Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι ευλογία ή κατάρα; Με φόντο την ιλιγγιώδη διασπορά της νέας μετάλλαξης που φέρνει ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και όπου αλλού έχει εμφανιστεί, οι επιστήμονες είναι διχασμένοι ως προς το τι τελικά θα φέρει η Όμικρον. Από τη μία ορισμένα στοιχεία δείχνουν πως η μετάλλαξη προκαλεί λιγότερο βαριά συμπτώματα και ελαφρύτερες νοσηλείες. Από την άλλη, ορισμένοι επιστήμονες κρατούν στάση αναμονής και προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
Οι αισιόδοξοι
Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, Νάχμαν Ας, εκτίμησε πως το τσουνάμι μολύνσεων με μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να φέρει τη συλλογική ανοσία στον πληθυσμό του Ισραήλ. «Το κόστος θα είναι πάρα πολλές μολύνσεις», είπε ο Ας στον ραδιοφωνικό σταθμό 103FM. «Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί προκειμένου να φθάσουμε τη συλλογική ανοσία. Αυτό είναι πιθανό αλλά δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί μέσω μολύνσεων, θέλουμε να συμβεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού πολλών ανθρώπων», είπε.
Περίπου το 60% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πλήρως – σχεδόν όλοι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Οι περισσσότεροι από αυτούς είτε έχουν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου είτε έλαβαν πρόσφατα τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς που δικαιούνται τρίτη δόση δεν την έχουν κάνει μέχρι τώρα.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μόνιμος επιστήμονας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Mount Sinai ανέφερε πως «η Όμικρον σε 4-5 εβδομάδες δημιουργεί τσουνάμι μολύνσεων που όμως υποχωρεί γρήγορα. Αλλά δίνει το 1/3 νοσηλειών της Δέλτα» σημείωσε, ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι λάθος να λέμε ότι νοσεί κάποιος σαν απλό κρυολόγημα, είναι παραπλανητικό. Σύμφωνα με τον ίδιο αν κάποιος έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ υψηλή η προστασία από σοβαρή νόσηση. «Αν ηταν εμβολιασμένοι όλοι στην Ελλάδα, αντί για 600 στις ΜΕΘ, θα ήταν 100. Αν νοσήσουν συγχρόνως όλοι οι ανεμβολίαστοι, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στις ΜΕΘ, καθώς θα υπάρξει έξτρα πίεση στο ήδη κουρασμένο προσωπικό. Είναι μεγάλη διαφορά στο να μολυνθεί το 20 από το 40% - για το πώς θα αντέξουν τα νοσοκομεία μας. Η καλύτερη ασπίδα είναι τα εμβόλια», σημείωσε.
Και οι απαισιόδοξοι
Ωστόσο, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές που διαμηνύουν πως δεν πρέπει να αψηφούμε τη μετάλλαξη Όμικρον. Στο στρατόπεδο αυτό εντάσσεται ο παθολόγος Γιώργος Παππάς, ο οποίος ασχολείται ερευνητικά εδώ και χρόνια με την ανάπτυξη σεναρίων επιδημιών και την ετοιμότητα αντιμετώπισής αυτών των καταστάσεων.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα agon.gr, ο κ. Παππάς, απαντώντας στα περί ηπιότερης νόσησης με την Όμικρον, τονίζει πως «στοιχεία υπάρχουν επί του παρόντος από τη Νότιο Αφρική, μια χώρα όπου ο πληθυσμός άνω των 65 ετών είναι μόλις το 6% του συνόλου. Στοιχεία υπάρχουν, επίσης, και από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία, που παρατηρούν αυξήσεις στις εισαγωγές στο νοσοκομείο, σε μικρότερο βαθμό όντως σε σχέση με την αντίστοιχη φάση του κύματος από το στέλεχος Δέλτα. Όμως εδώ να θυμίσω ότι και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μιλούσαμε για ελαττωμένο φορτίο του συστήματος υγείας και ελαττωμένους θανάτους από το Δέλτα, και η συνέχεια μας διέψευσε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αντίκτυπος των αυξημένων κρουσμάτων σε διασωληνώσεις και θανάτους εμφανίζεται με καθυστέρηση 3 και 5 εβδομάδων αντίστοιχα. Αυτή η ηπιότητα μπορεί να είναι απλά μια επίπλαστη εικόνα, επειδή το Όμικρον προσβάλλει και πολλούς εμβολιασμένους, οι οποίοι έχουν προστασία, λόγω του εμβολίου, από το να νοσήσουν βαριά. Θα πρέπει να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί αυτή η παραλλαγή του ιού, όταν εισέλθει σε δομές ευπαθών ή σε ομάδες ανεμβολίαστων, κι εκεί κανείς δεν εγγυάται ότι θα είναι αθώα η εξέλιξη».
«Το να κολλήσεις σημαίνει ότι ενδέχεται, ακόμη και μετά από ήπια νόσο, να εμφανίσεις long COVID, μακροπρόθεσμες επιπλοκές του ιού, που μπορεί να σου περιορίσουν δραματικά την υγεία και την καθημερινότητά σου για μήνες, χωρίς σαφή ακόμη θεραπεία. Σημαίνει ότι ενδέχεται να ξεκινήσεις, ή να συνεχίσεις μια αλυσίδα μετάδοσης, που μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιον ευπαθή συνάνθρωπό σου (και κάποια στιγμή οφείλουμε να σεβαστούμε το δικαίωμα ανοσοκατασταλμένων και ατόμων με χρόνια νοσήματα να συνεχίζουν απρόσκοπτα την αγωγή τους για τα άλλα τους νοσήματα, χωρίς τον φόβο του ιού). Σημαίνει, επίσης, ειδικά αν είσαι ανεμβολίαστος, ότι θα αντιμετωπίσεις έναν πολύτροπο ιό χωρίς κάποια προηγούμενη άμυνα (και ξέρουμε ότι ακόμη και η πρότερη νόσος από άλλα στελέχη του ιού, χωρίς επικουρικό εμβολιασμό, δεν κάνει επαρκή ανοσία για το Όμικρον)- νεκροί ήδη καταγράφονται, και θα συνεχίσουν να καταγράφονται αυξανόμενα», συνέχισε ο κ. Παππάς.
Πηγή: Ethnos.gr