Κόσμος

Αναγεννιέται από τις στάχτες η Παναγία των Παρισίων: Το σχέδιο ανοικοδόμησης του εμβληματικού ναού

Αναγεννιέται από τις στάχτες η Παναγία των Παρισίων: Το σχέδιο ανοικοδόμησης του εμβληματικού ναού

Τρία χρόνια μετά την καταστροφή, η αναστήλωση του εμβληματικού καθεδρικού ναού του Παρισιού είναι γεγονός.

Στις 15 Απριλίου 2019, ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο την Παναγία των Παρισίων - τον υπέροχο γοτθικό καθεδρικό ναό στο Παρίσι - να τυλίγεται στις φλόγες από φωτιά που έκαιγε για 15 ολόκληρες ώρες.

Η πυρκαγιά λέγεται ότι πυροδοτήθηκε κατά λάθος κάτω από τη στέγη, καταστρέφοντάς την, μαζί με τους επάνω τοίχους και το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα, σχεδιασμένο από τον Eugène Viollet-le-Duc.

Όμως οι πυροσβέστες κατάφεραν τελικά να σώσουν το κτήριο, αλλά και πολλά πολύτιμα κειμήλια.

Ζητήθηκε μια πιο σύγχρονη προσέγγιση για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1345 και έκτοτε έχει γίνει σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και πνευματικό σύμβολο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε μια τολμηρή υπόσχεση. Είπε ότι η Παναγία των Παρισίων, που χρειάστηκε σχεδόν 200 χρόνια για να ολοκληρωθεί, θα επανέλθει στην αρχική της αρχιτεκτονική μορφή μέσα σε πέντε χρόνια.

Τώρα, γίνονται προσπάθειες για να αναδημιουργηθεί ο καθεδρικός ναός όπως ήταν για περισσότερα από 800 χρόνια.

Σκηνές από την καταστροφική φωτιά του 2019

Σύγχρονα μηχανήματα για... μεσαιωνικές μεθόδους

Το National Geographic, αποκάλυψε μέσα από εντυπωσιακά στιγμιότυπα τα υλικά, τις μεσαιωνικές μεθόδους και τα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για να επαναφέρουν το κτήριο-ορόσημο στην παλιά του λαμπρότητα.

Η αρχική πρόοδος είχε σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας. Επίσης, χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια για να καθαριστούν οι επιφάνειες των τοξικών υπολειμμάτων του λιωμένου μολύβδου από την οροφή και να καθαριστεί η καμένη ξυλεία και άλλα συντρίμμια, με τη βοήθεια τηλεχειριζόμενων ρομπότ. Η κατασκευή στερεώθηκε, σταθεροποιήθηκε και η αποκατάσταση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021.

On the latest episode of #OverheardNatGeo, a Nat Geo photographer documents the layered history and revival of one of the world’s most enduring landmarks: Notre-Dame de Paris https://t.co/qYR36PX14z pic.twitter.com/i2RaK3vw7X

— National Geographic (@NatGeo) January 18, 2022

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του NG, οι εργασίες θα ξεκινήσουν με το κωδωνοστάσιο, στη συνέχεια τη στέγη και τα θησαυροφυλάκια. Πολλοί εργαζόμενοι είπαν στο περιοδικό ότι ήταν «η δουλειά μιας ζωής».

Η αρχαιολόγος Dorothee Chaoui-Derieux είπε κατά την αρχική φάση, «Ήμασταν μόνο πέντε ή έξι άτομα στον καθεδρικό ναό. Αυτό δεν θα μας ξανασυμβεί». Πρόσθεσε ότι τα επόμενα τρία χρόνια, το κτήριο θα γεμίσει με εργάτες και θα ακολουθήσει η επιστροφή πιστών και τουριστών.

Το σχέδιο των εργασιών

Το δρύινο πλαίσιο και τα ζευκτά της στέγης θα αποκατασταθούν πλήρως. Ξυλουργοί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία χρησιμοποίησαν μεσαιωνικές τεχνικές και εργαλεία πλαισίωσης, κόβοντας κάθε δοκό από έναν κορμό βελανιδιάς που προέρχεται από αιωνόβια δέντρα από το αρχαίο δάσος του Bercé και αλλού στη Γαλλία.

Το κωδωνοστάσιο, το οποίο εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1800, θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Viollet-le-Duc και θα υψωθεί 300 πόδια από το έδαφος. Τόσο η οροφή όσο και το κωδωνοστάσιο θα καλυφθούν ξανά με μόλυβδο.

Όσον αφορά τις καμάρες, ανακτήθηκε περισσότερο από το 80% της κατεστραμμένης πέτρας. Θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν ώστε να ταιριάζουν στις αρχικές προδιαγραφές χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Αρχικά, η πέτρα του 12ου αιώνα εξορύχθηκε από λατομεία που βρίσκονται κάτω από το Παρίσι. Τώρα, ο ασβεστόλιθος εξορύσσεται στο Oise και στην Aisne, που βρίσκονται βόρεια της Πόλης του Φωτός.

Τέσσερις ημέρες πριν από την πυρκαγιά, τα αγάλματα των Αποστόλων που βρίσκονταν στο κωδωνοστάσιο αφαιρέθηκαν και στάλθηκαν στη Socra, μια εταιρεία αποκατάστασης στο Périgueux στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Feel good story this morning, the reconstruction of Notre Dame Cathedral. National Geographic has an inside story about the rise of Our Lady of Paris. With God All Things Are Possible https://t.co/KN3c3JAUXP

— Jim Trakas (@JimTrakas) January 18, 2022

Σύμφωνα με τον ειδικό για τον Χαλκό Olivier Baumgartner, η χάλκινη επένδυση των αγαλμάτων ήταν «λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο» σε αρκετά σημεία. Αυτός και η ομάδα του λαμβάνουν προφυλάξεις για να τα κάνουν «ατελώς τέλεια» προκειμένου να «αποπνέουν αυθεντικότητα».

Πρόσθετες αισθητικές ενημερώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, οι τοιχογραφίες επισκευάζονται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τζελ για την απομάκρυνση των τοξινών. Και τα 130 βιτρό της Παναγίας των Παρισίων, τα οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό άθικτα, καθαρίζονται, ενώ άλλα αφαιρούνται προσωρινά για να αποφευχθεί οποιαδήποτε τυχαία ζημιά κατά την αποκατάσταση.

Η δουλειά είναι αν μη τι άλλο επίπονη, αλλά η πόλη ελπίζει ότι το Νοτρ Νταμ θα «ξαναγεννηθεί» μέχρι τη στιγμή που το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Όπως δήλωσε η συντηρήτρια Marie-Hélène Didier για τη φρικτή πυρκαγιά: «Προσπαθείς να ξεχάσεις...»

Πηγή: National Geographic/New York Post - iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup