότι συνδέεται με μια αύξηση κατά 5% των μολύνσεων σε μια περιοχή, κάτι που ισοδυναμεί με έξτρα 294 μολύνσεις από κορονοϊό ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζιοβάνι Βερονέζι του Κέντρου Ερευνών Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Ινσούμπρια του Βαρέζε, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής και επαγγελματικής ιατρικής «Occupational & Environmental Medicine», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2020-21 για την πόλη Βαρέζε (81.543 κάτοικοι) της Λομβαρδίας στη Βόρεια Ιταλία, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από την πανδημία και όπου υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

    Η μελέτη εκτίμησε διαχρονικά τα μέσα επίπεδα ρύπων του αέρα (σωματιδίων, διοξειδίου και μονοξειδίου του αζώτου και όζοντος) και τα συσχέτισε με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Διαπιστώθηκε ότι οι ρύποι αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στα άτομα ιδίως άνω των 55 ετών.

    Είναι γνωστό ότι η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω χρόνιας φλεγμονής και εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Με ανάλογο τρόπο, φαίνεται πως αυξάνεται και η πιθανότητα να μολυνθεί κανείς από κορονοϊό, αν ζει για καιρό σε συνθήκες μολυσμένου αέρα.

    Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα μπορούν να βοηθήσουν επίσης στον μετριασμό των επιπτώσεων της Covid-19 στη δημόσια υγεία».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Απίστευτο βίντεο από τη Σχοινούσα: Υπεράνθρωπη προσπάθεια αποβίβασης από πλοίο με 9 μποφόρ
    Απίστευτο βίντεο από τη Σχοινούσα: Υπεράνθρωπη προσπάθεια αποβίβασης από πλοίο με 9 μποφόρ

    Απίστευτες σκηνές καταγράφηκαν στη Σχοινούσα, με βίντεο να καταγράφει τις προσπάθειες του πλοίου Εξπρές Σκοπελίτης, να προσπαθεί να δέσει στο λιμάνι με ανέμους της τάξης των 9 μποφόρ.

    Στο βίντεο που δημοσίευσε το cyclades24, φαίνονται επιβάτες να κατεβαίνουν με τεράστια δυσκολία από το πλοίο (κάποιοι δεν το κατάφεραν και έμειναν μέσα) ενώ το πλοίο στη συνέχεια αναχωρεί καθώς είναι αδύνατον να παραμείνει εκεί, σε αυτές τις συνθήκες.

    Τρομαγμένοι οι ταξιδιώτες, σε ορισμένους τους έπεσαν μέχρι και οι αποσκευές, αρχίζουν και τρέχουν, άλλοι ουρλιάζουν την ώρα που η μπουκαπόρτα χτυπιέται σαν χταπόδι στη μικρή προβλήτα και το πλοίο κουνιέται σα φουσκωτή βάρκα.

    Πραγματικός ήρωας ο καπετάνιος που κατάφερε όχι να εκτελέσει το δρομολόγιο, αλλά να μη βυθιστεί το πλοίο.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο